Svenskt Trä Podcasts
-
20 januari 2021. Generellt ska man vara försiktig med att använda ord som revolution och paradigmskifte men det i detta avsnitt kan det faktiskt finnas anledning att använda dessa kraftuttryck. Med ny teknik som tidigare bara använts inom sjukvården kommer nu sågverksindustrin att ligga i frontlinjen när det gäller den digitala revolutionen. Genom att röntga stockarna och i hög hastighet analyseras en enorm mängd data kommer varenda stock att kunna utnyttjas på bästa möjliga sätt i våra sågverk. På så sätt kommer vi att kunna bygga fler hus av varje träd och varje stock kommer att användas till exakt rätt slutanvändning. Vad innebär detta för träindustrin? Vilken förändring har skett de senaste åren? Hur står andra byggindustrier i förhållande till träbranschen i den här frågan?
Deltar gör: Björn Källander, chef standardisering och forskning på Svenskt Trä, Lars Hansson, professor Träteknik LTU, Johan Oja, teknikchef Norra Timber, Anders Carlsson, teknik- och utvecklingschef Derome Hus och Mathias Fridholm, direktör Svenskt Trä.
-
13 januari 2021. Fram till 1994 var det förbjudet att bygga hus med fler än 2 våningar i trä. Idag ser vi att träbyggandet får fotfäste på alla nivåer i samhällsbyggandet. I det här avsnittet pratar vi om tre kommuner som brottas med ungefär samma frågor som resten av Sverige när det gäller att balansera behovet av bostäder och lokaler med att minska klimatavtrycket inom byggindustrin. Vad är det som driver träbyggandet på lokal nivå? Vilka svårigheter finns det och hur svarar träindustrin upp mot de krav som ställs?
Deltar gör: Susanne Rudenstam, chef Sveriges Träbyggnadskansli, Bror Sundqvist, verksamhetsledare Träcentrum Norr, Veronica Zetterberg (M), ordförande serviceutskottet Falu kommun, Carin Berglind, arkitekt Årehus och Mathias Fridholm, direktör Svenskt Trä.
-
8 december 2020. Vi vet alla att trender kommer och går. En del trender är kopplade till utseende och image medan andra är kopplade till vår livsstil och sätt att leva. Furu är inte längre lika tydligt kopplat till gamla gillestugor och antika kök, furu är trendigt. Studier visar att man gärna inreder med ljust trä i hemmet och hela nio av tio håller med om att trä i möbler och interiör ger en trivsam känsla.
Kan trä dessutom visa sig vara hälsomässigt fördelaktigt? Vi vet att trä har en positiv inverkan på inneklimatet och reglerar temperatur, fukt och ljus på ett bra sätt. Nu har vi också lärt oss att träinredning kan ge ett ökat välbefinnande och studier tyder på att trä kan ge både lägre hjärtfrekvens och blodtryck och därmed ha en lugnande effekt på oss människor.
Kan trä vara hälsosamt? Kommer våra konsumtionsmönster att förändra sig baserat på de förändringar vi ser i samhället? Vilken roll kan trä spela i våra framtida livsstilsförändringar?
Deltar gör: Stefan Nilsson, Trendstefan, Stefan Lundin, arkitekt White Arkitekter, Björn Nordin, chef interiör och design Svenskt Trä, Tomas Nord, universitetslektor verksam vid Linköpings universitet. och Mathias Fridholm, direktör Svenskt Trä.