Risto Vikman Podcasts
-
Sverige har en lång historia av invandring och lika länge har svenska skolan mött elever som inte kan svenska. Tuulikki och Risto är två av väldigt många som vet, hur det är att sitta i klassrummet och inte förstå vad läraren eller klasskamraterna säger.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under 1960-talet och 1970-talet lämnar familj efter familj Finland och flyttar till Sverige, och i klassrummen runt om i Sverige sitter det snart finskspråkiga barn som inte kan ett ord svenska. 13-åriga Risto Vikman är en av dem. Han sitter med på lektionerna, men förstår inte vad lärarna eller klasskamraterna säger.
-Ibland kände jag mig lite obetydlig eller dum, när andra barnen satt och löste uppgifter och jag bara tittade på och drev tiden, berättar Risto Vikman.
Också Tuulikki Pihl är 13 år gammal när hennes familj flyttar till Sverige.
-Det var hemsk känsla att inte kunna förstå vad folk säger runt omkring en. Jag har alltid läst mycket, och nu kunde jag plötsligt inte ens läsa. Det var ingen kul, säger Tuulikki Pihl.
Barnens erfarenheter leder till att Sverige får nya lagar och skolorna börjar använda rutiner som tillämpas än idag. Men fungerar 70-talets metoder i 2020-talets Sverige?
Medverkande:
Risto Vikman
Tuulikki Pihl
Hanna Snellman, professor i etnologi och vicerektor vid Helsingfors universitet
Tunde Puskas, professor i pedagogiskt arbete, vid Linköpings universitet i Norrköping
Reporter: Hanna Sihlman, [email protected]
Producent: Virpi InkeriProgrammet gjordes 2022.