Richard Dinter Podcasts
-
Dinter utan filter fortsätter sitt enträgna arbete. Varje samtal med sin specifika ton och känsla. Nu har turen kommit till en författare vars senaste bok är skriven utan ett ord för mycket. Den är glasklar och precis. En nedstigning i minnesvärlden som väcker läsarens egna minnen. Författaren i fråga debuterade 2012 med romanen Söta fredag och alldeles nyligen kom hennes fjärde bok, den hyllade romanen Detaljerna. Gäst i detta avsnitt av den filterlösa podden är Ia Genberg. Stort tack till Ia för att hon ville vara med. Stort tack även till skådespelaren Anna Lyons för fina inläsningar. Samt såklart ett varmt tack till bokförlaget Ekström&Garay. Utan er inget Dinter utan filter!
Intervjuer, klipp och mix Richard Dinter. Författarfoto Sara Mac Key
-
FÖRFATTARE, POET. Hör författaren Linda Boström Kanusgård berätta om att vara bipolär, om att bli förälskad - och hur allt hänger samman; dalar och toppar genom ett liv med sjukdomen.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Hon var tonåring när hon märkte att det svängde, och efter att hon släppt sin första diktsamling kände hon sig lätt: ”Det var som om jag flög. Ingenting kunde stoppa mig nu. Ingenting. Jag var helt fri.”
Men så en dag efter en kraftfull förälskelse slutar hon att sova. Hon tas om hand och får reda på vad det är som styrt henne. Linda Boström Knausgård berättar om hur hon såg tiden förända det hon trodde var konstant, om sin far, förälskelser och om en svårfunnen balans.
Om Linda Boström KnausgårdKritikerhyllade romanen Välkommen till Amerika nominerades till Augustpriset förra året och översätts nu till en rad språk.
Tilldelades Mare Kandre-priset 2013 för romandebuten Helioskatastrofen, som också blev hennes internationella genombrott. Debuterade 15 år tidigare som poet med diktsamlingen Gör mig behaglig för såret. Släppte 2011 novellsamlingen Grand Mal.
Har gjort radiodokumentären Jag skulle kunna vara USA:s president om sin egen bipolära sjukdom.
Producent: Richard Dinter
-
Jag var tio när jag såg en utställning med Carl Fredrik Hills måleri. Det var något med landskapen. De blommande träden, ljuset. Som om jag fick syn på något i bilderna, förändrade min egen blick.
Vad är det som händer i mötet med viss konst? Richard Dinter träffar konstnärer, intendenter och fotografer. Några pratar om egna personliga minnen, andra funderar över bilden och dess kraft. Och på ett tåg till Lund sitter författaren Kerstin Norborg och tittar ut över det skånska landskapet. Hon har just kommit ut med romanen Marie-Louise, en fiktion om en av Carl-Fredrik Hills systrar, en roman som hela tiden kretsar kring bilder, inte minst broderns blommande träd. -
Hur gestaltar man ett familjetrauma på scen? Hur skriver man om händelser som många av oss helst ryggar tillbaka för? Vad är det i Joseph Conrads roman Mörkrets hjärta som både lockar och skrämmer? Kan ett löv målat i olja inge hopp?
Richard Dinter söker sig bortom de lyckliga sluten tillsammans med Cicely Irvine, musiker, Jan Håfström, konstnär, Niclas Rådström, författare och Tove Olsson, skådespelare. . -
Dagens K1 handlar om den svåra konsten att sprida glädje i sin närmiljö. Måste man vara två för att vara glad eller åtminstone ha en hund? Hur är det med bytesvärdet? Kan man ge en strumpa och ta en hel dator utan att skämmas? Är glädjen självalstrande? Richard Dinter och Katarina Wikars klättrar i relationstrappan med skribenten Dan Josefsson bland husdjusägare, poeter och begagnade saker. Lina Ekdahl läser, Sofia Berg Böhm sjunger, Johanna Molvin, Bengt Packalén och Henriette Zorn är också med.
Kan man ta en dator och ge en strumpa? Kan man göra en hund glad? Eller är det tvärtom? Finns det bara ett visst mått av den, så man alltid måste glädjas på någon annans kvot. Eller är den självgenererande, när man väl har börjat är det bara att ge och ge. Eller är glädjespridandet fördummande? Richard Dinter och Katarina Wikars i relationstrappan med Dan Josefsson bland husdjur, poeter och begagnade saker. Lina Ekdahl läser, Sofia Berg Böhm sjunger, Johanna Molvin, Bengt Packalén och Henriette Zorn är också med. -
P1 torsdag 17 april kl. 14.03, måndag 20/4 kl.18.15
När Janne drack var han kung i baren och pratade hela tiden. När han var nykter sa han ingenting, var omöjlig att nå. En morgon hittades han död i sin säng. Hur gestaltar man en människa som inte längre lever? Hur fångar man hans tystnad? Richard Dinter frågar Stefan Sundström, musiker, Eva Cederstam, dokumentärfilmare och fotograf, Daniel Sjölin, författare och Magnus Ringgren, poet.