Naturen Podcasts

  • Miljöjournalisten om naturens plats på vår planet när vi människor blir allt fler.

    Han är den trygga rösten i SVT:s naturfilmer. Han arbetar på SVT som inköpare av naturprogram och redaktör för Världens natur.Han har bevakat miljöområdet i snart ett halvt sekel och i höst kommer hans bok Naturen vi ärvde En miljöresa från tyst vår till het sommar.Henrik Ekman har producerat flera egna naturfilmer och skrivit de Augustprisnominerade Ekoparken och Vargen: den jagade jägaren.I sitt Sommar talar han om naturens plats på vår planet när vi människor blir allt fler.- Genom åren har vi försökt styra naturen med förödande konsekvenser. Det går att läka såren men är inte lätt.Om Henrik Ekman:Biolog, miljöjournalist, 69 år (fyller 70 den 22 juni).Född och bosatt i Stockholm.Tidigare Vintervärd 2011.Producent: Karin Gyllenklev.Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play.

  • Uppmärksammad författare och illustratör. Fick Augustpriset 2018 för boken Gropen. Om att bli läst både som författare och som människa.

    Det är inte sagor jag skriverFörfattaren och illustratören Emma AdBåge tycker inte att hon har någon fantasi. Trots att hon skriver, tecknar och ger ut böcker. Hon beskriver det som att hon samlar historier, försöker förstå och att hon tjuvlyssnar, iakttar och analyserar.-För att arbeta behöver jag: Öron, ögon, hjärna. Hjärnan bör i mitt fall funka lite som ett flugpapper. För den som inte kan relatera till vad flugpapper är, tänk: dubbelhäftande tejp.Hon går ut genom dörren för att hämta intryck, bilder, samtal och historier. Hon ser en mamma och dotter i ett badhus, en pojke som, i klassrummet, blir fråntagen lusten att skriva dikter och hon hör samtal i kassakön.I sitt Sommar återger Emma AdBåge flera sådana scener som hon samlat på sig genom åren. Hon pratar om vilken ynnest det är att ha barn som målgrupp, eftersom hennes verk har möjlighet att få följa med en människa genom hela livet. Det handlar om skapande, om rätten att få vara den man är och leka som man vill - och om att inte vilja tillhöra det sura vuxenlaget.Om Emma AdBågeFörfattare, illustratör, 37 år. Född i Linköping och nyss återflyttad till Östergötland. Debuterar som Sommarvärd.Uppmärksammad författare och illustratör. Fick Augustpriset 2018 i kategorin bästa barn- och ungdomsbok för Gropen, en bok om rätten att få leka som man vill. Har även tagit emot Lennart Hellsing-priset och Elsa Beskow-plaketten. Debuterade vid 18 års ålder och har sedan dess skrivit en rad böcker samt illustrerat åt flera andra författare. Hösten 2019 släpptes skivan Folk Dikt och toner om personer med artisten Britta Persson, till vilken Emma, tillsammans med systern Lisen Adbåge, har skrivit texterna och gjort omslag. I september utkommer bilderboken Naturen, om relationen mellan oss människor och naturen. Vem är det egentligen som bestämmer? Att betrakta människor är det bästa hon vet.Jag kommer prata om att vara ett flugpapper, om insamlandet av människor och situationer. Och om att bli läst både som författare och som människa. Producent: Lena Resborn