Montaigne Podcasts
-
Välkommen till sociala medier-underbarnet Myrna Lorentzson och DN-agitatorn Saga Cavallins nya bokcirkelpodd! Avsnitt ett om hur kärleksparet bär på sitt eget slut, bulimi som motstånd mot den Cartesianska dualismen och vilken som egentligen är den största begåvningen.
Böcker vi läst till avsnittet:
När vi talar om oss själva: nedslag i subjektivitetens historia från Montaigne till Norén – Carin Franzén
Gossip girl – Cecily von Ziegesar
-
”Jag” är ordet vi använder för att tala om oss själva. Men frågan om vad ett "jag" verkligen är har sysselsatt filosofin i flera hundra år. Har jaget en historia? Varför är vår kultur så jag-fixerad – i allt från sociala medier till självbiografisk skönlitteratur? Och vad kan äldre tänkare som Descartes och Montaigne lära oss om hur vi framställer oss själva på Instagram? Bildningspodden synar jaget i sömmarna och tecknar jagets litteratur- och idéhistoria.
Gäst i studion är Carin Franzén, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, tidigare Linköpings universitet. Hon är bland annat specialiserad på psykoanalytisk teori och tidigmodern litteratur, och är författare till boken När vi talar om oss själva. Nedslag i subjektivitetens historia från Montaigne till Norén (Ariel förlag).
Samtalsledare och producent: Magnus Bremmer.
Bildningspodden är en del av ANEKDOT – det digitala bildningsmagasinet, där Sveriges främsta humanioraforskare berättar, förklarar och fördjupar. Fler poddar, filmer och essäer hittar du på anekdot.se.
Avsnittsbilden visar Parmigianinos "Självporträtt i en konvex spegel", ca 1524 (Wikimedia commons).