Mihaly Csikszentmihalyi Podcasts
-
Världsmästaren i schack, Magnus Carlsen, säger att han spelar på intuition. Världens bästa klättrare, Adam Ondra, säger att han klättrar på intuition. Albert Einstein säger att intuitionen är en helig gåva medan det rationella sinnet är en trogen tjänare, och att vi skapat ett samhälle som hedrar tjänaren men glömt bort gåvan. Det är minst sagt intressant att bland det mest intellektuella och till synes rationella som går att göra, spela schack, görs bäst på intuition enligt de bästa på det.
Kuriosa är att Mihaly Csikszentmihalyi, psykologen bakom begreppet flow, upptäckte att schackmästare uppvisar stark alfa- och theta-aktivitet i hjärnan när de kopplas upp mot en EEG (elektroencefalograf) under en match. Alfa är korrelerat med djup avslappning som i meditation medan theta är mer korrelerat med de hjärnvågor vi har när vi fantiserar eller drömmer på natten. Vidare har studier visat att schackspelare ökar andelen thetavågor när motståndet blir svårare.
Flow States, Part 3: Peak Performance as the Ego Falls Away: https://www.theinertia.com/surf/flow-states-part-3-peak-performance-as-the-ego-falls-away/
Chess Players Increase the Theta Power Spectrum When the Difficulty of the Opponent Increases: An EEG Study: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31861658/
Avsnitt
00:00 Magnus Carlsen, världsmästaren i schack, spelar på intuition
02:42 Världens bästa klättrare, Adam Ondra, klättrar på intuition
04:16 Einstein säger att vi ska lyssna på intuitionen före rationaliteten
05:47 Intuition och flow
09:00 Intuitionen ersätter inte utvecklade förmågor
12:54 Välstrukturerade vs dåligt strukturerade problem
16:50 Hur fattar vi beslut?
17:53 Moraliska intuitioner vs moraliskt resonerande - Jonathan Haidt vs Lawrence Kohlberg
23:33 Spielberg och att lyssna på den inre rösten
26:52 Icke-vetandets moln, don’t know mind och Bodhidarma
29:50 Naturalistiskt vis-a-vis andligt synsätt på intuition och flow
Andlighet på olika plattformar
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCIp2530u_bJV55_4nbXkwkA
Korta klipp: https://www.youtube.com/channel
Apple podcasts: https://podcasts.apple.com/se/podcast/andlighet/id1603002647?l=en
Google podcasts: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy83OGI5MjVmOC9wb2RjYXN0L3Jzcw
Spotify: https://open.spotify.com/show/5CIB4x6sOyceoxShQvnKpZ?si=Hyo1wvOqTqCIKj5-BIXowQ -
Denna gång tar vi podden live och diskuterar kreativitet och de rum som skall stödja kreativt arbete. Det blir ett samtal som för oss från kreativitet som process till hur vi upplever rum som stödjer kreativitet. Med en naturlig utgångspunkt i forskning tar vi oss vidare till nobelpristagare och skärningspunkter för kreativitet till rummet vi sitter i och dess utformning.
Även denna gång spelar Martin några fantastiska låtar, Anders svävar ut i forskiska* och Anna håller den röda tråden genom sin varsamma hand och sätt att vara.
Litteraturen i denna podd hittar ni nedan:
Medicieffekten, Frans Johansson
Spaces for innovation, Jennie Andersson Schaeffer
Creativity, Mihaly Csikszentmihalyi
Handbook of Creativity, Robert J. Sternberg (Editor)(*ett språk som forskare använder som kan vara obegripligt att förstå)
-
Är det verkligen sant att det bara är utanför komfortzonen som den kreativa magin händer? I avsnitt 12 samtalar jag med Eva Bergengren, skribent och lektör, om vad bekvämlighetszonen egentligen kan vara och vad som kan få oss skrivande människor att hitta flow. Vi pratar om skillnaden mellan en introvert och extrovert personlighet, och hur man kan hitta det mest kreativa utrymmet mitt emellan leda och skräck.
Eva Bergengrens hemsida: www.evabergengren.se
Boktips:
Introvert : den tysta revolutionen av Linus Jonkman
Se även www.ne.se om den ungerskfödde psykologen Mihály Csíkszentmihályi (född 1934). I sin studie Flow: The Psychology of Optimal Experience (1990) definierar han flow som ”ett tillstånd där människor är så involverade i en aktivitet att ingenting annat verkar spela någon roll; erfarenheten är så njutbar att människor fortsätter att utföra aktiviteten utan att bry sig om till vilket pris eller vilka krav den ställer”.
-
Idag handlar podden om positiv psykologi och hur forskningsresultat från de senaste 30 åren kan hjälpa oss nå närmare vår fulla kapacitet och samtidigt känna oss lyckliga. Termen positiv psykologi inom forskningen växte fram alltmer mot slutet av 1900-talet och början av 2000-talet som ett komplement till traditionell psykologiforskning som nästan uteslutande handlade om hur man behandlar mental sjukdom för att ta patienter från -1 till 0. Positiv psykologi handlar istället om hur man tar någon från ett friskt nuläge till något ännu bättre. Från 0 till 1, eller kanske från 1 till 100.
Efter en kort "historia" om hur den positiva psykologin växte fram under 1900-talet genom storheter som Abraham Maslow, Edward Deci, Walter Michel, Viktor Frankl, Martin Seligman, Michael Emmons och Tal Ben Shahar zoomar jag in på fyra viktiga koncept som kan hjälpa oss nå bättre resultat. Flow (Mihaly Csikszentmihalyi), Willpower (Roy Beimeister, Kelly McGonigal), Grit (Angela Duckworth) och Mindset (Carol Dweck).
Och som vanligt finns en koppling till uråldriga filosofier som fungerat under tusentals år :)
Dela gärna med dig av podden om du gillar avsnittet och läs gärna mer på ironcoach.se eller lavaleadership.com om du är intresserad av att jobba tillsammans med mig!