Lisa BergströmProducent Podcasts
-
Prins Harry och skådespelerskan Megan Markle blev kära, gifte sig och lämnade det brittiska kungahuset. Nu vill de berätta sin historia. Vad handlar det om? Hör hovreporter Jenny Alexandersson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
2022 BLEV ETT SKITÅR FÖR MARILYN MONROEDet menar Scott Fortner, samlare av Hollywoodikonen Marilyn Monroe-relaterade föremål: kläder, anteckningsböcker, skrivbordlampor... Scott Fortner ser sig själv som en väktare av det amerikanska kulturarvet, och det var förstås ett hårt slag för honom när Kim Kardashian förstörde Marilyns klänning, den hon bar när hon sjöng "Happy birthday" till president John F Kennedy. Lisa Bergström och Roger Wilson besökte Scott i hans hem i Palm Springs, hemma i "Marilyn-land".
ANNIE ERNAUX MÖTER SVENSKA STUDENTERUnder förmiddagen var nobelpristagaren i litteratur, Annie Ernaux, på besök på Stockholms universitet för att möta studenter, svara på frågor och ha samtal. Vår reporter Anna Tullberg var där och tjuvlyssnade.
JOURNALISTIK I FLYKTEN - DEN RYSKE REPORTERNS MÖTE MED UKRAINARE SOM MÅSTE LÄMNA SITT LANDDen ryske journalisten Valerij Panjusjkin har mött ukrainska flyktingar, hjälparbetare och volontärer, och skrivit reportageboken "Vargtimmen". Fredrik Wadström har läst boken.
DÖDA KRITIKERS SAMTAL OM KONSTNÄREN ÅKE GÖRANSSONI dagens Klassiker har vår reporter Katarina Wikars gått till SR:s arkiv, och låter kritiker som Mats Arvidsson och Willy Grankvist tillsammans med tecknaren Arne Stibelius "samtala" om Åke Göranssons konstnärsskap, hans livsöde, och om målningen "Självporträtt med katt". Åke Göransson levde på kaffe och cigarretter sägs det. Målningen "Självporträtt med katt" från 1930-33 har konstnären Jan Håfström i en essä beskrivit så här: "Katten sitter i fönstret. Målarens ansikte är fördrivet, ger nästan intrycket av att vara sminkat: Ögonen glasartade, hållningen krampaktig."
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Ulph Nyström
-
"Meningen med en kanon var att få igång en diskussion om kultur - inte att ena landet". Det säger Brian Mikkelsen, Danmarks kulturminister i början av 2000-talet, i Emma Engströms intervju.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"DET KALLA ÖGAT", TYSK 1920-TALSKONST PÅ LOUISIANAEfter första världskrigets kaos och blodbad var det många konstnärer i Europa som sökte sig tillbaka till en föreställande konst. Inga expressionistiska utspel utan en slags nykter blick på världen: ett "kallt öga". Kulturredaktionens kritiker Mårten Arndtzén har besökt utställningen "Det kolde öje" på konstmuseet Louisiana utanför Köpenhamn.
BARNRADIONS BOKPRIS - JURYN OM "ÄLGKUNGEN" AV MARIA HELLBOMDet är dags för det fjärde och sista jurysamtalet i Barnradions bokpris. Årets bästa bok för 9-12 åringar ska utses. Juryn består av ett gäng femteklassare från Bagarmossens skola i Stockholm och det är dags för deras fjärde och sista samtal om de nominerade böckerna. Idag ger de sig in i "Älgkungen" av Maria Hellbom.
ZOMBIEN - EN HYLLNING TILL LIVET?Zombiekulturen är fylld av mörker och tung symbolik, men kan den också fungera som en besvärjelse? Och till och med leda till folkfest? Hör sista delen i författaren Torbjörn Elenskys långessä om zombiens kulturhistoria.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Ulph Nyström
-
"This will not end well" heter Nan Goldins stora retrospektiva utställning på Moderna museet i Stockholm. Men vad handlar det om? Hör kritikern Cecilia Blomberg och konstnären Aida Chehrehgosha.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
HAR OMVÄRLDENS PROTESTER MOT REGIMEN I IRAN NÅGON BETYDELSE?i helgen samlades runt 80 000 människor i Berlin för att visa sin solidaritet med iranierna som protesterar mot regimen. Även i kulturvärlden använder artister och konstnärer sina olika möjligheter och plattformar för att skapa uppmärksamhet för frihetskampen i Iran och visa solidaritet. Men når protesterna fram? Och vad har de för effekt? Frågan går till Hewa Abdelsadeh, reporter på SR Ekot.
BARNRADIONS BOKPRIS - JURYN OM "EN ÄKTA LJUGIS"Idag är det dags för det tredje jurysamtalet i Barnradions bokpris. Årets bästa bok för 9-12 åringar ska utses. Juryn består av ett gäng femteklassare från Bagarmossens skola i Stockholm och det är dags för deras tredje bokdiskussion. Nu dyker de ned i boken "En äkta ljugis" av Ingrid Olsson, som handlar om Elias som försöker få sina skilda föräldrar att bli glada.
ZOMBIENS KULTURHISTORIA - DEL 2Författaren Torbjörn Elensky guidar oss vidare i Zombievärlden - idag om rörliga bilder. Från 1930-talets Hollywood till dagens största tv-serier och spel. Och en uppgörelse med de stereotyper som går igen i zombiens rörelse genom populärkulturen.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Ulph Nyström
-
21 oktober 2021 sköts rapparen och låtskrivaren Einár till döds i Stockholm. Hur har hans död påverkat den svenska musikscenen? Hör kritikerna Tina Mehrafzoon och Petter Hallén.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
FILMEN "DÖTTRAR" - NÄRGÅNGET OM SORG OCH LIVI dokumentärfilmen "Döttrar" som har premiär idag får vi följa tre systrar: Maja, Hedvig och Sofia. De var 16, 10 och 8 år när deras mamma valde att avsluta sitt liv. Filmaren Jenifer Malmqvist följde systrarna med sin kamera strax efter händelsen, och har fortsatt att följa dem tio år efteråt. Idag är Jenifer Malmqvist gäst i P1 Kultur.
HUR ÄR DET MED GRAMMATIKEN I TIDÖAVTALET?För en vecka sedan presenterades Tidöavtalet. Det politiska dokument som ligger till grund för vår regering och deras samarbete med Sverigedemokraterna. Men hur är det med den språkliga kvalitén i Tidöavtalet? Hur mår den politiska prosan när det kommer till grammatik, interpunktion Hur står det till i den politiska prosan med grammatiken, interpunktionen, meningsbyggnaden och begripligheten? Vi skickade frågan vidare till språkvetaren Patrik Hadenius, tillika förlagschef på Norstedts förlagsgrupp.
ROISETTASTENEN - NYCKELN TILL HIEROGLYFERNAS GÅTAI veckans Klassiker berättar Kulturredaktionens Mattias Berg om dramatiken kring lösningen av den 1 500 år gamla gåtan med de egyptiska skrivtecknen.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Ulph Nyström
-
Att leka med och använda kända fiktiva figurer i nya konstnärliga verk förenar regissörerna Jimmy Olsson, aktuell med filmen "Fiktiv granskning", och Mattias Andersson med "Nordic Crime" på Dramaten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"DET JAG VILLE HÄVDA VAR RÄTTEN ATT VARA OTREVLIG"Det säger konstnären Kristina Abelli Elander, en av dem vars verk visas i utställningen "När postmodernismen kom till stan" som öppnar imorgon på Konstakademin i Stockholm. Vår reporter Mårten Arndtzén har tjuvkikat och pratat med de medverkande, och hittat en ingrediens man inte vanligtvis förknippar med postmodernismen: humor.
VI HAR LÄST LINN ULLMANS "FLICKA 1983"P1 Kulturs litteraturorakel Lina Kalmteg presenterar Linn Ullmans senaste bok.
EN SÅNG TILL JORDEN OCH SOLEN"En persikolund i Katalonien" är den ödmjuka titeln på en storslagen film om en jordbrukarfamilj som befinner sig mitt i en stor förändring - persikoträden de odlat i generationer ska nu ersättas av produktion av solpaneler. Lisa Bergström har intervjuat regissören Carla Simon.
"JA TILL LIVET, EN LIVSBEJAKANDE FEST"Det var målet för den österrikiske performancekonstnären Hermann Nitsch med sitt mysteriespel "Orgien-Mysterien-Theater". Hermann Nitsch dog tidigare i år, men författaren Cecilia Hansson träffade honom i hans slott mitt i frukostgröten för ett antal år sedan.
Programledare: Lisa Bergström
Producent Ulph Nyström