Lars-Olof Wahlund Podcasts
-
Hur känns det att se sin pappa försvinna in i minnesdimmorna? Och hur hanterar man att den make man älskar plötsligen börjar hallucinera och byta personlighet?
På eventet Frukost med Alzheimer Life berättade artisten Pernilla Andersson om sin alzheimersjuka pappa Kent som dog samma dag som Elvis, vilket blev namnet på Pernillas bejublade album i höstas.
Med på eventet var också företagsledaren Monica Lindstedt som berörde publiken med berättelsen om hennes man Lennart som drabbats av den kognitiva sjukdomen Lewy Body. Utmärkande där är mardrömmar och hallucinationer.
Professor Lars-Olof Wahlund redogjorde hoppingivande om den senaste forskningen. -
Nya filmen "The Father" är bara en i raden av kulturskildringar av demenssjukdom som kommit i år. Och enligt geriatrikprofessorn Lars-Olof Wahlund kan det hjälpa anhöriga att leva sig in i hur det är att vara dement.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Johanna Hinteregger, som gjorde en radiodokumentär där hon följde sin mamma när hon fick en alzheimerdiagnos och tiden efter, är med i Vetenskapspodden.
Vi hör Lars Nyberg, professor i neurovetenskap, som i många år undersökt minnet och hjärnorna på friska frivilliga mellan 35 och 80, för att försöka förstå vilka som utvecklar demens och vilka som får ett extra bra minne när de blir gamla.
Lars-Olof Wahlund talar om vikten av att sätta sig in i hur det är för en dement person och att tolka vad det de säger och gör verkligen står för.
Och så tar vi upp forskning om nya sorters läkemedel och tidiga diagnosmetoder som just nu pågår.
Programmet är en repris från april 2021.
Medverkande: Johanna Hinteregger, frilansjournalist och Annika Östman, medicinreporter på Vetenskapsradion
Programledare: Lena Nordlund
Producent: Björn Gunér
Ljudtekniker: David Hellgren