Kitchen Studio Podcasts
-
Vad gör att vi trivs på en arbetsplats? Enligt Ami Hemviken handlar det om att odla en kultur präglad av tillit, sårbarhet, feedback, engagemang, humor och inkludering. Hon är utbildad beteendevetare och jobbar som föreläsare, författare, moderator och coach med fokus på ledarskap och medarbetarskap. Vilka utmaningar uppstår i det hybrida arbetslivet och vilka beteenden kan stärka känslan av grupptillhörighet? // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och kolla samtidigt in kunskapsfestivalen Kontoret 4.0 i regi av Herr Omar den 16/2 2023 i Stockholm. Heja Framtiden är på plats!
-
Visste du att hela 97 procent av indiska barn går i skolan? Problemet är bara att en skrämmande hög andel fortfarande inte kan läsa och skriva när de går i femte klass. I det här avsnittet träffar vi Ingrid Eelde Koivisto, som delar sin tid som doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm med uppdraget som generalsekreterare för Pratham Sweden. Pratham är en organisation som - bland mycket annat - arbetar med att utbilda barn (och deras lärare) enligt pedagogiken Teaching at the Right Level för att snabbt dela in eleverna i rätt nivå. I det här avsnittet pratar vi om Prathams viktiga arbete och hur det kan komma sig att den indiska skolan har den här typen av utmaningar. Vilken potential kan förlösas om miljontals fler unga stärker sin läs- och skrivkunnighet? // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet.
-
Den svenska fordonsflottan kommer ofrånkomligen att elektrifieras förr eller senare. Då behövs inte bara enorma volymer fossilfri energi; det krävs också en laddinfrastruktur som anpassas efter användarnas preferenser. Niklas Gran är vd för Laddboxbolaget, som hjälper såväl privatpersoner som företag och bostadsrättsföreningar att hitta rätt i ladd-djungeln. Vi tog ett snack med Niklas för att reda ut de vanligaste frågorna kring hur elbilsladdning egentligen fungerar och vad man bör tänka på. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
-
Det är dags för ett moraliskt skifte inom reklam och marknadsföring. Branschprofilen Björn Owen Glad har i alla fall enträget hamrat in detta budskap under de senaste tio åren i föreläsningar, blogginlägg och debatter. Han menar att en ökad ärlighet i branschen även borgar för högre kvalitet och lägre reklamtrötthet i samhället. Nu har hans korta, kärnfulla texter samlats i en bok som heter Ärligt Talat - Godnattsagor för sömnlösa marknadsförare, och som finns ute på Heja Framtiden Förlag. I det här avsnittet pratar vi om boken, om hans bakgrund, och om vad som behöver göras framåt för att hålla marknadskommunikationen värdeskapande och relevant. I dag arbetar Björn som kreativ ledare på kommunikationsbyrån Chiffer, som också ordnar releasefest för boken. // Programledare (och förläggare): Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera gärna på nyhetsbrevet.
-
Lever vi i den bästa tiden någonsin - eller är allting egentligen bara skit? Mycket handlar om inställningen till sig själv, till livet - och till nyheterna. Det menar i alla fall Klas Hallberg, föreläsare, komiker och författare, som på senare tid börjat ta strid mot domedagsprofetiorna genom sina gästframträdanden i TV4 Nyhetsmorgon. Hans grundfilosofi är enkel: njut av det lilla och var tacksam för det liv du har. Detta går igenom både hans böcker och scenföreställningar, just nu är han till exempel aktuell med showen Att leva innan man dör. Det här blev ett både vindlande, underhållande och sårbart samtal om lycka, optimism och tacksamhet. // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se, kolla in Warp News och köp dina bokjulklappar från Heja Framtiden Förlag!
-
Som konsumenter är vi både förvirrade och förvirrande när det gäller hållbarhet och värderingar. Vissa av oss har stenhårda principer, medan andra rycker på axlarna - och beteendet varierar dessutom mellan olika situationer. Varumärkeskonsulten Fredrik Ekström har kartlagt olika hållbarhetsprofiler i rapporten The NXT Sustainable Consumer 2022. I den här avsnittet går vi igenom fynden från det arbetet, samt för en diskussion kring hållbarhetskommunikation i allmänhet och mode- och livsstilsvarumärken i synnerhet. När ska man våga kommunicera kring sina goda exempel? Vilket samhällsansvar är rimligt att förvänta sig? Och hur kan blockkedjelösningar bidra med spårbarhet, transparens och tillit? // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och kolla in Björn Owen Glads nya bok Ärligt Talat som handlar om just trovärdig och uppriktig kommunikation.
-
Vilken roll spelar de små hållbarhetsåtgärderna i det stora gröna skiftet? Annika Sundin är hållbarhetskonsult och "greenfluencer" bakom Instagramkontot Medveten i stan. Hon har gjort det till sin personliga mission att lyfta goda exempel och inspirera andra till hållbara val - både i vardagen, skolan och på arbetsplatsen. I det här avsnittet pratar vi om Annikas drivkrafter, hur man skapar engagemang i klimatfrågan, samt relationen mellan individuella val och globala system. // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se
-
Sara Berger är vd för Sproud, ett svenskt bolag som producerar ärtprotein-baserade utmanare till traditionella mejeriprodukter. Men även om den växtbaserade omställningen går allt fortare, är det en svår konst att förändra människors invanda beteenden. I det här avsnittet diskuterar vi frågor kring uppskalning, varumärkesbyggande, internationell expansion och trösklar på vägen. Och varför är det egentligen så fantastiskt roligt att arbeta inom livsmedel och foodtech just nu? // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och kolla in vår tidigare intervju med Sara i Framtidens hållbara matsystem.
-
Det finns många potentiella riktningar för utvecklingen av artificiell intelligens under de kommande decennierna. David Prentell driver designstudion Grafikwerket i Stockholm och hjälper några av världens mest dynamiska scale-up-bolag med identitet och varumärkesplattform. Gemensamt är att de flesta på något sätt använder sig AI och maskininlärning i sin kärnverksamhet. Denna närhet till den tekniska utvecklingen fick David Prentell att fundera över framtiden, vilket resulterade i ljudboken Aitopia. Berättelsen utspelar sig tio år in i framtiden och tecknar en bild av AI som en polariserande kraft - ena delen av samhället är slav under kommersiella och övervakande algoritmer, medan utbrytarsamhället styrs av en AI som värnar om miljö, klimat och hälsa. I den här avsnittet diskuterar vi riskerna och möjligheterna med AI-utvecklingen, samt vilken roll design spelar i att skapa framtiden. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet.
-
It's quite ironic that we plan and build our urban areas with a 50 to 100 year perspective - but most often fail to involve the actual future citizens. Mustafa Sherif is an Urban Planner and Market Strategist at Swedish/Finnish consultancy AFRY, and he has found his core niche within social sustainability and methods of planning for - and together with - the younger generations. He also runs the Urbanistica Podcast, popular within the urban planning industry. // Recorded at Kitchen Studio in Stockholm. // Podcast host: Christian von Essen // Learn more at hejaframtiden.se and check out our other episodes in English.
-
Hur är det möjligt att producera en eldriven scooter (lätt motorcykel) med bara 10 delar? Svenska Stilride kallar det för "industriell origami" - tekniken innebär att vika platt plåt på ett unikt sätt. I det här avsnittet träffar vi bolagets vd och medgrundare Jonas Nyvang för ett samtal om den nya, elektrifierade mobilitetsrevolutionen, historien bakom Stilride och hur framtiden ser ut - samt lite om Jonas bakgrund på den banbrytande musiktjänsten Myspace. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och missa inte vårt nya magasin Framtidens hållbara transportsystem som distribueras med DI i november 2022 (ta kontakt för medverkan).
-
Hur bygger man egentligen en blockkedja - som dessutom är snabbare och mindre klimatbelastande än de dominanta spelarna? Denna utmaning har svenska ChromaWay antagit. Vi träffade bolagets CFO Ebba Theding för ett samtal om den framtida potentialen med en decentraliserad och pålitlig infrastruktur som kan rucka många av de gamla och tröga samhällssystemen. Ebba lyckas dessutom med konststycket att förklara tekniken och möjligheterna med blockchain på ett sätt som är imponerande pedagogiskt. Lyssna och lär! // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag för att lära dig mer om de största digitala trenderna.
-
Anna Werner är vd för Svensk Solenergi, en branschförening med 280 medlemsföretag inom allt från energiproducenter och fastighetsbolag till solpanelsinstallatörer och aktörer inom forskning och utveckling. Sektorn har ökat kraftigt under de senaste åren och föreningens vision är att solenergi ska utgöra 30TWh - eller 15 procent av den svenska energimixen till 2030 - från dagens 1 procent. Är det möjligt? Kanske - men då behöver en del politiska hinder undanröjas. Vilka dessa är får du veta i avsnittet. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se
-
De flesta större bolag har en diger önskelista med projekt som skulle kunna bidra till energieffektivisering och lägre klimatavtryck, men det kan vara svårt att hitta finansiering internt för dessa investeringar. Detta vill Jesper Jonsteg och hans Göteborgsbaserade bolag Rison hjälpa till med. Genom att identifiera sina kunders projekt och ta dem till kapitalmarknaden kan Rison finansiera klimatreduktionen och samtidigt bidra till avkastning. Lyssna på avsnitt 333 för att lära dig mer om deras spännande arbete. Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se
-
Tomas Grönqvist driver cykeltjänsten Mioo, som erbjuder serviceavtal för såväl privata cykelpendlare som tvåhjulsvurmande företag. Tomas är tävlingscyklist i grunden, och försöker nu få allt fler att ta cykeln istället för bilen - men en stor tröskel är alla dessa cyklar som står stilla i förråden på grund av småfel. Detta vill Mioo åtgärda. Vi pratar även om pandemins förändrade beteenden, fördelar och nackdelar med elsparkcyklarna, samt varför det behövs mer framtidsoptimism i världen. Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag!
I september släpper vi förresten magasinet Framtidens hållbara transportsystem med distribution i Dagens Industri. Ta kontakt om ditt företag vill medverka - mer info kommer upp på framtidenshallbara.se
- Visa fler