Karl-Oskar Erlandsson Podcasts
-
I årets första avsnittet kommer vi att besöka Blekinges kanske främsta och mest mytomspunna fornlämning, den så kallade Björketorpsstenen. Runstenen tillsammans med två andra resta stenar står på en liten höjd i Björketorp, ett stenkast från väg E22 utanför Ronneby i Blekinge.
Vad som är lite speciellt med just Björketorpsstenen är den förbannelseformel som finns inristad i stenen:
“HaidR runo runu, falh’k hedra ginnarunaR. Argiu hermalausR, ... weladauþe, saR þat brytR.”
På den andra sidan finns spådomen Uþarba spa. På modern svenska lyder texten ungefär:
Ärofulla runors rad dolde jag här, mäktiga runor. Rastlös av ”arghet”, död genom list skall den bli som bryter. Jag spår fördärv.
Ordet Argiu har ofta översatts till arghet. Men ordet man avser används inte i dag. Ordet användes kränkande för homosexualitet och omanlighet. Att anklaga någon för att vara ergi eller argr var ett av de mest kränkande tillmälen man kunde ge vid denna tid och kunde rättsligt leda till holmgång, det vill säga en tvekamp på liv och död (texten är tagen från Länsstyrelsen i Blekinge).
Tillsammans med antikvarie Karl-Oskar Erlandsson besöker vi inte bara Björketorpsstenen utan även domarringen vid Levalunda i Ronneby kommun. Denna vackra gravform från järnåldern. https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/besoksmal/kulturmiljoer/domarringen-vid-levalunda.html (via Länsstyrelsen)
Glöm inte att besöka poddens hemsida http://arkeologiochhistoria.se/
Podden görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
-
I det här avsnittet besöker vi Sölvesborgs slott eller borgruin - och det vi se i dag byggdes på början av 1300-talet. Anledningen till att den kallas slott är att den bland annat har användes som övernattningsbostad åt kungligheter och därför i folkmun kom att kallas slottet!
Borgområdet ligger strategiskt mellan havet och Ryssberget och har därför kunnat kontrollera både sjö- och landvägen.
Vi besöker ruinen en blåsig dag i februari tillsammans med Karl-Oskar Erlandsson, arkeolog vid Lässtyrelsen i Blekinge.
Avsnittet görs i samarbete med och med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge!