Jimmy Alm Podcasts
-
Jimmy blev Sveriges första kommunpoet och berättar om varför den rollen provocerade många. Vi pratar om livskriser, om hur ovant det är att bli lyssnad på och hur Jimmy gjorde för att dikta en ishall, en betongfabrik och gammeldanslaget. När du ber någon att berätta om sitt liv på en timme så kommer du ner till det existentiella, du ser personen och det uppstår en stark kontakt.
-
John Swedenmark recenserar tre diktsamlingar av Jimmy Alm. Klara Sergerson och Anna Ellinor Chae Im Sundström för poesikritiksajten örnen och kråkans publik. Recensionen är originalpublicerad på sajten som står under ansvarigt utgivarskap. Läs mer om aktuell poesi på svenska på www.ornenochkrakan.se
-
Under hösten har hela tre Ibsenpjäser satts upp i Stockholm, Göteborg och Malmö. Teaterkritiker Kristina Lindquist och Maria Edström besöker studion för att reda ut varför den norske dramatikern är evigt aktuell.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
KOMMUNPOETEN I TRANEMO – SÅ GICK DETHan har hånats, kallats för hovnarr och parasit. För ett år sedan rasade debatten om att Tranemo fått en kommunpoet. Projektet blev utskällt innan det ens börjat. Men hur gick året med kommunpoet? Och vad fick uppmärksamheten för konsekvenser? Vår reporter Mina Benaissa har besökt Tranemo och pratat med invånare, kommunledningen och Sveriges första kommunpoet själv, Jimmy Alm, för att ta reda på hur Sveriges mest utskällda kulturprojekt landade.
BARNRADIONS BOKPRIS: JURYSAMTALDen här veckan är det höstlov i Sverige och det är också det som kallas för läslov, vilket är ett brett läsfrämjande samarbete mellan många olika organisationer, kulturinstitutioner och förlag. Läslov blir det också här i P1 Kultur den här veckan då vi möter juryn i Barnradions bokpris som har i uppgift att utse årets bästa bok för 9-12 åringar. Juryn består av femteklassare från Bagarmossens skola i Stockholm och det har blivit dags för deras andra sammankomst. I dag får vi ta del av deras samtal om boken ”Ingen kommer levande härifrån” av Gustav Boman.
ESSÄ: ZOMBIENS KULTURHISTORIADagens OBS-essä är den första delen av fyra i en långessä, skriven av författaren Torbjörn Elensky. Ämnet är synnerligen passande för dessa Halloween-tider, nämligen zombiens kulturhistoria – från slaveri till klimatkollaps och folkfest. Häng med från början där du får höra om hur historien om vår tids monster en gång började, och ta del av den sorgliga berättelsen från Haiti om en kvinna som återuppstod från de döda.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Felicia Frithiof -
Det blev från starten ett av Sveriges mest utskällda konstprojekt. Kulturredaktionens Mina Benaissa besöker Tranemo, ett drygt år efter att Jimmy Alm började sin tid som kommunpoet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
När engagerade krafter gick samman för sig att väcka liv i den insomnade byn Uddebo var det med ambitionen om att skapa en plats för gemenskap och frihet att leva ett annat liv. Med hjälp av hårt arbete och kreativa lösningar har det idag kommit att bli ett blomstrande samhälle. Och allt startade med ett gult hus.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Uddebo ligger strax utanför Tranemo, ett samhälle en gång uppbyggt kring textilindustri och jordbruk. Men som med tiden kom att överges och förfalla. När Caroline Bergmann bestämde sig för att flytta hem igen och ändra på det var Uddebo en plats fylld av ödehus och problem, en by dit ingen flyttade om det hade ett val. Men efter år av hårt arbete har idag ödehusen befolkats och industrilokaler rustats upp. Och det som Caroline en gång såg framför sig – ett levande samhälle genomsyrat av gemenskap och frihet att leva som man vill – har förverkligats. I så hög grad att det idag är svårt att hitta bostäder för alla nya som vill flytta dit - trots lösningar som småhusby och kollektiv.
För Jimmy Alm var det just friheten och gemenskapen i Uddebo som lockade honom att flytta dit. Och både han och Caroline uppskattar den blandning av människor som med tiden kommit att befolka byn, alltifrån självhushållare och nya grönavågare till ”hipsters och hackers”. Och även om de kan bli lite trötta på att folk utifrån ofta har en felaktig bild av vad det är för ett samhälle, en alternativby där alla är hippies och veganer, så är de ändå nöjda med att de tillsammans hittat sin egen väg – som samhälle och individer.