Harriet Podcasts
-
Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält träffar Kristina Wåhlin från Litteralund. Vi gör ett gemensamt djupdyk i "H som i Harriet" av Cecilia Lidbeck, pratar om "Så jävla operfekt" av Charlotte Cederlund, "Uppdrag i gasklockorna" av Mårten Sandén och "Bettan" av Marie Norin och Elisabet Ericson. Vi diskuterar stämningar i böcker, barnperspektiv och aktivism samt spekulerar kring Augustprisnomineringarna.
-
Bokspionerna Elsa och Juni valdefem böcker från vårens utgivning och läste dem över sommarlovet. En av böckernavann deras hjärtan.
I avsnittet pratar de med bibliotekarienTove om sina tankar och förväntningar innan läsningen och om sina tankar efterläsningen.
Böckerna som diskuteras är Mitt bisarra liv som död av StaffanCederborg, Ryktet av Emma Askling, Veras krig av Katarina Kuick, Agnes Evander och de dödas sjö av AnnaLundgren och H som i Harriet avCecilia Lidbeck.
Kontakta oss omdu vill vara med i podden eller har förslag på teman för kommande avsnitt: [email protected]
Instagram: @knivstabibliotek
Producent: Knivsta bibliotek
Inspelning och redigering: Emma Bäckström och Tove Frankow Crivellaro
Intromusik: Corporate Uplifting Motivation av M-Dewala
Outromusik: Upbeat Motivation Corporate av M-Dewala
Omslagsbild: @maldoo_minal
-
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Veckans gäst i Gunilla Brodrejs femte podcast är operasångerskan och kompositören Margareta Hallin, 81 år.
GÖR: Sjunger, komponerar och spelar teater.
BAKGRUND: Margareta Hallin är en av 1900-talets största svenska operasångare. När hennes operakarriär på Kungliga operan var över 1984 efter nästan 30 år började hon komponera. 1990 uruppfördes hennes kammaropera Fröken Julie och hon har genom åren ofta återvänt till Strindberg som utgångspunkt för sina vokalkompositioner. I februari fyller hon 82, men Hallin är fortfarande verksam på mindre scener och har sin konstnärliga och privata bas i Ådalen varifrån hon driver olika projekt. Margareta Hallin har fått en oväntad renässans tack vare att bland annat Robyn har uppmärksammat den originella visan "Etta på söder" som Hallin sjöng in på 60-talet en ep för skivbolaget Fonofon.
I programmet berättar Margareta Hallin varför hon hellre sjöng på hemmaplan än gjorde karriär utomlands. Men också om rädslan för att dö och inte bli ihågkommen.
AKTUELL MED: En "Strindberg-grej" i Sundsvall och Kramfors som bygger på brev till Harriet Bosse där August Strindberg framstår som är snäll och vänlig och har tålamod med den elaka flickan Harriet. -
Emedan i en framtid allt längesedan är glömdt. Vem minns Harriet Löwenhjelm? Den unga poeten som dog i lungtuberkulos 31 år gammal. Den aristokratiska familjeflickan som inte lyckades få sina illustrerade dikter utgivna under sin levnad.
Men trots det har hennes poesi ständigt utkommit i nya upplagor, och hennes liv har romantiserats, mytologiserats och nästan drömts ihjäl. Men vem var hon egentligen?Boel Hackman har skrivit ”Att skjuta en dront”, en biografi om Harriet Löwenhjelm.– Harriet Löwenhjelm var alltför avvikande för att kunna göra sig gällande, konstaterar hon.En bildkonstnär och poet som egentligen var mycket mer modern än någon förstod.I programmet medverkar Mattias Käck, en av initiativtagarna till det nybildade Harriet Löwenhjelm-sällskapet, och skådespelaren Mirja Burlin.Redaktör är Ulla Strängberg.