Hamra Podcasts

  • Fördubbling är i fokus i Kopodden! Den här gången får du få följa med till Hamra Gård i Tumba söder om Stockholm, som är DeLavals egen test- och demonstrationsgård. De håller just nu på och bygger för att fördubbla sin mjölkbesättning, planen är att ha 550 kor och 490 mjölkande när allt är klart. Det har också gjort att de helt fått ställa om sin avelstrategi för att klara så mycket som möjligt av rekryteringen. Från fokus på att använda kött i kombination med x-och y-vik är det nu fullt fokus på att få så mycket kvigor som möjligt.

    Förmannen Tina Lindqvist och ladugårdsföreståndare Linda Thulin berättar om utmaningarna som kommer med omställningen, hur de lagt upp taktiken och hur viktig rådgivningen är på gården.

    Det är en väldigt speciellt gård med mycket som händer och mycket besökare, korna flyttar också nog runt mer än de flesta. På Hamra finns det inte mindre än tre olika stallar med också tre olika mjölkningssystem som korna går igenom under olika perioder. Det gör också att kor som inte passar i roboten till exempel faktiskt kan flyttas till en annan del.

    I avsnittet hör du också Hanna Driscoll från VikingGenetics berätta vad det krävs av en tjur för att den ska köpas in som avelstjur, och vad hon tror kommer bli viktiga egenskaper för framtidens mjölkkor.