Gastronomiska akademiens Podcasts
-
Smakexperten om saliv, vin och danska mc-gangsters.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Mischa Billing från TV4-programmet ”Sveriges mästerkock" är en av Sveriges främsta experter på att beskriva smaker, och har bland annat vunnit priser som Årets näsa, Gastronomiska akademiens silvermedalj och Årets vinprofil.
Hon är sommelier, lektor och forskare inom måltidskunskap på Grythyttan vid Örebro universitet.
Mischa Billing har även skrivit boken ”Rosens doft”, baserad på sjutton års doftanteckningar från sina besök på Fredriksdals rosarium i Helsingborg.
Mischa Billing om sitt Sommarprat:– Jag tänker ta med dig på en stig som du inte gått förut. Du kommer få höra om den retronasala passagen, om danska mc-gangsters, om saliv – och när vi är klara så kommer du känna dig själv lite bättre.
Producent: Samuel Åhman
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play
-
ETNOLOG, MÅLTIDSFORSKARE. Matforskaren Richard Tellström om varför vi väljer att äta olika rätter istället för foderpellets. Maten avslöjar oss! Hör måltidsforskaren Richard Tellström om vilket bröd en socialdemokrat äter.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
För kroppens överlevnad går det lika bra att äta foderpellets, ändå väljer vi att inte göra det. Varför? Richard Tellström är måltidsforskare och har medverkat i Tv-programmet historieätarna. Hör honom syna våra matvanor. Genom vår mat kan vi se vilka människor vi hör ihop med och är. På tallriken ligger vi själva och vår historia säger Richard Tellström i sitt sommarprogram.
Det egna matvalet avslöjar oss. Vårt ursprung, om vi lever i familj eller är singlar. Det går tom att se vilket parti som vi röstar på genom maten berättar Richard Tellström.
Om Richard TellströmSer på mat och måltider som en kulturhandling snarare än som näringsintag. Expert i SVT:s Historieätarna och Landet brunsås och historieredaktör för julkalendern Tusen år till julafton.
Föreläser om matkultur och mattrender. Undervisar på Stockholms universitet. Forskar om relationen mellan matens och landskapets kulturarv och om svenskamerikanernas matkulturarv från 1800-talets Sverige. Tilldelats Gastronomiska akademiens silvermedalj för utomordentliga insatser för svensk matkultur.
Doktorsavhandlingen handlade om maten som serverades vid olika möten under Sveriges ordförandeskap i EU 2001.
Producent: Karin af Klintberg