Frisk & Podcasts
-
Många som drabbas av ätstörning har en väldigt negativ självbild, mer negativ än personer med till exempel depression eller missbruksproblematik. Varför är det så? Och hur får man en bättre självbild?
Emma Forsén Mantilla, psykolog och forskare på Centre for Eating Disorders Innovation vid Karolinska institutet, har forskat på kopplingen mellan självbild och ätstörningar.
Emma är också projektledare för den svenska delen av den internationella forskningsstudien EDGI och ordförande i Frisk & Fri, Riksföreningen mot ätstörningar.
Emmas avhandling heter: Fatal attraction: the relationship between patients and their eating disorders, an interpersonal and attachment perspective.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
När Gustav Eriksson ska läsa godnattsaga för sin dotter får han inte fram orden. Efter middagen med familjen satte han fingrarna i halsen och spydde. Nu brinner det i svalget. Det här går inte längre.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Gustav misslyckas att läsa en saga för sin femåriga dotter blir det en vändpunkt i hans liv: Han inser att han måste söka hjälp för den ätstörning som han dolt för sin omgivning.
Länge trodde han att självsvälten och överträningen var något han kunde kontrollera, och att känslan av att behöva spy skulle försvinna när han blev pappa. Men, lösningen var mer krävande och komplicerad.
Behandlingen pågick under ett år, och det har nu gått två år sedan Gustav friskförklarades.
Lever du, eller någon i din närhet, med ätstörning? Här finns kontaktuppgifter till den stödtelefon som föreningen Frisk & Fri driver.
Vill du höra av dig till producenten Anton Bennebrant eller de medverkande, maila till [email protected].
Programmet spelades in 2021.