Byggkeramikrådet Podcasts
-
Oskar Linderoth på Swerock ger oss all information om fuktmätning av betong och hur det går till. Vi tar ett snack med plattsättaren Robin om plattsättning i Danmark och hans instagram-konto Stihl_kakel. Daniel på Byggkeramikrådet tittar in i avsnittet och så får vi “Veckans kompis” från Désirée Michelüter i Ystad.
Fotocred: Corroventa -
I det här specialavsnittet belyser vi samarbetet mellan Byggkeramikrådet och Säker Vatten. Varför är det så viktigt och på vilket sätt de samarbetar dem? Det tar vi reda på. Och vi ska dessutom prata branschregler, hur de hänger ihop med försäkringsbolagen. Vi ska även lyfta fram lite olika perspektiv på yrkesgrupperna rörmokare respektive plattsättare.
Gäster i avsnittet: Martin Brunnkvist och Pierre Lundborg från Säker Vatten samt Magnus Lundgren på Byggkeramikrådet.
Programledare: Markus Trautmann. -
Behöriga plattsättare ska utfärda kvalitetsdokument vid badrumsrenovering. Det är väldigt viktigt att dokumentet är utfärdat på ett korrekt sätt annars är det inte giltigt. I det här temaavsnittet ska vi reda ut vad detta dokument är, varför det är så viktigt, varför de behövs, hur man dokumenterar avvikelser med mera. Tillsammans med Sara Lehn på Trygg Hansa, besiktningsmannen Micke Barklund och Daniel Olsson på Byggkeramikrådet reder vi ut frågetecken och djupdyker i ämnet.
-
I det här avsnittet av Kakelpodden lyfter vi ämnet rivning av badrum och vilka risker som finns. Vi får ett expertsvar på en lyssnarfråga om våtrumsskivor, information från Byggkeramikrådet och en riktigt illaluktande “Veckans kompis”.
Det finns en mängd olika utbildningar som du kan hitta via Byggkeramikrådets hemsida www.bkr.se bland annat en informationskurs om asbest som finns bland säkerhetsutbildningarna. -
I det här temaavsnittet riktar vi allt fokus på lärlingar och arbetet med att få fler att upptäcka plattsättaryrket. Nu öppnas det nya möjligheter att faktiskt få in fler potentiella plattsättare i branschen tack vare ett intressant initiativ från ett antal olika aktörer som börjat samarbeta.
Deltagare i avsnittet:
Mikael Kivinen, yrkeslärare för plattsättare på Yrkesakademin
Marie Larsson Westergård, Arbetsförmedlingen
Tomas Fernholm på T2 Plattsättning
Jonny Björndahl på EM Platt
Patric Lindén från Byggkeramikrådet
Programledare: Markus Trautmann -
Natursten och klinker på terrasser, balkonger och andra utomhusområden blir allt mer populärt i Sverige. Samtidigt finns det en enorm potential att skapa mer uppdrag för plattsättare. Viktigt att man vet hur man ska gå tillväga, hur konstruktionen ska vara utförd så att plattorna inte släpper, eller så att man inte får sprickbildningar eller kalkutfällning i fogarna. I det här temaavsnittet reder vi bland annat ut vad man behöver tänka på, vilka olika typer av plattor för utomhusbruk det finns, vad det finns för fallgropar och vad man måste tänka på.
Gäster i avsnittet:
Peter Iversén, Alfix
Tobias Rundström, Höganäs
Magnus Lundgren och Ralf Jerad på Byggkeramikrådet
Programledare: Markus Trautmann -
Vad är stegljud, varför är det viktigt att ha koll på och vilka olika stegljud finns det? Vad finns det för fallgropar och vad måste man tänka på när det gäller stegljudsdämpning. Det är en del av de frågor som vi ska bottna i det här avsnittet.
Medverkande i avsnittet:
Kristoffer Fristedt, akustiker och vd på Structor Akustik
Robert Larsen, Svenska Kakel
Esa Erkkila, PCI Group
Magnus Lundgren och Ralf Jerad på Byggkeramikrådet
Programledare: Markus Trautmann -
Med hjälp av en handfull experter går Kakelpodden en gång för alla till botten med flammiga och missfärgade fogar.
Medverkande i avsnittet:
Åke Andersson, kvalitet- och miljöansvarig på Kakeldax
Thomas Davidsson, produktchef på Sika
Magnus Lundgren och Ralf Jerad på Byggkeramikrådet
Programledare: Markus Trautmann -
Lennart Åhl, advokat och förbundsjurist åt Byggkeramikrådet hjälper oss att reda ut något så viktigt som avtal och vikten av att formulera dem så korrekt som möjligt. Dessutom pratar vi med en expert om diamantborrar och så ringer vi upp två personer som är högst involverade av att sätta upp ca 12 000 kvadratmeter mosaik på en av Sveriges högsta byggnader.