Blekinge museum Podcasts
-
I det här avsnittet berör vi både järnålder, en ungdomssynd och ser resultatet av en fantastisk donation.
I slutet på juni släpptes boken ”Store Backe ett järnåldersgravfält i östra Blekinge” - som är det första resultatet av donationen som Blekinge museum fick förra året.
En av författarna till boken är Ingrid Gustin från Lunds universitet. Jag träffade henne på gravfältet, vi satte oss på varsin sten mitt på gravfältet där hon berättade mer om vad de kommit fram till i den nya boken om Store Backe.
Är du intresserad av boken så går den att köpa för 120 kr. Den finns i museets reception i Karlskrona, på föremålsmagasinet i Rosenholm och hos Östra Blekinges hembygdsförening i Jämjö. Alla intäkter från boken går direkt in i projektet igen!
Avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge!!!
-
Så var det dags igen, att besöka havet och marinarkeologerna. För i det här avsnittet ska vi åter igen få träffa Micke Björk som är marinarkeolog vid Blekinge museum och marinaarkeolog Staffan Von Arbin, men vi ska också får träffa en ny bekantskap i marinarkeologen Marie Jonsson från Vikingeskibsmuseet i Roskilde Danmark.
Vi pratar årets grävning, men även lite allmänt krig marinarkelogoi.
Det här avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge och Blekinge museum.
-
I det här avsnittet går vi ner på djupet igen.Under tre veckor i juni genomfördes marinarkeologiska undersökningar i Listerby skärgård. Målet var att undersöka och ta dendroprover på de pålspärrar som finns i skärgården. Den sista dykdagen hängde podden på. Det blev mycket snack, mycket dyk och mycket marinarkeologi.
Med på båten finns marinarkeologerna Mikael Björk från Blekinge museum, Staffan Von Arbin Bohusläns museum och Jens Lindström Nordic Maritime Group. Och så klart Jan-Erik Andersson som gör det mesta förutom att dyka.
Vi tackar Blekinge museum som lät oss hänga med ut.
Avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge. TACK!
-
Mysteriet på Öppenskär tredje säsongen!
Likt en intensiv spännande miniserie har precis tredje säsongen avslutats. Nya fynd och fler frågor har väckts. Ännu vet vi inte om det kommit några svar - är Mysteriet på Öppenskär en för evigt obesvarad historia?
På mitten av 900-talet har vikingarna lämnat saker efter sig på ett sätt som tidigare aldrig skådats. Och vi har fått vara där! Lite oförutsägbart fick jag ett samtal att nu var de på gång att gräva igen på ön Öppenskär i Blekinges allra ostligaste skärgård. Torhamn skärgård.
Häng med ut till ön mitt under en arkeologisk utgrävning, där möter vi de som kommit vikingarna allra närmast.
I avsnittet hör ni Gösta Johansson och Niklas Olsson som är med och gräver och undersöker med metalldetektor. Men även Mikael Henriksson 1:a antikvarie på Blekinge museum. Och Ingrid Gustin forskare vid Lunds universitet.
Som vanligt görs avsnittet i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
-
I det här avsnittet åker vi ut på sjön igen…!
Återigen har vi äran att hänga med marinarkeologerna Mikael Björk från Blekinge museum och Jens Lindström från Nordic Maritime Group som är i full gång med ett nytt forskningsprojekt kring Blekinges pålspärrar!
Vi beger oss ut till sjöss från Slättanäs, söder om Listerby.
Med på båten finns också doktoranden Andreas Olsson från Nationellt undervattenstekniskt centrum på BTH, som är med för att testa en ROV - alltså en undervattensrobot, en liten maskin som till exempel användes inom offshore-industrin för att arbeta med gasledningar och oljeplattformar eller inom havsforskningen. Men i detta fallet ska den användas för att marinarkeologerna ska unna titta närmare på pålspärrar och vrak i den Blekingska skärgården!
-
I det här avsnittet träffar vi 1:a antikvarie Mikael Henriksson på Blekinge museum och sätter punkt för 2021 och tittar framåt, på vad som kommer att hända under 2022.
-
I det här avsnittet träffar vi byggantikvarie Jimmy Juhlin Alftberg Blekinge museum utanför den mest magiska kyrka jag tror att jag någonsin besökt! Heliga Kors Kyrka i Ronneby.
Kyrkans historia sträcker sig från 1100-talet och fram till i dag något som går att se både på utsidan och insidan! Häng med så får du höra Jimmy berätta om Ronnebys äldsta byggnad Heliga Kors Kyrka!
-
Vi har ett resultat!!!
För fem månader sedan genomfördes marinarkeologiska undersökningar vid ön Vämö i Karlskrona. Undersökningen gick ut på att plocka upp delar av en träkonstruktion för att kunna ta dendrokronologiska prover på materialet. Trä från tre prov skickades iväg, och nu har vi ett resultat!
Vi träffar Mikael Björk, marinarkeolog vid Blekinge museum för att få veta hur gamla stockarna på botten utanför Vämö verkligen är!
Avsnittet avslutas med det tidigare sända avsnittet "Vämö och världsarvets vagga"
Detta avsnitt görs i samarbete med... mig själv... !!!!