Barbro Alving Podcasts
-
Hon var reportern som skildrade allt från omskakande världshändelser till vardagens trivialiteter en passionerad arbetsnarkoman med orubblig övertygelse.
Nya avsnitt från P3 Historia hittar du först i Sveriges Radio Play.
Redaktionen för detta avsnitt består av:
Cecilia Düringer – programledare och manus
Erik Laquist – producent
Zardasht Rad – scenuppläsare
Elias Klenell – ljuddesign och slutmix
Medverkar gör också Beata Arnborg, författare till biografin Barbro Alving: Krig, kvinnor och gud.
Vill du veta mer om eller läsa mer av Barbro Alving? Här är några av de böcker som ligger till grund för avsnittet:
Barbro Alving: krig, kvinnor och gud av Beata Arnborg
När Alving blev Bang red. Marcos Cantera Carlomagno
Dagbok från Berlinolympiaden 1936 av Barbro Alving
Personligt: dagböcker och brev (1927-1959) av Barbro Alving
Det kom aldrig i tidningen av Barbro Alving
Bang – klipp ur nuets historia av Barbro Alving
Bang om Bang av Barbro och Ruffa Alving
-
Skådespelare, regissör, författare, aktuell med debutromanen Sörjen som blev. Om hur det är att vara barn till ett krigsbarn och om varför ridån aldrig går ner för teatern.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Flykten. En livsform med ett alldeles eget språk.I sitt Sommar pratar Anna Takanen om sitt ursprung, om att vara barn till ett krigsbarn från Finland.
- Min pappa är ett av de 70-80 000 barn som skickas till Sverige från Finland under kriget. Han fick fosterföräldrar och nytt efternamn, men han ristade namnet Takanen med en synål på fönsterrutan i köket, i fall hans riktiga mamma och bror kom från Finland för att leta efter honom.
Anna reflekterar även över alla de många miljoner barn som idag tvingas fly undan svält, krig och förföljelse.
Anna Takanen pratar om drevet mot Benny Fredriksson, som då var VD för Kulturhuset Stadsteatern.
- Förtal kan få allvarliga konsekvenser och till och med ödelägga en människas liv.
Om Anna TakanenSkådespelare, regissör, författare, 51 år. Född i Kungsbacka, uppväxt i Falkenberg, bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 2006.
Aktuell med debutromanen Sörjen som blev om hur det är att växa upp som barn till ett krigsbarn från Finland. Är nu flitigt efterfrågad för att tala om ämnet. Utsågs förra året till Årets Sverigefinne.
Rosades senast för rollen som Barbro Alving i pjäsen Bang. Har regisserat ett stort antal pjäser, bland annat Fosterlandet och medverkat i filmer och tv-serier.
Började teaterbanan med Suzanne Osten på Unga Klara. Var i nio år konstnärlig ledare och vice vd på Göteborgs Stadsteater och därefter teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i fem år. Har under sina 30 år på teatrarna haft fokus på att öka jämställdheten inom scenkonsten. Tycker om skärgården och att resa.Jag kommer att prata om hur det är att vara barn till ett krigsbarn, och om hur ett ensamt barn anländer till en tågstation i ett främmande land utan att kunna språket. Men också om varför ridån aldrig går ner för teatern och om mina förebilder.
Producent: Mustafa Can
-
Världsreportern och kåsören Barbro Alving, alias Bang, var en uppskattad sommarvärd. Rakt och osentimentalt pratade hon och alltid med förmågan att sätta in det lilla i ett större sammanhang.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
2019 firar det populära radioprogrammet Sommar 60-årsjubileum. Det uppmärksammas bland annat med en serie kortprogram i P1 som på olika sätt uppmärksammar sommarpratare, höjdpunkter och förändringar genom åren som gått.
1959 var det mest prat i radion, melodiradion hade ännu inte fötts och dåvarande underhållningschefen, Tage Danielsson, ville bjuda radiolyssnarna på mer musik, på ett underhållande sätt presenterat av olika sommarvärdar.
60 år senare är musiken fortfarande viktig men framförallt är det Sommarvärdarnas egna berättelser som får miljoner svenskar att klockan 13.00 sätta på P1 för att vara med från start när den välkända sommarsignaturen dras igång eller alternativt själv välja tidpunkt för lyssning. 2018 slog poddlyssnandet nytt rekord.
Producent för programmen är Rigmor Ohlsson som djupdykt i radions programarkiv för att hitta några Sommarpärlor ur de bevarade programmen.