Andreas Forsberg Podcasts
-
På lördagkvällen den 7 november 2020 såg många människor i Sverige ett kraftigt ljussken över himlen, och sedan hördes ett muller. Allt från kärnkraftsolycka, kriminellt sprängdåd, till grannen som kör epatraktor, trodde folk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En sådan här meteorit har aldrig förr hittats i Sverige. Och det är första gången sedan 1950-talet som det dimper ner en rymdsten där vi sett hur den faller. Det gör den extra värdefull, och geologen Andreas Forsberg som hittade meteoriten tycker det är viktigt att den inte hamnar i orätta händer.
Astronomen Eric Stempels räknade sekunder och tänkte att "det var kanske en bolid" som strök över himlen. Alltså en ljusstark meteor.
Dagen efter var han ute i upplandsskogarna och letade efter en nedfallen meteorit. Han var inte ensam - det kom fler meteoritjägare, också från andra länder. Det blev en kamp om vem som skulle hinna först. Men det blev alltså en passionerad meteoritletande geolog, Andreas Forsberg, som hittade stenen med hjälp av sin vän Anders Zetterqvist.
Podden är en repris från 26 mars 2021.Medverkande
Niklas Clarksson, P4 UpplandProducent
Björn GunérProgramledare
Lena Nordlund -
Jakten på rymdens skatter sker både här på jorden och på asteroider.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi börjar i skogarna norr om Pajala - här samlas varje år meteoritjägare från hela världen för att leta delar av den järnmeteorit som kraschade här för 100 - 800 000 år sedan. Dan Johansson och Andreas Forsberg är ute och söker Muonionalustameteoriterna.
Clas Hättestrand, professor i naturgeografi på Stockholms universitet, berättar mer om vad det var som hände här i norra Sverige och vad som hittats.När vi vänder blicken ut i rymden är det asteroider som står i fokus för just nu pågår projekt med syfte att bryta och leta mineraler och att få tillgång till vatten på plats på asteroider.
Mikael Granvik, biträdande professor Luleå Tekniska Universitet, beskriver framtidens asteroidbrytning som är mycket krävande och som kräver kosmisk ingenjörskonst.
Luxemburg satsar på rymdresursforskning och chef för The Luxembourg institute of science and techonology är svensken Thomas Kallstenius - han beskriver hur framtiden ser ut för rymdens skatter.Sändes i FM 11 november 2021.
Ett program av Bo Torbjörn Ek och Joseph Knevel.
Kontakta redaktionen på [email protected]