Anders Wikström Podcasts

  • Kan innovation systematiseras och vad menas med systematiskt innovationsledning? Denna gång ger vi oss i väg på ett samtal om system, systematik och det systemiska via Vasaloppet och skidåkning till en nya internationella standard för att leda och organisera innovation (ISO56002). Och så landar vi (som vanligt) i ett samtal som berör både stora och små frågor i arbetslivet och livet i stort.

    Visst är det spännande med frågor, det är dessa (frågorna) som är drivkraften i våra samtal men som vi också tycker man bör ägna mer tid åt. Om vi stannar upp i frågan vi ställer oss fördjupas den och blir mer betydelsefull och vi förstår fler nyanser av frågan som vi sedan kan ge oss i kast med att identifiera alternativa svar på. Det är kanske därför (att stanna i frågan) det behövs en vägledande standard för systematiskt innovationsledning, för att säkerställa att vi stannar i frågan...

    För visst är det svårt att låta bli att leta lösningar direkt när en utmaning/problem eller bara en möjlighet uppenbarar sig.

    Till vår hjälp denna gånga har vi två texter.

    Anders Wikström har skrivit några rader om innovationsledning och kvalitetsledning som ni kan läsa här.

    Och så har Mats Magnusson och Magnus Karlsson, båda forskare inom innovation skrivit ett bokkapitel om en systemansats till innovationsledning som ni kan läsa här

  • Vad har städning av skrivbord med skapandet av musik att göra? I dagens avsnitt fördjupar vi oss i begreppen kultur och klimat samt hur vi kan balansera våra förutsättningar för innovation, produktivitet och välmående. Vad saknas i våra organisationer idag och hur påverkar det allt vi behöver åstadkomma i våra organisationer idag och vara förberedda inför morgondagen. Vi bjuder er på ett samtal via Annas städning av skrivbord till Martin's musikskapande där dessa exempel beskriver den balansering som behövs för att skapa långsiktig hållbarhet. Det handlar alltså inte bara om att finna balans mellan de faktorer som skapar förutsättningarna utan att över tid balansera dessa faktorer.

    V utgår från två texter denna gång där Anders har skrivit den ena "Att balansera förutsättningar för välmående, innovation och produktivitet" där olika faktorer beskrivs för att skapa framgång i det vi vill åstadkomma samt skapa långsiktig hållbarhet i våra organisationer. Samt en HBR-artikel "The hard truth about innovative cultures" där bland annat kontrasten mellan intolerans för inkompetens samt tolerans för att göra fel är en viktig utgångspunkt. För Anna blir detta både "blommigt" och "agenda" på samma gång och Anders bjuder på insikter från IDEO.

    Länkar till artiklarna:

    The hard truth about innovative cultures, Gary P. Pisano
    https://hbr.org/2019/01/the-hard-truth-about-innovative-cultures

    Att balansera förutsättningar för välmående, innovation och produktivitet, Anders Wikström
    https://www.dropbox.com/s/ucnbztjc4en0vgi/Balansera%20v%C3%A4lm%C3%A5ende-innovation-produktivitet.pdf?dl=0

    Välkomna!