ÖSTASIATISKA MUSEET Podcasts
-
EXTRA! EXTRA! Kulturbarnen utkommer numera i BÖRJAN av veckan, vi är en måndagspodd! Pga. ändrade livssituationer och ren nyfikenhet överger vi torsdagen för grönare betmarker. Pontus har varit på Picasso-museet i Malaga, Ida förbereder en flytt, och vi har en lång diskussion om varför man inte kan inneha för många roller samtidigt i kultursverige. Hjärtligt välkomna!
www.instagram.com/kulturbarnen
Dessutom:Hemliga Klubben
Södra Teatern
Mosebacke
Evert Taube
Crum Heaven
Riche
Senay Berhe
Art Notes
Krogsafari
Salvan
Lenny Kravitz
Stureplansgruppen
Mood Managers
Joel Ighe
Viktor Leksell
Rebecca & Fiona
Konst AB
Spy Bar
Stämplas som kul
Presentera sig med 3 egenskaper
Konstfack
Const
Sigur Ros
Malaga
Picasso-museet
Franco
Guernica
Östasiatiska museet
Juxtaposing Art
Yung Lean: In my head (teaser)
-
Glöm att syslöjd skulle vara mossigt. Idag är gör-det-själv-modet på frammarsch och har tagit sig in i modevärldens finrum.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I veckans program berättar vi fyra historier om människor som tar saken i egna händer och skapar sitt eget mode, på olika sätt.
Vi träffar Josephine Bergqvist och Livia Schück – mer kända som designduon Rave Review – som har prisats för sitt sätt att omvandla gammalt till nytt och åtråvärt. Blommiga lakan, spetsgardiner och rutiga filtar blir i deras händer till nyskapande plagg som har fått stor uppmärksamhet i modevärlden.
Vi pratar med Kelly Smith, en av alla de som håller på med tie-dye-färgning (eller batik som det brukar kallas på svenska). Under pandemin har intresset för egen batikfärgning ökat rekordartat.
Vi träffar också Maisie Broome och Tony Tafuro i New York, som båda tillhör en ny kategori av kreatörer i modebranschen – så kallade Do It Yourself-designers. Det handlar ofta om konstnärer som aldrig tidigare har arbetat med mode, men som gör unika plagg de säljer direkt till konsument, ofta via sociala medier.
Och så besöker vi utställningen Boro – nödens konst på Östasiatiska museet i Stockholm. De trasiga, utslitna, lappade och omsorgsfullt lagade japanska boro-textilierna berättar om konsten att med knappa resurser överleva på en utsatt plats. Länge hade de låg status, men idag kopieras boro-föremål av lyxmärken och ställs ut som konst på museer över hela världen.