Ängelholms sjukhus Podcasts
-
Varför vilar det fortfarande ett stigma över kognitiva sjukdomar, när det idag har blivit lätt och enkelt att prata offentligt om cancersjukdomar?
Eller håller fördomarna kring Alzheimer på att lättas? Alltfler som har drabbats kliver ut i media och berättar.
I det här poddsamtalet från Bio Capitol deltar:
Malou von Sivers ledde i 16 år sin egen talkshow Malou efter tio i TV4. Det var hos Malou många av de drabbade av Alzheimer trädde fram och berättade om sin sjukdom. Så vad har Malou själv för tankar om Alzheimer och varför stigmat fortfarande vilar tungt över denna sjukdom?
Lotta Grönblad fick sin diagnos ”misstänkt Alzheimer” när hon bara var 58 år gammal, och drömmarna låg framför henne. Efter ett liv som politiker på toppnivå, skött presservice åt Göran Persson och seglat på de stora haven får nu Lotta lägga om kursen.
Moa Wibom är överläkare och chef för Kognitiva mottagningen på Ängelholms Sjukhus. Hon är en stridbar debattör för alla drabbade och hur de bör bemötas av sjukvården. Moa är löpande med i TV-programmet Fråga Doktorn för att folkupplysa om Alzheimer.
Anna Larsson, medicinreporter på Dagens eko, har i 20 års tid arbetat på en doktorsavhandling om medicinjournalistik. ”Jag började ställa mig frågan hur man kunde göra medicinjournalistiken mer användbar för allmänheten, och varför det så ofta blir fel i medier när det handlar om medicin” -
I första avsnittet av Fatta forskning berättar Caroline Mellberg, verksamhetschef för forskning, utbildning och utveckling på Helsingborgs lasarett och Ängelholms sjukhus, om varför den här podden behövs. Varför är forskning viktigt? Hur påverkar forskningen som bedrivs patienterna? Vad betyder några vanlig begrepp och uttryck som ofta hörs i samband med forskning såsom vetenskapligt förhållningssätt, evidens, systematisk översikt, samband, orsak och kausalitet? Och hur ska man tolka alarmerande löpsedlar om dolda folksjukdomar?
Podden är finansierad med stöd från Stig och Ragna Gorthons stiftelse. Programledare är Clara Fröberg. Jingel av Erik Ahl. Omslagsbild Sonja Matonickin. Skriv gärna till podden på Instagram: @forskningochutbildninghbg
-
”Det är sorgligt att vi i vården inte kan ge våra patienter en korrekt utredning i korrekt tid, och att vi inte kan ge någon hjälp därefter.”
Moa Wibom, överläkare på kognitiva mottagningen på Ängelholms Sjukhus, efterlyser i den här podden individuella vårdplaner för alla som fått en diagnos. Inte minst för att ge hopp. De flesta som får en diagnos har många friska år framför sig. Där måste sjukvården kunna göra bättre ifrån sig, menar Moa.
Moa Wibom driver också en kampanj mot begreppet demens.
”Begreppet demens betyder utan sinne har sitt ursprung i orden idioti eller vansinne, och det är förödande för en patient att få höra att hen ska bli dement. Så fort ordet demens kommer in, så försvinner patienten som människa. Men varje patient har ju sina sinnen kvar in i det sista”, berättar Moa i podden.
Lyssna på podden med Moa Wibom där hon också berättar om det speciella stigma som barn till föräldrar som får Alzheimer eller andra kognitiva sjukdomar i ung ålder.
De har blivit föräldrar till sina föräldrar. Och de har inga att prata med om sitt utsatta dilemma. Till slut blir det övermäktigt för dessa barn och unga, och så formulerar de sina mest förbjudna känslor.
”Jag önskar att min förälder hade cancer, eller helt enkelt dog.”