"Romanens segertåg" Podcasts

  • Dagens avsnitt handlar om romanens historia, från dess genombrott i slutet på 1700-talet till idag. Gäst är litteraturvetaren och författaren Ingrid Elam som skrivit den hyllade boken ”Romanens segertåg”. Vi samtalar om omständigheterna som gjort romanen till den dominerande litterära genren, vilka verk och författarskap som haft särskild betydelse för dess utveckling och om den har en given plats i framtiden. 


    Ingrid Elams bok "Romanens segertåg": https://www.adlibris.com/se/bok/romanens-segertag-9789127172937


    Bli medlem på Patreon: https://www.patreon.com/bildningskomplexet och få exklusiva avsnitt och övriga avsnitt reklamfritt före alla andra, eller stötta podden på SWISH på 0709262541


    Facebook: Bildningskomplexet

    Instagram: Bildningskomplexet

    Twitter: @BenjaminElfors

    E-post: [email protected]

    Musikproduktion: Ivar Edding

    Omslag: Emma Westin/Matthew Sundin


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vår kritiker Emma Engström har sett femte säsongen i den succéartade tv-serien om det brittiska hovet, som nu har premiär på Netflix. Och som samtidigt är den första efter Drottningens död.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    SVENSK-AMERIKANSK KONSTNÄR SKAPAR "PLAKATKONST" FÖR ABORT

    Den svensk-amerikanska konstnären Michel Pred har skapat ett konstprojekt för tolv gånger fyra meter stora billboards (reklamplakat). Hon har bett ett tiotal kvinnliga konstnärer som är för abort att göra verk för projektet - och hennes eget bidrag är en handväska med ett visst årtal broderat utanpå.

    VARFÖR FICK ROMANEN ETT SÅ SNABBT HISTORISKT GENOMSLAG - OCH VARFÖR ÄLSKAR VI DEN FORTFARANDE?

    Kulturjournalisten och författaren Ingrid Elam har skrivit boken "Romanens segertåg", som handlar just om dess snabba framgång. Hon kommer till studion för att berätta mer om vad som egentligen fick romanen att tränga så djupt in i oss - och spekulera lite om dess framtid.

    VACKERT, SORGLIGT OCH PERSONLIGT OM UKRAINAS HISTORIA

    Journalisten och översättaren Victoria Belim lämnade sitt födelseland Ukraina 1994 när hon var 15 år. Men när Ryssland angrep Ukraina 2014 sköljde minnena från barndomen över henne. Hon började åka tillbaka till Ukraina, till mormor Valentina och körsbärsträden i den lilla byn utanför Poltava. Hon bodde där i längre perioder, åkte fram och tillbaka i fem år, tills pandemin och sedan kriget bröt ut.
    Resultatet är debutboken "Röda sirener", en utforskning av Victoria Belims egen släkts hemligheter mot fonden av hela Ukrainas historiska utveckling. Vår litteraturredaktör Lina Kalmteg intervjuar henne.

    OBS: OM HÄNDER, DEL 3 - HAR HANDEN NÅGON FRAMTID?

    Den här veckan handlar alla OBS-essäer om händer.
    Händerna, och särskilt tummarna, har varit helt avgörande för människans utveckling, men hur kommer det att bli om händerna får en minskad roll i en alltmer digital verklighet?
    Journalisten och författaren Anna Thulin reflekterar över detta - och den som läser upp texten är Sofia Strandberg.

    Programledare: Cecilia Blomberg.
    Producent: Mattias Berg.