Avsnitt
-
Hur går det till när man kommer till Akutmottagningen för våldtagna? Vad har jag för rättigheter? Vilka frågor kan jag behöva svara på?
Möt sjuksköterskan Anna Nikus Norrlander och psykologen Lisa Nordlund, som berättar om arbetet på Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset.
Samtalsledare: Caroline Engvall, författare och journalist.
Podd i samarbete med Idéer för livet. -
På Barnahus Stockholm arbetar polis, socialtjänst, barnläkare och barn- och ungdomspsykiatrin tillsammans för att hjälpa barn som blivit utsatta för brott. Syftet är att barnet ska få berätta sin historia på en plats och inte slussas runt mellan olika myndigheter och upprepa sin historia för flera personer. Vi besöker Barnahus Stockholm för att ta reda på mer om deras arbete.
Medverkande:
Ylva Edling, psykolog i BUPs barnahusteam
Frida Malm, samordnare för socialtjänsten på Barnahus
Annie Godin, barnutredare för polisen
Carin Lehnbom Ahlén, förundersökningsledare på Barnahus
Samtalsledare: Caroline Engvall, journalist och författare
I samarbete med Idéer för livet. -
Saknas det avsnitt?
-
Att vara utsatt för ett sexuellt övergrepp eller en annan svår händelse i livet kan få svåra konsekvenser för den som drabbas. Vad detta kan innebära, vilka signaler traumatiserade barn och unga sänder ut och hur traumafokuserad behandling går till berättar Poa Samuelberg, psykolog och psykoterapeut, om i detta avsnitt av ”Vägen framåt”.
Samtalsledare: Caroline Engvall, journalist och författare.
I samarbete med Idéer för livet. -
Medelåldern för att medvetet börja titta på porr på nätet är 12 år, men även yngre barn kan drabbas av möten med porr. Vilka konsekvenser kan det få - både för de som utsätts för övergrepp och de som utsätter andra? Det diskuterar Åsa Kastbom, överläkare på BUPs Traumaenhet i Linköping, Maria Ahlin, föreläsare och ordförande i organisationen Changing attitudes och Ulrica Stigberg, föreläsare, författare och präst i Fryshuset.
Samtalsledare: Caroline Engvall, journalist och författare.
I samarbete med stiftelsen Idéer för livet. -
Sommaren betyder högtryck på sociala medier och mycket egen tid för barn på nätet.
I det här avsnittet av ”Vägen framåt” berättar Ewa Thored, utredare vid polisens region Mitt, om hur föräldrar och andra vuxna bäst kan prata med sina barn om deras liv på nätet - och varför det är livsviktigt att göra just det.
Samtalsledare: Caroline Engvall, journalist och författare.
I samarbete med Idéer för livet. -
Åklagarna Emelie Källfelt och Annika Wennerström har arbetat med några av Sveriges största nätförövarhärvor, bland annat den unika dom som gav en 41-årig man från Uppland tio års fängelse för grov våldtäkt mot barn via nätet. I det här avsnittet av Vägen framåt berättar de om sitt prisbelönta arbete mot it-relaterade sexualbrott mot barn, förövarnas moderna metoder samt hur man som vuxen kan skydda sina barn på nätet.
Samtalsledare: Caroline Engvall, journalist och författare.
I samarbete med Idéer för livet. -
Finns det en typisk person som begår sexualbrott? Hur kan man se om någon är på väg att begå ett övergrepp? Vilka är riskfaktorerna – och vilka frågor kan vi ställa för att förhindra att brotten sker?
I detta avsnitt av podden ”Vägen framåt – om barn i sexhandel” berättar leg psykolog Ulla Thorslund, som arbetar med unga sexualförövare, om hur vi alla kan hjälpas åt att förebygga att unga begår sexuella övergrepp. Lyssningen rekommenderas för såväl föräldrar som för personer som arbetar med barn professionellt.
Samtalsledare: Caroline Engvall, journalist och författare specialiserad på sexualbrott mot barn.
I samarbete med Idéer för livet. -
Hur skapar man en verksamhet fri från kränkningar? Välkommen till ett poddavsnitt fullt av inspiration för alla som arbetar med barn.
Medverkar gör Malin Härenstam från idrottsorganisationen Sports heart och Ingrid Häggblom från Scouterna,vars ledare går den obligatoriska utbildningen "Trygga möten".
Samtalsledare: Caroline Engvall, journalist och författare.
I samarbete med Skandia Idéer för livet. -
Vi hör om personer som vill utnyttja våra barn på nätet. Om brott som begås och om barn som lider av konsekvenserna. I det här avsnittet berättar två experter om nätet och den miljö vi och våra barn befinner oss i där.
Hur man vi skapa en så säker miljö som möjligt för våra barn på nätet? Hur ska vi tänka kring att dela med sig av bilder? Hur kan jag prata med mina barn om deras nätmiljö på bästa sätt och hjälpa dem att bli trygga digitala individer?
Poddgäster: Björn Eriksson, polis på Nationellt It-brottscentrum och Johnny Lindqvist, expert på frågor som rör unga och nätet.
Samtalsledare: Caroline Engvall, journalist, föreläsare och författare.
I samarbete med Skandia Idéer för livet. -
”Övergreppen blev normaliserade för mig. Jag trodde att alla i skolan var med om samma sak.”
I det här avsnittet av Vägen framåt berättar tjugoåriga Alexandra, som levt hela sin barndom med sexuella övergrepp och människohandel, sin historia. Redan som åttaåring blev hon såld för sex – och trodde att det var så livet skulle se ut. Omgivningen såg flera signaler, men ingen frågade henne hur hon hade det hemma.
Medverkar gör också Josefin Michanek, psykolog med speciell kunskap om barn utsatta för sexuella övergrepp.
Samtalsledare: Caroline Engvall, journalist, föreläsare och författare.
I samarbete med Skandia Idéer för livet. -
I det här avsnittet berättar Therese sin historia. Hon är vuxen idag, men utsattes under många år av sin barndom av övergrepp av en man betydligt äldre än hon själv. Det har satt spår som finns kvar i henne än idag, men hon har kommit vidare och framåt. Therese anmälde övergreppen många år senare – och fick också upprättelse av rättsväsendet. Hon berättar om stöd och kamp, om att inte säga nej till vuxna och vilka konsekvenser det kan få.
Medverkar gör också Åsa Landberg, psykolog och psykoterapeut, som länge arbetat med barn utsatta för våld och övergrepp.
Samtalsledare: Caroline Engvall, journalist, föreläsare och författare. -
Hon var ett barn som försökte berätta, men som blev ignorerad av vuxenvärlden. Hon blev bråkig. Hon blev duktig. Allt för att bli sedd och lyssnad på.
I det här avsnittet möter du Sudeshna, som varit utsatt för sexuella övergrepp under många år av sitt liv men som nu hjälper andra tack vare sina erfarenheter.
Samtalsledare: Caroline Engvall, journalist, föreläsare och författare -
I det här avsnittet berättar 19-åriga Ida om sin uppväxt och om vägen ur en barndom fylld av otrygghet, övergrepp och självskadebeteende – och idag har hon lärt sig leva med sin historia. I podden berättar hon att hon idag mår bättre än vad hon någonsin hade kunnat tro. ”Livet är inte alltid perfekt, men det är bra.”
Deltar gör också Anna Norlén, psykolog och psykoterapeut med särskild kunskap om barn utsatta för sexuella övergrepp.
Samtalsledare: Caroline Engvall, journalist och författare.
I samarbete med Skandia Idéer för livet. -
Sexuell utsatthet på nätet finns i barnens liv, dygnet runt – så också i skolan. Men hur kan skolans personal börja jobba med det här svåra ämnet? Hur kan vi se de barn som inte mår bra, men som ofta inte berättar för vuxna?
Lyssna på ett avsnitt fullspäckat av tips och inspiration från pedagogerna Maria Karlsson och Tess Mellberg.
Samtalsledare: Caroline Engvall.
I samarbete med Skandia Idéer för livet. -
Hör Hedda om hur hon efter ett övergrepp mellan femman och sexan började hantera sin ångest genom att skicka allt värre bilder på nätet. Bekräftelsen var total, men också skammen efteråt. I sjuan började Hedda sälja sex. Men trots att hon berättade för en lärare blev hon bollad mellan många olika instanser. Till sist blev det rättegång, där en man dömdes till tre års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn. Idag får Hedda bra hjälp av socialtjänsten mot sin ångest och självskadebeteende, men hon önskar att den hade kommit tidigare.
Möt också Nina Rung, kriminolog och utredare på Barnahus Stockholm, som berättar om hur vuxna kan se, hjälpa och anmäla, hur en polisutredning går till, vilka förövarna på nätet är och hur man som vuxen kan underlätta för en svår berättelse att komma fram.
I samarbete med Mediabruket och Skandia Idéer för livet. -
Emma gick i högstadiet när hon blev kär i sin lärare, en lärare som utnyttjade henne för sex, hotade henne och bröt ner henne.
I podden berättar också psykolog Moa Mannheimer om vägar och strategier ur det destruktiva och svarta, om hur man finner hopp och kan ta sig tillbaka till ett liv där man mår bra. Och om vikten av att ställa rätt frågor till barn.
I samarbete med Mediabruket och Skandia Idéer för livet. -
”När männen lämnade sina fruar och barn för att vara med mig kände jag mig för en kort stund väldigt värdefull. Efteråt kände jag ett äckel inför mig själv. Smutsig. Att jag inte var något annat än en sak som man kunde gå in i en affär och köpa. Jag ville inget hellre att lärarna skulle fråga mig varför jag såg ledsen ut” berättar Maria, som tvingades sälja sin kropp för sex som 14-åring.
Hör också Silvia Ingolfsdottir, advokat och målsägarbiträde, om rättegångar, om viktiga vuxna och om hur de bör agera.
I samarbete med Mediabruket och Skandia Idéer för livet. -
19-åriga Annas berättelse. Om hur hon, med en helt vanlig uppväxt, började skicka allt värre nakenbilder på nätet. ”I början kan man säga nej till vissa, men så kommer de som tjatar och som inte tar någon bortförklaring, och då har man till slut ingen annan väg att gå …”
Hör också Linda Jonsson, doktor i barn- och ungdomspsykiatri och expert på barn som utsätts för sexuella övergrepp online.
I samarbete med Mediabruket och Skandia Idéer för livet.