Avsnitt
-
I avsnitt 38 av Thought Leadership-podden möter vi kommunikationsexperten Erik Mattsson. Han delar med sig av sina insikter om hur man kan förbättra sina kommunikativa färdigheter, förfina sina presentationer och förstå sin publik. Vi utforskar även kraften i storytelling och hur man med smart kommunikation och ett förenklat budskap kan få genomslag för sina idéer.
Vill du lära dig mer? Erik är en av många lärare i utbildningsprogrammet Certified Chief Technology Officer - klicka här för mer information och anmälan!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I avsnittet möter vi Robert Limmergård, Säkerhets- och försvarsföretagens generalsekreterare, och Teknikföretagens näringspolitiska chef Maria Rosendahl som pratar om förändringar och möjligheter på försvarsmarknaden. Vi dyker ned i frågor om samarbetsklimatet på försvarsmarknaden, utrymme för nya aktörer, innovation, gränslinjen mellan civil och militär teknik och mycket, mycket mer!
Vill du veta mer om möjligheter och samarbeten på Sveriges försvarmarknad? Läs mer och anmäl dig till konferensen Sveriges Försvarsförmåga den 24 september 2024.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Saknas det avsnitt?
-
I avsnittet pratar vi med materialforskaren Johan Ek Weis om supermaterialet grafen, som 2010 låg till grund för nobelpriset i fysik. Grafen har ett en utmärkt ledningsförmåga, är mycket starkt och samtidigt flexibelt. Materialets egenskaper öppnar för användningsområden nästan överallt, och har möjlighet att revolutionera flertalet industriområden. Vi djupdyker i hur materialet framställs och hur det kan tillämpas som komponent i olika produkter samt hur detta möjliggör nya användningsområden för produkter och effektivare produktionsprocesser. Lyssna för att inspireras om hur användning av supermaterialet gör morgondagen redo för framtiden!
Vill du lära dig mer? Gå vår kurs i Grafen den 12 mars! Klicka här för mer information och anmälan: Grafen - Ny Teknik Education
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I avsnittet vänder vi blicken mot cybersäkerhet och fokuserar på försvarsmetoden Automated Moving Target Defence (AMTD) – en teknik som kan förändra hur vi ser på säkerhet och en viktig pusselbit för säkerhet kopplat till samhällets kritiska infrastruktur.
När angreppssätten mot organisationer blir alltmer sofistikerade och rörliga krävs snabbfotad flexibilitet från försvarssidan. Utöver att tillhandahålla ett robust, proaktivt och dynamiskt försvar blir AMTD också ett ypperligt verktyg för att registrera och förstå angriparnas strategier. I förlängningen kan det också utgöra en bas för utveckling av nya försvarslinjer.
Med oss har vi experten Alexander Hägglund från cybersäkerhetsföretaget Tehtris. Han hjälper oss djupdyka i AMTD och delar med sig av sina erfarenheter och spaningar.
Kurstips: Diplomerad Säkerhetsarkitekt (Diplomerad Säkerhetsarkitekt - Ny Teknik Education), Robusta Säkerhetskritiska IT-system (Robusta säkerhetskritiska IT-system - Ny Teknik Education).
Konferenstips: Cyber Security: Kritisk infrastruktur (Cyber Security: Kritisk infrastruktur 2024 - Ny Teknik Education)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Generativ AI som programmeringsverktyg
I avsnittet tittar vi närmre på hur generativ AI kan användas för att automatiskt färdigställa syntax, analysera programmeringskod, och var AI kan användas för att ta över monotona uppgifter. Vi pratar om hur man kan utmana sig själv till att göra generativ AI till en aktiv del av sin verktygslåda och kommer in på hallucinerande artificiell intelligens och vikten av att vara tydlig i sina instruktioner.
Med oss har vi stjärnutvecklaren och grundaren till webplatsutvecklingsföretaget Asekio, Hannes Wideteg. Han delar sina tankar om AI-mindset, hur man bäst pratar med AI, och berättar om hur han med hjälp av generativ AI kan producera 5-10 gånger så mycket kod som förut.
Kurstips: Tillsammans med Hannes Wideteg har vi tagit fram en kurs om hur AI kan användas inom programmering. Där får du verktyg och inspiration att arbeta smartare och effektivisera ditt programmeringsarbete. Klicka här för att komma till kursen!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det har nog aldrig pratats och skrivits om Artificiell Intelligens lika mycket som nu. Nästan varje dag nås vi av nyheter som talar om de enorma möjligheterna som AI öppnar upp för, men också om de utmaningar som den snabba teknikutvecklingen medför. För företag som arbetar med produktutveckling är AI ett otroligt kraftfullt verktyg, speciellt när det kan kopplas till digitala tvillingar. Men vad är egentligen digitala tvillingar, och hur kommer AI in i bilden?
I detta avsnitt gästas vi av Martin Kwasniewski från AFRY, som med sin långa erfarenhet av verksamhetsledning i kombination med djup kunskap inom AI ska hjälpa oss att få klarhet i dessa frågor.
Kurstips: Tillsammans med Martin Kwasniewski har vi tagit fram en kurs som fokuserar på AI inom Digitala Tvillingar där du inspireras till att utforska och driva innovation, produkt och processutveckling. Klicka här för att komma till kursen!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Carbon Capture Storage (CCS) – koldioxidlagring och EU:s utsläppshandelssystem
CCS-tekniken går ut på att samla koldioxid från en fast utsläppspunkt och lagra den långsiktigt i berggrunden under havsbotten. En så kallad kolsänka. Genom att satsa på sådan teknik kan företag och industri minimera sina utsläpp av växthusgaser och även öppna för möjligheten att sälja utsläppsrätter genom EU: utsläppshandelssystem.
I avsnittet hör vi Hannes Sonnsjö, forskare på Lunds universitet och elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis, lyfta vad EU ETS innebär och vilka förändringar som är att vänta i EU ETS 2. Vi pratar om vilken roll direktivet spelar för att främja övergången till en mer koldioxidsnål ekonomi, och hur företag och industrier kan ta ansvar för sina utsläpp och samtidigt som de gör affär på en restprodukt.
Kurstips: Vill du lära dig mer om CCS? Ta då del av vår kurs ” Carbon Capture Storage & Utilization”. Läs mer om kursen här: Carbon Capture Storage & Utilization - Ny Teknik Education
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Generativ Geo-AI –tillämpning, datainsamling, strategi och promptteknik
I en värld som ständigt står inför utmaningar kopplat till klimatförändringar och naturkatastrofer är förståelse för geografiska data mer avgörande än någonsin. För att bygga hållbara, resurseffektiva och motståndskraftiga samhällen behöver vi verktyg som kan förutse och mildra de faror som hotar vår infrastruktur och våra samhällen. Här kommer Geo-AI, eller geografisk artificiell intelligens, in i bilden.
Under de senaste åren har intresset för - och användningen av Geo-AI skjutit i höjden då fler och fler börjar inse teknikens potential. Men vilka möjligheter erbjuder Geo-AI egentligen, hur skiljer sig tekniken från andra typer av artificiell intelligens och vad är dess utmaningar och begränsningar?
I detta avsnitt av Thought leadership-podden gästas vi av Anders Elias, konsult och föreläsare inom ämnet öppna data, datavisualisering och generativ Geo-AI.
Kurstips: Vill du har mer praktisk kunskap om hur du kan skapa interaktiva kartor med hjälp av Geo-AI? Ta då del av vår kurs ” Generativ Geo-AI – Tillämpning, datainsamling, strategi & promptteknik”. Läs mer om kursen här: Generativ GeoAI - Tillämpning | Datainsamling | Strategi & Promptteknik - Ny Teknik Education
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
CSDD – Direktivet som ska stärka företagens sociala och miljömässiga ansvar
Som en del i EU:s strävan att underlätta den industriella omställningen och skapa en mer resurseffektiv, hållbar och konkurrenskraftig ekonomi ligger nu ett nytt förslag på bordet – ett direktiv som syftar till att öka företagens kontroll och ansvar över sina värdekedjor. Det föreslagna direktivet går under namnet CSDD – Corporate Sustainability Due Diligence.
I en tid där flera andra direktiv kopplat till EU:s gröna giv, såsom CSRD och ESRS sett dagens ljus utgör direktivet för CSDD ett spännande tillägg som hjälper företag att ta ytterligare steg mot en mer hållbar framtid. Men vilka företag är det som kommer omfattas av direktivet, hur ser tidsplanen ut och hur förväntas verksamheter kunna identifiera och adressera eventuella risker i sina värdekedjor? I detta avsnitt av Thought leadership podden gästas vi av Anna Lindstedt, Vd och Senior rådgivare på Evaluate, som ska hjälpa oss att räta ut alla frågetecken gällande CSDDD.
Kurstips: Funderar du också på hur ditt företag kan förbereda sig för det kommande direktivet på bästa sätt? Ta då del av vår kurs Corporate Sustainability Due Diligence (CSDD), som går av stapeln den 11 oktober.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Generativ AI – användningsområden, affärspotential och risker
Just nu ser vi att användningen av AI ökar i en dramatisk takt och nya tjänster såsom ChatGPT gör entré på marknaden. I dagens affärsklimat kan AI användas för att automatisera processer, förbättra kundupplevelser, effektivisera beslutsfattande och öka produktiviteten. Dessa möjligheter har en betydande inverkan på affärsstrategier och kan bidra till ökad konkurrenskraft, innovation och tillväxt för företag och organisationer.
Samtidigt är AI-landskapet komplext och ständigt föränderligt. Det består av olika teknologier och metoder som kan vara svåra att navigera i. Hur kan företag på bästa sätt implementera AI i sina organisationer och vilka affärsmodeller kan man bygga med hjälp av AI-teknologier? Vad är de största riskerna med AI och finns det några etiska frågor som företag måste överväga?
I detta avsnitt i Thought leadership podden gästas vi av Charlotte Mattfolk som delar sin kunskap och sina perspektiv på hur AI kan användas för att utveckla och framtidssäkra våra verksamheter.
Vill ni lära er mer om hur AI kan få ditt företag att växa? Anmäl er till vår kurs ” Tillämpad AI – Teknikorientering, värdepotential, strategi”.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Skyhöga elpriser har utlöst en solcellsboom och under första kvartalet anslöts 23 200 nya solcellsanläggningar i Sverige, en ökning med 160 procent, visar nya siffror från branschorganisationen Svensk Solenergi. Enligt Energimyndighetens bedömningar kan solenergi stå för cirka 10-15 % av den svenska energimixen år 2030.
För att fördjupa oss i detta ämne så har vi bjudit in Lars Andrén, en av Sveriges främsta auktoriteter i ämnet solenergi. Var befinner vi oss i utvecklingen just nu? Vilka är de främsta utmaningarna? Vad är egentligen skillnaden mellan olika anläggningar som använder solenergi för att producera el?
Vill du fördjupa dig ännu mer inom ämnet? Missa inte vår populära kurs Lönsam solenergi – kommersiell potential, teknisk fördjupning och systemperspektiv!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt av Thought Leadership-podden pratar vi om cybersäkerhet kopplat till konsolidering, och hur man – genom att samla och integrera olika IT-system och applikationer för att skapa en mer enhetlig och överskådlig arkitektur – lättare kan upptäcka och hantera säkerhetsrisker i cybermiljön. Men hur påverkar konsolidering organisationers förmåga att upptäcka och hantera cybersäkerhet? Och vilka utmaningar kan du stöta på i arbetet med att konsolidera sin IT-miljö?
Vi gästas av Jesper Olsen, CISO på Palo Alto Networks, som delar sina insikter kring ämnet och hjälper dig att bena ut komplexiteten i cybersäkerhetsfrågan och hur du kan arbeta mer strukturerat med IT-systemen för att möta en ökande frekvens av cyberhot.
Vill du lära dig mer om cybersäkerhet, och hantering av cyberhot- och risker? Då vill vi tipsa om vår kurs Cybersäkerhet 2023 och vårt webinar Cybersäkerhet i gränslandet mellan IT och OT.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Krig i Europa, stigande energikostnader och klimatförändringar har alla bidragit till att energifrågan är en av dagens mest aktuella och omtalade frågor. Samtidigt som vi ser ett ökat globalt energibehov, försvinner upp till 80% av all tillgänglig energi i omvandlingsprocesser, överföring och ineffektiv användning.
Energieffektivisering kan spela en viktig roll i att hantera dessa utmaningar och minska den totala energiförbrukningen. Men vad innebär egentligen energieffektivisering, vad finns det för potential och hur gör man en framgångsrik energieffektivitetsresa? I detta avsnitt av Thought Leadership-podden hör ni Christian Helgesson och Katrine Lind, Business Unit Manager på Rejlers, prata om just detta - energieffektivisering.
Har du ett intresse av att ytterligare fördjupa din kunskap inom energifrågan? Just nu har vi två kurser med fokus på energikartläggning i stora företag, och energieffektivisering i befintliga byggnader. Anmäl er här:
Energieffektivisering i befintliga byggnader - Ny Teknik Education
Energikartläggning (EKL) för beställare - Ny Teknik Education
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Allt fler aspekter av våra liv är idag digitaliserade. Både privatpersoner och företag använder sig av teknologi och internet för att lagra, hantera och överföra känslig information såsom personuppgifter, betalningsinformation och företagshemligheter.
Under senaste året har antalet cyberattacker ökat kraftigt, vilket ofta medför allvarliga konsekvenser för både individer och organisationer. Det kan leda till ekonomiska förluster och företagsmässig skada, men kan också påverka våra samhällssystem så som sjukvård och energiförsörjning. Hur arbetar företag med cybersäkerhet idag, och hur ser den genomsnittliga beredskapen ut? Detta – och mycket mer – diskuterar Christian Helgesson och Robin Jönsson, tjänstespecialist HP i det senaste avsnittet av Thought Leadership-podden.
Intresserad av mer inspiration och kunskap? Missa inte Ny Teknik Educations högaktuella konferens Cyber Security: Kritisk infrastruktur eller kursen Cybersäkerhet 2023!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Radikal affärsmodellinnovation av fordonsindustrin - the case of Lynk & Co
Elektrifieringen av transportsystemet i allmänhet, och av fordonsindustrin i synnerhet, går just nu blixtsnabbt. Vi ser snabb teknisk utveckling men också en hög grad av affärsmodellinnovation från aktörerna på marknaden.
Lynk & Co har en spännande "car sharing"-modell som förenar teknisk utveckling, affärsmodellinnovation, vårt behov av mer hållbara lösningar och hur vi som medborgare ser på våra städers utveckling. Missa inte intervjun med Alain Visser, vd för Lynk & Co! (Intervjun är på engelska).
För dig som är intresserad av mer inspiration och kunskap inom hållbarhets-, affärsmodell- eller energiområdet så kommer här några högaktuella kurstips:
Certifierad hållbarhetsarkitekt
Managementprogram för ingenjörer
Framtidens elsystem
Livscykelanalys
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I skymundan bakom den starka digitaliseringstrend som präglat nästan all affärsutveckling och toppat varenda ledningsgrupps agenda i våra företag och organisationer de senaste åren står frågan om tillväxt.
Tillväxt är en central del av i stort sett varenda företags DNA, det är nästintill en naturkraft. Ett företag eller en organisation är alltid i rörelse, i förändring och på en resa, uppåt eller framåt. En företagsorganism som står still tappar momentum och så småningom livskraft. Men tillväxten måste ta hänsyn till omvärlden – till vår planet, till oss människor, till samhället. Tillväxten måste vara hållbar. Men hur skapar man egentligen förändringsförmåga att navigera och ta sig ut som vinnare i tider av snabb och teknisk omställning?
I detta avsnitt intervjuar Christian Helgesson Alexander Novella kring ämnet, som är managementkonsult och partner på Responsible Growth Global samt kursledare i Ny Teknik Educations utbildning Mangagementprogram för ingenjörer - hållbar tillväxt i gränslandet mellan teknik och affär.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
För 40 procent av alla patentansökningar som görs så finns det redan befintliga patent eller redan inlämnade patentansökningar! En framgångsfaktor för snabb och effektiv utveckling är att tidigt i innovationsprocessen arbeta strukturerat med befintliga källor i forsknings- och patentdata för att utvärdera redan tillgängliga lösningar på tekniska problem. Är Sverige mer eller mindre effektiva på innovationer kopplade till patent än omvärlden? Hur ser strategierna ut i EU, USA och Asien?
Lyssna på när ämnet diskuteras av Christian Helgesson, vd för Ny Teknik Education och Måns Marklund som är specialiserad på avancerade modeller för värdering av forskning och patent.
Vill du lära dig mer? Missa inte vår uppskattade kurs Patent- och forskningsbaserad teknisk innovation!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Elektrifiering av transportsystemet – teknikomställning, nya affärsmodeller och autonoma system
Elektrifieringen av transportsystemet går blixtsnabbt. Utvecklingen drivs av bland annat teknisk omställning, klimatomställning och affärsmodellinnovation. Men vad ligger runt hörnet? När slår autonoma system (självkörande bilar) igenom på allvar och vilka konsekvenser får det? Lyssna på när Christian Helgesson, vd för Ny Teknik Education, intervjuar Anna Avdeitchikova, Partner och Managing Director för Boston Consulting Group.
Intresserad av mer inspiration? Missa inte Ny Teknik Educations digitala event Framtidens elektromobilitet eller våra kurser inom energiområdet, exempelvis Vätgas i det svenska energisystemet , Framtidens elsystem eller Lönsam Solenergi!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Alla företag har en inneboende kraft som syftar till tillväxt. Organisationer som står stilla tenderar att, förr eller senare, försvinna från marknaden. Men det är idag tydligare än någonsin att tillväxten måste vara hållbar och våra företag behöver ta en ansvarsfull marknadsposition.
Hur kan vi använda ledarskap som verktyg för att stimulera innovation och hållbar tillväxt i våra organisationer? För att svara på denna fråga och många fler har vi bjudit in Kristina Närman, som arbetar med att utveckla och stärka det distribuerade ledarskap som krävs för att organisationen ska kunna möta framtidens utmaningar i en snabbrörlig värld.
Missa inte heller vårt Managementprogram för ingenjörer – där Kristina är en av många lärare och föreläsare!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vätgasens roll i det svenska energisystemet har under det senaste året gått från ”om” till ”när”. Med hjälp av vätgasen kan vi lagra energi över tid och rum – en viktig pusselbit i omställningen av vårt energisystem. Sverige har, med sin stora andel förnybar energi, en stor potential för att tillverka och tillämpa denna gröna vätgas, bl.a. som fordonsbränsle och till nätstabilitet.
Genom att introducera vätgas i det svenska energisystemet påverkas bl.a. elnätet, transportsektorns infrastruktur och befintliga affärsmodeller. Affärsperspektivet är beroende av fler aktörer där samverkan och långsiktighet är viktiga beståndsdelar. Många pilotprojekt inom vätgas drivs just nu i Sverige, bl.a. storskaliga satsningar inom industriella applikationer så som Hybrit och H2 Green Steel.
Lär dig mer på vår högaktuella kurs Vätgas i det svenska energisystemet!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler