Avsnitt
-
För några år sedan skrev Natte Hillerberg, ST-läkare i psykiatri, en debattartikel med rubriken ”Suicid bland utlandsadopterade – en ignorerad tragedi”. I säsongsavslutningen av Suicide Zero-podden kommer Hillerberg till studion för att prata om situationen för det hon ser som en nedtystad riskgrupp.
Avsnittet gästas också av Susanna Lundqvist och influencern Jelena Meacham. De är båda adopterade och har själva lidit av psykisk ohälsa. I studion finns även Suicide Zeros generalsekreterare Rickard Bracken.
Suicide Zero-podden produceras och programleds av Victor Lundmark. Det här avsnittet publicerades den 19 december 2023.
Vinjettmusik: "Once When We Were Birds" av EP's Trailer Park
-
Efter att Hilda Johnsson varit i studion och svarat på lyssnarnas frågor om tankar och känslor kopplade till psykisk hälsa och självmord började folk lyssna på Suicide Zero-podden som aldrig förr. Därför bestämde vi oss för att vika en hel episod åt det ni vill veta.
I det nittonde avsnittet av Suicide Zero-podden diskuterar vi hur man bemöter en nära vän som förlorat en anhörig i suicid, var man kan vända sig om Självmordslinjen är full och vad man kan svara barn som undrar varför deras släkting dog.
Ni frågade. Hilda Johnsson svarade.
Suicide Zero-podden produceras och programleds av Victor Lundmark. Det här avsnittet publicerades den 28 november 2023.
Vinjettmusik: "Once When We Were Birds" av EP's Trailer Park
-
Saknas det avsnitt?
-
Suicide Zeros utbildningsflaggskepp Våga fråga har översatts till arabiska och podden åker till Göteborg för att ta reda på mer. Taha Khatab, som varit med i framtagandet av den översatta utbildningen, berättar om flyktingskapets påverkan på hans psykiska hälsa och hur han tror att utbildningen skulle kunna utvecklas ytterligare.
I studion finns också Marcus Eriksson, regionansvarig för Suicide Zero i Västra Götaland, som redogör för bakgrunden till det arabiskspråkiga projektet.
Suicide Zero-podden produceras och programleds av Victor Lundmark. Det här avsnittet publicerades den 17 november 2023.
Vinjettmusik: "Once When We Were Birds" av EP's Trailer Park
-
Suicidpreventiva dagen närmar sig och runtom i hela landet tänds ljus för de som gått bort i självmord. Annika Svärd kommer tända flera ljus för sin son Alex och i det här avsnittet berättar hon om honom.
Dessutom är det premiär för ”Hej Hilda” där Hilda Johnsson svarar på lyssnarnas frågor. Hur pratar man med sina föräldrar om att man mår dåligt? Ska man berätta för ett barn om morfars självmord?
Nya Suicide Zero-podden produceras och programleds av Victor Lundmark. Det här avsnittet publicerades den 8 september 2023.
Vinjettmusik: "Once When We Were Birds" av EP's Trailer Park
-
När fotografen Johan Rönnow bearbetat tankarna efter sin pappas självmordsförsök kände han att han ville vara med och bidra till förändring. Han startade ett projekt där porträtt föreställande kända artister auktionerades ut till förmån för Suicide Zero. Årets musikermodell är Teddybears-profilen Patrik Arve och i det sextonde avsnittet av Suicide Zero-podden gästar han och Johan Rönnow studion tillsammans.
Det blir ett ärligt samtal om hur läskigt det kan kännas att prata om självmordstankar när man vanligtvis är en ”flamsgubbe”.
Årets fotoauktion hittar du här: https://bio.site/johanronnow
Nya Suicide Zero-podden produceras och programleds av Victor Lundmark. Det här avsnittet publicerades den 1 september 2023.
Vinjettmusik: "Once When We Were Birds" av EP's Trailer Park.
-
Årets kommunbarometer har kommit och generalsekreterare Rickard Bracken är i studion för att förklara hur rapporten ska tolkas och vad vi kan lära oss av den.
I avsnittet besöker också Victor Lundmark och Anna Sundkvist Kräutner, regionansvarig för Suicide Zero i Värmland, en korsordsträff som bidrar till att bekämpa ofrivillig ensamhet bland äldre i Kristinehamn.
Nya Suicide Zero-podden produceras och programleds av Victor Lundmark. Det här avsnittet publicerades den 14 mars 2023.
Vinjettmusik: "Once When We Were Birds" av EP's Trailer Park
-
Dags för nya Suicide Zero-podden, en något omarbetad version av organisationens egen podcast. I säsongspremiären berättar Birgitta Ed, präst och statsministerhustru, om självmorden som drabbat hennes familj och vad hon lärt sig av dem. Det blir ett samtal om vikten av att våga fråga. ”Det värsta är inte att fråga och att konfronteras med någons ångest eller med någons tankar på självmord, det värsta är att hantera att det redan hänt och att man inte kan göra någonting mer”, säger hon.
Dessutom får vi stifta bekantskap med Hilda Johnsson, som under året kommer svara på lyssnarnas frågor om tankar och känslor kopplade till psykisk hälsa och självmord.
Nya Suicide Zero-podden produceras och programleds av Victor Lundmark.
Vinjettmusik: ”Once When We Were Birds” av EP’s Trailer Park
Foto på Birgitta Ed: Axel Adolfsson
Foto på Strängnäs: Pål-Nils Nilsson -
Sedan starten 2006 har programmet "Malou efter tio" vågat lyfta självmordfrågan åtskilliga gånger och får i år Suicide Zero´s "Våga berätta-pris". För andra gången. I det här avsnittet möter vi programledaren Malou von Sivers i ett samtal om hur man redaktionellt jobbat med självmordsfrågor i programmet vars allra sista avsnitt sändes tidigare i år. Hur gick snacket när man valde att lyfta självmord första gången? Vad har utmaningarna varit och hur har Malou närmat sig gästerna för att få dem vilja berätta sina historier? Programledare: Stefan Sundberg
-
Att involvera patienter och anhörigas erfarenheter i psykiatrin känns ju som en självklarhet - men är det så? Anpassar sig psykiatrin efter patienterna eller är det forskarnas och personalens kunskaper som sätter ramarna för psykiatrin? I det här avsnittet diskuterar vi den erfarenhetsbaserade kunskapen och varför den inte får det utrymma som den borde få. Programledare: Stefan Sundberg
-
De är barnen som väljer att stanna hemma i stället för att gå i skolan - och då pratar vi inte enstaka lektioner eller dagar. Det kan handla om veckor. Månader. År. Men varför väljer de att stanna hemma? Varför ersätts skolan ofta med att sitta framför datorn och gejma? Och inte minst; hur kan föräldrar och skola jobba med dessa barn för att undvika psykisk ohälsa? Vi möter Hugo och Gustav som själva valt bort skolan för gejming. Och träffar även Lotta Borg Skoglund som dragit igång projektet Qruxel för att belysa problematiken med "hemmasittare". Programledare: Stefan Sundberg
-
1 av 10 känner någon som just nu funderar på att ta sitt liv och halva befolkningen har kommit i kontakt med någon som försökt. Samtal är ett av de viktigaste verktygen för att förhindra självmord, ändå är osäkerheten kring att prata om psykisk ohälsa stor. Sophia och Malin, som är två av Suicide Zeros voluntärer, har båda varit nära att ta sina liv men har vågat berätta. I det här avsnittet berättar de om modet, utmaningarna och effekterna av att tala om för sin omgivning att man mår psykiskt dåligt. Vi träffar också psykiatrikern Johan Andreen som berättar närmare om varför det är så viktigt att våga berätta...och att våga lyssna! Programledare: Stefan Sundberg
-
Hur är det att mista en anhörig i självmord? I det här avsnittet träffar vi Annika Strandhäll, som förlorade sin sambo Thomas, och Maria Lorenzon, som förlorade sin son Flipp, i ett samtal om chocken, sorgen...och hur man tar sig vidare. Hur mycket anklagar man sig själv, hur bemöts man av sin omgivning och hur känns det att aldrig kunna ställa den där frågan till den som tagit sitt liv; VARFÖR? Programledare: Stefan Sundberg
-
Under coronapandemin har möjligheten till digitala lösningar, för att få hjälp om man mår dåligt, blivit mer aktuell än någonsin. I det här avsnittet tittare vi närmare på några av de möjligheter som vuxit fram och diskuterar också fördelarna, men även nackdelarna, med det digitala samtalet. För samtidigt som de nya digitala möjligheterna gör det enklare på många sätt finns även många utmaningar. Hur skapar man t ex närhet i samtalet via en skärm? Hur gör man tekniken så enkel som möjligt...och hur kommer det digitala samtalet fortsätta utvecklas efter pandemin är över? Programledare: Stefan Sundberg
-
Idag saknar merparten av våra kommuner handlingsplan för suicidprevention - trots att självmorden ökar i Sverige. Något som både är obegripligt och oacceptabelt. I det här avsnittet försöker vi hitta svaren på varför...och hur våra kommuner kan bli bättre på att jobba med dessa frågor. Men även hur du, som medborgare, kan påverka din kommun att ta suicidprevention på allvar och få fram tydliga handlingsplaner. Programledare: Stefan Sundberg
-
Barn som kan prata om känslor mår bättre och forskning visar att barn som kan uttrycka hur de mår är bättre rustade för att klara livets utmaningar. I det här avsnittet möter vi Maria Lalouni, psykolog och forskare, som varit med i arbetet med Suicide Zeros projekt "Livsviktiga snack". En bok, och hemsida, full av tips och övningar på hur man hjälper ett barn, framför allt i den viktiga åldern 9-12 år, att sätta ord på sina känslor - något som blir till stor hjälp för barnet när det växer upp. En god relation till en förälder, eller annan närstående vuxen, är en av de viktigaste skyddsfaktorerna som finns i livet – faktiskt för allt från att hoppa av skolan till depression och självmord.
Mer on Livsviktiga snack hittar du på livsviktigasnack.se
Programledare: Stefan Sundberg
-
Jul och nyår närmar sig; en tid av glädje och frid för många. Men även en period av ensamhet och nedstämdhet för andra; inte minst coronaåret 2020. I det här avsnittet träffar vi Ullakarin Nyberg, psykiater och suicidforskare, i ett finstämt samtal om hur storhelger i allmänhet och jul och nyår i synnerhet ökar den psykiska ohälsan hos många...och hur ensamheten under denna tid kan bli oerhört svår att hantera. Hur gör man bäst för att jobba med sig själv för att må bättre? Och hur kan vi alla bli bättre på att rikta blicken utåt och sträcka ut handen till de mest ensamma? Programledare: Stefan Sundberg
-
Vad är det som gör att över 70% av alla självmord begås av män? Och varför är de tysta om sina problem i stället för att prata om dem? Många av de män som begår suicid har inte ens gjort ett försök att söka hjälp och i det här avsnittet belyser vi en problematik som är djupt rotad i både samhälle och individ; varför upplever så många män en skam när det kommer till psykisk ohälsa?
Medverkar gör Ulf Mellström; professor i genusvetenskap, Atilla Yoldas; journalist och författare och Richard Magyar; fotbollsspelare i Hammarby som hudlöst och ärligt pratar om mansnormer, varför män väljer tystnad och hur man tar sig ur psykisk ohälsa. Programledare: Stefan Sundberg
-
Mediers rapportering om självmord har stor betydelse. Dålig och sensationsinriktad rapportering kan öka förekomsten av självmord samtidigt som en balanserad rapportering kan verka förebyggande. I det här avsnittet av Suicide Zero-podden möter vi Elin Sandow, journalist, och Kalle Sandhammar, chefredaktör, på Upsala Nya tidning som berättar om de utmaningar de ställdes inför under skrivandet av den artikelserie om självmord som de publicerade 2019. En serie som vunnit Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord.
Vi träffar också Sissela Bremmers som driver uppmärksammade Instagramkontot "Nu snackar vi" och pratar bl a om fördelar och nackdelar med att skriva om självmord på sociala medier.
Programledare: Stefan Sundberg
-
Hur mår egentligen våra barn och unga idag? Trots att regeringen har en nollvision gällande barn och suicid ökar antalet självmord med en procent per år i denna åldersgrupp. I det här avsnittet träffar vi Somaya Ghanem, socionom på BRIS, samt psykologen Johan Åhlén för att försöka förstå varför våra barn och unga mår allt sämre. Hur kan föräldrar och vuxenvärlden jobba preventivt och hur påverkas egentligen barn och unga av rådande coronakris? Programledare: Stefan Sundberg
-
Hur kan du upptäcka varningstecken på psykisk ohälsa? Och vad kan du göra om du misstänker att någon vän eller kollega har det tufft? Att prata om hur vi mår är det mest förebyggande vi kan göra. Det räddar många liv. I det här första avsnittet handlar det om att "våga fråga" men hur närmar man sig en person som mår psykiskt dåligt och kanske t.o.m. bär på självmordstankar? Vilka frågor bör man ställa och finns det något man inte bör säga? Gäster är Camilla Rosenkvist, utbildningsansvarig på Suicide Zero och Bosse Konrad; en av Suizide Zeros många volontärer...och som har en historia bakom sig med depression och självmordstankar. Programledare: Stefan Sundberg