Avsnitt
-
Det lyxiga mineralvattnet Perrier har blivit en fransk nationalklenod. Men något har hänt med den en gång så rena hälsokällan – den är nedsmutsad med bajsbakterier. Efter att skandalen avslöjats pekas flera medlemmar i regeringen Macron ut som delaktiga i mörkläggningen. Kan presidenten rentav själv ha varit inblandad?
Programledare: Simon Campanello. Med Erik de la Reguera, DN:s korrespondent i Paris.
Producent: Måns Mosesson. -
I mars 2025 åker den svenske journalisten Joakim Medin till Turkiet. Han ska bevaka de demonstrationer som rasar i landet efter att en oppositionspolitiker fängslats. Men jobbresan, som egentligen skulle vara i tre dagar, förvandlas till ovissa veckor i det ökända Silivrifängelset. Joakim Medin grips på flygplatsen i Istanbul – han påstås ha förolämpat Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och vara medlem i en terrororganisation. Nu står han åtalad och riskerar 12 års fängelse i Turkiet.
Programledare: Linnéa Hjortstam. Med Michael Winiarski, DN:s utrikeskommentator.
Producent: Måns Mosesson.
Foto: Dagens ETC -
Saknas det avsnitt?
-
Donald Trumps aggressiva tullpaket har skapat en historisk turbulens på världens börser och ritat om kartan för internationell handel. Hans agerande går tvärt emot vad de flesta ekonomer förespråkar. Men bakom kulisserna i Vita huset, finns en ekonomiprofessor som stöttar Trumps tullar. Han heter Peter Navarro och har fört sin egen linje i decennier. Och för att hitta stöd för sina teorier om tullar, har han använt sig av en helt påhittad expert.
Programledare: Elinor Ahlborn. Med Michael Winiarski, utrikeskommentator på DN.
Producent: Sabina Marmullakaj. -
En sällsynt storm utanför Siciliens kust får en lyxjakt att sjunka. Alla andra båtar i närheten klarar sig och snart hopar sig frågetecknen. Båtens ägare Mike Lynch, en techmiljardär som nyligen friats från anklagelser om bedrägeri, dör i olyckan. Samma helg blir hans medåtalade kollega påkörd. Han dör också. Det visar sig att deras bolag har kopplingar till underrättelsetjänster och snart är spekulationerna igång. Men ligger det något i dem?
Det här avsnittet är en repris och sändes första gången 9 september 2024.
Programledare: Evelyn Jones. Gäst: Erik de la Reguera, DN:s korrespondent i Paris.
Producent: Sabina Marmullakaj. -
En dag upptäcker anställda på naturhotellet Stedsans in the woods att de danska ägarna plötsligt är borta. Kvar på platsen finns idag besvikna medarbetare, skatteskulder och över 150 tunnor mänsklig avföring. Det verkar som att paret följer ett mönster och att det här inte är första gången de flyr från sina problem – men i en kvarlämnad gästbok finns en ledtråd om vart de tagit vägen.
Del 2 av 2 i Spotlights serie om det övergivna naturhotellet.
Programledare: Sebastian Nowacki. Gäst: Adrian Sadikovic.
Producent: Sabina Marmullakaj. -
På ytan såg det lyxiga skogshotellet ut som en idyll. Här utlovades gästerna en naturnära upplevelse som inte skadade miljön. Influerare och turister från hela världen vallfärdade till den halländska skogen och betalade uppemot 10 000 kronor för en natt. Men bakom den polerade ytan dolde sig en helt annan sanning. Plötsligt försvinner hotellets ägare och kvar på platsen finns krossade drömmar, begravda djur och över 150 tunnor mänsklig avföring. Vad var det egentligen som hände på Stedsans in the woods?
Del 1 av 2 i Spotlights serie om det övergivna naturhotellet.
Programledare: Sebastian Nowacki. Med DN:s reporter Adrian Sadikovic.
Producent: Sabina Marmullakaj. -
Den 8 december vaknar Hasna Wahabani mitt i natten av att dörren till hennes cell öppnas. Hon och de andra i kvinnofängelset är plötsligt fria att gå ut. Utanför, i Damaskus, råder glädjeyra och kaos. Syriens diktator Bashar al-Assad har störtats och regimen har flytt landet. Hasnas första prio blir att hitta sina barn. Hon är en av flera hundra vars barn stulits och gömts av Assadregimens säkerhetsstyrkor.
Programledare: Elinor Ahlborn. Med Emma Bouvin, mellanösternkorrespondent på DN.Producent: Linnéa Hjortstam. -
I avlägsna byar runt om i världen säger sig forskare ha upptäckt hemligheten bakom ett långt liv. I de så kallade blå zonerna äter man nyttigt, rör på sig och umgås även på ålderns höst. Här blir folk jättegamla – det är i alla fall vad som utlovas. Men nu har högljudda kritiker börjat hävda att den här miljardindustrin bygger på slarv och bedrägerier.
Programledare: Simon Campanello. Med Anna Bratt, DN:s medicinreporter.
Producent: Måns Mosesson. -
Civilklädda män från den amerikanska migrationsmyndigheten griper en ung man i New York i mars 2025. Han heter Mahmoud Khalil och har blivit en framträdande figur i pro-palestinska demonstrationer vid elituniversitetet Columbia. Nu har han blivit måltavla för Donald Trumps hårda tag mot studenterna som protesterar mot kriget i Gaza. Khalil anklagas för att stödja Hamas – och trots att det inte finns några åtalspunkter riktade mot honom vill Trumpadministrationen utvisa Khalil.
Programledare: Linnéa Hjortstam. Med DN:s USA-korrespondent Björn af Kleen.
Producent: Måns Mosesson och Sabina Marmullakaj. -
När den gåtfulla Hilma af Klint blir Sveriges största konstnär, långt efter sin död, börjar en maktkamp – som idag har urartat. En man dömd för dråp har kommit in i bilden. En av Sveriges rikaste finansfamiljer, Ax:son Johnson, känner sig hotad och utpressad. Och nu vill Hilmastiftelsens ordförande, Erik Af Klint, stoppa målningarna från att visas för allmänheten.
Programledare och producent: Elinor Ahlborn. Med Josefin Sköld, granskande reporter på DN. -
Den okände regissören Carl Rinsch får sitt livs chans – att för Netflix producera en påkostad science fiction-serie. Miljonerna rullar in över projektet, som väntas bli nästa stora succé. Men så småningom börjar Netflix ana att deras regissör lägger pengarna på allt annat än filmproduktion – och nu ställs han inför rätta för storskaligt bedrägeri.
Programledare: Sebastian Nowacki. Med Matilda Källén, reporter på DN Kultur.
Producent: Sabina Marmullakaj. -
De skulle bara testa om Boeings splitternya rymdfarkost funkar, och vara tillbaka på jorden efter några dagar. En baggis för de rutinerade astronauterna Sunita Williams och Barry Wilmore – men ett banbrytande prestigeprojekt för Boeing. Minuter efter uppskjutningen är det flera saker som går snett. Astronauterna fastnar i rymden, och måste räddas av Boeings konkurrent SpaceX.
Det här avsnittet är en repris, och sändes första gången hösten 2024.
Programledare och producent: Elinor Ahlborn. Med Maria Gunther Axelsson, vetenskapsredaktör på DN. -
Wira Khunsimani slet i blåbärsskogen tills han var en hårsmån från döden. Nu är han skuldsatt för livet. Han är en av många thailändska bärplockare som blivit blåsta i de svenska skogarna – och deras arbetsvillkor jämförs med modernt slaveri. Nu har en svensk åklagare tagit flyget till Thailand för att till slut försöka ge dem upprättelse.
Programledare: Simon Campanello. Med Marianne Björklund, DN:s Asienkorrespondent.
Producent: Måns Mosesson. -
Mitt ute i ingenstans på den sydafrikanska landsbygden ligger utbrytarsamhället Orania. En vit enklav där det är som att tiden stått still. Trots att tre decennier har gått sedan apartheids fall så tillåts svarta sydafrikaner varken bo eller arbeta i staden. Nu har Donald Trump erbjudit alla invånarna flyktingstatus i USA – men responsen blev inte vad han väntade sig.
Programledare: Sebastian Nowacki. Med Erik Esbjörnsson, DN:s Afrikakorrespondent.
Producent: Sabina Marmullakaj. -
En februaridag knackar tysk polis på hos en 65-årig kvinna i stadsdelen Kreuzberg i Berlin. De misstänker att hon inte är den hon utger sig för att vara. Att det bakom den falska fasaden av pensionärsliv döljer sig en terrorist ur den ökända Baader-Meinhof-ligan – som polisen letat efter i 30 år. Idag inleds rättegången mot medlemmen Daniela Klette.
Det här avsnittet är en repris, och sändes första gången våren 2024.
Programledare: Emma Lukins. Med Lovisa Herold, tidigare Tysklandskorrespondent på DN.
Producent: Sabina Marmullakaj. -
2024 blir Claudia Sheinbaum Mexikos första kvinnliga president. I samma veva är det presidentval även i USA. När Donald Trump tillträder börjar han attackera hennes land, genom att byta namn på mexikanska gulfen och hota om handelskrig. Men då visar det sig att Sheinbaum har en sällsynt talang för att handskas med Trump. Hon får honom att dra tillbaka sina hot, och efter att de två pratat i telefon säger Trump att han för ovanlighets skull har lärt sig något nytt under deras samtal.
Programledare: Linnéa Hjortstam. Med Henrik Brandão Jönsson, DN:s korrespondent i Latinamerika.
Producent: Elinor Ahlborn. -
I ett slitet stenhus vid den ryska gränsen försöker en 30-årig ukrainsk fältläkare rädda livet på sina stridande landsmän. Han går under smeknamnet Fågeln och är en av dem som behöver ta hand om krigets verkliga offer. Samtidigt som Ukrainas framtid diskuteras fram och tillbaka i de politiska finrummen så försöker han och hans kollegor överleva dag för dag på fronten i Donetsk.
Programledare: Sebastian Nowacki. Med Niklas Orrenius, DN:s Ukrainakorrespondent.
Producent: Sabina Marmullakaj. -
Förra året var guvernören Kristi Noem nära att bli Trumps vicepresidentkandidat. Men då berättade hon en anekdot om när hon sköt ihjäl sin egen hund – och chanserna gick upp i rök. Nu har Kristi Noem mirakulöst arbetat sig tillbaka in i värmen. Hon har blivit minister för Trumps hjärtefråga och börjat kallas för "ICE Barbie" efter migrationsmyndigheten ICE. En del tippar att hon en dag kan ta över efter presidenten.
Programledare: Elinor Ahlborn. Med Karin Eriksson, USA-korrespondent på DN.
Producent: Linnéa Hjortstam. -
Stöten mot kryptobörsen Bybit beskrivs som världshistoriens största stöld. Hackarna kom undan med kryptovaluta värd 15 miljarder kronor. Nu pekar alla spår mot Nordkoreas ökända hackerarmé. Den hårdföra diktaturen tros använda pengar från cyberbrott för att finansiera sin militära upprustning – och utöka sin kärnvapenarsenal.
-
När USA ser ut att backa från Europa lägger de europeiska ledarna stora summor pengar på försvaret. Militäralliansen Nato, som Sverige firar ett år med, befinner sig i den djupaste krisen någonsin. Vapenindustrin är pressad med stora beställningar och för liten kapacitet. Kommer Kristersson kunna rusta upp det svenska försvaret tillräckligt snabbt, när hela Europa har lika bråttom?
Programledare och producent: Linnéa Hjortstam. Med Ewa Stenberg, säkerhetspolitisk reporter på DN. - Visa fler