Avsnitt
-
Betydelsen av att vara nyfiken, vikten av att skapa hållbara organisationer och kraften i strategiskt nätverkande – det är några saker vi samtalar om tillsammans med Ann Eberhardsson, alumn från Kandidatprogrammet i ledarskap, kvalitet och förbättring. Ann delar generöst med sig av sina tankar kring det livslånga lärandet, strategiska karriärval och hur man öppnar dörrar till arbetslivet. Ett inspirerande samtal om att hitta sin väg och skapa hållbar framgång på sina egna villkor.
-
Vad kan ett kommunikationsdrivet ledarskap leda till? Alumnen Claes Nordmark blev utsedd till årets förändringsledare i Sverige 2024 av nätverket 4potentials. Idag är han Kommunalråd och Kommunstyrelsens ordförande i Boden, Norrbotten. Studierna i statsvetenskap och engagemang i Utrikespolitiska föreningen och kårstyrelsen lade grunden för hans karriär. Det här är ett samtal med en ödmjuk ledare, som betonar vikten av resultat och kommunikation. Vi får också svar på frågan hur viktig statiskkursen är för en statsvetare, i verkligheten.
Här kan du läsa mer om utmärkelsen Årets förändringsledare 2024 -
Saknas det avsnitt?
-
Alumnen Martin Gunnarsson har flera års erfarenhet av samhällsplanering med många aktörer. Efter sin examen passade han på att läsa kurser inom hållbar utveckling medan han letade efter det ”rätta jobbet”. I det här avsnittet samtalar vi bland annat om varför vi ska våga läsa kurser som utmanar våra perspektiv och vårt sätt att tänka, vad det innebär att vara tjänsteman i offentlig sektor och vad det är som definierar ett drömjobb.
Vill du veta mer om kurser inom Hållbar utveckling? Aktuellt kursutbud hittar du på CEMUS webbsida -
Kulturantropologen och humanioraalumnen Alexander Maxia hade redan som internationell masterstudent ett stort engagemang för studentradion. Idag har han lärt sig behärska svenska, jobbar för Ekots redaktion ”Radio Sweden” och är även nordisk korrespondent för Italienska nyhetsbyrån Agenzia Ansa. Missa inte ännu ett avsnitt med alumner som vågat!
-
Visa din personlighet, våga vara den du är men kom också ihåg att det är okej att inte kunna allt. Detta poddavsnitt är ett öppet och hjärtligt samtal med alumnen Andrea Romander om att hitta sin karriärväg, och att våga prova sig fram. Tio år efter att hon avslutat sin Ekonomexamen på Uppsala universitet sitter hon som Kommunikation och hållbarhetschef för ett FinTech bolag.
-
Vad kan utmärka en introvert person? Vad har jag som introvert för styrkor när det kommer till jobbsökande? Och vad innebär ett introvert nätverkande? Missa inte vårt samtal med Edvard Danielsson. Han är studievägledare och proffs på just introvert jobbsökande.
-
Vem är alumn och vad kan jag som student ha för nytta av alumner? I detta avsnitt samtalar vi med Sofia Pettersson, Alumnkoordinator på Uppsala universitet. Sofia lär oss bland annat att du som student kan söka bland alumner i Uppsala universitets LinkedIn grupp Uppsala University Alumni. Vill du veta mer om våra alumnföreningar? Det och mycket mer hittar du i UUs alumnnätverk www.uu.se/alumn
-
Vad är det som är så givande med utlandserfarenheter under studierna? Missa inte vårt samtal med UUs utbytesambassadörer Alva och Emma om vilka möjligheter du har att åka utomlands under dina studier. De delar med sig av sina egna erfarenheter men ger dig också praktiska tips för att söka utlandsstudier. Ansökningshandboken hittar du på https://www.uu.se/student/internationella-mojligheter
-
Vad krävs för att våga starta eget företag? Vi samtalar med apotekarstudenten och entreprenören Viktoria Engqvist. Hon har precis lanserat sitt eget varumärke Lea Cares, parallellt med studierna. Hur lyckas hon balansera de två rollerna? Missa inte Viktorias tips till dig som drömmer om eget företagande. Vill du ha någon att bolla dina företagsidéer med – ta kontakt med Drivhuset Uppsala.
-
Är vår jobbsökarstrategi formad av vår bakgrund? Och vilka mekanismer styr den ojämlika lönebildningen på arbetsmarknaden? I terminens sista poddavsnitt samtalar vi om ekonomiteman som engagerar med Lena Henvik, professor i Arbetsmarknadsekonomi vid Uppsala universitet.
-
Hur sticker du ut i mängden av 200 sökanden till en doktorandtjänst? Vi samtalar med Dolores Fors, Doktorand i Engelsk språkvetenskap, om konkurrenskraft och nördighet som doktorand. Dolores ger dig också handfasta tips på vad du kan göra för att knipa doktorandtjänsten.
-
Hur vet jag vad som är relevant att fokusera på när jag söker ett jobb? Tillsammans med Martin Sjögren, med mångårig erfarenhet inom rekrytering från Randstad, reder vi ut begreppen i detta avsnitt.
-
Du är inte din prestation - du har ditt värde i din person. I terminens sista avsnitt samtalar vi med den sociala entreprenören, författaren och medmänniskan Mary Juusela. Ett samtal om ”lika olika metoden”. Vi väljer sällan varandra, men ändå ska det fungera. Alla dessa relationer, varje dag. Livet är ingen enmansshow. Vad har vi för mänskliga verktyg inom oss för att klara av att arbeta och leva tillsammans? Hur beter vi oss när vi möter någon och vad kan ett leende leda till? Och vad innebär det egentligen att stå på snällhetssidan?
-
I detta poddavsnitt möter vi Brendan Rajakumar Joseph som parallellt med sina läkarstudier är volontär för Röda korset i Uppsala. Ett samtal om glädjen av att kunna ge till andra och att med små medel kunna göra stor skillnad i andra människors liv. Men även om att möta likasinnade och med gemensam kraft nå längre och se större resultat. Vi pratar om vikten av ett hållbart engagemang, att hitta sina hjärtefrågor och engagera sig i dem.
Uppsala universitet samverkar med Volontärbyrån, en webbplattform där du som student kan söka ideella uppdrag. Kanske det på www.volontarbyran.org finns ett uppdrag som passar just dig? -
Karriärlärande, vardagslärande och livslångt lärande -vad betyder de och varför är det bra att ha koll på? Och vad är egentligen karriärkompetens? Det är dags för terminens sista poddavsnitt där vi samtalar om just detta (och mycket mer) med Elin Fellers och Jonas Medin från Karriärinstitutet. Elin och Jonas är entreprenörer inom vägledning och jobbar bland annat med utveckling av digitala verktyg för karriärlärande.
Hur kartlägger en sina kompetenser? Och när lär vi oss? Hur skapar vi tid för att hinna reflektera det vi lär oss? Ska vi bara mata på lärande eller är det till och med så att vi ibland behöver vila från att lära? Såklart får du som lyssnare med dig ett par tips från våra karriärlärandeexperter inför sommaren. Så klicka på länken och lyssna på ett intressant samtal. Trevlig sommar! -
Tänk att det finns arbetsgivare som är så attraktiva att vi aldrig vill kliva vidare till någon annan. I detta avsnitt samtalar vi med alumnen Cecilia Thorfinn om att hon, ända sedan den första praktikterminen i Belgien, valt att stanna kvar inom EUs institutioner i snart 25 år. Hur kan en arbetsgivare vara så attraktiv för en arbetstagare så länge?
Cecilia reflekterar över varför det blev som det blev, och hur ett växande intresse för europagemensamma frågor har format hennes karriärväg. Avsnittet är också fyllt av tips till dig som drömmer om en liknande karriärväg. Är du nyfiken och vill lära mer om rekryteringsprocessen så finns det att läsa på EPSO – European Personel Selection Office samt på EU Careers Sweden facebooksida (där finns både event och stöd i ansökningsprocessen att få). -
Hur ska vi lyckas knipa drömjobbet? Stå oss i konkurrensen och klara urvalet? Idag kliver AI och machine learning snabbt in i rekryteringsbranchen. Hur påverkar det rekryteringsprocessen? I vårens första poddavsnitt samtalar vi med Linnea Bywall som är Head of People på Alva Labs, ett företag som jobbar med evidensbaserad rekrytering. Linnea reder ut begreppen, vad är egentligen ett psykometriskt test eller en strukturerad intervju och hur kan vi förbereda oss? Och hur kommer det sig att den med lite erfarenhet kan vinna på en urvalsprocess som grundas i psykometriska tester?
-
Vad är att göra gott? Kan jag välja att göra gott på ett effektivt sätt i mitt framtida yrkesliv? Det är några av frågorna vi samtalar om i höstens sista poddavsnitt tillsammans med UU alumnen Vilhelm Skoglund och UU studenten Jonas Hallgren. Vilhelm och Jonas är båda engagerade i föreningen Effektiv Altruism Sverige. En förening som verkar för att hjälpa individer att hitta ett yrkesliv som fokuserar på hur en kan nyttja sina resurser på bästa sätt. Välkommen att lyssna till ett samtal på ett spännande och utmanande tema.
-
Hur blir karriären, verkligheten, efter våra studier? I detta avsnitt samtalar vi om just karriärvägar med UU Alumnen David Näsvall. David jobbar idag som utbildare för Teach for Sweden – ledarskapsprogrammet för den som vill bli en duktig ledare i klassrummet och en skicklig lärare. Med en titt i backspegeln reflekterar David över hur det blev som det blev, vad var det för beslut som togs och varför. Resan började med en ingenjörsexamen, innan David bytte riktning, satsade på drömmen och blev lärare. Idag är han en av dem som inspirerar, coachar och utbildar andra i sina drömmar att bli en bra lärare. Och det där med att satsa på sin dröm – det är kanske den bästa karriärvägen trots allt?
- Visa fler