Avsnitt

 • Författaren, komikern och studievägledaren Zinat Pirzadeh om kärlek, medberoende och försoning.

  Ståuppkomikern Zinat Pirzadeh berättar om hur krig och dysfunktionella relationer som barn har påverkat henne även senare i livet. Hon beskriver hur det är att vara medberoende.- Längtan efter samhörighet har lett till att jag fastnat i sådana relationer som verkligen inte varit bra, både när det gäller partners och vänner, säger Zinat Pirzadeh.Många tankar går kring snällhet. Vad är snällhet och varför kopplas det ihop med dumhet många gånger? Hur några ord kan hjälpa en annan människa och om humorns förlösande kraft att integrera människor.Om Zinat Pirzadeh:Zinat Pirzadeh, som blev utsedd till landets bästa kvinnliga ståuppare 2010, turnerar ständigt runt Sverige med sina föreställningar. Hon är också känd från filmer, radio och tv och skriver krönikor, poesi och böcker. Den senaste - Vinterfjäril - utkom hösten 2020.Efter sina egna erfarenheter av tvångsgifte är Zinat engagerad i stiftelsen Glöm aldrig Pela och Fadime.- Jag kommer att prata om krig, snällhet, utanförskap och empati. Och en del om att politikerna gömmer sina skelett i garderoben medan vi komiker dansar med dem på scenen.Zinat Pirzadeh är född i Iran och bor nu i Stockholm.Tidigare Sommarvärd 2007.Producent: Helene Almqvist. Programmet sänds kl 13.00, 1 januari 2021.

 • Skådespelaren och komikern Olof Wretling om humor - ett vansinnigt roligt och tråkigt program.

  VIDEO: Klicka här för att komma till videon med Olof Wretlings VinterföreställningKomikern Olof Wretling pratar om något så svårt som humor. Han använder sig av en flanellograf i studion för att skapa en mindmap. Fösta lappen han sätter upp är Vad är målet med humor?.Som ung hade Olof Wretling en höjdhopparkarriär. På träningarna roade han sig med att härma kända höjdhoppares rörelsemönster och ticks.- Jag kan hoppa som hela världseliten. Inte lika högt, men härma dom så alla skrattar. Jag hade nog hamnat på pallen i OS om grenen varit hoppa roligt, säger Olof Wretling.Vi får höra om likheten mellan friidrott och komik och om hur det har gått till bakom kulisserna med nerver, manusbearbetningar och sista-minuten-ändringar.Om Olof Wretling:Olof Wretling har som medlem i humorgruppen Klungan skapat en rad scenföreställningar. Han har senast för Wermland Opera skrivit ett nytt verk, Löparnisses jul en kaffeskröna som inspirerats av den klassiska Värmlänningarna och som sätts upp 2021.Olof Wretling var med och startade det populära radioprogrammet Mammas nya kille 2005. Han har också medverkat i julkalendrar och barnprogram.- Mitt åttonde vinterprogram ska handla om något mycket svårt, som ändå ligger mig varmt om hjärtat och jag ska gräva där jag står, jag ska prata om... humor. Det kommer bli ett vansinnigt sorgligt program och vansinnigt utmanande, antagligen vansinnigt allvarligt och med största sannolikhet vansinnigt tråkigt, så tråkigt att man knappt står ut, eftersom tråkigheten är humorns kanske viktigaste ingrediens, men inte nog med det, det kommer förstås bli vansinnigt roligt också...tror jag... och nu fick jag också en vansinnig prestationsångest.Född i Umeå, bor i Karlstad. Tidigare Sommarvärd 2011 och Vintervärd 2011, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 och 2019.Producent: Carolina Frände Programmet sändes 31 december 2020.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • Författaren och psykologen Patricia Tudor-Sandahl om åldrandets glädje och kval.

  80-åriga Patricia Tudor Sandahl får nuförtiden oftare upp bilder från barndomen, samtidigt som korttidsminnet sviker. Hon berättar om en tuff barndom, som startade under andra världskriget i norra England.Hon pratar om hur det känns att bli äldre, om döden, andlighet och säger att hon fortfarande är väldigt nyfiken på vad tiden bär med sig.- I min inre värld lever den unga och den gamla kvinnan vid sidan av varandra. Jag har inte alltid klart för mig vilken som är vilken, säger Patricia Tudor Sandahl.Om Patricia Tudor-Sandahl:Patricia Tudor-Sandahl har skrivit ett 20-tal böcker om åldrande och andra existentiella frågor och medverkar regelbundet i Tankar för dagen i P1. Hon har varit universitetslektor i psykologi och psykoterapi och är en erfaren retreatledare.Hon kom till Sverige 1964 för att undervisa i engelska.Född i Manchester, England, bor i Vitemölla och Stockholm. Tidigare Sommarvärd 2000 och Vintervärd 2011.Producent: Mette Göthberg. Programmet sänds klockan 13:00, 30 december 2020.

 • Programledaren Claes Elfsberg om sorg, ålderism och de kommande 50 åren.

  Claes Elfsberg inleder sitt program med att berätta om den stora sorgen som drabbade honom när hans 30-åriga dotter Hanna dog i livmoderhalscancer för snart tre år sen. Han understryker att sorg finns nästan överallt, men att många tappat bort förmågan att prata om sorgen.- Och ändå är det faktiskt ganska lite som behövs, vet jag numera. Det räcker ofta med att fråga hur den sörjande mår, hur hon har det och sen kanske lyssna på vad hon har att berätta, säger han.Han tar upp ålderismen som han menar är utbredd i Sverige och som innebär att äldre människor behandlas med fördomar och diskriminerande attityder.Och så spelar han musik som var viktig för sin dotter Hanna, några låtar som hans fru tycker om, men framför allt ger han plats för röster som han själv blir berörd av.Om Claes Elfsberg:Journalisten Claes Elfsberg har i höst uppmärksammats mycket för sin tv-dokumentär Sorgen och jag, om tankarna och känslorna efter 30-åriga dottern Hannas död.Claes Elfsberg kallas ibland för Mr Rapport. Med start 1975 ledde han nyhetsprogrammet i SVT i nästan 30 år.Född och bosatt i Stockholm.Producent: Mustafa Can.Programmet sändes 29 december 2020.

 • Författaren Johannes Anyuru om varför vi måste dö och varför vi måste leva.

  Johannes Anyurus program inleds med en livsavgörande resa till öknen i Jemen. Där stannar han i fyrtio dagar för att hitta hem.- Jag har knappt nämnt resan som nu börjar för mina bekanta hemma i Göteborg, polarna på boxningsklubben, baristan på caféet där jag brukar sitta och jobba. För hur säger man: jag måste resa bort, för att rädda mitt liv, genom att på något sätt, tror jag, mista det.Har talar om sufismen och om att han inte tror att det går att tala om religion utan att tala om kärlek. Och så berättar han om när han förstod att hans mamma skulle dö.Om Johannes Anyuru:Johannes Anyuru debuterade 2003 och skriver både dikter, romaner och pjäser. Hans bok De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, som handlar om ett terrordåd i Göteborg, belönades med Augustpriset 2017.Han konverterade till islam 2007 och har vallfärdat till Mecka.Johannes Anyuru är född i Borås, bor i Göteborg. Han har tidigare varit Sommarvärd 2010 och 2017.Producent: Thorbjörn Karlsson Programmet sänds klockan 13:00, 28 december 2020.

 • Sångaren och låtskrivaren Lisa Nilsson om sin mamma, musiken och livets kärlekar.

  Lisa Nilsson tar sig till ett hus, uppepå ett berg på en ö, för att få lugn och ro. Hon beskriver sig själv som en ensamvarg som trivs i sitt eget sällskap.Gamla brev från tidigare kärlekar och från sin mamma hittas i en låda. - En hel låda full med bortglömd kärlek. Vart tog allt det vägen? Vart tar all kärlek vägen när relationerna tar slut?Lisa Nilsson berättar om sin relation till mamma. Om breven, demenssjukdomen och om saknaden när hon till slut gick bort i somras.Om Lisa Nilsson:Lisa Nilsson är en mångsidig sångerska och skådespelerska senast aktuell med den hyllade föreställningen Kvinnan som är jag. Hon slog igenom 1992 med albumet Himlen runt hörnet.Lisa Nilsson har gett ut 13 egna album och samarbetat med många andra artister. Hon har också fått flera Grammisar.Lisa Nilsson är född i Tyresö och bor i Stockholm. Hon har tidigare varit Sommarvärd 2004 och 2013.Producent: Mark Levengood Programmet sändes 27 december 2020.

 • Fysikprofessorn Ulf Danielsson om stjärnskådning, squaredans och universums mening.

  Ulf Danielsson knyter samman minnen och framtidsdrömmar med rymden. Han berättar om sin nyfikenhet och o hur han tycker att stjärnhimlen och naturen hänger ihop.- När jag en alldeles tyst natt i skogsbrynet ser på stjärnhimlen känner jag just tillhörighet. Det är samma slags tillhörighet som jag upplever när jag gräver i trädgårdslandet, ansar hallonhäcken eller binder upp gråärterna, säger han.Ulf Danielsson gillar matte också, tycker till och med att det är vilsamt och meditativt att sitta och knåpa med en besvärlig ekvation. Han ser en koppling mellan matematik och musik och förklarar hur squaredans kan hänga ihop med matematikens relativitetsteori.Om Ulf Danielsson:Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik och doktorerade med en avhandling om strängteorin. Han är en flitig föreläsare som på ett populärvetenskapligt sätt försöker förklara de största frågorna. Han medverkar också i många radio- och tv-program.Ulf Danielsson har skrivit fem böcker, i år utkom han med Världen själv där han ställer frågan: Finns verkligheten?Producent: Samuel Åhman. Programmet sändes 26 december 2020.

 • Journalisten och programledaren Kattis Ahlström om musik, östtysk tv och påven.

  Musiken är viktig i Kattis Ahlströms liv och ett bärande tema i hennes Vinterprogram.- Jag har alltid varit svag för musik som utgår från olycklig kärlek, hjärta och smärta och längtan. Som att den är mer trovärdig och på riktigt än sånger om den där utopiska kärleken som känns lite mer hittepå, säger hon.Men programmet handlar också om hur det verkligen är att intervjua storheter som Dalai Lama och Påven. Och så avslöjar hon varför hon har en tatuering och hur hon lyckades få en kirurg att låta bli att skära i den.Dessutom sjunger Kattis duett med Danny Kaye!Om Kattis Ahlström:Kattis Ahlström är en av Sveriges mest erfarna och folkkära programledare som under hösten programlett SVT-frågesporten Muren. Tidigare har hon varit programledare för bland annat Melodifestivalen, Arvinge okänd och Tv-huset. Hon var också en mycket uppskattad julvärd i SVT för två år sedan.Kattis Ahlström har varit generalsekreterare i BRIS och chefredaktör för ICA-kuriren. Producent: Hans RosenfeldtProgrammet sändes 25 december 2020.

 • Miriam Haley was one of the main witnesses in the trial against the film producer Harvey Weinstein. She has worked in the film industry in London.

  A change reflected in a court of lawIn this episode, of the Swedish Radio show Sommar, Miriam Haley is talking about the exhausting process during the trial against Harvey Weinstein, which ended with a 23 years sentence in prison.Haley is talking about the existing ideas in the society how one thinks a victim should act after an abusive act. She says that many people try to forget the trauma in fear of not being trusted.However we are all responsible for changing our culture to create a safer environment for victims to speak out in, she says.About Miriam HaleyProducer, 43 years old. Born in Helsinki, Finland. Brought up in Stockholm, Sweden and has lived in Mexico and London, UK.Star witness in the trial against the film producer Harvey Weinstein. The many accusations against Harvey Weinstein were the beginning of the MeToo movement.She has worked in the film industry in London and as a production assistant for the TV show Project Runway in New York. Today she is a producer in the advertising industry.Summer is a very well known radio show where a person is given free hands to speak about whatever they want and play whatever music they like.Producer for this episode: Emilie Svensson Publisher for this episode: Louise Welander

 • Folkkär artist och framgångsrik musikproducent som skriver och producerar all sin musik själv. Om vad som händer med henne just nu och funderingar om framtiden.

  Artist, producent, låtskrivare, 38 år. Född i Iran, uppvuxen i Göteborg, bosatt i Los Angeles. Tidigare Sommarvärd 2009.En folkkär artist och framgångsrik musikproducent i Los Angeles. Släppte under våren singeln Det kommer bli bra, som hon hoppas förmedlar framtidshopp. Skriver och producerar sin musik själv. Andra välkända låtar är Goliat som sjungs på skolavslutningar, En stund på jorden som är en av de mest spelade på begravningar, hiten Bara få va mig själv och Some die young för att nämna några. Debuterade med albumet Laleh 2005, har gett ut åtta egna album och fått en rad priser, bland annat fem grammisar. I Los Angeles är hon en av få kvinnliga producenter som producerar låtar åt andra. Kom i tioårsåldern till Sverige med sina föräldrar från Iran via Minsk och Berlin.Det ska bli roligt att få berätta lite om vad som händer här med mig just nu men också vilka funderingar jag har för framtiden, lite av varje kommer det bli. Otroligt kul att ta del av denna fina tradition som Sommar i P1 är och avsluta årets Sommar. Producent: Henrik Johnsson

 • Internationellt känd amerikansk författare med norska rötter, senast aktuell med romanen Minnen av framtiden. Om sin mor som dog i oktober och om moderskap i allmänhet.

  Moderskapet en kulturell tvångströjaFörfattaren Siri Hustvedt pratar i sitt Sommarprogram om moderskap och om sin mor Ester Vegan Hustvedt som födde fyra flickor, genomlevde nazisternas ockupation av Norge och gifte sig i USA. Modern dog 2019 och Siri säger i programmet:- Hon var en mor som på många sätt uppfyllde fantasin om hur moderskapet skulle vara i efterkrigstidens Amerika. Hon arbetade hemma tills alla barnen började skolan och hade aldrig ett eget yrke.Siri Hustvedt var 30 år när hennes egen dotter föddes, lika gammal som hennes mor var när hon fick Siri. I programmet pratar Siri om synen på moderskap och att den förändrats genom historiens gång.- Moderskapet har drunknat i så mycket sentimentalt trams med så många regler för hur man ska bete sig och känna att det varit som en kulturell tvångströja, och fortfarande är, menar hon.Ester Vegan Hustvedt var 17 år när hon väcktes av sin mamma 9 april 1940 med orden stå upp, det är krig. Siri berättar att modern demonstrerade mot nazisternas ockupation och blev intagen till förhör:- Hon fick välja mellan att betala en bot på 30 kronor eller tillbringa nio dagar i fängelse. Mor valde fängelset.I programmet frågar sig Siri Hustvedt:- Vad hade hänt om min mor fötts in i en annan historisk period, tidigare eller senare? På vilket sätt hade hennes moderskap sett annorlunda ut?Om Siri HustvedtFörfattare, 65 år. Född i Minnesota, USA, bosatt i New York. Debuterar som Sommarvärd.Internationellt känd amerikansk författare med norska rötter, senast aktuell med romanen Minnen av framtiden. Undersöker i den uppmärksammade boken Den skakande kvinnan den egna sjukdomsbilden med krampanfall och migrän. Föreläser och undervisar blivande läkare i narrativ psykiatri, om att ta tillvara människors livsberättelser. Debuterade som poet 1981 och slog igenom stort med romanen Vad jag älskade 2003. Har översatts till över 30 språk och fått en rad utmärkelser. Har en doktorsexamen i litteraturvetenskap. Kopplar av med trädgårdsarbete och meditation.Jag ska prata om min mor som dog i oktober men också reflektera över moderskap i allmänhet, vilket innefattar en del vetenskap om hur embryon och foster utvecklas under graviditeten.Producent Mustafa Can

 • Pensionerad imam och en av initiativtagarna till Guds Hus i Fisksätra. Om en resa från Palestina till Fisksätra och varför religionen ofta står i vägen för tron.

  Att finna sin troAwad Olwan berättar i sitt Sommar om uppväxten i Palestina på historisk mark som är knutpunkten mellan tre kontinenter och betydelsefull för de tre världsreligionerna judendomen, kristendomen och islam.Efter en tid med arbete i Irak flydde han när underrättelsetjänsten där var ute efter honom. Awad kom till Stockholm där han etablerade sig och blev politiskt engagerad.Men efter några år tappade Awad tilltron till politiken och fann sin religiösa tro. Han blev Imam i Fisksätra där han bland annat har verkat för Guds Hus, ett samverkancenter med lokala församlingarna för katoliker, lutheraner och muslimer.- I religionsdialogen har jag lärt mig att vi har en och samma Gud men olika tolkningstraditioner. Gudstron är universell religionen däremot är alltid lokal och kontextuell.Om Awad OlwanImam, 74 år. Född i Palestina, bosatt i Fisksätra i Nacka. Debuterar som Sommarvärd.Pensionerad imam och en av initiativtagarna till Guds Hus i Fisksätra där muslimer och kristna samarbetar och planerar att bygga ihop den befintliga kyrkan med en moské. Har gett ut två böcker, Röd moské med vita knutar och på arabiska Vägen till Rom, om islams syn på andra religioner. Tycker inte att niqab, slöjan som täcker allt utom ögonen, har någon positiv religiös funktion. Arbetat som isoleringsmontör och haft egen taxifirma. Kom till Sverige som 20-åring och har bott i Jordanien och Irak. Var med och grundade Palestinagrupperna och Palestinska arbetarförbundet. Hade en roll i filmen Täcknamn Coq Rouge baserad på Jan Guillous roman.Mitt program är en yttre och inre resa: från landsbygden i Palestina till Guds Hus i Fisksätra och från 60-talets vänster till 2000-talets islam. Och så ska jag förklara varför religionen ofta står i vägen för tron.Producent: Mattias Österlund

 • Professor i geriatrik och stark förkämpe för bättre åldringsvård. Om forskning som visar hur man får en god ålderdom och om möten med gamla människor som delat med sig av sin livsvisdom.

  Lyssna på era gamla släktingar innan det är för sentYngve Gustafson berättar om möten med många äldre som delat med sig av sin livsvisdom. Han pratar om vad som krävs för att äldre ska få en god ålderdom i Sverige. Under coronapandemin har han hamnat i hetluften då han hävdar att många äldre felbehandlas.- Jag önskar att fler unga och medelålders fick uppleva närheten till mycket gamla människor, då skulle vi troligen få ett människovänligare samhälle, säger Yngve.Ordet senil betyder ursprungligen gammal men i den svenska kulturen menar man oftast att någon är glömsk eller åderförkalkad och många uppfattar ordet som en synonym till demens. I andra kulturer med en annan syn på gamla människor betyder ordet istället klok, vis, skicklig, erfaren och vördnadsvärd.Om Yngve GustafsonProfessor i geriatrik, 70 år. Född i Göteborg, bosatt i Umeå. Debuterar som Sommarvärd.En stark förkämpe för bättre åldringsvård som menar att många äldre far illa idag. Är verksam vid Umeå universitet och leder sedan flera år forskning om levnadsvillkor för människor över 85 år. Blev känd för den stora allmänheten genom SVT:s dokumentärserier Sveriges bästa äldreboende och Sveriges bästa hemtjänst. Fick tusentals brev från människor som berördes av programmen. Har bland annat fått pris för forskning om akuta förvirringstillstånd och demenssjukdomar och utnämnts till Årets Senior i Sverige 2014. Är mycket intresserad av fiskar, fåglar och dansk-svenska gårdshundar.Jag vill berätta om möten med mycket gamla människor som delat med sig av sin livsvisdom. Men också om forskning som visar vad som krävs för att äldre skall få en god ålderdom i Sverige trots att de lever i ett land med många negativa attityder till gamla människor.Producent: Peter Öberg

 • En av Norges mest kända affärsmän. Leder familjeföretaget och investmentbolaget Ferd, värderat till drygt 30 miljarder kronor. Om fördelarna med att ha och ta ansvar.

  Att ta ansvar ger livet meningNorske Johan H Andresen berättar om hur han, som arvtagare i femte generationen till ett stort företag, inte bara föddes med en silversked i munnen utan snarare ett helt bestickset. Han ärvde inte bara pengar utan även verktyg till att förändra och utveckla.- Ansvar er inte nåt man kan springa ifrån. Selv om man er den ende som vet at man har det. Kansje, spesielt inte då.Johan pratar om att vi alla har ett ansvar för vår egen information. De som är aktiva i samhällsdebatten ska tänka på vad de sprider i sociala medier och hur de sprider det.- Och även om det brinner i fingrarna, så får man inte låta seg dra ned i skiten.Han avslutar sitt Sommar med att säga att det aldrig har funnits en bättre tid att ta ett nytt eller större ansvar.Om Johan H. AndresenFöretagsledare, 59 år. Född och bosatt i Oslo. Debuterar som Sommarvärd.En av Norges mest kända affärsmän. Leder familjeföretaget och investmentbolaget Ferd, värderat till drygt 30 miljarder kronor. Familjen drev i nästan 150 år Tiedemanns Tobaksfabrik. Investerar i sociala entreprenörer, till exempel konsultbolag som bara har anställda med Aspergers syndrom, gatutidningar och träning för personer med begynnande demens. Tog initiativet till NMI, Nordisk Mikrofinansinitiativ, som ger mikrolån till personer i fattigare länder. Ordförande i Norska oljefondens etikråd som vägleder vilka företag fonden inte ska investera i. Tycker att Joseph Hellers Moment 22 är böckernas bok.Jag blev född med ansvar, eller åtminstone kändes det så. Men vi har alla ansvar i olika grad, och det behöver inte vara ett bekymmer, man kan förändra åsikter, agerande, och politik, sprida glädje och bidra till en hållbar framtid. Jag ska prata om att ha och ta ansvar. Och spela musik av rebeller.Producent: Mia Odabas

 • En av svensk damhockeys största spelare. En konflikt med förbundskaptenen gjorde att hon avslutade karriären som 27-åring.

  Tillvaron som damhockeyspelare-Mitt sista år som hockeyspelare gick från att handla om prestation, framgångar och utmärkelser till konflikter, svek och en förlorad plats i landslaget.Emma Eliasson beskriver sin version av konflikten med Förbundskapten för Damkronorna och om det mejl som skrevs till Svenska Ishockeyförbundet som ledde till slutet för hennes hockeykarriär.Hon började tidigt åka skridskor och tillbringade mer och mer tid på kvarterets uterink under uppväxten i Kiruna kommun. Senare flyttade hon till Gävle för att spela i Brynäs damlag och gå på hockeygymnasiet tillsammans med killar som idag spelar i NHL-ligan.I sitt Sommar berättar Emma om ishockey som en lagsport där det handlar om att samarbeta.-Att göra andra bra, är då du också presterar allra bäst, inte bara på hockey eller fotbollsplanen, utan även i vardagen.Om Emma EliassonF.d. ishockeyspelare, 31 år. Född i Karesuando, bosatt i Luleå. Debuterar som Sommarvärd. En av svensk hockeys största spelare på damsidan. Var med och tog OS-silver i Turin och två VM-brons innan hennes hockeykarriär avslutades 2017. Var inte överens med Damkronornas förbundskapten och ville skapa utrymme för annat i livet. Debuterade i landslaget som 14-åring, har spelat över 230 landskamper och tog SM-guld med Luleå/MMSK. Har även representerat klubbarna Kiruna AIF, MoDo och Brynäs. Medverkat i dokumentärfilmen Underdogs om Luleå/MMSK och utnämnts till Årets förebild av Centerkvinnorna 2019. Är utbildad ekonom och har arbetat treskift som tunnelladdare i gruvan i Kiirunavaara.Mitt Sommarprat kommer att handla om glädjen, fighterna och skiten som kommer med att vara elithockeyspelare och kvinna. Från starten i Matojärvis iskalla islada till början på slutet i ett hotellrum i Norrtälje och förlusten av både vänskapsrelationer och en plats i landslaget.Producent: Pernilla Kommes

 • Framgångsrik finansman som startade världens första elektroniska och privata börs i Stockholm, Optionsmäklarna, 1984. Om att jag 1953 ville ansöka om OS till Sverige.

  Att våga göra det okändaUppväxten på gården har lett till att jord och skog representerar trygghet för Olof Stenhammar.- Allt som har med jord och skog att göra har givit mig livsglädje och harmoni.Skolgången började knaggligt med usla resultat men i New York lärde sig Olof att bli börsmäklare och han startade senare världens första privatägda, vinstdrivande och elektroniska börs.- Drivkraften att vilja förändra, att skapa nytt, sitter i huvudet det är en mental process.Olof berättar i sitt Sommar att entreprenörskap handlar om att vilja vinna samtidigt som man måste våga förlora.Han ledde kampanjen för Stockholms ansökan att arrangera sommar-OS 2004 men Aten vann i den slutliga omröstningen.Om Olof StenhammarLantbrukare, entreprenör, finansman, 79 år. Född i Finspång, bosatt på Värmdö. Debuterar som Sommarvärd.Framgångsrik finansman som startade världens första elektroniska och privata börs i Stockholm, Optionsmäklarna, 1984. Bolaget tog även över bland annat Stockholmsbörsen och försökte också köpa Londonbörsen. 2008 bytte bolaget namn till OMX och såldes till amerikanska Nasdaq för 32 miljarder kronor. Äger och driver upplevelsegården Siggesta gård på Värmdö. Har varit vd för spelbolaget Alga, vice vd för Bonnierkoncernen och vd för kampanjen för Stockholms ansökan om att få arrangera OS 2004. Har skrivit memoarerna Det ordnar sig. Hedersdoktor vid Handelshögskolan i Stockholm och vid Lunds universitet. Grundet Stenhammaren i Finlands skärgård är uppkallat efter honom efter en grundstötning.Jag kommer att berätta om att jag redan 1953 ville ansöka om OS till Sverige i Finspång. Dessutom, hur man med tur kan vända en pinsam grundstötning till odödlighet. Om ingen hindrar mig kanske jag framför en egen snapsvisa.Producent: Kerstin BrunnbergVill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play.

 • Ständigt aktuell konstnär och kulturpersonlighet som rör sig fritt mellan olika konstformer. Ett program där hon får umgås med dem hon inte umgås med annars.

  Kraftöverföringen mellan två människor- Han är den finaste människa som jag har mött. Han är snygg,han är vacker och elegant.Det säger Marie-Louise Ekman när hon pratar om sin man Gösta och om den svåra tiden när han blev sjuk.- Från en dag till en annan så var verkligheten overklig. Helt plötsligt så var den ena av oss sjuk. Mycket sjuk. Det som vi i början trodde var behandlingsbart kanske inte var det. Man fick helt enkelt se. Vi satt hos kirurgen på Huddinge sjukhus som allvarligt berättade att chansen för att inte överleva en operation var femtio procent.Och om man överlevde den så var det vissa som inte överlevde första veckan kanske. Var Gösta villig att ta denna chans. Hans svar var otvivelaktigt ja.- Viljan. Att inte visa. Sin innersta mening. Styrde allt vi gjorde.Om Marie-Louise EkmanKonstnär, filmare, regissör, författare, 75 år. Född och bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 1977, 1986, 1987, 1993, 1999 och 2008.Konstnär och kulturpersonlighet som rör sig fritt mellan olika konstformer och ständigt aktuell. Har varit chef för Dramaten och rektor på Konsthögskolan i Stockholm. I en retrospektiv utställning på Moderna Museet 2017 visades nära 350 verk ur hennes rika produktion av måleri, skulptur, textil och film. Året efter kom den hyllade boken Få se om hundarna är snälla ikväll med anteckningar från maken Gösta Ekmans sista sjukdomstid. Gjorde 2019 kostym och scenografi till Carmen och Boléro i en bejublad uppsättning på Parisoperan, i regi av Mats Ek. Orsakade lyssnarstorm med sitt Sommar 1977 som inleddes med orden Det här är pissråttan själv som talar och läste högt ur hatbrev.Det här är mitt sätt att få umgås med dom människor som jag inte får umgås med annars.Producent: Håkan Lahger

 • Huvudvittne i våldtäktsrättegången mot filmproducenten Harvey Weinstein. Har arbetat inom filmindustrin i London.

  Att vittna för att förändra-Föreställ dig rädslan att säga något - särskilt med maktdynamiken som Metoo blottade - om våldtäktsmannen är din arbetsgivare eller person med hög status, likt Weinstein.Miriam Haley berättar i sitt Sommar om den utmattande processen kring rättegången mot Harvey Weinstein som ledde till att han dömdes till 23 år i fängelse.Hon pratar om de föreställningar som finns över hur någon förväntas reagera på ett övergrepp och om att många försöker att glömma traumat av rädsla för risken att inte bli trodd.-Vi är alla ansvariga för att förändra kulturen så att det är lättare att träda fram.Om Miriam HaleyProducent, 43 år. Född i Helsingfors, uppväxt i Sverige, bosatt i Mexiko och London. Debuterar som Sommarvärd. Huvudvittne i våldtäktsrättegången mot filmproducenten Harvey Weinstein som tidigare i år dömdes till 23 års fängelse varav 20 år för övergreppet på henne. Domen ses som en milstolpe för metoo, som startade med de många sexanklagelserna mot den amerikanske filmmogulen. Har arbetat inom filmindustrin i London, som produktionsassistent på dokusåpan Project Runway i New York och är nu producent inom reklambranschen. Är vegan och arbetar för djurens rättigheter. Gick på Adolf Fredriks Musikskola i Stockholm. Äter gärna saltlakrits och knäckebröd.Vi måste skifta fokus till gärningsmannens skuld vid ett övergrepp, snarare än att tro att offret bär något som helst ansvar. Det vill jag lyfta i mitt Sommarprat.Producent: Emelie SvenssonMiriam Haley talar om våldtäkt och sexuella övergrepp i sitt Sommar. Om du själv behöver hjälp eller någon att tala med kan du bl a vända dig hit: Kvinnofridslinjenhttps://kvinnofridslinjen.se/sv/tel: 020-505050Kvinnofridslinjen erbjuder samtalsstöd via telefon dygnet runt. De kan även hjälpa dig med kontaktuppgifter till socialtjänst, socialjour eller kvinnojour. Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Telefonnummer: 020-50 50 50.BrottsofferjourenBrottsofferjouren är en ideell organisation som ger stöd till brottsutsatta, vittnen och anhöriga.https://www.brottsofferjouren.se/Tel: 116 006Kom till ossPolisens sida om brott i nära relationerhttps://polisen.se/utsatt-for-brott/olika-typer-av-brott/brott-i-nara-relation/Storasysterhttp://www.foreningenstorasyster.se/wordpress/Storasyster är en ideell organisation som vänder sig till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp.Jourhavande medmänniskahttps://www.jourhavande-medmanniska.se/Tel: 08-7021680Jourhavande medmänniska är en ideell förening som bedriver jourtelefon- och chattverksamhet för alla människor som önskar någon att tala med. Föreningen har idag ca 130 medlemmar.

 • Hyllad svensk filosof vars bok "This Life" har fått enormt genomslag i USA.

  Varför måste själen vara dödlig för att vara levande?Med avstamp i sin egen familj visar Martin Hägglund, professor på Yale University, åt hur filosofin och litteraturen skapar en ny förståelse av existentiella frågor om liv och död, men även av politiska frågor om hur vi skall förvalta vår gemensamma tid.Förhållandet mellan kroppen och själen är som förhållandet mellan ögat och seendet. Ögat är kroppen och själen är seendet.- Allt du ser allt du fäster dig vid kan gå förlorat. Men att fästa blicken är också förutsättningen för att kunna gripa ditt liv innan det är för sent.Det är ingen tillfällighet att vi konsumerar som om vi hade fyra jordklot istället för ett. Vi vet att vår produktion och konsumtion måste förändras radikalt för att lösa den ekologiska krisen, men vi vet också att en sådan förändring skulle innebära ekonomisk kris, eftersom den inte skulle vara lönsam för vinstdrivande företag.Om Martin HägglundFilosof och litteraturforskare, 43 år. Uppväxt i Viksjö utanför Stockholm och vid Höga kusten, bosatt i New York. Debuterar som Sommarvärd. Svensk filosof som hyllas för boken This Life som ifrågasätter både religion och kapitalism. Boken har fått enormt genomslag i USA och ges ut på svenska i höst med titeln Vårt enda liv: Sekulär tro och andlig frihet.Är professor i litteraturvetenskap och filosofi vid Yale University och medlem i Society of Fellows vid Harvard University. Har skrivit fyra böcker översatta till ett tiotal språk, är föreläsare och skribent, i bland annat The New York Times. Har tilldelats Guggenheim Fellowship, Schückska priset av Svenska Akademien och det internationella René Wellek-priset.2020 listades Martin Hägglund som en av samtidens 50 främsta tänkare i brittiska magasinet Prospect.Mitt program sträcker sig från Norrland till New York och handlar om hur min passion för filosofi har tagit mig från den svenska skolan till Harvard och Yale. Jag vill gestalta varför filosofiska frågor angår oss alla och kan belysa grunden i vår tillvaro från existentiella erfarenheter av liv och död till politiska frågor om hur vi ska förvalta vår gemensamma tid.Producent: Mustafa Can