Avsnitt
-
Digitaliseringen är en stor omställning för alla – och nu har vi chansen att styra samhället i den riktning vi vill och att skapa en bättre tillvaro för oss människor med hjälp av tekniken – och inte tvärtom.
Men för att omställningen ska lyckas krävs djärva förslag.
Det säger de tre medverkande i det avslutande samtalet i podcastserien Digital@Idag i Smarta samtal: digitaliseringsminister Anders Ygeman, ärkebiskop Antje Jackelén och serieentreprenören Hidayet Tercan.
I #15 diskuterar de hur makten över tekniken ska se ut och om lagstiftning kan vara en väg för att säkerställa transparensen i algoritmerna som styr den Artificiella Intelligensen.
I samtalet gör vi tillbakablickar från hela podcastserien och blickar också in i framtiden - som de alla är övertygade om blir ljus.
Samtalsledare Helena Blomquist
Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle. -
Hittills har vi kunnat utbilda oss till ett yrke som vi haft i stort sett hela livet. Utbildningen framöver kommer att se helt annorlunda ut jämfört med idag. Nu är det livslångt lärande med ständig kompetensutveckling som gäller – och digitalisering och AI spelar en avgörande roll.
Om detta samtalar Jan Gulliksen, professor i människa–datorinteraktion och vicerektor för digitalisering på KTH, Kungliga Tekniska Högskolan och Anna Nordell Westling, medgrundare på Sana labs, som använder AI-teknik för individanpassat och mer effektivt lärande. Båda menar att det ständiga lärandet framöver varken kommer att kännas jobbigt eller svårt utan att det, tvärtom, kommer att ske som en naturlig del i livet.
Samtalsledare: Helena Blomquist
Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle -
Saknas det avsnitt?
-
Vi är mitt i en strukturomvandling av samhället till följd av digitalisering och automatisering. Vi är också mitt i en pandemi, en lågkonjunktur är på ingång och arbetslösheten stiger, inte minst bland unga.
Att åstadkomma snabb omställning och arbetstillfällen är därför viktigt och också möjligt bl a med hjälp av mod, nytänkande, oväntade samarbeten och utnyttjande av digitaliseringens möjligheter. Ett exempel är när permitterad SAS-personal i rekordfart omskolades för att jobba i vården under coronakrisen.
Hör när de som gjorde det möjligt berättar hur det gick till: Fredrik Hillelson, vd och grundare Novare och Johanna Adami, rektor för Sophiahemmet Högskola.
Samtalsledare: Helena Blomquist
Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle -
Pandemin har gjort att många inser att snabba beteendeförändringar, som minskade resor och utsläpp, påverkar miljön positivt. Men det behövs mer omfattande systemförändringar för att vi ska klara klimatomställningen. Mycket talar för att företag satsar alltmer på hållbarhet framöver. Samtidigt finns en risk att vi prioriterar ner hållbarhetsarbetet när ekonomin ska komma på fötter igen.
Om detta och om digitaliseringens och AI:s roll i omställningen för ett hållbart klimat samtalar Victor Galaz, biträdande föreståndare på Stockholm Resilience Centre och Sara Öhrvall chef digitalisering/hållbarhetsomställning på SEB.
Samtalsledare: Helena Blomquist
Avsnitt #12 Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle -
Vi spenderar allt mer tid framför våra digitala skärmar vilket har stor betydelse för vår fysiska och psykiska hälsa. I poddavsnitt #11 samtalar Karin Schulz, generalsekreterare MIND och Maria Rankka, hälsoentreprenör om de möjligheter som finns med digitala lösningar för att vi ska må bättre, vara friskare och leva längre. På sikt medför teknikutvecklingen också ett minskat vårdbehov och därmed minskade sjukvårdskostnader. En win win för individ och samhälle. Samtidigt medför digitaliseringen i samhället också hälsorisker om vi låter vår skärmtid gå ut över basala mänskliga behov som att sova, äta bra och röra på sig. Men det är inte tekniken i sig som är problemet - utan vad vi gör med den, resonerar de.
Samtalsledare: Helena Blomquist
Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle. -
Coronapandemin är ett hårt slag mot musikbranschen, men krisen har också lett till nya kreativa ideer och har dessutom snabbat på digitaliseringen och de spännande möjligheter den innebär. I poddavsnitt #10 samtalar Per Sinding-Larsen, musikjournalist på SVT och Anna Sjölund, konsert- och festivalansvarig på LiveNation, om hur de ser ett bättre musikutbud och helt nya musikaliska samarbeten växa fram. De konstaterar också att på framtidens evenemang kommer livespelningar och digitala, virtuella inslag flyta ihop till helt nya typer av upplevelser, där man till exempel kommer kunna vara på livekonsert och uppleva livekänsla utan att ens vara där rent fysiskt.
Samtalsledare: Helena Blomquist
Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle. -
Data är guld i dagens digitala samhälle och vi måste bli mycket bättre på att använda oss av det, till exempel genom att göra data öppen och dela den mellan myndigheter i större utsträckning. Det skulle innebära många miljarder i minskade utgifter för staten och dessutom bättre service och smidigare kontakter med myndigheter för oss medborgare.
I poddavsnitt #9 samtalar Thomas Pålsson, gd Statens servicecenter och Anna Eriksson, gd Myndigheten för digital förvaltning, om hur det offentliga ska bli bättre på att utnyttja digitaliseringens möjligheter och om vikten av att höja den allmänna digitala kunskapsnivån.
Samtalsledare: Helena Blomquist
Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle. -
2020 är året då näthandeln slog igenom på allvar - också bland äldre människor. Coronakrisen snabbade på den utvecklingen och den är här för att stanna och utvecklas, säger Mia Brunell Livfors, vd Axel Johnson och Pär Svärdson, grundare och vd Apotea i poddavsnitt #8.
Pandemin har också gjort det tydligt hur anpassningsbara vi människor är. I samtalet framtidsspanar de att e-handeln slår ut en stor del av handeln i de stora köpcenter i förorterna och att våra stadskärnor kommer att öka i betydelse igen med en kombination av små fysiska butiker, digitala tjänster och upplevelser i en ny typ av allroundservice.
Samtalsledare: Helena Blomquist
Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle. -
Pandemin har skapat en känsla av nationell samling som förenat oss som land med ökat förtroende för myndigheter och folkvalda. Men när grupper ställs mot grupper i krisens svallvågor ökar nu risken för att polariseringen i samhället tilltar. Hittills har hatet spridit sig mer digitalt än kärleken. Social distansering och ökande digitalisering gör att vi behöver ses på andra sätt för att samhörigheten i samhället ska fungera.
I poddavsnitt #7 samtalar Åsa Wikforss, filosofiprofessor tillika ledamot i Svenska Akademien och Johan Dalman, överhovpredikant och biskop i Strängnäs stift, om hur tillhörigheten till varandra och till samhället påverkas av digitalisering i allmänhet och under en pandemi i synnerhet.
Samtalsledare: Mia Odabas
Digital@Idag I Smarta samtal podcastserie om HUR digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle. -
Ingenting kommer återgå till det normala när coronakrisen väl är över. Faktum är att pågående pandemi bara är början på omställningen. I takt med att samhället blir allt mer komplext blir de osäkra utmaningarna allt fler. För att överleva måste vi lära oss mer och snabbare - och dessutom bygga strukturer över gränserna.
Det säger Googles chef för globala samhällsstudier, Nicklas Lundblad, som i samtal med Aurore Belfrage, techdiplomat på säkerhetsrådgivaren Consilio, diskuterar vinnare och förlorare när den geopolitiska maktkartan ritas om.
Digital@Idag I Smarta samtal podcast #6 om hur Covid-19 påverkar det säkerhetspolitiska tänkandet och agerandet i världen. -
Medan den fysiska handeln går på knäna har näthandeln fått raketbränsle under pandemin. Många nya konsumentbeteenden väntas dessutom bestå, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel - och nämner mat online och videoshopping.
Med krisen förstärks skillnaderna mellan olika grupper i samhället: de som är digitala och de som inte är det. Det menar Klarnas vd och grundare Sebastian Siemiatkowski som i Digital@Idag i Smarta samtal podcast delar med sig av ett innovativt förslag på lösning.
I Digital@Idag i Smarta samtal #5 om ”E-handel, säkerhet och framtida handelsmönster”. -
Kartan för arbetsmarknaden ritas om fullständigt med coronapandemin med hot om både massarbetslöshet och ekonomisk och social kris. Utmaningen nu är att rädda befintliga bolag - men också att boosta nya idéer och investera för framtiden. För i kriser finns också möjligheter, konstaterar Siduri Poli på ChangersHub, Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke och Trygghetsrådets tidigare chef, Calle Leinar, som också är ledamot i Forum för omställning. I Digital@Idag i Smarta samtal podcast pratar de konsekvenser och framtid för svensk arbetsmarknad och siar om både global backlash och digital acceleration. Deras bästa tips är att ta vara på tiden och fundera på vem du vill vara på andra sidan krisen genom att rusta dig digitalt.
Nytt avsnitt var 14:e dag i serien Digital@Idag i Smarta samtal podcast om hur digitaliseringen påverkar oss som människor, samhälle, land och värld. -
Fler gröna samarbeten att vänta i Coronakrisens spår! Det säger AB Volvos Martin Lundstedt i podden DigitalIdag I Smarta samtal. Han får medhåll av investerarproffset Susanna Campbell som listar krisens branschvinnare. Hör också Nacka Praktiska gymnasiums rektor, Malin Bellander, förklara varför de aldrig kommer gå tillbaka till enbart vanlig lektionsundervisning efter pandemin.
Alla tre medverkar i Digital@Idag I Smarta samtals poddserie om
Hur digitaliseringen påverkar oss som land, individer, arbetsgivare och samhälle. Samtalsledare: Mia Odabas -
Närmare EU-samarbete, räntesänkningar och fler digitala möten också efter pandemin. Det är några konsekvenser att vänta i Coronakrisens spår menar chefen för EU-kommissionens representation i Sverige Katarina Areskoug, fd vice Riksbankschef Karolina Ekholm och psykologen Niklas Laninge, som är expert på beteendedesign.
Dessutom tips om hur du doserar ditt dagsintag av coronanyheter och ett par goda råd adresserade direkt till finansministern. -
Digital@idag i Smarta samtal #2 - Ahmed Abdirahman och Louise Linder om den digitala omställningen.
Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman önskar sig mer mångfald i digitaliseringen och prästen Louise Linder jämför vårt digitala skapande med när Gud skapade världen till sin egen avbild. -
Digital@idag i Smarta samtal #1 - Marcus Wallenberg och Eva Nordmark om den digitala omställningen. Hur ser arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till att alla hänger med i den digitala omställningen?
Vad säger SEB:s ordförande Marcus Wallenberg om näringslivets ansvar i det livslånga lärandet?
Samtalsledare: Mia Odabas -
Digital@Idag - ett initiativ för att inspirera fler att vara med i den digitala omställningen - som drivs av Forum för Omställning. Här berättar Susanne Ackum, ordförande Forum för Omställning och Oscar Stege Unger, ordförande Digital@idag om planerna framåt.
-
Varför blir personalens skilsmässor en viktig del av företagens bokslut? Hur ersätter uppmärksamhet pengar? När börjar vi betala med vår integritet, och hur? Hur bygger vi Sveriges konkurrenskraft med fika och föräldraledighet?
Hör samhällspionjären och entreprenören Vendela Ragnarsson, Johan Andresen, “Norges Wallenberg” ägare till Ferd, och professor Erik Angner, doktor i både filosofi och nationalekonomi, resonera med Smarta samtals Ulrika Fjällborg om hur vi räknar vinst i framtidens viktigaste tillgångar. I podsamtalet “Tid och tillit”, del 6 i vår samtalsserie om vinstbegreppet, “Winwin-vinst – finns det?” -
Vinster och tillgångar kommer och går, värdet i jorden är det som består. I Smarta samtal podcast #17, som också är del 5 i samtalsserien ”Win-win-vinst – finns det?”, lyfter vi blicken rejält och studerar vinstbegreppet genom olika historiska epoker. Tillsammans med Smarta samtals Claes Hemberg resonerar professor Bodil Jönsson, Lunds universitet, och Bo Franzén, docent i ekonomisk historia vid Stockholms universitet, kring vad vinst betytt från antikens Grekland och fram till våra dagar.
Varför såg Aristoteles vinst som ett hot mot människan själ? Vad krävdes för att ränta skulle accepteras? Hur förändrades attityden till vinst av revolutionerna? Varför är jord och skog alltid värdefullast?
Lyssna på ett samtal om jorden som motvikt mot girigheten, hur minusräntan får tiden att gå baklänges, varför välfärdstjänster inte kan fungera på en marknad och hur man avgör vad som är en resonabel bonus. -
Bankerna har tagit tillbaka makten över samhällsutvecklingen… Det finansiella avkastningskravet har blivit den starkaste kraften … Problemet är att värden kan inte skapas där. Värden kan bara skapas genom att någon gör nånting.”
I Smartasamtal podcast #16 och del 4 i samtalsserien ”win-win-vinst – finns det?” utvecklar Markus Kallifatides, Handels-professor i företagsekonomi med ”Finansialiseringen” som forskningsområde, och ordförande för vänstersosseföreningen Reformisterna, hur han är överens med Leif Östling om vad vinst är, men också hur höga vinster faktiskt hämmar ekonomisk tillväxt.
I ett Smart samtal med Ulrika Fjällborg diskuterar han ”den gigantiska skillnaden” på vinst och vinst – i företagsekonomin och samhällsekonomin – hur demokratin ska rädda världens tillväxt och fred när digitaliseringens transparens och Panama-läckor så småningom omöjliggör skatteflykt, penningtvätt och Swedbank-skandaler, varför politiska ramar är helt nödvändig för framgångsrik företagsekonomi. Och hur vi måste ta oss an den stora EU-utmaningen och en global demokrati.
Dessutom får företagare tips på hur man kan göra en utökad resultaträkning för att stämma av sitt samhällsavtryck. - Visa fler