Avsnitt
-
I det fjärde avsnittet av säsong 3 – vårt fjortonde avsnitt av Shalompodden – gästas vi av "Hashoteret Az-Oolay", en unik och färgstark clown som har blivit en välkänd figur vid israeliska demonstrationer. Med sina överdimensionerade skor, röda näsa och parodiska polisuniform sprider hon glädje och kärlek vid protester över hela landet. Hennes kamera är fylld med såpbubblor, och hon delar ut hjärtformade klistermärken som en symbol för empati och dialog.
Sedan 2020 har Az-Oolay deltagit i en rad olika demonstrationer, från protester mot rättsliga reformer till ultraortodoxa protester och palestinska demonstrationer i Östra Jerusalem. Med sin humor och närvaro skapar hon en oväntad bro mellan demonstranter och poliser, och visar hur kreativa uttryck kan bidra till att minska spänningar och främja medmänsklighet.
I samtalet pratar vi om hur Az-Oolay föddes, vad hennes skapare – en skådespelerska från Jerusalem – vill uppnå med sin karaktär och hur humor kan bli ett verktyg för social förändring. Vi utforskar även inspirationen bakom hennes namn, som är en lek med den ikoniska israeliska filmen "Hashoter Azoulay" från 1971.
Häng med oss för ett varmt och inspirerande samtal om kreativitet, dialog och kärleken som motkraft i en polariserad värld.Följ Hashoteret Az-Oolay på Facebook och läs hennes rapporter. Läs mer här i artikel från Times of Israel.
Shalompodden görs av Sandra Weil och Jonatan Macznik och produceras med stöd av Familjen Robert Weils Stiftelse.
-
I det tredje avsnittet av säsong 3 – vårt trettonde avsnitt av Shalompodden – gästas vi av Yael Braudo-Bahat, en av ledarna för Women Wage Peace. Denna rörelse, som samlar kvinnor från hela det israeliska samhället, arbetar för en hållbar fred mellan israeler och palestinier genom dialog, samarbete och fredsbyggande initiativ.
Women Wage Peace grundades 2014 efter Gaza-kriget och har vuxit till en av de största fredsrörelserna i Israel. Rörelsen samarbetar nära med Women of the Sun, deras palestinska motsvarighet, och arbetar för att stärka samarbetet mellan kvinnor på båda sidor av konflikten. Initiativ som “March of Hope” och Mothers’ Call har mobiliserat tiotusentals människor i kampen för fred. Tillsammans bygger de broar över en djupt rotad konflikt.
I samtalet delar Yael sina insikter om kvinnors avgörande roll i fredsarbetet, vikten av gräsrotsinitiativ och hur samarbetet mellan israeliska och palestinska kvinnor skapar hopp i en komplex verklighet.
Länkar:Women Wage PeaceWomen of the SunMothers’ Call
Shalompodden görs av Sandra Weil och Jonatan Macznik och produceras med stöd av Familjen Robert Weils Stiftelse.
-
Saknas det avsnitt?
-
I det andra avsnittet av säsong 3 – vårt tolfte avsnitt av Shalompodden – möter vi rabbin Dr. Daniel Roth, chef för Mosaica Center for Interreligious Cooperation. Organisationen arbetar för att bygga broar mellan religiösa ledare i Israel, Palestina, Europa och Sverige genom dialog och samarbete.
Mosaica grundades av rabbin Michael Melchior och nobelpristagaren Eli Wiesel med målet att göra religionen till en central del av fredsarbetet. Avsnittet spelades in i Kfar Kassem, en arabisk stad i Israel, på ett kontor som delas av en imam och en rabbin – en symbol för dialogens kraft.
Rabbin Dr. Roth delar hur religiösa perspektiv kan användas som verktyg för att lösa konflikter och skapa fred, både i Mellanöstern och globalt.
Länk till: Mosaica Center for Interreligious CooperationLänk til: Religious PeacebuildingLänk till artikeln som omnämns i avsnittet: The imam’s call: How 2021’s lessons kept Jaffa from sliding into fiery riots on Oct. 8, Times of Israel
Shalompodden görs av Sandra Weil och Jonatan Macznik.
Shalompodden produceras med stöd av Familjen Robert Weils Stiftelse.
-
I det första avsnittet av säsong 3 – vårt elfte avsnitt av Shalompodden – gästas vi av Robi Damelin, en framstående fredsaktivist och en av de ledande rösterna inom Parents Circle-Families Forum. Robis liv förändrades för alltid när hennes son, David, dödades av en palestinsk krypskytt. Trots den obeskrivliga sorgen valde hon att viga sitt liv åt samtal och dialog med alla parter i konflikten, särskilt andra föräldrar som också mist sina barn till våldet.
Vi samtalar om Davids arv och hans engagemang för mänskliga rättigheter, och hur detta inspirerade Robis arbete. Hon berättar om det kraftfulla ögonblicket när hon skrev ett brev till sin sons mördare – ett initiativ som speglar forumets budskap om dialog och samtal framför hämnd.
Mitt i all smärta finner vi ett samtal om hopp, mod och möjligheten att bygga broar mellan två folk som länge levt i konflikt.
Länk till: Parents Circle-Families ForumDet första mötet mellan sörjande Palestinska och Israeliska föräldrar inom ramens för organisationens arbete inträffade redan 1998.Läs mer om deras utbildningsprogram och ta det till Sverige: Listening from the Heart
Shalompodden görs av Sandra Weil och Jonatan Macznik.
Shalompodden produceras med stöd av Familjen Robert Weils Stiftelse.
-
I vårt tionde avsnitt av Shalompodden sätter vi oss ner med Abbey Onn. Hennes liv förändrades dramatiskt morgonen den 7 oktober när fem av hennes familjemedlemmar antingen mördades eller togs som gisslan av Hamas. Många minns Carmela Dan, 80 år, som mördades tillsammans med sitt barnbarn Noya Dan, 13 år, som älskade Harry Potter. Vi diskuterar också hur Carmelas son, Ofer Kalederon, 53 år, togs som gisslan tillsammans med sina två barn, Sahar och Erez, båda 16 år.
Idag är barnen tillbaka hemma, medan deras far fortfarande hålls fängslad av Hamas, nu i över 300 dagar.
Vi pratar med Abbey om hur hon blev en talesperson i internationella medier för de gisslantagnas familjer. Hon delar med sig av sina erfarenheter av att möta både president Biden och amerikanska senatorer i sin strävan att nå ett gisslanavtal, medan tystnaden från den israeliska regeringens representanter var påfallande. Mitt i allt mörker diskuterar vi hennes hopp för regionen och frågar om hon fortfarande ser en möjlighet till fred.
Länk till: #bringthemhome
Shalompodden görs av Sandra Weil och Jonatan Macznik.
Shalompodden produceras med stöd av Familjen Robert Weils Stiftelse.
-
I detta avsnitt intervjuar vi doktor Chen Alon, regissör och skådespelare som också är en israelisk föreläsare, aktivist och medgrundare av Combatants for Peace.Chen har tillsammans med palestinska medgrundaren Sulaiman Khatib nominerats till Nobels fredspris 2017.
Chen tjänstgjorde i fyra år som officer i den israeliska försvarsmakten och fortsatte därefter i elva år som operationsofficer i reserven. Efter sin tjänstgöring blev han en "vägrare" och var med och grundade "Courage to Refuse," en grupp bestående av före detta IDF-officerare och soldater som vägrar att tjänstgöra i de ockuperade territorierna.
Idag arbetar Chen som forskare och föreläsare vid Tel Aviv University. Följ med oss när vi dyker in i hans resa från militär till fredsaktivist och hur teater och konst kan vara kraftfulla verktyg för social förändring och fredsbyggande.
Länk till Combatants for Peace.
Shalompodden görs av Sandra Weil och Jonatan Macznik.
Shalompodden produceras med stöd av Familjen Robert Weils Stiftelse.
-
I det åttonde avsnittet av Shalompodden gästas vi av doktor Rula Hardal, co-CEO för organisationen A Land for All.
Rula Hardal, som är palestinier med israeliskt medborgarskap, växte upp i byn Peki'n i norra Israel men är idag bosatt och verksam i Ramallah, Palestina. Hon undervisar palestinier om israeler och det israeliska samhället och är även verksam forskare vid flera israeliska akademiska institutioner.
Rula har undervisat i en rad olika kurser på forskarnivå, såsom det israeliska politiska och ekonomiska systemet, sionism och demografi, samtida arabiska politiska system, kvinnors rörelser i globalt perspektiv, forskningsmetoder i samhällsvetenskaperna och mycket mer. Hon sitter även i Adalahs styrelse, leder specialistgruppen för kvinnors och genusfrågor inom den Palestinska myndigheten och är en del av det Strategiska Fredsbyggande Programmet vid Oxford Research Group.
För att förstå komplexiteten vi alla lever under kan tilläggas att hennes födelseby drabbades av bomblarm från beskjutning från Hizbollah under pågående poddinspelning.Länk till de grundläggande principerna för tvåstatsunionen som A Land for all förslår: Shared and Agreed Founding Principles
Shalompodden görs av Sandra Weil och Jonatan Macznik.
Shalompodden produceras med stöd av Familjen Robert Weils Stiftelse.
-
I detta avsnitt av Shalompodden gästas vi av Leah Shakdiel, en framstående israelisk fredsaktivist och feministisk utbildare och forskare.
Genom sin undervisning och sitt engagemang i israeliska organisationer för mänskliga rättigheter som Machsom Watch, Mirkam Azori, Darom4Peace och Rabbis for Human Rights, arbetar Shakdiel outtröttligt för att främja värdena fred, jämlikhet, mänskliga rättigheter och social rättvisa bland nästa generation israeler.
Leah Shakdiel blev historisk 1988 när hon blev Israels första kvinnliga medlem av ett lokalt religiöst råd, efter en framgångsrik kamp och vinst i Israels högsta domstol. Sedan 1978 har hon och hennes familj bott i Yeruham, en liten utvecklingsstad i Negev-öknen, där hon engagerar sig i halacha (judisk lag), socialt ansvar, fred och ekologi.
Shalompodden görs av Sandra Weil och Jonatan Macznik och produceras med stöd av Familjen Robert Weils Stiftelse.
-
En ny säsong av Shalompodden är här. Tack för att ni fortsätter följa oss i vårt arbete för att ge utrymme för röster som annars inte hörs i den svenska debatten. Fortsätt gärna skriva till oss med era tankar och inspel. Följ @shalompodden på Instagram.
Denna säsongs första gäst, Professor Merav Salomon från Bezalel Academy of Art and Design Jerusalem sitter ned med oss för att prata om hur hennes akademiska tillvaro påverkats av att befinna sig i skärningspunkten för konflikten, mitt i Jerusalem, efter den sjunde oktober, med studenter från både Palestina och Israel, judar, muslimer, troende, sekulära, hbtq-personer och ultra-ortodoxa.Hur fortsätter samtalen i en konstnärlig fakultet i en sådan miljö? Går det att skapa konst om och när när det gör som mest ont?Hur påverkas den akademiska friheten av krav på bojkott?
Går det att skapa safe spaces för konststudier och är det ens något som bör eftersträvas?
Det och mycket mer i dagens avsnitt.Länk till Bezalels: Guidelines for Free Speech and Creative Freedom in Wartime
Shalompodden görs av Sandra Weil och Jonatan Macznik.
Producent är Simon Moser.
Shalompodden produceras med stöd av Familjen Robert Weils Stiftelse.
-
En ny säsong av Shalompodden är här. Tack för att ni fortsätter följa oss i vårt arbete för att ge utrymme för röster som annars inte hörs i den svenska debatten. Fortsätt gärna skriva till oss med era tankar och inspel. Följ @shalompodden på Instagram.
Denna säsongs första gäst, Professor Merav Salomon från Bezalel Academy of Art and Design Jerusalem sitter ned med oss för att prata om hur hennes akademiska tillvaro påverkats av att befinna sig i skärningspunkten för konflikten, mitt i Jerusalem, efter den sjunde oktober, med studenter från både Palestina och Israel, judar, muslimer, troende, sekulära, hbtq-personer och ultra-ortodoxa. Hur fortsätter samtalen i en konstnärlig fakultet i en sådan miljö? Går det att skapa konst om och när när det gör som mest ont?
Hur påverkas den akademiska friheten av krav på bojkott?
Går det att skapa safe spaces för konststudier och är det ens något som bör eftersträvas?Det och mycket mer i dagens avsnitt.
Shalompodden görs av Sandra Weil och Jonatan Macznik.
Producent är Simon Moser.
Shalompodden produceras med stöd av Familjen Robert Weils Stiftelse.
-
Vi satte oss ner med Maoz Inon för ett nära samtal om att välja freden när kriget raserar allt.
Maoz är uppväxt precis vid gränsen mot Gaza-remsan. Hans bakgrund är inom turism och han är grundare av flera initiativ och prisbelönta hostels som aktivt arbetar för hållbarhet och fred.Den sjunde oktober, mördades båda hans föräldrar av Hamas och vi undrar hur och om man kan gå vidare efter något sådant.
Han har valt att lägga all sin vakna tid de senaste sex månaderna på att bygga fred, vi undrar är det ens möjligt.
Tack för att ni lyssnar.
Följ @shalompodden på Instagram.
Shalompodden görs av Sandra Weil och Jonatan Macznik.
Producent är Simon Moser.
Shalompodden produceras med stöd av Familjen Robert Weils Stiftelse.
-
I det tredje avsnittet av Shalompodden tar vi er lyssnare med på ett känsloladdat besök mitt i förödelsens Kfar Aza, precis invid gränsen till Gazaremsan. Vi följer med på Jonatans resa till en av de kibbutzer som drabbades allra hårdast den sjunde oktober. Vi besöker platsen där Jonatans vän, Aviv Baram 33, mördades bara minuter efter att kibbutzen attackerades.
I detta avsnittet möter vi även Gadi Gvaryahu, initiativtagare till paraplyorganisationen Tag Meir. Gadi, som är en modern ortodox jude vars familj bott i Israel 8 generationer, delar med sig av sina tankar kring förlåtelse och religion. Hans arbete går ut på att besöka offer och dess familjemedlemmar som utsatts för extremisters våld. Gadi ger oss insikter om hur man kan finna styrka och försoning trots svåra omständigheter.
Shalompodden fortsätter att med övertygat djup och engagemang att erbjuda en unik plattform för att lyfta fram röster och berättelser från Israel som behöver höras, mer än någonsin.
Tack för att ni lyssnar. Följ @shalompodden på Instagram.
Shalompodden görs av Sandra Weil och Jonatan Macznik.
Producent är Simon Moser.
Shalompodden produceras med stöd av Familjen Robert Weils Stiftelse.
-
I vårt andra avsnitt av Shalompodden välkomnar vi Naomi Bloch Fortis, grundare och verksamhetschef för det judisk-palestinska kulturhuset Feel Beit i Jerusalem.
Vi samtalar med Naomi om vad som fick henne för tolv år sedan att bege sig till Jerusalem för att skapa möten genom kultur. Vi lär oss mer om vad hon lärt sig på vägen, vad som är svårast och hur luften gick ur den sjunde oktober och sedan sakta återvände.
Läs mer om Feel Beit och stöd deras viktiga arbete här.
Shalompodden görs av Sandra Weil och Jonatan Macznik.
Producent är Simon Moser.
Shalompodden produceras med stöd av Familjen Robert Weils Stiftelse.
-
I vårt premiäravsnitt av Shalompodden välkomnar vi Rula Daood, ledare för den Israeliska judisk-palestinska gräsrotsorganisationen Standing Together som verkar för fred, jämlikhet och rättvisa.
Vi samtalar med Rula om hennes erfarenheter av att vara Palestinier i Israel och hennes passion och aktivism för förändring. Rula delar med sig av sina personliga berättelser och reflektioner kring den komplexa politiska och sociala verkligheten för Palestinier som lever i Israel. Hon berättar hur hennes organisation drabbades av bojkottskrav från BDS-rörelsen.
Läs mer om Standing Together och stöd deras viktiga arbete här.
Shalompodden görs av Sandra Weil och Jonatan Macznik.
Producent är Simon Moser.
Shalompodden produceras med stöd av Familjen Robert Weils Stiftelse.