Avsnitt
-
I detta samtal möter vi Anders Assis, bland annat kulturhistoriker, lantbrukare och lärare. Anders delar med sig av sin livsresa, sina insikter om historia och hur dessa perspektiv kan hjälpa oss att förstå mänskligheten och vår plats i världen. Samtalet berör också hur historiska insikter kan användas för att forma framtiden och vikten av att förstå både teori och praktik inom lantbruk och holistic management. Betydelsen av att förstå komplexiteten i ekosystem och att se helheten i lantbruket framhävs, liksom behovet av att myndigförklara bönder och skapa en ny kultur kring jordbruk. Avsnittet avslutas med en diskussion om vikten av att organisera sig och dela kunskap för att främja regenerativt lantbruk.
-
I detta samtal möter vi Gunnar Thelin, ekolog och lärare på kursen Regenerativt lantbruk och Holistic Management. Gunnar delar med sig av sin livsresa, från sin barndom på landet i Småland till sin akademiska utbildning och forskarkarriär. Han diskuterar sina tidiga intressen för natur och ekologi, sin övergång till entreprenörskap och vikten av att förstå ekosystemens komplexitet. Avsnittet belyser också Gunnars strävan efter att skapa hållbara kretslopp och hans dröm om att driva en gård. Vi pratar om att hitta hem, betydelsen av holism och detaljkunskap, samt observationens roll i ekosystemförvaltning. Samtalet rör sig också in på evolution, symbios och dödens plats i livet, med en djup förundran över livets komplexitet.
-
Saknas det avsnitt?
-
I detta avsnitt av Regenerativa samtal träffar vi Åsa Vilhelmsson, bland annat lärare inom regenerativt lantbruk och Holistic Management. Åsa delar med sig av sin livsresa, sin bakgrund och hur hennes intresse för lantbruk och hållbarhet har formats genom åren. Hon diskuterar vikten av att förstå historiska perspektiv på matproduktion och hur vi kan leva i harmoni med naturen. Åsa betonar också betydelsen av gemenskap och samarbete i lokala samhällen. Samtalet berör också komplexiteten i livet och hur vi kan navigera i den.
-
I detta samtal möter vi Niklas Olsson som berättar om sin livsresa och arbetet med holistic management. Niklas delar med sig av sina erfarenheter av att bygga ett ekohus, hur kursen vid Bäckedals folkhögskola kom till och hur han har använt holistic management som ett verktyg för att skapa en hållbar livsstil. Samtalet utforskar vikten av att förstå ekosystem och relationer i vår strävan efter att tillfredsställa våra behov utan att äventyra miljön. I detta samtal utforskas konceptet holistic management och vikten av helhetstänkande i både personliga och professionella sammanhang. Samtalet avslutas med en reflektion över livets uppkomst och universums oändliga möjligheter.
-
I detta samtal möter vi Jörgen Andersson som berättar om sin resa inom lantbruk och Holistic Management. Han betonar vikten av att förstå människans relation till naturen och hur vi kan vara en positiv kraft i ekosystemet. Vi diskuterar livets flöde, djurens roll i vår förståelse av naturen, och hur våra värderingar och handlingar påverkar vår värld. Vi reflekterar över kampen mellan ljus och mörker och vikten av gemenskap och hopp i en polariserad värld.
Omslagsfoto: Karin Sundemo
-
I detta första avsnitt av podcasten Regenerativa samtal introducerar Magnus Eriksson och Tina Kolhammar sina visioner och syften med programmet. De diskuterar vikten av regenerativt lantbruk och holistic management, samt delar sina personliga erfarenheter och insikter från sina respektive gårdar. Podcasten syftar till att skapa en gemenskap och en plattform för diskussion kring människan och naturen, där lyssnare kan delta och bidra med sina egna erfarenheter.