Avsnitt
-
Christoffer Abrahamsson är aktuell med sin nya bok »Lyft blicken - hoppets hållning i vredens tid«. Magnus samtalar med Christoffer om bokens innehåll och ärende. Hur kan vi finna fast mark under fötterna och stärka hoppet i en tid som präglas av ovisshet? Vad behövs för att utveckla en hoppets hållning i en omgivning som genomsyras av fruktan, vrede och hopplöshet. Ta del av ett närgånget samtal om ett högst aktuellt tema.
-
I mars hade vi glädjen att besöka Kings Cross Church (KXC) i London, och idag har vi glädjen att ha den anglikanska prästen och pionjären Pete Hughes i podden. Pete blev prästvigd i St Pauls Cathedral 2008 och 2010 blev han utsänd av biskopen i London för att starta en ny församling i området Kings Cross. Idag 14 år senare berättar Pete om resan och utvecklingen med KXC. Från ett litet frö med en stor dröm och små resurser till en växande församling som vibrerar av liv och initiativ. Om vikten av bön, lyssnande, förtröstan och mod att följa Andens ledning - we don’t have a map, we have a guide!
-
Saknas det avsnitt?
-
Från ett soligt Södermalm kommer ett intressant avsnitt där Magnus samtalar med Nausikaa Haupt, ekumenisk handläggare vid Stockholms katolska stift. Temat är »receptiv ekumenik« - en term för den lyssnande, mottagliga och lärande ekumeniken. En ekumenik som förutsätter en självrannsakande ärlighet där vi erkänner våra brister, vårt behov att lära från andra och en öppenhet att ta emot av de gåvor som finns i andra traditioner som kan göra oss helare. Läs artikeln här- https://pastoraltidskrift.se/receptiv-ekumenik-och-synodalitet/
-
I dagens avsnitt gäster Jan Eckerdal, teologisk direktor på Sveriges Kristna Råd. Han berättar om sina intryck från Global Christian Forum i Ghana där kristna ledare från i stort sett hela kristenheten var samlade. Magnus och Jan samtalar om det ekumeniska året 2025 till minne av Nathan Söderbloms kyrkomöte i Stockholm 1925 som praktiskt taget var det första kyrkomötet av sitt slag sedan Nicaea år 325. Jan beskriver visionen bakom det ekumeniska jubileet nästa år och hur vi tillsammans kan göra det till ett avstamp för fred och försoning, enhet och helhet i både kyrka och samhälle.
-
Joel Magnusson tjänar som pastor i två missionskyrkor på Tjörn - Valla och Klövedal. Han driver också podden ”Evangeliet förändrar allt”. I dagens avsnitt samtalar han med Magnus om hur hans ögon öppnades för Bibelns frälsningshistoria, Guds storhet och evangeliets skönhet i mötet med reformert förkunnelse. Genom förkunnelse av John Piper och Tim Keller kom Joel i kontakt med ett perspektiv som han tycker i stor mån saknas i svensk kristenhet. Magnus och Joel delar avgörande intryck från deras olika teologiska resor och impulser som lett till trons fördjupning, och finner flera likheter.
-
Staffan Ljungman är 85 år och har varit präst hela sitt yrkesverksamma liv och författare till många uppskattade böcker. Redan 1994 skrev han vackert om det Magnus kallar för ”helkyrklighet”. Staffan visar på exempel genom hela kyrkohistorien på behovet av både-och istället för antingen-eller. Idag 30 år efter att boken kom ut samtalar Magnus och Staffan om hur den heliga balansen kan upprättas mellan ordning och frihet, tradition och förnyelse, öppenhet och tydlighet.
-
Så här på självaste ”syttende mai” Norges nationaldag har vi glädjen att lyssna till två norska gäster i podden. Magnus samtalar med Ann Jeanette Søndbø Ekberg och Stian Kilde Aarebrot som tillsammans driver podden ”OG”. De arbetar båda för Areopagos, en ekumenisk organisation med grund i den lutherska traditionen. I samtalet avhandlas flera perspektiv som kretsar kring vad vi här i podden kallar för helkyrklighet. Om kyrkans olika traditioner, komplexitet och rikedom, om paradoxer och holistiskt tänkande. Huvud, hjärta och händer. Hur kan allt hänga ihop och berika varandra? Ett hus med många olika rum? Är både-och möjligt istället för antingen eller?
-
Professor Hans Boersma från Nashotah House, USA gästar podden tillsammans med Stefan Lindholm, lektor i systematisk teologi vid Johannelund. Boersma är en uppmärksammad teolog och författare som gjort en resa från Nederländerna till USA, från lågkyrklig kalvinism till högkyrklig anglikansk präst. Samtalet kretsar kring den sakramentala dimensionen av tro och tillvaro, hur det påverkar tänkande, läsande och kyrkans självförståelse när skillnaden görs tydlig mellan symbolism och sakramentalism.
-
Re:formera podden firar 200 avsnitt! Det gör vi med att bjuda in Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria, författare och kulturskribent. Magnus och Joel samtalar om begreppet helkyrklighet utifrån termen bindestrecks-kristen som Joel använder sig av. Precis som enhetssamhället har byts ut mot ett mångkulturellt samhälle, är enhetskyrkans tid förbi och i allt större grad breder en bland-konfessionell kristendom ut sig, åtminstone på gräsrotsnivån. Ett hårt slag mot den varumärkeskonfessionalism som försöker renodla sin särart. Idag är det snarare regel än undantag att kristna är mer av hybrider, där olika fromhetstraditioner och kyrkosamfund har varit med att forma och berika det kristna livet. Vad gör detta med oss och vad gör det med kyrkan? Vi är i behov av ett språk som kan beskriva vad som pågår.
-
Magnus har varit i Falkenberg och samtalar i dagens avsnitt med David Olsson, komminister i Falkenbergs & Skrea församling. Samtalet handlar om hur kyrkan firar påsk och fest i 50 dagar och hur kyrkan kan göra mer av sitt firande om varför Jesu uppståndelse är alldeles avgörande för både nuet och evigheten. Fastans 40 dagar har fått tydliga konturer – hur kan vi förtydliga påskens 50 dagar av uppståndelsens firande och fest?
-
Dagens avsnitt gästas av Andreas Thornell, präst som varit missionär i Etiopien och numera arbetar utifrån EFS Sverigeavdelning med projektet Injil. Magnus och Andreas talar om utanförskap i både samhälle och kyrka. Hur kan kyrkan bli vidare och rymligare för både olika kulturer, nationaliteter och spiritualiteter? Vi är av naturen skeptiska till det och dem som är annorlunda, men hur kan vi utveckla och driva innanförskap istället för att skapa utanförskap? Vi hyllar i teorin mångfald men i praktiken är det likriktning som gäller.
-
Pontus Adefjord, präst och regional missionsledare för EFS Mittsverige gästar dagens avsnitt. Magnus och Pontus samtalar bland annat om en studieresa i London nyligen där de fick möta flera olika missions- och förnyelseinitiativ inom Church of England. De tänker högt tillsammans om vilka intryck de tagit med sig hem och hur de genom EFS kan implementeras och tjäna kyrkan i vår kontext. De funderar över uttrycket »a church safe enough to be broken and challenging enough to grow«.
-
Idag gästas podden av Peter Sader. Vid inspelningstillfället avslutande han sin tjänst som komminister i Torslanda-Björlanda församling för att bli samarbetskyrkopräst i Äspereds samarbetskyrka EFS-Svenska kyrkan. Idag samtalar han med Magnus om den nya föreningen Theofania som vänder sig till studenter i allmänhet och teologistudenter i synnerhet. Det finns många behov som inte universitetet kan täcka för den som läser till präst. Med stöd och inspiration från föreningen Theofil i Lund är Peter en av dem som står i spetsen för att dra igång en liknande verksamhet i Göteborg som ska hjälpa blivande präster att bli förankrade, fromma och frimodiga. Mer info på @theofaniagbg på Instagram
-
"Fader, förlåt dem, ty de vet inte vad de gör." "Det är fullbordat.” "Fader, i dina händer överlämnar jag min ande."
Idag får vi följa Jesu sista timme på korset och med hjälp av hans sju sista ord tränga in i korsets mysterium.
I en stilla gudstjänst från Gamla Uppsala kyrka predikar Magnus Persson om Jesus sju sista ord och Marcus Berglund medverkar med sånger om korset.
-
Noa Edwardsson har många strängar på sin lyra. Han läser en masterexamen i Malmö för att bli organist och är vice ordförande i Svenska Kyrkans Unga. Han är en flitig debattör i kyrkliga frågor och leder ett projekt för att ta fram lovsånger för en ny generation i Svenska kyrkan. Idag gästar han Magnus i podden för att samtala om ungas delaktighet i församlingslivet. Storpastoraten är det många som kritiserar. I dagens avsnitt tittar vi på hur storpastoraten påverkar ungdomsarbetet.
-
Fanny Willman är ny ledarskribent på Kyrkans Tidning. Redan tidigare har hon dykt upp på ledarplats med spänstiga, intressanta och välskrivna texter. Idag gästar hon podden och svarar på Magnus frågor om det nya uppdraget som ledarskribent i ett av kyrkans viktigaste organ. Vilka frågor brinner hon för? Hur hittar man balansen mellan låga trösklar och en mogen tro som bär? Och vad menar hon med ”låt barnen komma till kyrkan, men hindra inte de vuxna”?
-
Realisten får ofta höra att han är negativ, men likväl kommer vi ingenstans utan krisanalys och att våga säga som det är. Kyrkoherde Markus Hagberg, Södra Kållands pastorat, gästar podden denna vecka och talar om besvikelsens, krisens, förvirringens och samtidigt möjligheternas tid i kyrkan. Markus och Magnus talar om kyrkans sanna väsen, om ängslighet inför uppdraget, om prästen, arbetslaget och de ideella, om kyrkans organisation och enorma resurser. Samtalet bygger på en artikel Markus Hagberg skrivit för Svensk Pastoraltidskrift nr 2, 2024.
-
Inför den Ekumeniska böneveckan för kristen enhet skrev Mattias Sennehed såhär i en krönika för Tidningen Dagen: »Jag uppskattar att gästa de andra. Det är spännande att få upptäcka nya rum och uttryck…. Jag har upptäckt att om jag är ödmjuk nog kan jag lära mig något av vem som helst…« Mattias arbetar som studentpastor i Linköping och tillsammans med Magnus samtalar han om ekumenisk generositet och nyfikenhet och delar sina personliga erfarenheter.
-
Skribenten och författaren Josefin de Gregorio syns ofta med sina texter i bland annat Svenska Dagbladet och Tidningen Dagen. På X (Twitter) har hon blivit uppskattad för sina återkommande ”inne och ute-listor” med både humor och allvar. I dagens avsnitt bjuder hon oss på några personliga reflektioner om vad hon anser vara ”inne” och ”ute” i kyrkans värld.
-
Dagens gäst är Henrik Roos, kyrkoherde i Boo församling och prost i Värmdö kontrakt. Henrik är aktuell med boken »Idealitet i förändring - medarbetarskap i kyrkan« (Verbum). Magnus och Henrik samtalar om behovet av att skapa plats, struktur och kultur för kyrkans medlemmar att gå från brukare till bärare. Det finns ett enormt framtidspotential i att mobilisera frivilliga medarbetare och volontärer i församlingsbygget Inte primärt som grattis arbetskraft för att få jobbet gjort - det handlar om kyrkosyn och skapar livskraft, engagemang och gemenskap.
- Visa fler