Avsnitt
-
Korvfestivalen firas för sjätte gången, denna ständigt växande festival inriktar sig på människors kärlek till korv. En kärlek som gäller för att framställa den och avnjuta den. Christina Möller, preses i Korvakademien intervjuas och korvtrender och hur korven kom ut ur garderoben.
-
Prata Mat träffar Nobelkocken 2019 som har skapt årets bankettmeny tillsammans med konditorn Daniel Roos, som skapar Nobeldesserten för sätter året i rad. Vid rodret står också nestorn Gunnar Eriksson som ser till att nyskapande meny idéer kan bli verklighet.
Flerintervjuer kring tidigare Nobelmiddager hiittar du här på Prata Mat. -
Saknas det avsnitt?
-
itunes.apple.com/se/podcast/lisbe…016996?l=en&mt=2
I samband med premiären av mässan Gastro Summit flyttade Prata Mat-studion in på Stockholmsmässan. Först ut av poddarna därifrån är en dialogpresentation av två rapporter om fastfood.
Det visade sig nämligen under mitt uppdrag som redaktör för Delfi Fastfoodguide 2019, att det pågick en annan kartläggning av fast food branschen som heter Upplevelse på restaurang 2019 av Kantar Sifo och som gjorts av Jens Amitzböll Kantar Sifo.
Så vi bestämde att slå våra kloka huvuden ihop och göra en dialogpresentation.
I podcasten medverkar Jens Ammitzböll och Lisbeth Rauden –linkedin/lisbethrauden, som producerar Prata Mat. Tekniker är Alexander Avelin, Stockholmsmässan
Fler podcast från Gastro Summit kommer inom kort. -
itunes.apple.com/se/podcast/lisbe…016996?l=en&mt=2
Möt Fredric Bohm psykolog och expert i arbetsgruppen kring Årets Arbetsplats. Han förklarar hur en bra arbetsplats skapas och att det faktiskt handlar om nästan ren matematik. Välkommen till nytt avsnitt av Prata Mat.
Om Fredric Bohm
Yrke: psykolog, socionom, författare, föreläsare
Verksamhet: utvecklingschef på Wildfire, konsult inom förändringsledning, ledar- och värderingsprogram.
Aktuell: Expert vid upprättandet av enkät och undersökningen i samband med priset Årets Arbetsplats -
Stockholms-hovmästare ny chef på Röda Korset
Vera Carlbaum Wrennmark, som under många år jobbat i matsalen på flera Stockholms-restauranger, däribland Bouqeria, Punk Royal och senast som hovmästare på Brasserie Balzac har utsetts till ny förbundsordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund.
Förutom att jobba på restaurang har Vera varit engagerad i Röda Korsets Ungdomsförbund sedan hon var 15 år samt studerat juridik på Stockholms Universitet.
Vera har tillsammans med kollegor genomfört olika insamlingsprojekt som restauranganställd. Till exempel på välgörenhetsinsamlingen Att Göra Väl Gör En Het på Bouqeria.
2015 var hon på Lesbos Grekland och arbetade som volontär i flyktingmottagandet som var ämnet för en intervju med henne i RS nr1/2016 samt en podcast: https://soundcloud.com/lisbeth-rauden/vera-carlbaum-servitor-volontor-och-juridikstuderande
Ett viktigt stöd och en nära kollega är Bogdan Monciu, tidigare restaurangchef på Bouqeria och nu krögare på Balzac.
Hör intervjun Vera Carlbaum och Bogdan Monciu, två restaurangpassionerade och humanitärt engagerade på Prata Mat.
Ett spännande samtal om ledarskap, möjligheten att göra en insats för andra människor var man än är verksam. Och sist men inte minst Veras hopp om att få komma tillbaka och jobba som hovmästare när hon längtar tillbaka.
Samt också hur service och humanitära insatser hänger ihop. Mycket att få inblick i genom denna podcast. -
Storskräll för de nordiska länderna när Kock-EM, Bocuse d'Or Europe, avgjordes i Turin. På pallen stod guldmedaljören Christian André Pettersen, Norge, silvermedaljörerna Sebastian Gibrand, Gustav Leonhardt, Tommy Myllymäki och Henrik Norström samt Kenneth Toft Hansen med sitt danska lag som tog brons.
itunes.apple.com/se/podcast/lisbe…016996?l=en&mt=2 -
Hetaste kocken Sebastian Gibrand Sveriges kandidat i Europa-finalen av Bocuse d'Or. I går reste han ned till Turin för att. Nästa tisdag 12 juni kliver han in i tävlingsköket. Då ska Sebastian Gibrand tillsammans med sin commis Gustav Leonhardt göra den allra godaste maten under ledning av coachen Tommy Myllymäki.
Lyssna på intervjun som handlar om mental förberedelse, fysisk träning och vägen fram till den optimala gastronomiska skapelsen.
Hör honom berätta om hur allt i hans kockkarriär varit steg på vägen för att nå Bocuse. Foto: Viktor Fremling
itunes.apple.com/se/podcast/lisbe…016996?l=en&mt=2 -
Värmechocken ger stort bemanningsbehov. Personalen gör sitt allra bästa för hungriga och törstiga gäster. Den tidiga sommar gav en tvärvändning uppåt efter en trög start i början av året. Restaurangerna är mer än fulla. Från 50 procents ökning till 500 procents ökning på landets krogar.
Tänk till som gäst på alla de som sliter bakom kulisserna. -
Foto: Michael Shindler.
Möt Bruce Hill, kock från Kalifornien som gav försmak på sitt gästspel som äger rum i höst på Vassa Eggen.
Ett intensivt samtal om trender i Kalifornien, om hur mat kan laddas med politiskt budskap för att motverka intolerans och främlingsfientlighet.
Han är också aktuell med boken Chefs Drugs and Rock&Roll som handlar om den gastronomiska rörelsen som ledde till en pånyttfödelse i amerikanska matkultur.
Självklart berättar han också om sina egna smakpreferenser. Om hur svensk mat i Sverige ibland är mer kalifornisk än i Kalifornien. -
Mästaren från Göteborg Egna krav på sig själv är utvecklande
Emma Ziemann, segrade i sitt andra svenska mästerskap på kortare tid än et tår.
I höstas vann hon RS-tävlingen Årets Servitör och den 6 maj tog hon hem segern i sin första final i SM i Sommellerie. Bara för sex veckor sedan tävlade hon i de Nordiska Mästerskapen i Herning.
Prata Mat möter henne runt midnatt på vinkällaren Grappe där hon firat och firats, och kopplat av i några timmar.
– Jag viste att det hade gått bra, men jag visste också att jag gjort en del missar, säger Emma Ziemann som deltog i SM för femte gången och är hovmästare på Thörnströms Kök i Göteborg.
– Att tävla är en jobbig och stressig upplevelse, men det ger enorm kick.
Genom finalplatsen i SM är hon medlem i Svenska Sommelierlandslaget med tillgång till coachen Sören Polonius.
– Nästa mål är de Nordiska Mästerskapen i höst, som jag kommer att träna inför i sommar. Jag tar ett steg i taget. Går det bra där stänger jag inga dörrar förr större tävlingar. Men jag sneglar inte längre fram än det just nu.
Hör vad som krävs för att träna inför och tävla i sommellerie i avsnitt 219 på Prata Mat. -
Emma har ett oerhört driv. Peter Halldén, coach
– ¬Det är fantastiskt häftigt, all fokus har egentligen varit fokus på NM i Herning i mars,,Det finns en del likheter mellan servering och sommellerie, jag tror att Emma har haft nytt av det. Men när man pratade med henne i januari så fanns inte den SM i Sommellerie på kartan.
Hör mer om hennes styrkor av coachen Peter Halldén och om den kulinariska utvecklingen i Göteborg, där de båda är verksamma på Thörnströms Kök.
i Prata Mat avsnitt nummer .220 -
Tredje Pizza-SM-guldet till Vezzo genom Amir Bozaghian by Prata Mat