Avsnitt
-
Att hantera psykisk ohälsa och personer som inte vill leva längre är en stor del av polisanställdas vardag. I det här avsnittet hör du polisanställda berätta om möten de aldrig glömmer, polisens uppdrag inom psykisk ohälsa och den kompetenshöjning som pågår inom området:
Simon, polis i Botkyrka om ett starkt möte med en kvinna med psykisk ohälsa, som han kommer bära med sig lång tid framöver. Det handlar även om den man som uppmärksammade kvinnan för honom. Vilka erfarenheter tar han med sig från händelsen?Patrik, ansvarig inom området psykisk ohälsa på polisen. Om polisens uppdrag och även om polisanställdas eget mående. Vilket stöd får de i arbetet?Johnny på HR om polisanställdas kompetenshöjning inom psykisk ohälsa och pågående utbildningsinsatser.Elin, operatör och utbildare på regionledningscentralen i Stockholm. Hur ser arbetet ut med inkommande samtal från allmänheten med psykisk ohälsa? Hur har hon arbetat vidare utifrån den nya kunskapen och arbetsmetoder?Roger, polis och förhandlare på Gotland om den utbildning han har genomfört med poliser i samtalsteknik i mötet med personer som planerar att ta sitt liv.Hjälporganisationer – kontakt
Lider du eller någon du känner av psykisk ohälsa. I avsnittet hänvisar vi till några hjälporganisationer för kontakt:
Vid akuta situationer 112Polisens nummer för händelser som inte är pågående 114 14Sjukvårdsrådgivning 1177Jourhavande medmänniska 08 702 16 89Jourhavande präst hos Svenska kyrkan – via 112Självmordslinjen 90 101BRIS Stödtelefon för barn 116 111BRIS vuxentelefon om barn 0771 50 50 50Kvinnofridslinjen 020 50 50 50Föräldralinjen 020 85 20 00Äldrelinjen 020 22 22 33Jourhavande kompis: Tar emot samtal från barn och unga upp till 25 år. Chatt på webb: Jourhavande kompis - Röda Korset ungdomsförbundet -
Polisen i region Stockholm satsar särskilt på att förebygga och bekämpa våld i nära relation. Om den möjlighet till skydd som brottsoffer får av polisen i samband med brott i nära relation, är ämnet i det här avsnittet.
Initiativ Gryning är ett omfattande förbättringsarbete i regionen. Det syftar till att förstärka polisens arbete mot brott i nära relation. En av målsättningarna är att förebygga brotten innan de inträffar, eller förhindra att de upprepas.
Medverkar i avsnittet gör Ulf, polis i Stockholm city. Han berättar om personsäkerhetsgruppens arbete, vilket stöd som våldsutsatta kvinnor och män kan få, och varför det är viktigt att alltid anmäla om du eller någon i din närhet blir utsatt för våld eller hot om våld.
Samtalet leds av Carina Skagerlind, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.
Är du eller någon i din närhet utsatt? Läs om brott i nära relation, polisens webbplats.
-
Saknas det avsnitt?
-
Den 1 oktober tillträdde Mats Löfving som ny regionpolischef i Stockholm. I det här avsnittet får du höra hur han ser på sitt nya uppdrag, vilka frågor som kommer prioriteras och hur regionen ska bli tryggare för dig som bor här.
Gängkriminalitet och skjutningar är långt ifrån allt Mats Löfving kommer lägga fokus på då han nu tillträtt som ny regionpolischef i Stockholm och på Gotland.
Du hör honom svara på lyssnarnas frågor, berätta om det fortsatta arbetet med särskilt utsatta brottsoffer, varför han själv valde att bli polis – och hur polisen ska bli en ännu mer attraktiv arbetsplats.
Han berättar även om vad polisen – och du – kan göra för att fler brott ska klaras upp.
Samtalet leds av Anna Westberg, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.
-
En viktig del i arbetet mot grov brottslighet är polisens samverkan med andra samhällsaktörer. Om samverkan i mötet med unga, hör du i avsnittet med Martin, kommunpolis i Botkyrka och Charles samordnare för sociala insatsgruppen i Botkyrka kommun.
Det har inträffat ovanligt många grova våldsbrott i Stockholms län den senaste tiden. Polisen arbetar både på kort och lång sikt för att bryta brottsutvecklingen.
Charles arbetar riktat mot ungdomar med kriminell livsstil i Botkyrka kommun och samordnar det arbetet med övriga samhällsaktörer. Kommunpolisen Martin arbetar fokuserat mot skolorna i det så kallade PAR-konceptet (polis, ambulans, räddningstjänst), för att skapa och stärka relationen mellan unga tidigt i åldrarna och blåljuspersonal. I samverkan mellan polisen och kommunen möts Charles och Martin, i det relationsskapande och brottsförebyggande arbetet med unga.
Samtalet leds av Carina Skagerlind, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.
-
Ett nytt polishus finns nu på plats i Rinkeby. Vad innebär det för området och polisens arbete? Om det hör du i detta avsnitt, inspelat i Rinkeby polishus, med tf lokalpolisområdeschef Therese Rosengren och områdespolisen Rissa Seidou.
Rinkeby är av polisen omnämnt som ett särskilt utsatt område. Det är också ofta medialt uppmärksammat för våldsamma händelser – men innehåller även många goda krafter och utvecklad samverkan i lokalsamhället.
Therese och Rissa berättar i podden om betydelsen av polishuset som en del av polisens lokala närvaro och symbolvärdet med ett polishus för boende i Rinkeby. Hur ser de på Rinkeby i framtiden?
Samtalet leds av Carina Skagerlind, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.
-
Din sommar kanske inte blir som vanligt på grund av pandemin. I det här avsnittet får du veta mer om vad polisen gör i sommar, för att öka tryggheten och minska brottsligheten i Stockholms län och på Gotland. Och vad kan du som lyssnar tänka på?
I denna sommarspecial av podden hör du Kristin Sylten, biträdande kommenderingschef i den särskilda händelsen Corona i region Stockholm och Åsa Wahlgren, polis i Stockholm. De diskuterar bland annat om polisens uppdrag denna speciella sommar, folksamlingar, narkotika och alkohol, psykisk ohälsa och brott i nära relation.
Det här är polisens uppdrag i sommar:
Bekämpa brottArbeta med ordning och säkerhetAtt allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som demonstrationer och konserter inte överstiger 50 personer enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjerSamverka med andra organisationer och myndigheterTa emot och utreda när du anmäler pågående brott på 112, eller om det inte är akut på 114 14 och via kontaktformulär på polisen.se.Det här är inte polisens uppdrag i sommar:
Polisen ansvarar inte för att begränsa antalet personer om det blir stora folksamlingar i parker, på stränder, i krogmiljö och andra offentliga platser. Däremot arbetar polisen med ordning och säkerhet på dessa platser.Samtalet leds av Anna Westberg, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.
-
Hur använder polisen sig av sociala medier? Lyssna på avsnittet med två välkända poliser i sociala medier, Viktor Adolphson ”YB Södermalm” på Twitter och Reine Berglund, från Polisen Huddinge på Facebook.
Polisen har funnits på sociala medier sedan 2011. Stödet finns från polisledningen att möta allmänheten – inte bara på gatan, utan även där många är på sociala medier.
Viktor och Reine berättar om hur de ser på dialog, hjälp från allmänheten vid efterlysningar, ryktesspridning och det hårda samtalsklimatet som kan uppstå i kommentarsfälten. Hur agerade de under terrordådet på Drottninggatan? När är de som mest aktiva på sociala medier? Och vilka minnen bär de med sig extra starkt från åren i polisens sociala medier? Allt detta och mer får du höra i avsnittet.
Polisens sociala medier används inte för anmälan utan via 114 14, polisens kontaktformulär på polisen.se och akut via 112.
Samtalet leds av Carina Skagerlind, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.
-
I podden hör du om hur polisen arbetar mot internetrelaterade sexualbrott mot barn, även kallat gromning. Du som förälder får även fem tips på hur du kan skydda dina barn i samband med deras aktivitet på nätet.
Förundersökningsledaren Andrea Norell och utredaren Therése Hahne berättar om polisens arbete mot internetrelaterade sexualbrott mot barn. Det handlar om när någon tar kontakt med barn under 15 år på ett chattforum, nätsidor eller appar som unga använder, för att där och då eller längre fram begå sexuella övergrepp.
Samtalet leds av Anna Westberg, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.
-
Hur är det att bli polis? Vilken vägledning får man som aspirant in i yrket? Om det hör du i podden med aspiranterna Merna och Sebastian, samt aspiranthandledaren Monique.
Två gånger per år kommer aspiranter på praktik hos polisen – på våren och hösten. Aspiranterna Merna och Sebastian har nyss avslutat sin praktik på 24 veckor och berättar om sina starkaste intryck från denna period. De delar även med sig av sina bästa tips för den som vill bli polis. Aspiranthandledaren Monique berättar om hur hon arbetar för att aspiranterna ska känna sig bekväma och trygga när de går in i jobbet som polis.
Samtalet leds av Carina Skagerlind, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.
-
Dagens och framtidens arbetsmarknad kräver ett ledarskap som attraherar, engagerar och utvecklar medarbetare. Om vad som krävs för att uppnå det, det resonerar regionpolischef Ulf Johansson och biträdande regionpolischef Pia Sjunnegård Dahlbom i en specialavsnitt av Chefssnack med Svante Randlert. Diskussionen fortsätter på konferensen.
-
I podden, med Nina, förundersökningsledare i norra Stockholm och Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, hör du hur polisen arbetar med ungdomsrån och hur man kan skydda sig.
Senaste tiden har siffrorna stigit för det som kallas för ungdomsrån, när ungdomar rånar andra ungdomar genom att kräva ägodelar med våld eller hot om våld. Jackor, mobiler, mopeder och trådlösa hörlurar är några av de ägodelar som ungdomarna blir av med. Det sker bland annat i tunnelbanan, där vi sänder månadens podd ifrån.
- Det är särskilt utsatta brottsoffer, våra ungdomar, som råkar ut för det är. Och det är viktigt att vi gör allt vad vi kan för att förhindra och utreda de här brotten, säger regionpolischef Ulf Johansson.
Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.
-
Hur kan det gå till när polisen tar emot ett våldtäktsärende? Och hur arbetar polisen med brott i nära relation? I det här avsnittet träffar vi en utredare och en gruppchef i ett förhörsrum hos Stockholmspolisen.
Hör Sanna Rehman, utredare i norra Stockholm, berätta om sitt arbete och relationsbrott hon utrett. Medverkar gör även Niklas Kraft, gruppchef för brott i nära relation och Ulf Johansson regionpolischef i Stockholm.
Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.
-
Polisens trafiksäkerhetsarbete handlar om att rädda liv och att ingen allvarligt ska skadas i vägmiljön. Vikten av att få ner medelhastigheten, komma åt rattonyktra och kriminella på vägarna, är något av det som diskuteras i Polispodden Stockholm.
Hör hur polisen arbetar med trafik i podden med Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm och Fredrik Larsson, polis och trafikansvarig på lokalpolisområde Norrmalm. I podden får du även följa med regionpolischefen när han deltar i en körkorts- och nykterhetskontroll under en av polisens trafikveckor.
Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.
-
En årskrönika om de händelser som har påverkat samhället och polisarbetet i region Stockholm under 2018, hör du i podden med regionpolischef Ulf Johansson.
- Jag är oerhört stolt och tacksam för det arbete som våra polisanställda har gjort under året. Vi har haft ett väldigt hårt tryck på oss och jag tycker vi har löst uppgiften på ett mycket bra sätt. För det vill jag rikta ett stort tack, säger regionpolischef Ulf Johansson.
Året sammanfattas bland annat med arbetet mot grov organiserad brottslighet, årsdagen efter terrorattentatet på Drottninggatan, rekrytering till polisen och valåret 2018.
”Har Stockholm blivit otryggare att leva i det senaste året?” och ”Vad är ditt mest pinsamma ögonblick som regionpolischef?”. Det är några av frågorna som Ulf Johansson svarar på, efter att medarbetare och allmänheten inför podden skickat in sina frågor om hur polisen arbetat under året.
Regionpolischefen skickar även en hälsning till polisanställda i Stockholm och på Gotland, samt till allmänheten.
Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.
-
Från polishögskolan och in i vardagen som nyutbildad polis. I podden hör du en erfaren polis, regionpolischef Ulf Johansson, och en nyutbildad polis Sara Nilsson, som har arbetat i fyra månader som polis på Gotland. De berättar bland annat om studietiden, de första stora händelserna de fick åka på och varför man ska bli polis.
- Vi behöver mångfald inom polisen. Antagningskraven är en grundnivå, men vi behöver alla olika typer av människor. Ska en polisorganisation lyckas med sitt jobb, då måste vi spegla samhället. Så därför är alla välkomna att söka. Jag tycker verkligen man ska göra det om man tror det skulle vara en rolig uppgift och att man skulle bli en bra medarbetare hos oss, då ska man definitivt söka, säger regionpolischef Ulf Johansson.
- Det är världens roligaste jobb, man får hjälpa människor och ingen dag är den andra lik, säger polisen Sara Nilsson, som sökte till polisutbildningen två gånger och däremellan jobbade som flygvärdinna.
Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.
-
I podden diskuterar regionpolischefen i Stockholm Ulf Johansson och polisen Annika Lindahl, om Plattans historia och om den förändring till det bättre som skett under den senaste tiden.
Plattan vid Sergels torg har i mer än femtio år varit en del av Stockholms själ. Lika länge har den varit en naturlig knytpunkt och lockat till sig människor från alla håll. Under perioder har den centrala mötesplatsen varit tyngd av brottslighet. Missbruk, stölder och våldsbrott har präglat platsen och skapat otrygghet. Stockholmspolisen har tillsammans med flera andra aktörer bestämt sig för att återta platsen, skapa trygghet och göra den till allas mötesplats.
Regionpolischef Ulf Johansson menar att det inte går att slå sig till ro, att låta kriminalitet och trygghet få fortsätta.
Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.
-
I podden diskuteras bland annat synen på mångfald inom polisen och polisanställdas deltagande i prideparaden, historiskt och inför EuroPride 2018 i Stockholm 27 juli-5 augusti.
– För mig är det en stor manifestation för allas lika värde. En otrolig värme som man möts av under den här veckan i de olika evenemangen som är. Det är också ett tillfälle för oss att lyfta de operativa frågorna i perspektivet mångfald – hur Polismyndigheten kan spegla samhället på ett bättre sätt, säger regionpolischefen i Stockholm Ulf Johansson.
– Om vi inte respekterar varandra inom Polismyndigheten, då kommer vi inte respektera våra brottsoffer, de personer vi träffar, eller misstänkta. Så vi behöver ha kunskap om de här sakerna. Och sedan är det bra med mångfald för då får vi de sakerna gratis genom att ha mångfald på jobbet, säger Göran Stanton, utredare på demokrati- och hatbrottsgruppen i region Stockholm.Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.
-
Hur arbetar polisen med relationsbrott och våldtäkter? Det diskuterar regionpolischefen i Stockholm Ulf Johansson och polisområdeschefen i Stockholm Syd Carolina Paasikivi i månadens poddavsnitt.
– Är man drabbad är det viktigt att man kommer till polisen och att man anmäler. Vi har många duktiga utredare, vi har gott stöd av kvinnojourer och andra brottsofferenheter. Det finns hjälp att få, säger Ulf Johansson.
– Just eftersom gärningspersonen och offret har en relation finns det så mycket makt att utöva för att avskräcka brottsoffret från att våga vittna och kliva fram. De känner sig ofta väldigt ensamma och utsatta. Vi måste finnas där för dem väldigt snabbt efter de har gjort sitt ställningstagande och också sedan finnas kvar, säger Carolina Paasikivi.
I podden diskuteras även Fittjaärendet och varför våldtäkter kan vara svåra att utreda. Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.
-
Resursfrågan är en ständigt aktuell fråga i debatten om polisen. I ett poddavsnitt diskuteras det av Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm och Peter Nylind, sektionschef på Regionledningscentralen.
Poliser, politiker och media talar alla om resurser och det ansträngda läget inom polisen. I poddavsnittet med regionpolischef Ulf Johansson, reder vi ut några av de frågor som ofta hörs i debatten och konstaterar att stockholmarna trots allt kan känna sig trygga.
Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.
-
En årskrönika om några av de händelser och utmaningar som Stockholmspolisen mötte under året, hör du i podden med regionpolischef Ulf Johansson.
– När man summerar ett år som 2017 så känner jag att vi har haft ett väldigt starkt tryck på oss operativt, i alla våra olika verksamhetsslag. Våra anställda har gjort ett fantastiskt arbete för att göra bra saker för medborgarna, säger regionpolischef Ulf Johansson. Året har inneburit stora utmaningar för Stockholmspolisen. Regionpolischefen summerar årets arbete med bland annat terrorattentatet på Drottninggatan, ökade antal skjutningar, hot och våld mot poliser, särskilt prioriterade områden och utredningsresultat. Han skickar även en hälsning till polisanställda i Stockholm och på Gotland. Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.
- Visa fler