Avsnitt
-
Regeringens höstbudget - mer koldioxidutsläpp, mer nedskärningar i välfärden och skattesänkningar som med precision riktar sig till välbeställda. Men ändå inte så kompetent. Har regeringen trixat med siffrorna igen? Vad är det som händer? Hur lyckas Centerpartiet göra sig omöjliga den här gången? Och vill Svantesson verkligen ha ner inflationen eller inte? Sandro har så klart svaren på Jennys alla frågor om Tidöpartiernas budgetproposition.
-
När regeringen i veckan presenterade ett nytt jobbskatteavdrag sa Ulf Kristersson att det skulle ge 14.000 kronor om året mer till ett hushåll med en sjuksköterska och en polis. Det var inte sant. Hur det är egentligen, det berättar Sandro i veckans avsnitt av Scocconomics. Allt handlar om indexering, ett av de reglage i politiken det pratas lite om, men som har enorma, för att inte säga förödande, konsekvenser. Jenny spånar hur man kan få folk att omedelbart tänka "Å, nej, nedskärningar" varje gång någon säger "reformutrymme". Ett nytt toppenavsnitt!
-
Saknas det avsnitt?
-
I en studie från internationella valutafonden (IMF) av Frederic Toscani framgår att av de möjliga faktorerna bakom de höga priserna - ökade importpriser, löner eller vinster - så står importpriserna till följd av kriget för 40%, men ökade vinstuttag i företagen för 46%. Men vad är de politiska verktygen för att göra något åt det? Lyssna på Sandro Scocco och Jenny Lindahl i första Scocconomics efter sommaruppehållet.
-
Hur funkar det med tågtrafik? Ja, precis som ni tror, med räls, stationer och tåg. Men Sverige har under många år dragits med stora och kostsamma problem med urspårningar och trafikstopp. Orsakerna reder vi ut i sista avsnittet innan sommaruppehåll. Så klart är det marknadexperimentens Sverige som är framme igen. Vid något tillfälle verkade det som en bra idé att minska kostnaderna för järnvägen genom privatiseringar. Tanken var att man skulle kunna betala mycket mindre för underhållet, och få samma kvalitet. Det fungerar sällan. Och trots att järnväg är ett så kallat naturligt monopol, så tänkte man att det skulle gå att få marknad och konkurrens att fungera. Resultatet är att till exempel kinsesiska och franska staten nu kör tågen istället för svenska staten med dyrare biljetter. Och EU gör allt för att förhindra att vi gör något åt det. Dags att vakna inför EU-valet nästa år, tycker Sandro och Jenny.
-
Fastighetsbolaget SBB var en succéhistoria som köpte sjukhus, förskolor, skolor, hyreshus, polishus och till och med dalaregementet från bildandet 2016 till 2022 när räntorna började stiga. Men varför såldes dessa fastigheter till privata intressen från början? Varför är SBB i kris idag? och vad kan vi göra för att stoppa vansinnet? Detta reder Sandro Scocco och Jenny Lindahl förtjänstfullt ut en gång för alla.
-
Äntligen anas förändringens vindar när det gäller det finanspolitiska ramverket. Från stora förflyttningar som från Finanspolitiska rådet, till de första trevande stegen, som Svantessons utspel om att komma igång med en diskussion om ramverket.
De heliga principerna om överskottsmål, utgiftstak och skuldankare som tvingat fram en kontinuerlig försämring av välfärden under tre decennier, kanske (som förutspåtts i denna podd 2020) börjar ses som verktyg att använda istället för som bindande formuleringar om religiös sanning.
Dogmen är kanske inte död ännu, men den är definitivt inte odödlig.
Ytterligare glädjeämnen:
Podden kommer ut när vi sa att den skulle komma ut
Sandro har grejat välfärdens finansiering och kostnaderna för klimatinvesteringar med hjälp av att trixa med spakarna på det finanspolitiska ramverket. Skruva lite i procentsatserna och Sverige skulle kunna bli bättre.
Sandro säger “plånnboken” igen
Jenny försöker fyrfälta Göran Perssons legacy över vänster-höger och älskad-hatad-skalan, med hjälp av "vad töntar brukar kalla narrativet" samt kossan Doris. “Som egentligen är en människa utklädd till ko”
-
Banbrytande nytt avsnitt, där det framgår att regeringen genom ett enda mail, utan kostnad för skattebetalarna, skulle kunna åtgärda de höga boräntorna, som nu skapar övervinster för de fyra storbankerna. Lösningen ligger i ägardirektiven till SBAB.
Förutom bättre ekonomi för hushållen skulle det också skapa bättre förutsättningar för ett fortsatt bostadbyggande.
Det är nog bättre att man lyssnar på detta fullmatade avsnitt, än att försöka förklara här.
Bilden/grafen som Sandro Scocco och Jenny Lindahl bland mycket annat diskuterar i avsnittet nedan:
-
Precis när den ekonomiska debatten blivit maximalt förvirrad kommer Scocconomics tillbaka för att ställa till rätta, städa up och trassla ut. Den mest brännande frågan för många idag är den egna ekonomin. Skyhöga priser, hög ränta och höga hyror, blygsamma löneökningar och besparingar på välffärden, och vi har ett recept på en väldigt dyster ekonomisk utveckling.
Det sägs att det hela beror på inflationen, men i detta avsnitt visar Sandro Scocco med hjälp av statistik från ECB att de faktorer som drev fram den: importpriser och elpriser, nu är helt normaliserade.
Priserna borde därmed också återgå till tidigare nivå. Ändå kostar osten fortfarande 250 kronor, och inte 120 som tidigare. Matvarujättarna med flera har använt inflationen som en förevändning att öka vinstmarginalen, och det är just denna vinstmarginal som nu är det som driver inflationen. Och riksbanken agerar som om det är för mycket pengar i hushållen som är problemet, och höjer räntan, samtidigt som regeringen låter bli att göra något alls. Missa inte när Sandro Scocco och Jenny Lindahl reder ut det hela.
-
Budgetpropositionen innehåller förvånansvärt lite av skattesänkningar eller satsningar. Istället ligger de stora pengarna i en enligt Sandro ojämförligt slösaktig och ineffektiv metod för elprisstöd. Den enda offensiven i budgeten ligget på billigare bensin. Hur brukar en budget efter en ny regeringsbildning se ut? Snarare än att innehålla ekonomisk politik är budgeten ett innehåll i kulturkriget. Men den markerar också ett skifte i hur den debattenm bedrivs.
-
En bjusspodd om girigsverige. Vår mest efterfrågade gäst Cervenka är äntligen i din poddspelare, och vi pratar så klart om hans bok Girigsverige, och hur han förutsåg den nuvarande krisen.
-
Storbritanniens nya premiärminister - Liz Truss - gav förra veckan ordet skattechock en ny betydelse när hon sänkte skatten med över 500 miljarder kronor och finansierade det enbart med förlegad ekonomisk teori.
I likhet med Thatcher, Reagan och Bildt menar hon att trickle down-effekten av massiva skattesänkningar för rika är så bra ekonomisk politik att den finansierar sig själv.
5000 miljarder kronor minus på den brittiska aktie- och obligationsmarknaden på en dag, och kollapsad valuta visar att inte ens marknaden tror på Laffer längre.
Sandro Scocco och Jenny Lindahl är äntligen tillbaka och pratar i hela fyra minuter om hur glada de är över det.
Gary Nicholson sist med "Trickle down"
-
Visst är det om inflationen, men utifrån RISKRISEN 2007/2008. Och en plot twist med fartyg. Och saker som låter som konspirationsteorier men tydligen är sant. Väldigt lärorikt om man vill veta hur ekonomin egentligen fungerar.
-
Nu måste alla höja pensionerna för att vinna val, men vem vill vad och hur mycket pengar blir det? Sandro reder ut alltihop.
-
Vårbudgeten avhandlas, och Sandro Scocco begår mediekrönika. Med stigande förvåning läser han DN, Expressen, DI, SvD och Aftonbladet och deras allt annat än stringenta skildringar av budgeten.
Det blir också lite om vad Milton Friedman egentligen skulle tyckt, och att inflationen nu förefaller gått om Jesus som vår starkaste berättelse.
Bonus: Har Jenny Lindahl en crush på finansminister Damberg?
‹
-
Det verkar inte som om samhällsdebatten tar hänsyn till det Sandro tjatat om i de två senaste avsnitten, för nu riskerar vi att sätta en generation i en räntefälla.
-
När produktiviteten minskade på 70-talet tog en ekonomisk-politisk doktrin fäste som lösning på problemet. Det som förde Thatcher och Reagan till makten var en bra story om hur ekonomin fungerar, och vad som måste ändras för att få fart på hjulen.
En av de viktigaste komponenterna var att inflation beror på att lönerna är för höga. På så vis blev det logiskt att bedriva en antifacklig politik - det är ju fackens fel att lönerna ökat. Problemet är vara inflationsbekämpningen idag, 2022, fortfarande bygger mer på storyn än på fakta, trots att vi vet att den inte är sann.
-
Inflation kopplas ofta till lönerna i debatten, men det är bara en faktor som kan öka inflationen. Det är just nu främst en påverkan från importpriserna, åtminstone indirekt genom energipriserna. Och det är en fråga som är tätt sammankopplad med Ryssland, gasledningarna, och Ukrainas situation. Vi lär oss också hur ökade vinstmarginaler spelar in.
Det vanliga receptet - att höja räntan för att få ner inflationen - skulle i det här fallet bara fungera som nedkylning av ekonomin. Och den är redan nedkyld av höjda energipriser.
Med Sandro Scocco och Jenny Lindahl
-
Elmarknaden är en reglerad marknad, men som är riggad till fördel för elnätsföretagen - de som äger den kabel som elen distrbueras genom. Delar av elräkningen är en teoretiskt uttänkt, politiskt beslutad modell som låter elnätsföretagen ta så höga avgifter att regeringen när det införde gick in och finansierade delar via statsbudgeten - pengar som gick rakt till företagen.
Den andra delen är priset på själva varan, som i praktiken sätt av Putins pris på gas. I och med den integrerade elmarknaden kan vi bygga ut den klimatvänliga elen hur mycket som helst i sverige, utan att veta om det räcker för en fossilfri industri och transporter. Tyskland å andra sidan kan fixa elförsörjningen med svensk el utan att behöva ställa om från kolkraft till vindkraft själva.
Här hur Sandro Scocco nördat ner sig helt i elmarknaden, och drar Jenny Lindahl med sig.
Sist i avsnittet: Electricity, av Hunter S Thompson. Inläst av författaren själv i ljudversionen av boken Songs of the Doomed
-
Sandro och Jenny tar upp en lyssnarfråga om kulturarbetares ekonomiska villkor, och en om finanspolitiken och penningpolitiken. Sandro är i form och förklarar saker Jenny inte visste, om hur man kan tänkte kring att finansiera investeringar och en grundkurs i varför det ser ut som det gör, det vill säga varför den rådande politiken så hårt håller fast i överskottsmål och budgetbalans. Bonusmaterial: racoons och ett nytt kommunikationskoncept för riksbanken.
Jingel: Pushing Buttons/Pontus Willebrand
Musik på slutet: Milton Friedmans triumf med Livet lekte
-
Vad var det som fick centern att rösta på en SD-budget? Varför fick miljöpartiet nog? Vad är skillnaden på de två budgetalternativen? Två utarbetade poddare pratar om detta, och om swingpjattar, vad det är för ljud moderaterna gör på våningen ovanför och om exakt vad garantitillägget på pensionerna handlar om. Med Sandro Scocco och Jenny Lindahl. Sänds även på Youtube https://www.youtube.com/channel/UCgoL-R3Y9bhIbesrGdTaodA
- Visa fler