Avsnitt

  • För bara någon vecka sen var det tänkt att Clara skulle gått i mål på sitt första officiella 100-mileslopp, Sörmlands 100. Johnny var på plats och följde henne som support under hela loppet och här får vi höra allt om vad som egentligen hände.

    Clara hade haft problem med hälsenorna under en period, men valde ändå att ställa sig på startlinjen och ge det ett försök. Och det är på något sätt som att man lär sig ännu mer om sig själv och om ultra när det inte riktigt går som man hade tänkt sig.

    Clara började sin ultraresa genom att gå vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil och sprang sen Hemmavasan 90 under pandemin som examenslopp. Och vi vill tipsa om att vi kör igång en ny start av programmet nu 14 oktober och den här starten passar jättebra för dig som vill springa Ultravasan 45 eller 90 sommaren 2025.

  • För några veckor sedan sprang Louise Kjellson hem ett nytt svenskt rekord i 6-dagarslöpning på Viadal med helt fantastiska 754 km. Slutresultatet blev till och med lite längre än hon och supporten Emir Halalkic hade kunnat drömma om. Här får vi höra allt om loppet ur både Louise och Emirs perspektiv och det är spännande hur mycket det skiljer sig åt. Louise delar också med sig av några mentala knep som är riktigt bra, så missa inte det!

    LÄNKAR

    Följ på Instagram
    Louise @louisekson
    Emir @kokosemir40
    Viadal Ultra @viadal_ultra

    Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching

  • Saknas det avsnitt?

    Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

  • Här kommer Ellens race report från L’Échappée Belle 2024. Tillsammans med ett stort gäng svenskar reste Ellen till Frankrike för att ge sig på det lopp som räknas som Europas tuffaste bergsultra. 17 svenskar stod på startlinjen till de olika distanserna och bara tre lyckades ta sig i mål. Av de nio som startade på den längsta distansen – 152 km och 11500 höjdmeter – lyckades ingen ta sig längre än cirka en tredjedel av loppet.

    Är L’Échappée Belle gränsen för vad vi svenskar klarar av? Hör Ellen resonera om vad som behövs för att klara ett lopp av den här karaktären.

  • Nu är det dags att svara på era frågor om årets upplaga av Ultravasan 45 och 90. Vi tyckte det var extra passande att ha med Clara Henry den här gången, både för att hon själv ska springa Ultravasan 90 i år och för att det var så hon och Johnny träffades när dom båda var med i Vasaloppsstudion under Hemmavasan. Sen dess har Clara sprungit Ultravasan 90 två gånger, en gång tillsammans med Ellen under pandemin och en gång 2022.

    Här får vi höra mer om hur Clara tänker inför årets tävling och så svarar Johnny och hon på alla frågor som ni har skickat in. Och det är massor av frågor på ämnena energi och vätska, tempoplan, utrustning och skor och såklart en hel del annat också.

    LÄNKAR

    250 - Mattias Svahn, vasaloppscoachen som kom sist på Ultravasan

    205 - Clara och Ellens race report från Hemmavasan 90

    Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 startar i mitten på oktober och passar perfekt för Ultravasan sommaren 2025

  • Äntligen kommer Ellens race report från Ehunmilak 100 miles – loppet som hon nu gick i mål på för tredje gången. EHM100 går i Baskien i norra Spanien och räknas till ett av de tuffaste 100-milesloppen i världen. De 10 500 höjdmeterna var i år ännu svårare att ta sig an än vanligt på grund av leran som var värre än någonsin.

    En sublux-axel, två tejpade knän, sömnbrist och magproblem var bara några av de hinder som Ellen behövde ta sig över för att nå mållinjen. Här berättar hon öppet och naket om varför hon ställde sig på startlinjen för femte gången och vad som fick henne att fortsätta, trots att hon nu fick sin långsammaste finisher-tid på det här loppet (46 h 55 min).

    Här får ni alla detaljer – märkliga snurrande objekt på himlen, hundsällskap i Dimmiga skogen, egenblandad sportdryck och värmepanik. Så packa ryggsäcken för långpass och njut av två timmars race report!

    LÄNKAR

    Coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil
    Markus Kjellbergs film från loppet 2019
    Ellens race report (blogginlägg) från 2017

    TIDIGARE PODDAVSNITT OM LOPPET

    Ellens race report från 2023 då hon gjorde DNF

    Rapport från tävlingsresan och loppet 2019

    Sofia Smedmans race report från 2019

    Ellens race report från 2017

  • Här kommer uppsnacket inför årets Fjällmaratonvecka! Vi bjuder på våra bästa förberedelsetips, intervjuar tävlingsledningen och svarar på era frågor. Bland annat blir det några banändringar på 100k, vi diskuterar frågan kring stavar och hur man ska tänka med frukost när loppet startar kl. 05:00. Och såklart mycket, mycket mer!

    LÄNKAR

    Läs mer om Fjällmaratonveckan

    Beställ vår guide till en optimal race plan (29 kr)

    Tidigare poddavsnitt med Patrik Nordin, skapare av Fjällmaraton

    Coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil

  • Sofia Norén hatade löpning under hela sin uppväxt och ändå fick hon för sig att springa 50 maraton innan hon skulle fylla 50. Här får vi höra hur det gick till när hon kom på idén och bestämde sig för att genomföra den. I början hade hon gott om tid men vartefter åren gick så fick hon lite mer bråttom och nu på slutet fick hon skynda sig för att hinna klämma in de sista tävlingarna. Tidigare i sommar gick hon äntligen i mål med hela utmaningen när hon sprang Stockholm Maraton.

    Johnny och Sofia pratar om vad som behövs för att ett lopp ska bli lyckat för henne och vad vissa arrangörer gör rätt för att en tävling ska bli riktigt bra.

  • Här får vi höra allt om Anna Carlssons vinst på Trail Alsace Grand Est by UTMB, 1114 k och 4300 hm. Tiden blev imponerande 12 timmar och 26 minuter, vilket gav henne damsegern och en 12:e plats totalt.

    Anna och Johnny djupdyker här i Annas tankar om loppet, hennes uppladdning, vad hon tänker om att stå på startlinjen igen och vad som har krävts för att komma tillbaka till de stora tävlingarna. Anna delar också med sig av flera grymt bra mentala knep som verkligen kan vara till hjälp när det är tufft därute!

    Följ Anna på instagram som @amb.aurore

    TIDIGARE PODDAVSNITT

    https://paceonearth.se/podcast/254-anna-tog-bronset-och-ellen-gjorde-sin-andra-finish-pa-dararnas-diagonal

    https://paceonearth.se/podcast/200-anna-carlsson-vinner-val-daran-by-utmb

    https://paceonearth.se/podcast/194-magisk-uppvisning-av-anna-carlsson-pa-bergslagsleden

    https://paceonearth.se/podcast/124-anna-carlsson-med-fjallen-i-hjartat

  • Här får vi höra vinnaren av Vertical Challenge, Tomas Kvapil, om hur han lyckades få ihop makalösa 29 534 höjdmeter under en vecka.

    Vi har precis avslutat vår Vertical Challenge för i år och förra året när Leonora Johnson vann med 22 000 höjdmeter så trodde vi att det rekordet skulle stå sig ett tag. Vertical Challenge är ett virtuellt event där det handlar om att samla så mycket höjdmeter som möjligt under en vecka. Vi hade väldigt bra priser från eventets sponsorer – två par trailskor från Joe Nimble, en ryggsäck från Black Diamond och en GPS-klocka från Coros. Och det är lite lustigt när man nu hör Tomas prata om hur han gjorde sina höjdmeter, för han behövde verkligen en ny klocka. Men det var inte bara chansen att vinna en ny klocka från Coros som sporrade honom att göra så mycket höjdmeter, utan framför allt att det blev en kamp med Johan Gustafsson som till slut blev tvåa med 28 207 höjdmeter. Dom här två killarna bjöd på en fantastisk uppvisning som var otroligt spännande att se från sidan!

    LÄNKAR

    Vårt tidigare poddavsnitt med Tomas Kvapil från 2021

    Kolla in vår shop på paceonearth.se/shop

    Tack till eventets sponsorer Coros Nordic, Black Diamond och Joe Nimble

  • Enligt vår höst ovetenskapliga undersökning i sociala media tycker 57% att det är svårt och lite läskigt att springa utför. Och ju brantare och mer teknisk backen är, desto svårare är det att våga springa på i högre fart.

    Vi ger tips på olika metoder för att träna upp skickligheten och pratar om vad som oftast är de stora hindren. Du behöver också ha byggt upp tålighet i kroppen för att klara av långa utförslöpor utan att bli skadad. Men hur lite träning räcker? Och är en lång, lite flackare backe eller en kort och superbrant backe bäst?

    LÄNKAR

    Vårt tidigare poddavsnitt 170 – Allt om utförslöpning där vi berättar om magiska utförslöpor och olika tekniker på olika underlag.

    10 månader mot 10 mil, start 1 juni https://paceonearth.se/lopcoaching

    Lär dig älska löpning med slowrunning – en sommarkurs på 100 dagar med Pace on Earth och Clara Henry
    Vår nya kurs i slowrunning startar 6:e juni, läs mer och anmäl dig nu på https://slowrunning.se

  • Varför måste vi värdera vilket tempo vi springer i? Vi är många löpare, både nybörjare och erfarna som har svårt att sänka tempot och att springa långsamt. Det här vill vi ändra på! Vi vill reclaima långsam löpning omvärdera det till något bra och värdefullt – något som kan stötta vår självkänsla, hjälpa oss att få mer lugn och närvaro, bli friskare och kunna springa skadefritt. Och på köpet kan vi lära oss älska löpning – med hjälp av slowrunning!

    Här ifrågasätter vi den vanliga normlöpningens idéer om långsamt och snabbt temp och om vad som behövs för att få utveckling, träningseffekt och att må bra i sig själv. Och att dessa saker inte alltid uppnås på samma sätt. Hur hänger dina värderingar kring vad löpning är för dig ihop med hur du springer idag?

    LÄNKAR

    Anmäl dig till vår kurs “Lär dig älska löpning med slowrunning, en sommarkurs på 100 dagar med Pace on Earth och Clara Henry”. Kl 20:00 måndag 27:e maj håller vi också en insta live från @paceonearth och @glasclara där vi pratar mer om kursen!
    Läs mer på https://slowrunning.se

    För dig som vill lära dig mer om ultra så startar 10 månader mot 10 mil 1:a juni, läs mer och anmäl dig https://paceonearth.se/lopcoaching

  • Clara Henry är skådespelare och programledare och numera även en stor löparinfluencer.

    Johnny och Clara Henry träffades första gången i Vasaloppsstudion där de under pandemin sände live från Hemmavasan 2020. Clara började vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil och året efter sprang hon Hemmavasan 90 tillsammans med Ellen som sitt examenslopp. Clara är nu en av Johnnys individuella adepter och tränar mot att springa 100 miles på Sörmlands 100 i i höst.

    Här pratar vi om hur träningen går och vad som krävs för att springa den klassiska distansen 100 miles (16 mil). Clara delar också med sig av sina bästa knep för att komma ur en mental svacka på lopp. Sen pratar vi också mycket om slowrunning och det lite magiska i att sänka farten, släppa prestationskraven och bara njuta av rörelsen. Och att det kan vara nyckeln både till att kunna springa längre och mer, och att må bra!

    Vi avslöjar också en spännande nyhet. Den 6:e juni startar vi en helt ny kurs som vi kommer att göra ihop med Clara Henry, mer info på slowrunning.se

    Länkar

    Slowrunning.se - kursen startar 6 juni

    10 månader mot 10 mil - startar 1 juni

    Tidigare poddavsnitt med Clara Henry:

    205 - Clara och Ellens race report från Hemmavasan

    189 -Clara Henry, ultralöpning och konsten att springa långsamt

    Följ Clara på instagram som @glasclara

  • Våren har dragit igång på allvar och vi har besökt tre olika tävlingar och fyllt på med massor av inspiration. Johnny blev så pepp efter TEC och SM i 24-timmars och 100 km att han bestämde sig för att själv ställa sig på startlinjen när det blev dags för Winterbay backyard ultra!

    Vi rapporterar om höjdpunkterna från de olika tävlingarna, hur vi tycker att TEC borde moderniseras och vi berättar också om vad vi fokuserar på i vår egen träning just nu.

    Länkar

    Anmälan till 10 månader mot 10 mil är öppen! Start 1 juni >

    Save the date: VERTICAL CHALLENGE 3-9 juni. Mer info kommer!

    Följ oss på instagram där du hittar filmer och bilder från tävlingarna:
    @paceonearth
    @weselle
    @hallneby

    Winterbay backyard ultra
    Täby Extreme Challenge (TEC)
    SM i 24h och 100 km på Växjö ultrafest

  • Sanna Näslund tävlar i canicross och har totalt 6 stycken SM-guld, ett VM-guld från 2019 och ett VM-brons från 2023. Sanna har alltid idrottat men som 11-åring testade hon på skidåkning med draghund och tyckte det var så roligt att familjen helt enkelt fick skaffa en hund för att Sanna skulle kunna börja träna.

    I det här samtalet får vi lära oss mer om hur träningen går till och hur man blir tillräckligt tålig för att klara att springa i 3-tempo, vilket är det tempo som Sanna och hennes vorsteh Bosse brukar snitta på sina tävlingar. Johnny och Sanna pratar en hel del om hur det är att springa i överfart. Vi tycker nämligen att det här med att springa bakom en stark hund väldigt mycket liknar att springa fort nedför en brant backe. Det finns många intressanta paralleller i hur man tränar för canicross och hur man tränar nedförslöpning.

    Tack till United Spaces i Uppsala för att vi fick sitta hos er och spela in och tack till Non-stop dogwear för att ni gör bästa utrustningen! Missa inte rabattkoden PACEONEARTH30 som ger 30% på nonstopdogwear.com hela 2024.

    Artikel om hur du kommer igång med canicross från Non-stop dogwear

    Följ på Instagram
    @sannanaslund
    @nonstopdogwear
    @yowlingvidar

    Vi använder följande utrustning när vi springer med Vidar:

    Bälte till oss CaniX Belt 2.0 där vi också har plats för telefon och bajspåsar, eller CaniX Belt Pro som är lättast och smidigast.

    Sele till Vidar Freemotion Harness. Det finns flera andra bra selar (Freemotion Harness 5.0 och Freemotion Harness WD, men dessa görs inte i Vidars storlek).

    Elastiskt koppel som minskar rycken Bungee Leash 2 m. Verkligen superstor skillnad mot vanligt koppel eller ett koppel med bara en liten elastisk del.

    Favorit bland promenadselarna är Line Harness Grip WD (extra slitstark) och Line Harness Grip.

  • Markus Torgeby är författare, föreläsare och löpare och blev först känd genom boken Löparens hjärta. Vi träffade Markus i podden redan 2017, men sen dess har han hunnit ge ut två böcker och vara med i SVTs dokumentärserie Husdrömmar. Boken han är aktuell med nu heter En plats på jorden, om att bygga en stuga och skapa ett liv.

    Johnny trodde nog att det här samtalet skulle handla mycket om vad som hänt sen sist, men istället hamnar dom i diskussioner kring både djupa filosofiska ämnen och praktiska, konkreta ämnen kring löpträning. Dom pratar om människans basbehov, tröskelträning och laktat, hur man ska bli en bättre löpare trots att man närmar sig 50, förhållandet till den egna kroppen och ätstörningar, återhämtning och om hur det kanske inte är supersmart att konstant ligga på 25 mil i veckan inklusive 8 tröskelpass.

    Samtalet handlar också om livet och döden och hur man behöver “referenspass” – inte bara i träningen utan också i livet för att veta att man har rätt riktning.

    LÄNKAR

    Följ Markus på instagram som @markustorgeby

    Vårt tidigare poddavsnitt 007 - Markus Torgeby, ultralöpare i själ och hjärta

    https://www.markustorgeby.com

    Beställ boken En plats på jorden, om att bygga en stuga och skapa ett liv

  • Hur tycker du det låter att springa motsvarande ett Fjällmaraton om dagen i 31 dagar i sträck? 42 km och 9000 höjdmeter per dag med full packning på ryggen – tält, sovsäck, kök och mat… Det här gjorde Alexandra Nilsson i somras och här får vi höra allt om hennes äventyr längs Gröna Bandet i svenska Fjällkedjan!

    Alexandra bor utanför Järpen i Jämtland och har gjort flera stora fjällöpningsprojekt senaste åren. 2020 startade hon sitt projekt 178 toppar som gick ut på att ta sig upp på samtliga av Jämtland och Härjedalens fjälltoppar. Det här visade sig bli svårare än hon tänkt sig eftersom hon ville göra det i löparskor och enbart på sommaren då många av topparna var väldigt svårtillgängliga.

    Alexandras senaste äventyr som hon genomförde sommaren 2023 var att springa hela Gröna Bandet, ungefär 130 mil. Gröna Bandet är något man kan anmäla sig till, men det är ingen bestämd rutt eller led. Start och mål är Grövelsjön och Treriksröset och däremellan väljer man färdväg själv, men det finns ett antal platser som man måste besöka längs vägen och turen ska gå längs fjällkedjan och vara oavbruten.

    Dom flesta vandrar Gröna Bandet och tar då ca 2 mån på sig, men för Alexandra som sprang tog det 31 dagar att ta sig 1309 km och 27 000 höjdmeter och det här blev också ett nytt damrekord på Gröna Bandet!

    LÄNKAR

    Följ Alexandra på instagram @alexandranilsson77_96

    Hemsida alexsfjallopning.com

    Packlistan till Gröna Bandet

    Gröna Bandet, regler och information

  • Hur hjälper du en ultralöpare på bästa sätt? Vad behöver löparen diskutera igenom i förväg med sin support och vem kan tänka sig att ställa upp på att stå i ett iskallt tält en hel natt, köra runt till otillgängliga platser i bergen och ta hand om alla de problem som löparen kan råka ut för?

    Vi går igenom olika aspekter av rollen som support, vilka svårigheter man kan förvänta sig och vilken fråga du absolut inte får ställa till din löpare om du är support. Vi bjuder på anekdoter och praktiska tips och berättar varför det här med att vara någons support är bland det häftigaste och roligaste man kan göra!

    Beställ vår e-bok Planera din tävling - Guide till din optimala Race Plan

    Beställ din tävlingsenergi i vår shop, så stöttar du oss och podden lite extra!

  • Idag får vi äntligen höra om tvillingarna Sanna och Lina El Kott Helanders äventyr i somras på PTL under UTMB-veckan. PTL är en förkortning för La Petite Trotte à Léon och betyder i princip Leons lilla promenad. Men PTL är långt ifrån en söndagspromenad och räknas inte som ett lopp utan mer ett äventyr. Man deltar i lag om 2 eller 3 personer tar sig an ca 300 km och 25 000 höjdmeter runt Mont Blanc. Banan är omarkerad och man följer en GPX-rutt och bär i princip med sig allt man behöver i ryggsäcken själv.

    Sanna och Lina El Kott Helander genomförde PTL sommaren 2023 och gick i mål på 126,5 timme. Och även om dom precis har varit i Costa Rica och gjort ytterligare ett flerdagarsäventyr så är PTL äventyret som fortfarande dröjer sig kvar i tankarna och som vi får höra om här.

    LÄNKAR

    Följ tvillingarna på det gemensamma kontot @elkotts och såklart också på deras personliga instagram @sannaelkotthelander och @linaelkott.

    Vårt tidigare poddavsnitt med tvillingarna är 255 - Bergslöpning på känsla med Lina och Sanna El Kott Helander

    Läs mer om PTL

  • Vi utforskar dom storslagna fjällens utmaningar och skönhet tillsammans med Patrik Nordin, grundaren av det prestigefyllda Kia Fjällmaraton Årefjällen. Loppet startade 2005 och hade då bara 60 deltagare, men sen dess har evenemanget vuxit till en veckolång festival med 8 olika lopp som lockar nästan 3000 löpare varje år. Här delar Patrik med sig av sin passion för löpning och dom unika upplevelserna som Fjällmaraton erbjuder, från den adrenalinfyllda 100K till den tuffa Vertikalen och det barnvänliga loppet Minimaraton. Och missa inte den kommande premiären av Fjällmaraton Vinter nu i april 2024, en helt ny variant av tävlingen där deltagarna springer på packad snö i det klassiska Fjällmaratonlandskapet.

    Länkar

    Följ Fjällmaraton på instagram @fjallmaraton

    Anmäl dig till Fjällmaraton Vinter 20 april 2024

  • Hur gör man för att behålla motivationen och formen när man drabbas av en skada? Löparskador är tyvärr något som vi som löpare ibland råkar ut för och då är det bra att vara förberedd. Att ha en plan och redan på förhand vara kompis med olika typer av alternativträning kan vara räddningen för att kunna komma tillbaka så snabbt som möjligt.

    Vi berättar egna anekdoter från när vi varit skadade, hur vi hanterade situationen då och berättar vad vi har lärt oss på vägen. Idag hade vi tänkt och agerat annorlunda!


    Länkar

    Smart styrketräningsprogram för dig med skadad fot (blogginlägg)

    Poddavsnitt:

    142 - Vi pratar om vanliga löparskador

    147 - Backträning för den som är skadad och alla andra

    249 - Emmy Karnerud, hur alternativträning och handstående är en väg tillbaka till löpningen

    209 - Jonas Gustavsson, om löparkroppens tre viktigaste leder

    Följ Alexandra Schöttle på instagram @alexandra_schottle

    Följ oss på instagram @paceonearth, @hallneby, @weselle och @yowlingvidar