Avsnitt

  • Korta intensiva bokupplevelser för den som har bråttom!

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Magisk realism i minidos, en diktrad som rymmer ett universum och noveller i aptitligt format. Poeten och radioproducenten Axel Winqvist serverar ”bokshots” i aptitlig och intensiv form.

    Tipsen:

    1) Vi ses i augusti av Gabriel Garcia Marquez

    2) Samlade noveller av Bodil Malmsten

    3) Min flod flyter mot dig av Emily Dickinson

    I nästa veckas avsnitt av P3 Klassikern kommer Axel Winqvist vara gäst och prata om Svindlande Höjder av Emily Brönte.

    Gäst: Axel Winqvist

    Programledare: Emelie Rosenqvist

  • Picasso, Matisse, Hemingway, alla samlades de hemma hos Paris powerpar: konstsamlaren Gertrude Stein och hennes partner Alice B Toklas. Vi lär känna dem innan de blev modernismens största namn.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Självbiografin om Alice B Toklas är egentligen en självbiografi om konstsamlaren och författaren Gertrude Stein, skriven av densamme.

    Vi lär känna ( genom hennes partner Alice B Toklas) Gertrude Stein som ett manhaftigt kortklippt geni, som har öga för konst och för människor. Gertrude Stein har kallats modernismens moder och musa. Hennes ”salonger” om lördagkvällarna i vardagsrummet på Rue de Fleurus blev ett självklart centrum för hela den europeiska modernistiska rörelsen inom konst och litteratur under decennier.

    Alice B Toklas kommer in i hennes liv som 30-åring. De blir blixtförälskade. Båda är amerikaner och judinnor med starka band till Kalifornien och de har båda ett brinnande intresse för konst och kultur. Men där Gertrude står för det (manliga) geniet, skrivandet och de stora samtalen, står Alice B Toklas för korrekturläsning, brodyr och excentrisk matlagning.

    Alice B Toklas och Gertude Stein anses vara något av ett unikum i sin tid , ett levnadsglatt powercouple - som blivit både queerikoner och förebilder - ” Dom lär en att våga gå sin egen väg och att leva livet till sista smulan!” säger författaren Emma Hamberg som blivit så inspirerad av dessa två att de blivit till egna karaktärer i hennes senaste roman.

    Gäst: Emma Hamberg, författare

    Programledare: Emelie Rosenqvist

    Producent: Sukran Kavac

  • Saknas det avsnitt?

    Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

  • Hemingways Paris, Åsa Mobergs Simone de Beauvoir och Alice B Toklas bästa recept. Emma Hambergs tipsar om böcker som kretsar kring hennes största intresse just nu: Paris!

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Emma Hambergs boktips med motivering:

    1) En fest för livet av Ernest Hemingway. Samma tid, samma människor, ett annat perspektiv. Makalöst fin och MYSIG liten bok om en stund av lycka. Han skrev dagböcker när han bodde i Paris med sin första fru och deras son, innan de stora framgångarna. Sen hamnade dagböckerna på Hotel Ritz i Paris och han hittade dem där på 50-talet. Skrev boken och sköt sig. Han var död när boken gavs ut. 

    2) Simone och Jag av Åsa Moberg. Rapp, enkel, men ändå med stora anspråk. Om att vara kvinna. Nu, då och lite mitt emellan. Genom Åsa Moberg och Simone De Beauvoir. 

    3) Alice B Toklas kokbok av Alice B Toklas. Med fokus på maten och möten. Den är en totalt surrealistisk feelgoodkokbok med recept som ingen varken har råd eller mäktar med att laga. Men det är en fröjd att läsa dem och alla historier som tagit Gertrude Stein och Alice fram till just de recepten. 

    Alla tre böcker har att göra med den bok som Emma Hamberg kommer prata om i nästa avsnitt av P3 Klassikern: Alice B Toklas självbiografi av Gertrude Stein.

    Gäst: Emma Hamberg, författare

    Programledare: Emelie Rosenqvist

  • Miguel Cervantes tegelsten från 1600-talet sägs ha nått kosmologisk räckvidd och har under mer än 400 år behållit ställningen som en av världens viktigaste böcker.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Berättelsen om mannen som trodde han var en riddare och red ut för att rädda världen och prinsessor i sin hemmagjorda rustning med sin följeslagare Sancho Panza kom ut i två delar, första delen 1605 andra delen 1615.

    Don Quijote har gång på gång utsetts till den ”första moderna romanen” – Här finns ursprunget , säger Robin Olin, programledare för Dagens Eko och gäst i P3 Klassikern, vi får för första gången komma in i människans psyke.

    Programledare: Emelie Rosenqvist

    Gäst : Robin Olin, programledare för Dagens Eko på Sveriges Radio

    Producent: Sukran Kavak

  • Robin Olin, programledare för Dagens Eko, tipsar om tre favoriter i bokhyllan.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vikten av samarbete för mänskligheten, Putins sanna jag och extrema uppväxtförhållanden är några teman i böckerna som Robin Olin tipsar om.

    Boktipsen:

    1) Sapiens - en kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari

    2) Mannen utan ansikte av Masha Gessen

    3) Allt jag fått lära mig av Tara Westover

    I nästa avsnitt kommer Robin Olin att gästa programmet och prata om Cervantes Don Quijote!

    Programledare: Emelie Rosenqvist

    Gäst: Robin Olin, programledare för Dagens Eko, Sveriges Radio

  • F Scott Fitzgeralds roman från 1928 brukar kallas the Great American noveloch är sin ytliga värld till trots - inte en ytlig bok.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    The Great Gatsby, eller "Den store Gatsby” som den heter på svenska, beskriver det ”glada 20-talet” på Manhattan och societeten på Long Island.

    Berättelsen kretsar kring festfixaren Jay Gatsby, en uppkomling som ingen förstår var han fått sina pengar ifrån. Hans driv att passa in, att till vilket pris som helst bli en av den ”riktiga överklassen” för att få den kvinna han vill ha, leder till ödesdigra konsekvenser.

    Idag har berättelsen om Gatsby och den excentriska och estetiska värld han skapar omkring sig, blivit känd som dresscode på extravaganta fester för att signalera 1920-tals flärd med extra allt. Men The Great Gatsby bär på mycket mer än så. ”Den är full av yta men inte ytlig. Det är en berättelse om den nya moderna världen”, säger Mark Isitt, arkitekturkritiker och programledare för Grand Designs.

    The Great Gatsby är en av de mest analyserade och omskrivna amerikanska romanerna på akademisk nivå. Den anses full av symbolism och beskrivs ofta som en skildring av den amerikanska drömmen - och dess baksida.

    Gäst: Mark Isitt, arkitekturkritiker och programledare för Grand Designs i TV 4

    Programledare: Emelie Rosenqvist

    Klipp: Linda Jensen Kidane och Emelie Rosenqvist

    Producent: Sukran Kavak

  • Arkitekturkritikern och programledaren Mark Isitt tipsar om tre böcker som betytt mycket för honom.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Diskbänksrealism, journalistik från samhällets botten och Manhattan under yuppie-eran på 80-talet. Men det är framför allt språket Mark Isitt, arkitekturkritiker och programledare, går igång på .

    Boktipsen:

    1) Underdog av Torbjörn Flygt

    2) Essäer av George Orwell

    3) Fåfängans fyrverkeri av Tom Wolfe

    I nästa avsnitt kommer Mark Isitt att prata om ”the great American novel” Scott F. Fitzgeralds: The Great Gatsby.

    Programledare: Emelie Rosenqvist

    Gäst: Mark Isitt, arkitekturkritiker och programledare

  • Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Marquez är den mest sålda boken på spanska efter bibeln.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Berättelsen om den lilla byn Macondos uppgång och fall är både en släktkrönika som sträcker sig över sju generationer, och en karta över latinamerikas historia - och i sin typ av berättande gestaltar romanen också en litterär genre: den magiska realismen

    Mer än 30 miljoner exemplar har sålts av boken som gavs ut 1967 - och kan nu kallas latinamerikas mest kända bok. Författaren Gabriel Garcia Marquez tilldelades nobelpriset i litteratur för romanen 1982 med motiveringen “ för hur han kombinerar det realistiska och det fantastiska i en rikt komponerad uppdiktad värld som reflekterar en kontinents liv och konflikter”

    Författaren Lina Wolff, gäst i programmet, översatte den senaste svenska nyutgåvan från 2020: ”Hundra år av ensamhet är inte bara en fantastisk berättelse om eviga teman, den får oss också att fundera över vad som egentligen är verkligt och varför vi bestämt att det är så”.

    Programledare: Emelie Rosenqvist

    Gäst: Lina Wolff, författare och översättare

    Klipp: Linda Jensen Kidane

    Producent: Sukran Kavak



    100 år av ensamhet är en

  • Författaren och översättaren Lina Wolff tipsar om tre böcker som betytt mycket för henne.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I ett kommande avsnitt av P3 klassikern gästar författaren och översättaren Lina Wolff. Men redan denna vecka får vi ta del av några boktips - tre böcker som påverkat hennes liv och som fördjupat intresset för den spansktalande kulturen!

    Lina Wolffs Tips:

    1) The Talented Mr Ripley av Patricia Highsmith

    2) Döden och Våren, Mercé Rodoreda

    3) Pedro Paramo, Juan Rulfo

    Nästa vecka får vi höra Lina Wolff prata om det latinamerikanska mästerverket ”Hundra år av ensamhet” av Gabriel Garcia Marquez. En roman som hon själv översatt till svenska.

    Programledare: Emelie Rosenqvist

    Gäst: Lina Wolff

  • Det finns ingen bättre stil än i den här boken säger veckans gäst Sandra Beijer, bloggare och författare.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Francois Sagans debutroman Bonjour Tristesse från 1954  handlar om den uttråkade och till en början sorglösa sjuttonåriga Cecile och hennes livsnjutande pappa, hans älskarinnor och rivaliteten dom emellan under ett hett sommarlov på Franska rivieran.

    En modern klassiker som direkt gjorde internationell succé och tilldelades Frankrikes kritikerpris och bara några år senare blev till film i Hollywood. Framgångarna gjorde den då 19 - åriga författaren Francoise Sagan till miljonär. Men boken orsakade också skandal i 50-talets Paris på grund av sina omoraliska och dekadenta skildringar.

    Estetiken och stämningen i boken, en blasé uppsyn, i kortklippt hår, uppvikt herrskjorta och stora solglasögon med cigg i handen, har inspirerat både modeikoner och livsstilsbloggare, bland annat Sandra Beijer, bloggare och författare och gäst i avsnittet.

    Programledare: Emelie Rosenqvist

    Gäst: Sandra Beijer

    Klipp: Camilla Blomquist

    Producent: Sukran Kavak

  • Den omöjliga kärleken är kanske inte den enda riktiga kärleken, men den mest intressanta säger författaren Denise Rudberg, som så många andra präglats av Hjalmar Söderbergs kärleksskildring.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ”Den allvarsamma leken” av Hjalmar Söderberg från 1912, utspelar sig i Stockholm i början av förra sekelskiftet och kretsar kring den unga Lydia Stille och Arvid Stjernblom - och deras längtande och plågande kärlek.

    Med sitt enkla och moderna språk, och sin skildring av förälskelsens alla nyanser har boken har kallats “den vackraste kärleksromanen på svenska” ” Den allvarsamma leken” har filmatiserats och dramatiserats i omgångar, senast 2016 i regi av Pernilla August.

    I ”Den allvarsamma leken” är slumpen är en ständig spelare, och den beskrivs som en ”flanörsroman” där huvudpersonerna driver runt planlöst i Stockholm och ett möte leder till ett annat, något som både kan kännas igen både i författaren Hjalmar Söderbergs eget liv, men också i hur många låttexter som helst om kärlek, säger författaren Denise Rudberg, som ser likheter med sitt eget kärleksliv: - Hur många är vi inte som har stått och ”låtsasslumpat” - alltså, ”råkat” gå förbi någons port, arbetsplats, eller favoritbar orimligt många gånger i hopp om att ”stöta på” den vi helst vill träffa. Grejen med den allvarsamma leken är att den är kärlek på riktigt. Den skildrar förälskelsestadiet i alla sina nyanser - förvirring, osäkerhet, smärta och irrationalitet.

    Programledare: Emelie Rosenqvist

    Gäst: Denise Rudberg, författare

    Klipp: Camilla Blomqvist, Emelie Rosenqvist

    Producent: Sukran Kavak

  • Om det är nåt verk som skulle ingå i en svensk litteraturkanon, så är denna, säger Martin Wicklin, journalist och gäst i P3 Klassikern. Alla älskar Vilhelm Mobergs Utvandrarna. För den har allt.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vilhelm Mobergs ”Utvandrar-serie”som kom ut mellan 1949 och 1959 räknas till ett av det stora svenska litterära praktverken. Den har filmatiserats i omgångar, gjorts musikaler av och översatts till många språk.

    Berättelsen bygger på den verkliga utvandringen från Sverige som skedde mellan 1850 och början på 1900-talet då en fjärdedel av Sveriges befolkning, ca en miljon svenskar, lämnade sina hem och begav sig till Amerika.

    Bilden av Amerika som ett frihetens paradis, där allting växte sig stort, lockade människor som aldrig sett kusten, ut på det väldiga havet på livsfarliga båtar fulla med sjukdomar och råttor. Och dom gjorde det av olika anledningar.

    -Visst hade jag hört om svält och missväxt i Sverige på 1800-talet, säger Martin Wicklin, men förtrycket som skildras, var som en hästspark i magen att läsa.

    Utvandrarserien handlar både om varför människor flyr, om drömmen om ett bättre liv, men också vad det innebär att lämna sitt hem, och försöka att slå rot på nytt. Teman som är högst aktuella idag.

    Programledare : Emelie Rosenqvist

    Gäst: Martin Wicklin, journalist och programledare för ”Söndagsintervju i P1

    Producent: Sukran Kavak

  • Vladimir Nabokovs dirty book från 1955 är en ständig inspirationskälla i populärkulturen och att vara en Lolita har blivit ett vedertaget begrepp.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I ”Lolita” följer vi den medelålders pedofilen Humbert Humbert och hur han dyrkar, utnyttjar den tolvåriga flickan Dolores Haze.

    ”Lolita” har alltid ansetts omoralisk, den har kallats pornografisk, snuskig och innan den till slut gavs ut i Paris 1955, refuserades den av fyra amerikanska förlag för dess moraliskt förkastliga innehåll, men kanske också för att den inte föll inom ramen för hur en snuskig bok - om den nu skrevs - borde gestalta sig.

    Genom hela boken befinner vi oss i Humbert Humberts huvud. Lolita är enligt honom en så kallad ”nymfett”, dvs en flicka mellan 9 och 14, i den tidiga puberteten, och har beskrivits som  “ den fatala lockelse som utövas av försigkomna flickor med tandställning och vita sockor”.

    Dragläget mellan Humberts uppenbart sjuka handlingar och det vackra förföriska språket - skapar en olustig och ibland ambivalent upplevelse hos läsaren, vilket gör denna bok till en given klassiker, vare sig man vill det eller inte, säger regissören och dramatikern Lola Zackow. Lola heter egentligen Lolita, men kallar sig helst Lola.

    Programledare: Emelie Rosenqvist

    Gäst: Lola Zackow, dramatiker, regissör, skådespelare samt konstnärligt utvecklingsansvarig på Sveriges Radio Drama.

    Producent: Sukran Kavak



  • En berättelse om mycket mer än spöken, säger journalisten och Creepypoddens Jack Werner. Oscar Wildes klassiska skräcksatir har många bottnar.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Spöket på Canterville från 1887 är en av Oscar Wildes mest kända berättelser -  om den amerikanska familjen som trots alla varningar flyttar till det brittiska godset Canterville där släktspöket skrämt slag på sina ägare i  hundra år men där de nya ägarna helt enkelt vägrar tro på spöket.

    Det är både en slags parodi på den klassiska spökhistorien - där spöket förlorar sin förmåga att skrämmas när ingen tror på honom, och en satir över en kulturkrock mellan nymodiga och pragmatiska amerikaner och de stiffa britterna som är tyngda av sin tradition och aristokrati genom sin olika inställning till spökande slott . Men också en bild över skiftet från det gamla till det nya- Jack Werner ser också hur Oscar Wilde på ett sätt berättar om sig själv, både i rollen som konstnär och homosexuell.

    Programledare: Emelie Rosenqvist

    Gäst: Jack Werner, journalist och programledaren för ”Creepypodden”

    Klipp: Camilla Blomqvist

    Producent: Sukran Kavak

  • Walden är en bok som går att läsa på många sätt säger artisten Annika Norlin. Civilisationskritiskt manifest eller självhjälpsbok i mindfulness?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Amerikanen Henry David Thoreaus klassiska självbiografiska essä från 1854 om mannen som lämnar civilisationen och ger sig ut i vildmarken i jakten på ett enklare och bättre liv, har kallats alltifrån episk hjältedikt, bondepraktika till handbok för meniningsfullt ungkarsliv.

    Sedan den kom ut har den den växt i betydelse och inspirerat både medborgarrättsrörelsen med Martin Luther King och Mahatma Gandhi, men också fungerat som inspiration för klimatrörelsen och idag verkar den obegripligt aktuell med Thoreaus idéer om hur konsumtionssamhället gått för långt, hur människan tappar kontakt med naturen och om hur man egentligen finner mening i en värld som är skapad av människor men som inte ser till människors faktiska behov.

    Annika Norlin, låtskrivare och artist refererar själv till Walden i sin egen roman Stacken, som också berör samma civilisationskritiska tema: Att lämna allt och dra till skogs.

    Programledare: Emelie Rosenqvist

    Gäst: Annika Norlin, låtskrivare och författare

    Producent: Sukran Kavak

  • Författaren Nicolas Lunabba känner igen sig själv och de utsatta barn han arbetar med i Harry Martinsons nattsvarta barndomsskildring i en tid när hemlösa barn såldes på auktion i Sverige.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Nässlorna Blomma skriven av Harry Martinson är baserad på Martinssons egna fruktansvärda barndom på samhällets botten - om den lilla pojken Martin, som efter att familjen fallit samman, auktioneras ut som sockenbarn. Det är å ena sidan en mörk ”coming of age” om kampen för att överleva, å andra sidan en skildring av fattigdomens råaste kärna och det självhat och själsligt utanförskap det föder.

    Boken är Harry Martinssons mest lästa, som senare också blev invald i Svenska Akademin och tilldelades nobelpriset i Litteratur 1974 .

    Programledare: Emelie Rosenqvist

    Gäst: Nicolas Lunabba, debattör, författare och hedersdoktor i Socialt Arbete vid Malmö Universitet

    Producent: Sukran Kavak

  • Marguerite Duras självupplevda roman från 1984 handlar om förbjuden kärlek och en lust så att man kan dö enligt författaren själv.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Älskaren från 1984 utspelar sig i den franska kolonin Indochina år 1930 och bygger på författarens egna minnen från när hon som femtonårig flicka inledde en hemlig relation med en dubbelt så gammal kinesisk man.

    Hindren för deras relation är många: klass, etnicitet, social status och ekonomisk skillnader. Den uppriktiga och skamlösa och samtidigt poetiska skildringen av lust och sexualitet fick stort genomslag när romanen kom 1984. Den blev snabbt en bestseller och belönades med det prestigefyllda litterära Goncourt -priset.

    Men berättelsen handlar inte bara om åtrå och sexualitet, det är också en skildring av att frigöra sig från det man kommer, att som ung söka sig ut i världen, och att som författare, försöka uttrycka det som saknas mall för, menar Kristofer Andersson, kulturjournalist och gäst i programmet.

    Programledare: Emelie Rosenqvist

    Gäst: Kristofer Andersson

    Producent: Sukran Kavak

  • Ska man bara ha med EN bok i en litterär kanon - ska det vara denna, tycker Jens Lapidus.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Möss och Människor av John Steinbeck kom ut 1937 och handlar om vännerna George och Lenny som driver runt som daglönare i Kalifornien under trettiotalets depression. Det är en berättelse om vänskap, och en skildring av brustna drömmar, men också enligt Steinbeck själv, ett utforskande i vad det innebär att vara ”amerikan” när man befinner sig utkanten av samhället, och tillhör de svaga i ett samhälle som är byggt för de starka.

    Möss och Människor är en av John Steinbecks mest älskade böcker, som med sina tidlösa teman återkommande sätts upp, filmatiseras och refereras till och är en av anledningarna till att Steinbeck tilldelades Nobelpriset 1962.

    På drygt 100 sidor lyckas Steinbeck väcka både stora känslor och täcka in tidlösa frågor som vänskap, samhällskritik och människors eviga behov av drömmar.

    Programledare: Emelie Rosenqvist

    Gäst: Jens Lapidus, författare och jurist

    Producent: Sukran Kavak

  • Emma återvänder till sin hemby i Hällero för att hämta ett arv. Väl på plats konfronteras hon med sitt förflutna i en naturmystisk sekt och misstankar väcks kring brodern Henriks mystiska död.

    I thrillerserien Arvet https://sverigesradio.se/grupp/46750 från P3 Serie https://sverigesradio.se/p3serie får vi följa 23-åriga Emma när hon återvänder till sin hemby Hällero för att hämta ett arv. Där konfronteras hon med sin traumatiska uppväxt i en naturmystisk sekt som dyrkar vargar.

    Snart blir hon indragen i en farlig värld av offerceremonier, maktkamp och plötslig passion med sektens kronprins Jerker. I takt med att Emma möter sitt förflutna, väcks misstanken om sektens roll i hennes brors mystiska död.

    Arvet är en ljuddramaserie i fem delar och kretsar kring vår längtan efter samhörighet och vad vi är villiga att offra för att få tillhöra en gemenskap. I rollerna hörs skådespelare som Sara Shirpey, Alexandra Rapaport och Adam Pålsson.

    P3 Serie producerar spänningsdrivna ljuddramaserier inom genrerna krim, thriller och skräck.

  • En bok som kallats den bästa romanen någonsin - Madame Bovary är en tragedi om lust pengar och otrohet. Men enligt författaren handlar den om ingenting!

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Gustave Flauberts roman från 1856, rör sig kring den nygifta Emma Bovary som slukar dåliga romaner, är otrogen mot sin man, försummar sitt enda barn och är en riktig shopoholic. Allt för att hon är uttråkad.

    Romanen orsakade en skandal när den kom ut; Flaubert ställdes inför rätta anklagad för att ha sårat den offentliga moralen.

    Gäst: Donia Saleh, kulturskribent och författare

    Programledare: Emelie Rosenqvist

    Producent: Sukran Kavak