Avsnitt
-
Oscar Karlsson blev pappa i november 2020. Strax innan jul berättar läkarna att de hittat en äggstor tumör i hans höft. Där och då undrar Oscar om den första julen som pappa också ska bli den sista?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vill du höra av dig till producenten Anton Bennebrant eller de medverkande, maila till pappa@sverigesradio.se.
Programmet spelades in 2021.
-
Charlie föds med kvinnlig kropp och börjar först i 20-årsåldern att leva som man. När han träffar sin sambo Ann börjar han längta efter barn. Men är han nog mycket man för att bli pappa?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vill du höra av dig till producenten Anton Bennebrant eller de medverkande, maila till pappa@sverigesradio.se.
Programmet spelades in 2021.
-
Saknas det avsnitt?
-
Christian Persman har arbetat i skolan hela sitt liv, men hos hans son Ville skapar skolmiljön bara ångest. Familjen letar efter lösningar, utan framgång. Och i 8:e klass exploderar Villes känslor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ville springer i panik från familjens hem, i motsatt riktning från skolan. Skolväskan står kvar i hallen, hans jacka hänger på en krok - och Ville återvänder aldrig till högstadieskolan.
Den oktoberdagen 2018 blir början på en lång resa för både Ville och hans pappa Christian.
Vill du höra av dig till producenten Anton Bennebrant eller de medverkande - maila till pappa@sverigesradio.se.
Programmet spelades in 2021.
Slutmix Kalle Andersson
-
När Gustav Eriksson ska läsa godnattsaga för sin dotter får han inte fram orden. Efter middagen med familjen satte han fingrarna i halsen och spydde. Nu brinner det i svalget. Det här går inte längre.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Gustav misslyckas att läsa en saga för sin femåriga dotter blir det en vändpunkt i hans liv: Han inser att han måste söka hjälp för den ätstörning som han dolt för sin omgivning.
Länge trodde han att självsvälten och överträningen var något han kunde kontrollera, och att känslan av att behöva spy skulle försvinna när han blev pappa. Men, lösningen var mer krävande och komplicerad.
Behandlingen pågick under ett år, och det har nu gått två år sedan Gustav friskförklarades.
Lever du, eller någon i din närhet, med ätstörning? Här finns kontaktuppgifter till den stödtelefon som föreningen Frisk & Fri driver.
Vill du höra av dig till producenten Anton Bennebrant eller de medverkande, maila till pappa@sverigesradio.se.
Programmet spelades in 2021.
-
Som trummis och gitarrist i olika vit makt-band stod han på scen och spelade in skivor. I dag tar han avstånd från hatet, och vill lära sina barn att vara fördomsfria.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De band han har spelat i har hyllat Nazityskland, utmålat invandring som ett hot mot Sverige och manat till nationalistisk kamp. Men för två år sedan gick Tom skilda vägar med sitt sista band.
Han beskriver det som att blivit trött på att hata, och att han sedan dess omvärderat livet. Han har blivit en mer närvarande pappa, säger han. Och nu vill han lära dem om människors lika värde.
– För dem vill jag framhålla det annorlunda, att jag tycker det är coolt.
I dag gör han egen musik under artistnamnet När luften tar slut. I texterna reflekterar han över sin egen bana, samtidigt som han tar avstånd från rasism och främlingsfientlighet.
Programmet sändes första gången i januari 2021.
Anton Bennebrant
pappa@sverigesradio.se -
Nyårsdagen 2012 får Ola Engström beskedet att hans dotter avlidit i en skoterolycka. Ella har nyss fyllt år och Ola skyndar hem från nyårsfirandet i Stockholm.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sista gången de talades vid var på nyårsaftons natt när de önskade varandra gott nytt år. På eftermiddagen 1 januari blir Ola uppringd av polisen, som berättar att hans dotter varit med om en olycka och är på väg till sjukhuset.
Ola, hans sambo Anna och deras gemensamma dotter packar sina väskor samtidigt som de försöker boka om sina flygbiljetter. De vill ta sig hem till Luleå så fort det bara går.
– Men ungefär en timme senare, jag tror att klockan var fyra. Då ringer Ellas mamma och säger att hon är död.
Det har snart gått nio år sedan Ella dog. Och även om saknaden efter henne är stor, så kan Ola också glädjas åt minnen av sådant som han och Ella delat. Som när de fick se sin gemensamma idol Lars Winnerbäck uppträda på Cirkus i Stockholm den sista vintern.
– Sen på hotellet så analyserade vi konserten: De nya låtarna och tjejen som spelade trummor. Det är ett otroligt fint minne, säger Ola.
Han har också, sedan Ella dog, bearbetat sina känslor av sorg och saknad genom att skriva egen musik. I låten 1375 steg beskriver han promenaden till Ellas grav, som ligger nära familjens hus i kyrkbyn i Luleå.
– Hon finns med mig hela tiden i replokalen, i studion, hemma i soffan när jag komponerar.
Programmet sändes första gången i december 2020.
Anton Bennebrant
pappa@sverigesradio.se -
När Lasse blev pappa bytte han storstad och krogliv mot att vara förälder till ett barn med en svår CP-skada. En verklighet han inte alls var beredd på när sonen föddes.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lasses son Marcus är 22 år och har en grav CP-skada. Han tar sig fram med en permobil som han styr med huvudet, och behöver tillgång till vård dygnet runt. Det gör att han fortfarande bor hemma i föräldrarnas villa utanför Luleå.
När Marcus föddes hade Lasse egentligen gett upp drömmen om att bli pappa. Han bodde i Stockholm, arbetade mycket och gillade att hänga på krogen. Men när han återförenades med sin tonårsflickvän Berit så vände livet.
Han flyttade hem till Luleå, och snart väntade de barn. Lasse var stolt och glad över att ha blivit pappa, men Marcus skada innebar också att hans förväntningar ställdes på ända. Första året övernattade den nya familjen 125 nätter i en vårdsal.
– Vi hade väl tänkt oss lite bäbislycka, som många andra har sin bäbislycka. Men jag tror att Marcus kom i rätt tid, till rätt kille, till rätt familj.
I dag driver Lasse det företag som anställer Marcus assistenter. Han lägger scheman, betalar ut lön och leder arbetet med sonens vård. Till nyblivna föräldrar till barn med funktionshinder ger han rådet att hålla huvudet kallt.
– Var inte rädd. Livet går vidare. Och vad du än har för barn, njut av din papparoll. Det finns säkert skitbra pappaböcker att läsa, men det är inte säkert att de passar varken dig eller ditt barn.
Programmet sändes första gången i radio sommaren 2020. Har du en berättelse om pappaskap som blev annorlunda än du tänkt dig? Hör gärna av dig.Anton Bennebrant
pappa@sverigesradio.se -
Ava Wizelius levde sitt liv som man, men bar på en hemlighet. När familjen somnat på kvällen surrade tankarna om att hon egentligen ville leva som kvinna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Ava Wizelius blev pappa för första gången var hon 24. Relationen med hennes fru Pim var både ny och stormig, och Ava kände sig osäker inför att bli förälder.
– Jag hade problem med känslolivet. Om det blev ett barn, skulle jag kunna älska det på rätt sätt?
Men när Iris var hos dem fann Ava en trygghet i att vara pappa som hon upplever än i dag. Samtidigt som hennes könsdysfori (känslan av att kropp och könsidentitet inte överensstämmer) fick henne att må dåligt, var pappaskapet något som fick henne att må bra.
Könsdysforin beskriver hon som ett svart hål som växte på insidan. Hon försökte på alla sätt att leva upp till bilden av en riktig karlakarl: Köpte sportbil, skoter och avfärdade pride-parader som trams - och trots det kunde hon inte släppa känslan av att vilja vara kvinna.
Pim har förstått att Ava mår dåligt. Hon har varit tyst och frånvarande. Och en kväll, när de nattat barnen, börjar Ava stapplande berätta om det som tynger henne.
Producent, Anton Bennebrant
pappa@sverigesradio.se -
Kan du hjälpa mig att bli gravid? När Johan får den frågan av sin tjejkompis vet han först inte vad han ska svara. Några dagar senare ringer han upp och säger: Ok, vi kör.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Johan Berglund hade förlikat sig med att det inte skulle bli några barn för hans del. Han hade rest mycket, var singel och närmade sig 40-årsdagen. Men när Pia Alkman ställde frågan om han ville bli hennes medförälder, öppnades möjligheten att bli pappa.
Anton Bennebrant
pappa@sverigesradio.se -
Hans barn vet att pappa en dag kan vara busig och kul - och nästa vilja dra ner persiennerna och sova. Det måste vara svårt att vara barn till någon som är bipolär, säger Pontus Johansson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Pontus Johansson är 33 och fick diagnosen bipolär sjukdom typ 2 i början av 2020. Han har två barn med två kvinnor, och barnen bor varannan vecka hemma hos honom i Råneå utanför Luleå.
Kanske, säger han, hade relationerna inte tagit slut om han fått medicin och behandling av sin sjukdom tidigare. I dag försöker han att lära sig att leva med sjukdomen, och har bestämt sig för att han inte vill ha fler barn.
Anton Bennebrant
pappa@sverigesradio.se -
När Anders Karlsson ska bli pappa oroar han sig för hur det ska gå. Han är spastiker och använder rullstol, och både skötbord och spjälsäng är gjorda för att användas av stående personer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Anders ligger ofta på golvet tillsammans med dottern Nova när hon är liten. Han är hennes trygghet när de leker tittut, kramas och busar. Men Anders begränsas också av sin funktionsvariation i vardagen med ett bebis.
När Nova behöver en ny blöja är det oftast hans fru Sara som tar det. Och när hon vaknar på natten är det Sara som måste lyfta upp henne, då Anders inte kan sträcka sig ner i spjälsängen på ett tryggt sätt.
Anders vet att familjen skulle beviljas assistanstimmar om de bara ansökte, men i det längsta prioriterar de känslan av att klara sig själva. Men till slut går det inte längre.
Anton Bennebrant
pappa@sverigesradio.se -
Som trummis och gitarrist i olika vit makt-band stod han på scen och spelade in skivor. I dag tar han avstånd från hatet, och vill lära sina barn att vara fördomsfria.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De band han har spelat i har hyllat Nazityskland, utmålat invandring som ett hot mot Sverige och manat till nationalistisk kamp. Men för två år sedan gick Tom skilda vägar med sitt sista band.
Han beskriver det som att blivit trött på att hata, och att han sedan dess omvärderat livet. Han har blivit en mer närvarande pappa, säger han. Och nu vill han lära dem om människors lika värde.
– För dem vill jag framhålla det annorlunda, att jag tycker det är coolt.
I dag gör han egen musik under artistnamnet När luften tar slut. I texterna reflekterar han över sin egen bana, samtidigt som han tar avstånd från rasism och främlingsfientlighet.
Anton Bennebrant
pappa@sverigesradio.se -
När ettårige Markus flyttade hem till sina biologiska föräldrar tvekade Magnus till att fortsätta som familjehem. Men sju år senare har fler än tio barn bott hemma hos familjen Winter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Magnus och Jessica Winters biologiska dotter Nelly fyllt fyra ansökte de om att få bli familjehem. De har både vuxit upp i familjer där man tog emot det som då kallades fosterbarn, och kände att de kunde erbjuda kärlek och trygghet till fler barn.
Markus, som var deras första placering, kom till familjen bara fem månader gammal. Nio månader senare flyttade han hem till sina biologiska föräldrar - ett uppbrott som Magnus beskriver som ren hjärtekross.
I dag har familjen fyra barn som bor hemma: Nelly, 16-årige Odew och bröderna Blix och Chodrey som placerades hos familjen 2015.
Anton Bennebrant
pappa@sverigesradio.se -
Nyårsdagen 2012 får Ola Engström beskedet att hans dotter avlidit i en skoterolycka. Ella har nyss fyllt sexton och pappa Ola Engström skyndar nu hem från nyårsfirandet Stockholm. Början på en lång resa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sista gången de talades vid var på nyårsaftons natt när de önskade varandra gott nytt år. På eftermiddagen 1 januari blir Ola uppringd av polisen, som berättar att hans dotter varit med om en olycka och är på väg till sjukhuset.
Ola, hans sambo Anna och deras gemensamma dotter packar sina väskor samtidigt som de försöker boka om sina flygbiljetter. De vill ta sig hem till Luleå så fort det bara går.
– Men ungefär en timme senare, jag tror att klockan var fyra. Då ringer Ellas mamma och säger att hon är död.
Det har snart gått nio år sedan Ella dog. Och även om saknaden efter henne är stor, så kan Ola också glädjas åt minnen av sådant som han och Ella delat. Som när de fick se sin gemensamma idol Lars Winnerbäck uppträda på Cirkus i Stockholm den sista vintern.
– Sen på hotellet så analyserade vi konserten: De nya låtarna och tjejen som spelade trummor. Det är ett otroligt fint minne, säger Ola.
Han har också, sedan Ella dog, bearbetat sina känslor av sorg och saknad genom att skriva egen musik. I låten 1375 steg beskriver han promenaden till Ellas grav, som ligger nära familjens hus i kyrkbyn i Luleå.
– Hon finns med mig hela tiden i replokalen, i studion, hemma i soffan när jag komponerar.
Anton Bennebrant
pappa@sverigesradio.se -
Tre månader innan Igor och Patrik ska bli föräldrar via en surrogatmamma får de veta att barnens liv är i fara. På ett sjukhus i Mexiko kämpar för tidigt födda Erik och Inez medan räkningarna växer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Igor Arboleda och Patrik Selling har längtat länge efter att bli föräldrar och väljer till slut ett surrogatarrangemang med en värdmamma i Mexiko och en äggdonator.
För att kunna delta i surrogatprogrammet har de sparat och lånat ihop en stor summa pengar, men när barnen måste förlösas tre månader för tidigt förändras allt.
Papporna måste resa till Mexiko så snart de kan, och redan innan planet lyft har de insett att den vård som krävs för att hålla barnen vid liv kommer att kosta mer än de har.
Medan sjukhusräkningarna växer måste de nu hitta ett sätt att få ihop de pengar som krävs. Via nätet skickar de en vädjan om hjälp: Help our babies Inez and Erik survive! Och då händer det.
Anton Bennebrant
pappa@sverigesradio.se -
När Ahmad Marei blir pappa till Abed är det Syriska inbördeskriget i sin början. Men hur länge kan familjen stanna kvar i ett land där bomberna faller?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Två år senare flyr Ahmad till Europa för att försöka skapa en bättre framtid för sin familj. Han har tagit beslutet tillsammans med sin fru, att hon ska stanna i Syrien då resan över medelhavet är för farlig för ett litet barn. Om han varit den som stannat, skulle han ha tvingats strida för den Syriska regimen.
– Och det ville jag inte, jag är datakille som ni säger. Hur kan jag ta vapen och döda någon? Jag vill leva på ett tryggt ställe.
När taxin rullar iväg från deras hem vet han inte när eller om han kommer att få se honom igen. Han ser sin pappa, fru och son försvinna i backspegeln.
Anton Bennebrant
pappa@sverigesradio.se -
Magnus Nilsson ville bli den lekfulla pappan som spelar boll och tar med barnen på äventyr. Men det blev han inte. Tiden som FN-soldat gav honom svåra ryggsmärtor och minnen som hemsöker honom.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Magnus Nilsson 2009 blev pappa till Carl kändes det som att livet var på väg att vända. Han hade träffat sin sambo Ulrica på nätet två år tidigare och tillsammans hade de köpt hus utanför Halmstad. Men minnena från FN-tjänsten i Kosovo och den ryggskada han ådragit sig där tyngde honom.
– Var du än går där så är det bara förödelse. Kvinnor som är våldtagna som trillar ihop och kollapsar. Det fanns massgravar som grävdes upp när jag var där. Och de lukterna, jag vet inte hur jag ska beskriva det.
I dag är han diagnostiserad med post-traumatiskt stressyndrom och använder ofta käpp eller rullstol för att ta sig fram. Helst hade han klarat sig utan hjälpmedel för att inte hänga med i ungarnas tempo väger tungt på honom.
– Jag känner mig inte tillräcklig att vara med dem så mycket som jag vill. Jag är ju inte den som är ute och sparkar boll. Men jag läser för mina barn varje kväll. Jag försöker hela tiden prata med dem, så mycket jag kan.
Ett program av Anton Bennebrant i serien Pappa på riktigt. Har du en berättelse om pappaskap som blev annorlunda än du tänkt dig? Hör gärna av dig på pappa@sverigesradio.se.
-
När André Thurströms dotter föds är han kriminell och aktiv narkotikamissbrukare. I dag är han nykter men vilken roll ska han spela i sitt barns framtid?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När André Bengtssons dotter föds sitter han häktad med fulla restriktioner. En lucka i dörren till cellen öppnas.
– Jag ska bara hälsa att din dotter föddes i natt, säger kriminalvårdaren på andra sidan.
När luckan stängs är han ensam igen Sin dottern träffar han först två år senare, efter att han avtjänat ett fängelsestraff för bland annat narkotikabrott.
Efter att han 2012 brutit med drogerna försökte han skapa en relation till dottern, men det visade sig vara svårt. Dottern hade redan en pappafigur i sitt liv, den kille som hennes mamma levt med sedan hon var liten.
Vilken roll ska André spela i sin dotters liv?
Sedan programmet spelades in har André gift sig och bytt efternamn. Han heter numer Thurström.
Anton Bennebrant
pappa@sverigesradio.se -
När Lasse blev pappa bytte han storstad och krogliv mot att vara förälder till ett barn med en svår CP-skada. En verklighet han inte alls var beredd på när sonen föddes.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lasses son Marcus är 22 år och har en grav CP-skada. Han tar sig fram med en permobil som han styr med huvudet, och behöver tillgång till vård dygnet runt. Det gör att han fortfarande bor hemma i föräldrarnas villa utanför Luleå.
När Marcus föddes hade Lasse egentligen gett upp drömmen om att bli pappa. Han bodde i Stockholm, arbetade mycket och gillade att hänga på krogen. Men när han återförenades med sin tonårsflickvän Berit så vände livet.
Han flyttade hem till Luleå, och snart väntade de barn. Lasse var stolt och glad över att ha blivit pappa, men Marcus skada innebar också att hans förväntningar ställdes på ända. Första året övernattade den nya familjen 125 nätter i en vårdsal.
– Vi hade väl tänkt oss lite bäbislycka, som många andra har sin bäbislycka. Men jag tror att Marcus kom i rätt tid, till rätt kille, till rätt familj.
I dag driver Lasse det företag som anställer Marcus assistenter. Han lägger scheman, betalar ut lön och leder arbetet med sonens vård. Till nyblivna föräldrar till barn med funktionshinder ger han rådet att hålla huvudet kallt.
– Var inte rädd. Livet går vidare. Och vad du än har för barn, njut av din papparoll. Det finns säkert skitbra pappaböcker att läsa, men det är inte säkert att de passar varken dig eller ditt barn.
Ett program av Anton Bennebrant i serien Pappa på riktigt. Har du en berättelse om pappaskap som blev annorlunda än du tänkt dig?Hör gärna av dig på pappa@sverigesradio.se