Avsnitt

 • Godsägaren Florence Stephens är en förmögen dam med stallet fullt av hästar. Hon har nära band till kungahuset och tar sig an prins Carl Bernadotte. Ett fint uppdrag som får förödande konsekvenser.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Florence Stephens växer upp på det mäktiga godset Huseby bruk utanför Växjö. Hon är en skicklig ryttare med stark känsla för djur, men verkar ha svårare att avgöra vilka människor som är att lita på. 1957 briserar Husebyskandalen, en omskakande härva med förgreningar ända upp i kungahuset.

  Medverkande:
  Thomas Rosell, har jobbat för Florence Stephens. 
  Sofie Magnusson, VD Huseby bruk. 
  Erik Wångmar, docent i historia, Linnéuniversitetet. 
  Malin Lennartsson, docent i historia, Linnéuniversitetet.
  Gustaf Klarin läser breven från Jean Jacques De Geere.

  Bilderna i kollaget:
  Prins Carl Bernadotte (ung), Bernadottebibliotekets bildarkiv
  Prins Carl Bernadotte och Florence Stephens, SVT Bild 
  Huseby bruk, foto Jan-Erik Anderbjörk, Kulturparken Småland
  Florence Stephens med sin häst, foto Huseby Bruk
  Florence och hennes systrar, foto Huseby Bruk

  Dokumentären är gjort 2021 och sändes då som en P4 Dokumentär.
  Reporter Cecilia Ohlén.
  Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.
  Ljudmix Olle Sjöström.

 • Tidigt 70-talet flyttar konstnären Otto Muehl och 50 unga människor till byn Friedrichshof utanför Wien för att förverkliga drömmen om ett annat liv med konst, gemensam egendom och fritt sex.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Mängder av människor flyttar till Friedrichshof och det bildas också kollektiv runt om i Europa, bland annat i Stockholm. Destruktiva parförhållandet ska utplånas och man lever med fri sexualitet, där man sover med olika personer efter ett schema.

  Otto Muehl har idéer om att blanda konst och terapi – varje kväll har medlemmarna i kollektivet terapikvällar. De målar och leker. Här skulle man skapa den nya fria människan och det föds barn som uppfostras kollektivt.

  Ett program av Lotta Erikson om kollektivet Friedrichshof, som skulle frigöra människorna och skapa ett paradis. Kollektivet fanns fram till 1990 då Otto Muehl sattes i fängelse i Österrike för övergrepp mot minderåriga. Från 2004.

  Producent: Håkan Engström

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • Mirko vaknar upp i cellen efter Säpos tillslag. Lättnaden byts till oro för hur den avslöjade agentverksamhet ska drabba familjen nu när han blivit huvudperson i en av 80-talets stora spionhärvor.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Men trots medieturbulensen under 1986, med utvisningarna av diplomaterna och spionmålet mot Mirko Klöverberg, offentliggörs aldrig Lennart Jarvéns roll som Säpos dubbelagent. Uppdraget blir istället en väl bevarad hemlighet i flera decennier - Ända tills det förflutna knackar på dörren…

  Det här är den fjärde och sista delen av “Dubbelagenten”, historien om officeren och tävlingsryttaren Lennart Jarvén som värvas av Säpo som dubbelagent mot den tjeckiska underrättelsetjänsten - mitt under det kalla kriget.

  Av: Fredrik Johnsson & Kristofer Hansson

  Producent: Mikael Cohen

  Slutmix: Staffan Schöier

  Serien är producerad 2024.

 • När Säpos motoperation har pågått under ett antal år vill de tjeckiska uppdragsgivarna ha ett möte med sin agent Lennart Jarvén. Har de genomskådat Lennarts dubbelspel?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  I samma veva har den grävande journalisten Leif Brännström på Expressen fått nys om att man planerar att visa ut ett stort antal diplomater på Tjeckoslovakiens ambassad i Stockholm. Nyheten slår ner som en bomb och leder snart till konsekvenser för både Lennart och den tjeckiske agenten Mirko Klöverberg.

  Det här är den tredje delen av “Dubbelagenten”, om hur officeren Lennart Jarvéns och exiltjecken Mirko Klöverbergs vägar korsas under det kalla kriget.

  Av: Kristofer Hansson & Fredrik Johnsson

  Producent: Mikael Cohen

  Slutmix: Staffan Schöier

  Serien är producerad 2024.

 • Officeren Lennart Jarvén har engagerats som dubbelagent av den svenska Säkerhetspolisen. Parallellt får Lennart spionutbildning av den tjeckiska underrättelsetjänsten som tror att han jobbar för dem.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Samtidigt står exiltjecken Mirko Klöverberg inför ett dilemma. Efter att ha lämnat sitt gamla hemland Tjeckoslovakien i samband med Sovjets inmarsch 1968 måste han nu utföra vissa tjänster för att få träffa sin son som är kvar i landet. För sent inser han konsekvenserna.

  Det här är den andra delen av “Dubbelagenten”, historien om officeren och tävlingsryttaren Lennart Jarvén som blir Säpos dubbelagent mot den tjeckiska underrättelsetjänsten - mitt under det kalla kriget.

  Av: Fredrik Johnsson & Kristofer Hansson

  Producent: Mikael Cohen

  Slutmix: Jacob Gustavsson

  Serien är producerad 2024.

 • 1986 briserar en uppseendeväckande spionhistoria i Sverige. Härvan leder till ett stort antal utvisningar av tjeckiska diplomater och en uppmärksammad spionrättegång.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Men vad som inte framgår i nyhetsrapporteringen är att Säkerhetspolisen använt sig av den svenske officeren Lennart Jarvén som dubbelagent mot den tjeckiska underrättelsetjänsten, något som ska förbli okänt i flera decennier.

  Mitt under det kalla kriget har Lennart, som även är en av de mest framgångsrika amatörryttarna i Sverige, besökt en världscuptävling i det kommunistiska Tjeckoslovakien. Här utsätts han för ett värvningsförsök av underrättelseofficeren “George” som vill ha information om svensk militärteknik. När Lennart är hemma i Sverige igen kontaktar han Säpo som nu föreslår en motoperation.

  Av: Kristofer Hansson & Fredrik Johnsson

  Producent: Mikael Cohen

  Slutmix: Jacob Gustavsson

  Serien är producerad 2024.

 • En mataffär i Hökarängen i Stockholm. Skyltarna med lockpriser syns på långt håll. Hit kommer barnfamiljer och de som inte har råd att handla någon annanstans. För här finns det allra billigaste.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Ola Johnsson, 52, lever på socialbidrag. Det är tjugo år sedan han jobbade. När köttbullarna han köpt för tio kronor och räksalladen han köpt för sju kronor, är slut, brukar han samla pantburkar för att få pengarna att räcka.

  Ofta skäms han och tycker att folk stirrar.

  – Man gör ju en tjänst åt samhället genom att samla burkar, men det är ungefär som om man vore någon jävla tiggare.

  Dokumentären gjordes 2014.

  Reporter Randi Mossige-Norheim.

  Randi Mossige-Norheim: Så jobbade jag med "Lågprishyllan

 • Sveriges försök att tvångsutvisa irakier utan uppehållstillstånd går inte som planerat, Irak tar inte längre emot dem. Trots det sitter irakier inlåsta i Migrationsverkets förvar på obestämd tid.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Hösten 2023.

  Nana och Rauke har utvisats från Sverige till Irak med ett chartrat plan. De är bland de första att tvångsutvisas till Irak på över tio år. Innan dess har Irak inte velat ta emot tvångsutvisade, med hänvisning till de här människornas säkerhet. Men 2023 har Sverige och Irak, enligt regeringskansliet, nått en ”samsyn” beträffande tvångsutvisningarna.

  Tidigt en onsdagsmorgon kommer gränspolisen till radhuset för att ta en storebror, en lillasyster och deras pappa till förvaret. Familjen kom till Sverige från Irak 2015.

  Syskonen försöker hänga med i skolan medan de är inlåsta i förvaret, men det är svårt.

  - Jag ska plugga och inte ge upp, säger storebror till sin handläggare på gränspolisen.

  Under tiden planerar polisen och andra inblandade myndigheter för nya utvisningar till Irak.

  Tvångsutvisningarna upphör

  Något händer i relationen mellan Sverige och Irak, och tvångsutvisningarna upphör, i alla fall tills vidare. Men det här är ingenting myndigheterna kommunicerar utåt. Samtidigt sitter irakier inlåsta i förvar i månader, och nya personer tas i förvar, trots att det inte längre är möjligt för Sverige att utvisa dem.

  -Ingen bryr sig, vi är inte människor. Vi är bara en siffra för myndigheterna, säger ”Ali” som suttit i förvaret i sju månader.

  I över ett halvår har P1 Dokumentärs reporter Randi Mossige-Norheim kunnat följa myndigheternas arbete med utvisningar inifrån, med hjälp av läckta dokument från gränspolisen.

  Producent: Anna Frey

  Slutmix: Jakob Lalér

  Programmet är gjort 2024

 • Sommaren 2023. Innan skolterminen börjat tas artonåriga Nana i förvar. Samma sak händer Rauke, gränspolisen griper honom på jobbet. De blir bland de första att tvångsutvisas till Irak på över tio år.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  I mer än ett decennium har Sverige inte kunnat tvångsutvisa irakier, eftersom Irak har vägrat ta emot dem med hänvisning till de här människornas säkerhet.

  I Malmö väntar Raukes lillasyster Dido på att det ska bli hennes tur att utvisas.

  Och Nanas kompisar i Hässleholm undrar om de någonsin kommer träffa Nana igen.

  Regeringskansliet hänvisar till att det förts samtal mellan Sverige och Irak och att länderna nått en ”samsyn” beträffande tvångsutvisningar till Irak. Men vilka beslut som fattats och av vem är svårt att ta reda på, inte minst för de personer som väntar på att utvisas. 

  Den nya svenska migrationspolitiken

  Sen flyktingkrisen 2015 har migrationspolitiken skärpts.

  Nana och Rauke är några av dem som påverkas av politikernas ambitioner att skapa ordning och reda i den svenska migrationspolitiken. Den som har fått nej på sin asylansökan ska inte kunna stanna kvar i Sverige, utan måste lämna landet. Politikerna kallar det ett paradigmskifte. Färre personer ska beviljas asyl och antalet platser i migrationsverkets förvar ska utökas.

  Polisen och Migrationsverket har fått i uppdrag att effektivisera återvändandearbetet, som det kallas, alltså att öka takten på utvisningarna.

  I över ett halvår har P1 Dokumentärs reporter Randi Mossige-Norheim kunnat följa myndigheternas arbete med utvisningar inifrån, med hjälp av läckta dokument från gränspolisen. Hur går myndigheternas arbete med att genomföra den nya politiken till? Vilka är det som ska utvisas och vilka är det som sätts i förvar?

  Producent: Anna Frey

  Slutmix: Tor Sigvardson och Jakob Lalér

  Programmet är gjort 2024

 • Dödsmässan i Berwaldhallen orsakar demonstrationer, bombhot och moraldebatt. Föreställningen försöker stoppas, musiker hoppar av och kompositören Sven David Sandström får gå under jorden.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  I mitten av 70-talet beställer Sveriges Radio ett musikstycke av poeten Tobias Berggren och den då okände tonsättaren Sven David Sandström. Åren går och när de kommer tillbaka har de komponerat ett jätteverk. De kallar det en dödsmässa för de barn som dog i förintelselägren under andra världskriget. Musikverket är för två körer, barnkör, stor symfoniorkester och fyra operasolister. I mässan iscensätts våldtäkter på barn, med citat hämtade från porrfilmer, parodier på kristna texter blandat med snapsvisor.

  Under repetitionerna av verket vill representanter för både politiska partier och frikyrkan stoppa föreställningen, musiker hoppar av och föräldrar till barn i barnkören förbjuder barnen att vara med. Berwaldhallen bombhotas och kompositören får gå under jorden.

  Sven David Sandströms Requiem, De ur alla minnen fallna, kommer bli det dyraste verk Sveriges Radio någonsin beställt, ett verk som både skapade skandal och gjorde succé. Det har aldrig uppförts igen.

  Sven-David Sandström, en av Sveriges mest kända tonsättare, gick bort i juni i år 2019 innan dokumentären var färdigställd.

  Reporter Märta Myrstener
  Producent Håkan Engström
  Slutmix Elvira Björnfot

  Programmet gjordes 2019.

 • Om du gillade våra serie Operationsresorna vill vi tipsa om en ny dokumentär från våra kollegor på P3 Nyheter Dokumentär.

  Den handlar om en av Sveriges mest kända hudvårdsutbildningar där tidigare elever börjar vittna om ett hierarkiskt styre, offentlig förnedring och kollektiv bestraffning.
  P3 Nyheter Dokumentär: Skönhetsskolan – hudvård, makt och förnedring. Lyssna i Sveriges Radio Play.

 • På 1980-talet genomgår Stockholm en total förvandling. Ytan och individen blir viktigare än politiken och kollektivet. Kroglivet exploderar, fastigheterna renoveras och stan får ett helt nytt ljus.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  På sin balkong på Gärdet står författaren och journalisten Claes Britton och tittar ut över Stockholm. På 1970-talet låg Stockholm mörk och sliten vid Mälarens inlopp och väntade på något. Då kom 80-talet och förändrade allt. 

   Stockholm på 1970-talet kändes som en evig söndag i november. Krogarna luktade inrökta heltäckningsmattor och Janssons frestelse, säger Claes.   

  På 1960-talet hade barnfamiljerna lämnat Stockholms innerstad och flyttat ut till förorterna istället men på 80-talet flyttar unga människor tillbaka in till stan igen. Det är lätt att få tag i rivningskontrakt och andrahandskontrakt. Samtidigt förändras lagen om utskänkning och nya krogar börjar dyka upp på gatorna. Kreditmarknaden avreglerades, börsen blev som tokig och utanför Café Opera bara växte kön. 

   Sen kom PA&CO, och en sån krog hade man aldrig sett förut. Med kristallkronor och fläktrör i taket och bara 38 sittplatser. Kändisarna flockades och det blev som ett extra vardagsrum för alla nattdjur, säger artisten Mauro Scocco.  

  Nu har samhället en ny riktning och alla typer av monopol känns förlegade. Staten känns trött. Och en kommersiell hedonism sveper fram på gatorna i Stockholm. Folkhemmet ger en fadd smak i munnen.

   

  Från Progg till Prada - är en dokumentär om Stockholms förvandling på 1980-talet av Anna Åkerlund. 

  Producent: Håkan Engström 

  Slutmix: Tor Sigvardson

  Programmet är från 2024. Medverkande i programmet är Claes Britton, Susanne Ljung, Mauro Scocco och Carouschka Streijffert. 

   

 • En sensommardag 1951 lämnas min 7 åriga mamma på en internatskola för missionärsbarn i södra Indien. Åren här på skolan kommer att påverka mamma och hennes yngre syskons liv på djupet.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  När min mamma Inger var två år fick hennes föräldrar jobb som missionärer i Indien. Det var 1946. I tolv år spred min mormor och morfar Guds ord i indiska kyrkor och skolor. De tyckte att jobbet var så viktigt att de lämnade min mamma och hennes syskon på en internatskola i Indien. När mamma till slut kom hem till Sverige igen kände hon sig som en främling i sitt eget land. Var uppdraget åt Gud värt det?

  I den här dokumentären får ni möta min mamma Inger och hennes två systrar Astrid och Gunvor och klasskamraten Maj-Kristin. Ni får höra om deras upplevelse av att bli lämnad på internatskolan utan sina föräldrar. Och om att efter 12 år i Indien komma hem som främling till sitt eget hemland. Den handlar om hur livet har påverkats av relationen till Gud, familjen och missionärsbarnsuppväxten.

  Av Martin Thurfjell

  Producent Håkan Engström

  Slutmix Jacob Lalér

  2024

 • 28-årige Magnus Kärnbo var först ut på järnvägsrälsen den där eftermiddagen, han ville visa framfötterna och se till att stolpen vid spår U2 blev jordad i tid. Istället kom tåget.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Dokumentären är berättelsen om en av de drygt femtio svenskar som varje år dör på sin arbetsplats

  Reporter: Måns Mosesson

  Producent: Håkan Engström

  Programmet är från 2012 ur serien Kluvet Land

 • En mörk vinterkväll, precis när Stina klätt av sig för att lägga sig, tittar hon upp mot sitt fönster i lägenheten på bottenplan. Hon tror knappt sina ögon. Där står en man och tittar in.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Stina har aldrig känt sig så utsatt. Fönstertittaren kommer tillbaka och hon börjar känna sig förföljd i sitt eget hem. Hon vågar inte gå ute på kvällarna, sova i sin egen säng och kontrollerar konstant att dörren är låst. Stina väntar bara på att mannen ska komma tillbaka. Är det en stalker?

  - Det blir som att väggarna är jättetunna och fönsterna och dörrarna känns inte alls stängda och låsta. Det blir som att jag är som i en glasbox och han kan se mig och han kommer för att ta mig, säger Stina.

  Men snart visar det sig att Stina inte är ensam. Samma man har tittat in i andra tjejers hem.

  Tar saken i egna händer

  Tjejerna på bottenvåningen som blivit utsatta för fönstertittaren försöker få hjälp från polisen. Men polisen kan inte göra någonting om de inte kan ta på bar gärning, eller bevisa att det är en och samma person som utsatt dem alla.

  Då bestämmer de sig - tjejerna måste ta saken i egna händer.

  Att fånga en fönstertittare är en dokumentär av Hedda Hallsenius och Malva Thaning. 

  Producent: Anna Frey 

  Slutmix: Tor Sigvardson

  Programmet är från 2024. Stina och de andra medverkande heter egentligen någonting annat.

 • Magnuz är docent i meteorologi och säger själv att han har radikaliserats. Nu kallar han sig klimataktivist. Han är en av allt fler forskare världen över som blir aktivister.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Med vita labbrockar lämnar de skrivbord och laboratorium för att gå ut och bli en del av ”gatans parlament” i protest mot att de som styr inte tar klimatkrisen på allvar.

  En klimatforskare som tagit steget mot att bli aktivist är luftföroreningsexperten och meteorologen Magnuz Engardt. Efter mycket övervägande följde han med de andra forskaraktivisterna upp på barrikaderna som en Scientist Rebellion. Reportern Catharina Ericsson Ulfves har följt honom och de andra aktivisterna under ett års tid för att förstå hur de resonerar och för att se vad de gör.

  Ett program från 2024

  Av: Catharina Ericsson Ulfves

  Producent: Ylva Lindgren

  Slutmix: Jakob Lalér

  Musiken i programmet:

  Trentemöller ”Miss you”

  Ulfves/Redman ”Withering”

 • På nätterna förvandlas city till en sovplats för hemlösa. Kent och Lennart sover på Centralen. Micke under en bro en bit bort, medan Jari ofta byter plats för natten.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Micke 50 år kraschade mitt i livet och karriären inom precessindustrin och planerade att ta sitt liv, men han valde att gå ut i hemlöshet istället.

  Pensionärerna Lennart och Kent, båda runt 70, blev hemlösa efter pensionen. Medan de väntar på att boendesituationen ska lösa sig spenderar de nätterna på en bänk på Stockholms centralstation.

  Musiken har alltid varit en stor del av Jaris liv. Han är 67 och har bott på gatan i 19 år. För att orka laddar han på med musik i kyrkan.

  Enligt Socialstyrelsen senaste kartläggning är drygt 33 000 människor i Sverige hemlösa, de allra flesta är män. Förklaringarna och berättelserna om hemlöshet är ännu fler. I dokumentären möter ni fyra av Stockholms hemlösa män.

  Ett program från 2021

  Av Elias Krantz

  Producent: Håkan Engström

  Slutmix: Elvira Björnfot

 • Havanna, 2003. När en lokalfärja tas över av beväpnade kapare hamnar svenska Stina och Linn mitt i världsnyheternas centrum.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Det är våren efter studenten när Linn och Stina landar på Kuba. De reser runt på landsbygden, dansar salsa och dricker rom. Överallt finns stora målningar av revolutionens hjältar: Che Guevara och Fidel Castro.

  Men under ytan bubblar missnöjet. Ekonomin är i kris och när 75 oppositionella kubaner grips börjar det som kommer att bli känt som ”Den svarta våren” på Kuba.

  En kväll ska Stina och Linn ta den lilla lokalfärjan över Havannabukten. Det kommer att bli starten på ett flera dagar långt gisslandrama.

  Gisslan på Kuba är en dokumentär från 2024 av Frida Olsson.

  Producent: Martin Jönsson

  Slutmix: Jacob Gustavsson

 • Den 7 oktober var dagen för den värsta massakern på judar under vårt århundrade med fler än 1200 döda.Terrororganisationen Hamas forcerade och attackerade kibbutzer och en musikfestival.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Terrororganisationen Hamas tog sig igenom den hårt bevakade gränsen mellan Gaza och Israel. I kibbutzer som Nir Oz, Be'eri och Kfar Aza sköt de ihjäl och brände ihjäl människor. Och de attackerade musikfestivalen Nova med tretusen dansande ungdomar. De tog gisslan som de förde med sig till Gaza.  
    Hör några av vittnesmålen från den dagen, människor som Cecilia Uddén träffade två dagar efter 7 oktober, en månad efter 7 oktober och två månader efter 7 oktober. Hör om tankarna på vad detta gjort med Israel som nation. Hur Israels syn på omvärlden påverkats och om hur Israel på många sätt är kvar i 7 oktober och ett kollektivt trauma, medan omvärldens fokus idag ligger på lidandet i Gaza. 

  Innehåller starka bilder av människor utsatta för terror.

  Programmet är från mars 2024

  Reporter: Cecilia Uddén

  Producent: Håkan Engström

  Slutmix: Jacob Gustavsson

 • Inga utländska journalister släpps in i Gaza. Men Sami Abu Salem, palestinsk journalist som hjälpt Sveriges Radios Cecilia Uddén i 15 år, bor där och hans röst blir nu vår röst i Gaza.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Kriget i Gaza - som följt på Hamas terrorattack 7 oktober - har pågått i fem månader idag den 7 mars, när det här dokumentären släpps. Inga utländska journalister har kommit in i Gaza under den tiden, med undantag för korta dagsturer inbäddade med Israels militär. Detta har lett till svåra problem för alla internationella medier att bevaka kriget i Gaza.

  Sveriges Radio har haft en unik tillgång i den palestinske journalisten Sami Abu Salem. Sami har samarbetat med Sveriges Radio i 15 års tid, som fixare, översättare och producent.

  Samma dag som kriget inleddes efter Hamas attack den 7 oktober, började Sami Abu Salem leverera röstmeddelanden till Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén. Han har gjort intervjuer på mobilen. Han har skickat miljöbeskrivningar och reflektioner. Han har berättat om sin egen rädsla på nätterna i Gaza till ljudet av stridsplan, sin rädsla att se någon han känner i bårhuset. Och han har spelat in sin egen 5-åriga dotter när hon gråter för att hon glömt sin leksak när familjen var tvungen att fly för fjärde gången i Gaza.

  Innehåller starka bilder av människor utsatta för krig.

  Ett program från mars 2024 av Cecilia Uddén och Sami Abu Salem.

  Producent: Håkan Engström

  Slutmix: Tor Sigvardsson