Avsnitt

 • Hur kan vi föreställa oss Malmö 2040? Och hur kan vi skapa förutsättningar för fler att vara medskapare av vår gemensamma framtid? Ja, det var några av de frågor som ställdes vid arrangemanget "Samskapande Malmö 2040", som dagens gäst, Per-Anders Hillgren var initiativtagare till. Per-Anders är professor i interaktionsdesign vid Malmö universitet och har under de senaste tjugo åren forskat kring frågor om samskapande stadsutveckling.


  Häng med oss i ett samtal där vi vänder och vrider på betydelsen av, vad Per-Anders kallar, "kreativa föreställningsförmåga". Hur står det till med den egentligen? Är det kanske så att vi behöver träna upp oss i att återigen kunna fantisera om en blomstrande framtid? Vad betyder en "bättre framtid" när många av oss inte kan få det materiellt bättre än vi har det idag? Vi undrar också vilken roll ett universitet kan ta i det här sammanhanget. Skulle universitet till exempel kunna ta större ansvar i att föra samman människor för att utforska möjliga framtidsscenarier?


  Frågorna är stora, systemen ibland allomfattande, och känslan av maktlöshet kan vara nära till hands. Möjligtvis finns det hopp i själva kärnan inom fältet interaktionsdesign? Att, som Per-Anders uttrycker det, jobba på flera nivåer samtidigt och konstant zooma in och ut, från det lokala till världen osv. Bedöm själv! 


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I premiäravsnittet av Obruten mark får du följa med i ett samtal kring hur vi kan använda oss av natur och friluftsliv för ökad psykisk hälsa. Metoden "Häng med oss ut" startade i skånska Sjöbo, som ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet och socialpsykiatrin, och finns nu runtomkring i hela landet. Här sänker de trösklarna för att ta sig ut för att till exempel samlas kring en eld och en kopp kaffe. Ola Bergqvist, projektledare i Friluftsfrämjandet säger att det bästa med metoden är dess enkelhet och kravlöshet. Genom promenaden, matlagningen eller brännbollen så har man sett att måendet succesivt blir bättre och bättre. Naturen läker helt enkelt.


  I samtalet får du också höra Maria Samuelsson, som blev hittad av av Friluftsfrämjandet genom sitt tidigare arbete som brukandeinflytandesamordnare. Maria har egna erfarenheter av psykisk sjukdom, då hon 2006 fick utmattningssyndrom, vilket senare ledde till att hon fick en psykos, och därefter diagnosen bipolär sjukdom. Med insikter från sin egen sjukdom kunde hon stötta andra med psykisk ohälsa, och kunde ganska snart både känna och se vilken effekt natur och friluftsliv kunde ha för henne själv och dem hon stöttade. .


  Mycket forskning pekar på samma sak, vi mår bra av friluftsliv och rörelse. Och då kan vi ju fråga oss varför terapisamtal som regel görs inomhus, sittande? Eller i övrigt, varför inte fler verksamheter inom psykiatrin "hänger med ut".


  Obruten mark görs av Mötesplats Social Innovation vid Malmö universitet. För att läsa mer om social innovation, besök gärna vår hemsida och följ oss på sociala medier.


  Vill du veta mer om Häng med oss ut så hittar du det på Friluftsfrämjandets hemsida.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.