Avsnitt
-
Avsnitt 24. Nu är det här - sista avsnittet av Nördarnas Jul! Under hela december har vi varit på en julkalenderresa som tagit oss hela vägen från Trolltider till Storm på Lugna gatan. Så för att knyta ihop julkalendersäcken ringer jag upp Helena Persson som är utvecklingsansvarig på SVT Barn i Stockholm, för att ta reda på hur det går till när julkalendern väljs ut från år till år. Och kanske har hon en ledtråd inför julkalendern 2019?
God Jul! -
Avsnitt 23. År 1993 lovar gubben Pettson sin katt Findus att tomten ska komma till dem på julafton. Han ångrar sig nästan direkt när han inser att han måste bygga en tomtemaskin för att hålla sitt löfte. Idag träffar jag Ika Nord som spelade Findus, för att prata mer om den här kluriga katten.
-
Saknas det avsnitt?
-
Avsnitt 22. År 2017 var det dags för en julkalender i sci-fi stil! "Jakten på Tidskristallen" handlar om Asrin, Lima och Max som blir antagna till internatskolan Framtidsakademin. Där möter de Professor Styregaard som ger dem uppdraget att ta sig till universums mittpunkt för att rädda tiden - som annars kommer ta slut den 23:e december. Idag besöker jag Warner Brothers kontor i Stockholm, och träffar Oskar Mellander som tillsammans med Tord Danielsson regisserat den här actionfyllda julkalendern.
-
Avsnitt 21. År 1998 fick vi följa med Jack Jönsson in på ett vinterstängt nöjesfält i julkalendern "När Karusellerna Sover." Där möter han en massa olika magiska figurer och idag träffar jag Mirja Burlin som spelade Kaninen, för att ta reda på hur det var på insidan av den där maskotdräkten.
-
Avsnitt 20. År 2014 fick vi följa med på ett riktigt piratäventyr i "Piratskattens hemlighet". Historien utspelar sig i Kroatien, och är den enda julkalendern som är filmad utomlands. Och idag ringer jag upp Ida Kjellin som skrivit manus till det här äventyret.
-
Avsnitt 19. Tv i all ära, men det här avsnittet tillägnas Sveriges Radios julkalender. Förra årets upplaga hette Marvinter, och kryllade av nordiska väsen. Då ringde jag upp Frida Bagri, som spelade hustomten Jenny för att se hur det är att skådespela – när man bara får använda rösten.
-
Avsnitt 18. December år 1979 fick vi spendera tillsammans med vättar, troll, häxor och feer i julkalendern Trolltider, som blivit en riktig klassiker. Men minns du den magiska musiken? Idag träffar jag Lasse Dahlberg, som tonsatt Trolltider.
-
Avsnitt 17. Julens hjältar hette julkalendern år 1999. Då fick vi följa ett gäng julgranssaker som av misstag hamnar i ett soprum, och spenderar hela december med att försöka ta sig hem till sin familj igen. Men hur går det egentligen till att förvandla ett gäng skådespelare till julgranspynt? Idag får jag hänga med Lena Edwall, som designat kostymerna för julens hjältar.
-
Avsnitt 16. December år 2002 fick vi följa med barnen Ofelia och Philémon ner i maskinrummet på ett fartyg, efter att de blivit förminskade av toalettdykaren Lucky Closette. Där möter de både dieselråttor och sjömansmöss, bland annat Trassel mé Trunken som försöker hjälpa dem att komma hem igen. Idag träffar jag Eric Ericsson som spelade Trassel för att ta reda på frågan vi alla ställer oss: Vad finns i Trassels trunk?
-
Avsnitt 15. År 2009 fick vi återse Supersnällasilversara och Stålhenrik från barnprogrammet med samma namn, fast den här gången som pensionärer i julkalendern Superhjältejul. Men hur uppstod egentligen de här karaktärerna? Jag ringer upp Sara Edwardsson för att få veta mer.
-
Avsnitt 14. Minns du Jul i Kapernaum från 1995? Likt årets julkalender fanns det en modell av staden med i introduktionen. Och idag ringer jag upp Göran Österman, som utformat den här miniatyrstaden.
-
Avsnitt 13. Minns du Ronny & Julia? Århundradets kärlekspar, från julkalendern år 2000. Idag återförenas de äntligen, i en radiostudio i Lund. Alexander och Katarina heter de egentligen, och vi pratar geléhjärtan, skönsång och kärlek vid första ögonkastet.
-
Avsnitt 12. År 2015 fick vi följa med Lotta Lundgren och Erik Haag på en matresa genom tiderna i julkalendern Tusen år till Julafton. Men vem var det egentligen som bestämde vad som skulle ligga på Tallriken? I dagens avsnitt ringer jag upp mathistorikern Richard Tellström för att få veta hur man ger en historielektion - med hjälp av just mat.
-
Avsnitt 11. Vet du vad julkalendrarna Pelle Svanslös, Kaspar i Nudådalen, Allrams Höjdarpaket och En riktig jul har gemensamt? De har alla manus skrivit av Pernilla Oljelund. Idag får jag äran att ringa upp denna julkalender-Queen.
-
Avsnitt 10. År 2012 fick den populära julkalendern Mysteriet på Greveholm en uppföljare: Mysteriet på Greveholm 2 - Grevens återkomst. Men det var inte bara Greven som kom tillbaka, utan även många av skådespelarna från originalet. Idag bjuder jag in Linn Bulow, som spelade Lillan, till Radio AF's studio i Lund för att prata om hur det var att återvända till Greveholm, 16 år senare.
-
Avsnitt 9. Vintern 2011 kommer vi väl alla minnas som Tjuvarnas Jul. Då fick vi träffa 8-åriga Charlie, som återförenas med sin pappa, ficktjuven Kurre. Tillsammans är de med i tjuvligan Klappsnapparna, som ska försöka råna stadens största varuhus innan jul. Kalendern har beskrivits som att vara i Charles Dickens anda, och Pelle Magnestam vann Tv-producenternas pris för sin scenografi för julkalendern. Idag träffar jag honom på Scalateatern i Stockholm, för att prata jul, mystik och hur det gick till när han utformade Charlies värld.
-
Avsnitt 8. År 2010 flyttar familjen Rantanen ut på landet för att börja driva Hotell Gyllene Orren – eller Hotell Gyllene Knorren, som det sen kommer att kallas. Den största stjärnan i den här produktionen var kanske minigrisen Pyret, som kunde göra allt från att öppna lådor till att springa över ett julbord. Men hur tränar men egentligen en gris att göra tricks till en filminspelning? Idag ringer jag upp Anne-Lie som driver filmagenturen Svenska Filmdjur, för att ta redan på just den frågan.
-
Avsnitt 7. Klassiker på ingång! 1991 var det dags för Sunes Jul, med manus av Sören Olsson och Anders Jakobsson. Men visste du att julkalendern skrevs på rekordfart? Att vi kan tacka McDonalds för att just Andreas Hoff spelar Sune? Och att pappa Rudolfs skidvalla recept finns på riktigt? Idag ringer jag upp Sören för att få all inside-information om hur det gick till när Sune blev julkalender.
-
Avsnitt 6. År 1997 var det dags för Pelle Svanslös att bli julkalender, baserad på Gösta Knutssons klassiska saga om katten med den avbitna svansen. Men vem var det egentligen som fick katterna att svänga på svansen? Jag ringer upp Sandra, som arbetade som svansoperatör i den här produktionen.
-
Avsnitt 5. År 2004 sändes julkalendern av dockorna Allram och Tjet, från en stuga i skogen. Varje dag öppnar de ett av de 24 paketen som finns där, och ut ur paketet hoppar ett Höjdaravsnitt. Idag träffar jag Petter Lennstrand, som skapat dockvärlden i ”Allrams Höjdarpaket.” Och kanske blir det en liten pratstund med självaste Allram Est också.
- Visa fler