Avsnitt
-
Att spelberoende kan ha allvarliga konsekvenser för en persons ekonomi, hälsa och relationer är väl känt och drivkraften är ofta en förhoppning om att turen ska vända. Det gör den sällan. Ändå vågar Kristina och Annelie efter detta avsnitt påstå att oddsen för att vinna på Lotto verkar betydligt högre än att bli beviljad sjukpenning av Försäkringskassan. Hör statsvetaren och författaren till boken ”Avslagsmaskinen” Niklas Altermark berätta om hur beslut om avslag på sjukpenning präglas av byråkratiska processer och politiska prioriteringar som drabbar människor på förödande sätt – ibland för alltid – vilket inte borde betraktas som något mindre än allvarlig brottslighet i rättssäkerhetens namn.
-
Marknadskrafterna tar över och podden läggs ner. Men framtiden ser ljus ut. Annelie sparar pengar och hoppas köpa en polisstation medan Kristina spikar på en offert för att privatisera kriminalvården, båda vissa i övertygelsen om att välfärdsmiljonerna kommer rulla in. Låter det absurt? Det är det inte. Det är en fullt rimlig beskrivning av välfärdsstaten anno 2024 enligt kulturjournalisten och USA-korrespondenten Björn af Kleen som gästar oss i det här avsnittet. Vilka Björnligan i välfärdsstaten är lämnar vi åt lyssnarna att lura ut – mejla ert svar till [email protected], kanske någon blir belönad…
-
Saknas det avsnitt?
-
I säsong fyras allra första avsnitt förvandlas Kristina till salongsberusad cocktailvärdinna i femtiotalsstuk och Annelie drömmer om en framtid djupt begraven på nåt avlägset bibliotek med en trave utredningar framför sig - allt för att slippa ifrån att prata om avsnittets beklämmande tema: våld i välfärdsstaten. Tillsammans med forskarna Kajsa Nolbeck och Jenny Kronman djupdyker vi i hur omsorgsmakt och våldskapital sammanflätats under välfärdsstatens historia och inte minst ställer vi frågan: vad är egentligen våld?
-
Hur svårt kan det vara att klämma ur sig några enkla små åsikter om den illa beryktade gangstarapen? Ganska svårt, får Kristina och Annelie erfara. Kristina går bort sig direkt och börjar citera snopprockens tafatta försök att skildra sexuell samvaro och Annelie försöker vinna snabba poäng med sin uppväxt i Bergsjön. Avsnittets gäst råkar som tur är vara en göteborgsk hiphoplegend från Hammerhill Click och han berättar bland annat om om när Göteborgs första hiphopklubb vägrade gäster med sneakers inträde, vad det var som egentligen banade väg för gangstarapen och varför den slutat vara politiskt sprängstoff.
-
I avsnitt 8 ger vi oss på temat mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och Socialtjänstens hantering av stöd till offren för sådant våld. Vi pratar också om varför det i Socialtjänstens metodmaterial verkar vara förbjudet att nämna patriarkatet och efterlyser ett feministiskt språk för privata upplevelser. Både Kristina och Annelie blir ängsliga av avsnittets stora ambitioner och vet inte hur vi ska reda upp det men just som avsnittet är nära att haverera i feministiskt snömos, kliver vår utmärkta gäst Helena Bäck från Mittuniversitetet in. Hon har forskat på frågorna och räddar därför avsnittet från total kollaps.
-
Avsnittet behandlar den uppsjö av metoder, manualer och modeller som utan vidare starkt vetenskapligt stöd pådyvlats socialt arbete i det brottspreventiva arbetet. Men som alltid innehåller avsnittet mer än så: Kristina försöker sexa upp temat för att locka fler lyssnare men blir bryskt tillrättavisad av Annelie som istället vill gå direkt till förtidspension. Vi pratar om Robin Williams, misstar poddens lyssnare för väljare och pratar skit om Nato. Men mest av allt talar vi med vår gäst Mia Bolander om hur det är att som socialarbetare arbeta med brottspreventiva manualer och modeller som inte har nån påvisbar effekt på kriminalitet.
-
Säsongsavslutningen av Med Kriminella Hälsningar är en halsbrytande färd från Säffles trafikskola över till Panama Papers, bantande kvinnor i Djursholm och forskare som inte törs granska överklassen. Vi gästas av professor Mikael Holmqvist som talar om sin forskning på den svenska makteliten och hur den är en drivande faktor för svensk segregation.
-
I avsnitt fem genomlever Annelie och Kristina en underhållningschock, läser Per Albin Hansson och undrar över varför kvinnor som sitter i fängelse prompt måste ägna sig åt pärlplattetillverkning. Annelie förbereder sig inför intagningsproven på Teaterhögskolan och så talar vi om ämnet kvinnor och kriminalitet. Tillsammans med Anna Ekström och Annica Carlsson Bergdahl pratar vi om den rosa lagboken, kvinnors roller i gängkriminalitet och deras erfarenheter av fängelse - och om varför det fortfarande, i nådens år 2023, verkar vara så svårt att begripa att kvinnor kan ha en egen agens.
-
I avsnitt fyra upptäcks att Kristina har sängkammarröst och Annelie har läxförhör och sjunger spanska folkvisor. Podden gästas av den trefaldigt Augustnominerade författaren och journalisten Magnus Linton som pratar om det oerhört tuffa ämnet KNARK, närmare bestämt om cannabisklubbar, den svenska narkotikapolitikens fader Nils Bejerot, Sveriges hållning till s.k. harm reduction, den psykeldeliska (medelklass)revolutionen och om mäns undertryckta lust att balla ur.
-
I poddens tredje och sista avsnitt innan sommaruppehållet spekulerar vi vilt om hårdare straff som prevention och kriminalvårdens förutsättningar. När Kristina inte hittar svaren i kristallkulan finns lyckligtvis gästen Birgitta Göransson, hedersdoktor vid Göteborgs universitet med mångårig erfarenhet av rättsväsendet på plats för att reda ut både frågetecken och missförstånd.
-
I avsnitt två går Kristina och Annelie komplett bet på försöken att förstå sig på Tidöavtalet, både innehållsligt och grammatiskt, längtar efter att dubbas till riddare, citerar Shakespeare och intervjuar Daniel Åman från Räddningsmissionen som hjälper oss att förstå oss på nyfattigdom, exploatering på arbetsmarknaden och varför det paradoxalt nog kan vara en god idé att kriminalisera sociala problem - förutsatt att rätt aktör kriminaliseras.
-
I det första avsnittet av podden tar vi oss direkt an den nätta lilla frågan om gängkriminalitetens orsaker. Skämt åsido, nej det gör vi såklart inte. Vi talar istället om varför klass etnifierats, vad som händer när välfärdsstaten drar sig tillbaka och hur det påverkar samhällets möjligheter att arbeta förebyggande mot brottslighet. Inbjuden gäst är Andreas Wetterberg, enhetschef på Ung Angered och Ung Öst.