Avsnitt
-
Även 2025 inleds med en ung och driven röst här i Livslångt! Möt en ung entreprenör från Bergsjön i Göteborg, som har gjort betydande insatser inom digital kompetens och utbildning. Redan vid 16 års ålder grundade han MIK Biblioteket, en plattform som erbjuder lärare lättillgängligt material för undervisning i medie- och informationskunnighet (MIK).Hans engagemang för att stärka digital kompetens bland unga har lett till mängder med lärande och kunskap för andra och han brinner för att ännu fler ska nås. I livslångt avsnitt 202 hör du Kenny Dos Santos som har också varit involverad i initiativ som Makerspace i Bergsjön, och som bland annat vunnit titeln "Årets unga talang" på Bergsjögalan. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
-
Livslångt fortsätter fira och har nu kommit fram till nyårsafton 2024, där vi idag fördjupar oss i riter och ritualers betydelse. Varför behöver vi göra avslut och hur går det egentligen när vi blickar framår? Vad gör att hela vår omvärld känns så rörig idag och hur kan vi förstå och lära om de bakomliggande krafterna? Men kanske viktigast av allt, i den tid av så stark samhällstransformation som vi lever i just nu - vad KAN vi göra för att hålla i, ut och varann? Spelar det någon roll vad just du och jag gör i vår lilla vardag? Jamen det är ju det som är så hoppfullt - det spelar all roll i världen. Kom med och tänk nya tankar inför 2025 och hur vi alla kan ingå i en gemenskap som väcker hopp. Avsnitt 201 har bjudit in Martin Börjesson, futurist och senior forskare på RISE, om systemisk samhällstransformation och oss människor i den. Programledare är kollegan Katarina Pietrzak.
-
Saknas det avsnitt?
-
Ännu en milstolpe i poddens historia är här, så fort tiden går när man har roligt! Konstateras det i detta juliga jubileumsavsnitt. Eller som producenten Sandra Löv konstaterar ”kanske årets mest helgjutna och intressanta samtal”. Eller är det Chat GPTs programförklaring? Och hur firar man egentligen det, vad säger programledaren Katarina Pietrzak som figurerat i vartenda ett? Vad tycker ChatGPT om vad som blir en riktigt mysigt stämningsfull jul? Och inte minst, hur lär man sig allt det där i livet som man inte kan gå i skola för? Vad kan vi lära genom döden, om vi öppnar upp för det? Lyssna och allt ska klarna! God jul och väl mött i de kommande tvåhundra avsnitten!
-
Han är en 20-årig entreprenör från Örebro och har utvecklat en innovativ lampa som drivs av saltvatten. Salt Tech, är lampor särskilt utformade för att ge ljus i nödsituationer och för människor utan tillgång till elnät, exempelvis i delar av Afrika. Och det var just under en resa till Kenya och Eritrea som han såg behoven och började tänka, så småningom lära och klura på en lösning. Möt William Asefaw som är på god väg att bidra till lösningen som såväl räddar liv som ger helt nya möjligheter för människor att bokstavligen uppleva - ljus. Han har redan fått flera utmärkelser, samt stöd från Wallenbergs XO Foundation för att vidareutveckla sin produkt. Williams vision är att fortsätta utveckla lösningar som underlättar livet för människor i utsatta situationer och att inspirera andra unga entreprenörer att följa sina drömmar. Möt framtiden i avsnitt 199, med William Asefaw, ung entreprenör i Örebro. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
-
Hon vaknade varje morgon med ett moln ovanför huvudet och blev plötsligt stressad över saker som i vanliga fall inte utgjorde några problem. När hon till slut fick rätt hjälp, vände hela livet på en vecka och den upplevelsen fick henne att inse hur låga kunskaper både kvinnor och män har om - klimakteriet. Möt Kristina Svensson, passionerad förespråkare för kvinnors hälsa och arbetar aktivt med att öka medvetenheten kring viktiga frågor som påverkar kvinnor och hela samhället. Idag är hon initiativtagare till en ny satsning i Partille kommun som fokuserar på klimakteriet och dess påverkan på hälsa och välmående, och resultaten och samhällsvinsterna har inte låtit vänta på sig. Hör mer i avsnitt 196 av Livslångt som leds av Katarina Pietrzak på RISE och där veckans gäst är Kristina Svensson, förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen i Partille kommun.
-
Han är en av Sveriges främsta AI-forskare, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet och en passionerad förespråkare för livslångt lärande. Fredrik Heintz har länge varit en central röst i debatten kring AI:s möjligheter och utmaningar, och som ledamot i AI-kommissionen har han nyligen bidragit till att forma framtidens AI-policy i Sverige. Hur påverkar AI egentligen livslångt lärande och vilka färdigheter behöver vi för att navigera i en värld i ständig förändring? Hur kan AI stödja tillförlitligt och inkluderande lärande för alla samhällsgrupper? Vad innebär den teknologiska explosionen för utbildare och ledare och hur balanserar vi AI:s potential med mänsklig interaktion och mentorskap?
Veckans gäst i avsnitt 195 av Livslångt är Fredrik Heintz – som också berättar om framstegen bakom "Elements of AI" och vikten av att skapa en mer inkluderande framtid där alla kan delta i det livslånga lärandet. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE. -
Efter att redan på lågstadiet ha deklarerat för sina föräldrar att hon skulle bli hacker, är hon idag en flitigt anlitad sk white hat. Redan som 12-åring försökte hon erbjuda sina tjänster för att skydda hemkommunen från hackning, men blev utskrattad och hemskickad. Då gick hon hem och hackade sig in, och sen ville kommunen se till att hon aldrig berättade om det. Idag är hon 21 och allt annat än utskrattad, hennes konstanta lärande och expanderande kompetens har nu gett henne de jobb hon visste att hon kunde göra redan som barn.
Möt Wilma, etisk hacker som med sin kunskap nu även skapat tjänster för lärande och läsande (iTrack Reading) och föreläst på både Women in Tech, TEDx och på många av de organisationer som försöker komma ikapp hackare med helt andra avsikter. Veckans gäst är alltså Wilma Emanuelsson, etisk hacker, föreläsare, entreprenör och utbildare som skickar med oss hur vi alla behöver lära för att hänga med. Livslångt avsnitt 194 leds som alltid av Katarina Pietrzak på RISE. -
Vad har coachning och ett coachande förhållningssätt för plats i våra lärandeprocesser och även inom våra formella utbildningssystem? Och vad innebär det egentligen att coacha, till skillnaden från att undervisa? Möt PeO Hillman, med mångårig erfarenhet av att coacha såväl människor som projekt och processer. Om att skifta tyngdpunkt från att vilja lära ut och berätta för alla - till att lyssna, undersöka, facilitera och möjliggöra någon annans lärande. Och PeO:s egen förståelse för lärande, började också just så. Med en lärare, som såg och möjliggjorde. Idag, gör han själv detsamma och har funderat mycket på hur vi skiftar till andra förhållningssätt där dessa behövs. Där vi nog oftare än vi tror, behöver vara i det öppna och inlyssnande läget, "över strecket".
I avsnitt 193 är PeO Hillman gäst, utbildad lärare i idrott och engelska och med en Mastersexamen i Coaching (MSc in Coaching and Development) från Portsmouth University. Efter att ha jobbat som ledare i näringslivet under nästan tjugo år, är han idag verksam som lärare i coaching och ledarskap vid Göteborgs Universitet och inom masterprogrammet MATIX. Programledare är Katarina Pietrzak. -
Hon kom till Sverige med en hel lärarexamen i bagaget, en examen hon förstås inte kunde använda rakt av här. Vem blir du när du som vuxen måste lära dig att kunna såväl uttrycka det du menar och känner på ett helt nytt språk, och innan du kan ta dig an ditt eget yrke? Möt Ivana Eklund som många år senare nu hörde av sig till oss för att prata om just det, om hur språk, identitet och lärande hör ihop. Hennes mål är idag att tända glittret i andras ögon när de förstår att lärande är tillgängligt för alla. Med en gedigen bakgrund som ämneslärare i tyska, svenska och svenska som andraspråk och med mångårig erfarenhet av SFI-undervisning och på Komvux, har Ivana fått djupa insikter i vuxnas lärande och motivation. Att undervisa nyanlända vuxna med kort eller ingen skolbakgrund har varit både hennes mest givande och mest utmanande uppdrag – och en påminnelse om att alla kan lära sig. Så, hur skapar man motivation och relevans i lärandet då? Och hur får man alla att känna, jag kan inte - än.
I avsnitt 192 är gästen Ivana Eklund, författare, föreläsare och lärare, som bland annat idag har skrivit böcker och medverkat i antologier och pedagogiska tidskrifter om vuxnas lärande och språkutveckling, samt skapat två onlinekurser, en om flippat klassrum och en om vuxnas lärande i digitala miljöer. Utöver sitt yrkesliv är Ivana en passionerad illustratör som gärna delar den ritglädje hon upptäckte av att leva som hon lär och hon är en stor samlare av Muminmuggar. Programledare (och tillika muggsamlare) är Katarina Pietrzak på RISE. -
Hon har länge funderat på vad som verkligen lockar till lärande och i många olika skepnader försökt göra skillnad just för människors lärande. Med en stark grund i allt hon fick lära sig av gurun inom teamutveckling Susan Wheelan, står hon stadigt i övertygelsen om att våra mänskliga behov behöver vara i fokus även digitalt.
Möt Anna-Lena Rikardsson, erfaren ledarskapskonsult och utbildare med över två decennier inom team- och utvecklingsprocesser. Möt Anna-Lena Richardsson med en bakgrund som VD och pedagogisk utvecklare på Hyper Island, där hon fokuserade på studenters personliga utveckling. Idag driver hon bolaget Strawberry Planet AB, med ambitionen att skapa det där digitala lärandet alla söker efter, och drivs av att designa skalbara plattformar för mänsklig utveckling. Upptäck kraften i genuina möten och lärande på djupet och hör hur tanken på det som är emellan oss, teamet, det vi lär och skapar tillsammans - alltid står i fokus. Missa inte avsnitt 191 – en resa tillsammans med Anna.Lena Richardsson på Strawberryplanet - in i både tankeväckande och existentiella frågor om vad som driver oss att ständigt utvecklas. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE. -
Han är en visionär som utmanar och ifrågasätter vad lärande och skola behöver vara. Han har omsatt sina tankar i praktiken genom satsningar som Skapaskolan i Stockholm och genom att undersöka hur teknikutvecklingen, särskilt AI, kan skapa bättre och mer meningsfullt lärande och välbefinnande. Möt Christer Holger som i detta avsnitt av Livslångt delar med sig av sin resa inom utbildningsväsendet—från grundare av en grundskola till utvecklare av den nya AI-tjänsten LangoFlow, där hans ambition är att väva in tekniken i transformativt lärande så att AI kan stödja både elever och lärare på innovativa sätt. Hör om hur känslor spelar en avgörande roll i lärande, vikten av att skapa meningsfulla lärandeupplevelser, och hur ny teknik som AI kan integreras för att gynna utbildningen.
Avsnitt 190 av Livslångt gästas av Christer Holger, programledare är Katarina Pietrzak på RISE. -
Hon utmanar hela gränslandet mellan lek och allvar, även om hon vet att det inte alls alltid är plats eller tid att leka. Men som forskare och lektor i speldesign vet hon vilken enormt viktig plats leken har för inlärning, och att detta inte går att avfärda (eller skoja bort). Möt Lina Emilsson,.vars arbete handlar om studier kring design för det lekfulla sinnet och främjande av kreativitet via speldesign. Har du någon gång funderat på vilken roll de neurala kretsarna i hjärnan har för lekfullhet och hur man kan trigga dem för att lära på bästa sätt? Det kommer du göra, efter att ha lyssnat på veckans samtal med Lina Emilsson, universitetslektor vid Institutionen för speldesign på Uppsala universitet. Avsnitt 189 leds som alltid av Katarina Pietrzak på RISE.
-
Han har sen han var väldigt ung jobbat sig fram i techbranschen på svenska bolag som Toca Boca, Estrid och nu på Mojang. Han leder ofta team med människor i alla olika åldrar och med olika personligheter. I veckans avsnitt följer vi upp vår serie om Generation Z och dyker djupare in i ämnen som lärande över generationsgränser och individualism. Hur bygger man kollektivt lärande och starka team om vissa medlemmar är individualister? Och hur får man samarbetet att fungera mellan erfarna veteraner och yngre, passionerade medarbetare? Möt Nick Ljungqvist, som just nu jobbar på det svenska succéföretaget Mojang och som har stor erfarenhet av olika startups. Vi diskuterar hur ledarskap i företag som verkar inom nya branscher med plattare hierarkier ser ut och hur detta påverkar företagskulturen och lärandet.
Avsnitt 188 om att leda team över generationsgränser, hur man motiverar både plikt- och lustdrivna individer, och hur man skapar en inkluderande arbetsmiljö där alla känner sig delaktiga och där kontinuerligt lärande gynnas. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE. -
Hon skulle bli läkare och det akademiska siktet var högt inställt. Men under andra året på Naturprogrammet vann hon tävlingen Emax Challenge. Året var 2022, hon var 18 år gammal och samma höst startade hon ett UF-företag tillsammans med en klasskamrat. Året därpå föddes bolaget Alga Insulation - samtidigt som sista året på gymnasiet skulle klaras av. Möt Janna Naser, idag student men också en disprutiv kraft i Byggbranschen, som även hunnit med att få Anders Walls Ung Företagsamhets-stipendium på 125 000 kronor och som idag testar sin idé tlllsammans med RISE. Hör om hur hon hela tiden söker ny kunskap och lär sig bäst där hon kan som minst och om hur entreprenörsgenen som hennes föräldrar tog med sig till Sverige, fångade även henne. Och fick henne att lyfta luren och ringa en mängd forskare med sin idé. Idag jobbar hon för att förändra hela byggbranschen mot ett mer hållbart sätt att isolera - med tång.
Avsnitt 187 är ett samtal mellan 20-åriga Janna Naser från Örebro och Katarina Pietrzak på RISE. -
Hon är en av RISE mest citerade disputerade forskare och hennes fokus är hur design kan stödja lärande och innovation. Hon har undervisat på Chalmers i många år och försökt hitta koden för att verkligen använda designprinciperna även i de mest formella utbildningskontexterna där vi vanligtvis har resultat och bedömning i centrum. Möt Lisa Carlgren, ingenjör, språkälskare och forskare som var en av dem som var först i Sverige med att försöka förstå vad Design Thinking kan innebära i våra organisationer. Om hur det alltid handlar om inkludering av många olika perspektiv och människor och - om empati. Om lekfullhet och friktion och om att testa och experimentera sig fram i grupp och om vad lärandedesign behöver vara.
Avsnitt 186 är ett samtal mellan kollegorna Katarina Pietrzak och Lisa Carlgren på RISE, om att gå lite utanför där man vanligtvis går, om hur man kan skapa lärupplevelser och träna kapaciteten lärande och - om att vissa organisationer nog faktiskt inte kan bli lärande (men det kan finnas hopp för dem ändå). -
Han är tidigare IT-pedagog och lärare i svenska och spanska på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping, och idag arbetar han som AI-strateg och utbildare på Jönköpings kommun. Han beskriver sig själv som en passionerad AI-entusiast som tror starkt på att generativ AI kommer att revolutionera utbildningslandskapet. Han leder podden AI-snack, bidrar till webbsidan https://www.eduai.se/ med tips på AI-tjänster för lärare, och skriver en bok om AI som ett differentierande verktyg. Han är mitt i den utvecklingen vi just nu lever i.
Möt Joel Rangsjö och hör om hur AI kan användas för att skapa motivation och intresse bland elever, och hjälpa lärare att anpassa undervisningen efter elevernas olika behov. Vi får höra om hans första "wow-moments" och hur både tekniken och egna erfarenheter har förändrat hans syn på lärande.
Joel delar också insikter om hur vi kan förbereda elever och samhället för en värld i ständig förändring, och hur vi kan balansera de positiva och negativa aspekterna av AI i utbildningen. Missa inte avsnitt 185 och denna spännande diskussion med Joel Rangsjö, programledare är som alltid Katarina Pietrzak på RISE. -
Som medgrundare till Space Academy och Changers Tech, arbetar hon för att inspirera och utbilda ungdomar från underrepresenterade grupper. Hennes passion för lärande genomsyrar allt hon gör, och hon ser utbildning som nyckeln till att öppna dörrar och skapa möjligheter. Möt Binette Seck, en sann förändringsagent inom den svenska tech-branschen. Med rötter i Tensta har hon gjort sig känd för sitt outtröttliga arbete med att demokratisera tillgången till teknisk kunskap och inkludera alla i den utvecklingen. Hör om initiativen som erbjuder ungdomar från ytterstadsområden utbildning inom olika tech-discipliner, med målet att leda dem till anställning inom branschen. Men också om att lärande kan jämföras med kärlek och förtjusning och vara - en grundvärdering.
I avsnitt 184 pratar vi förebilder och om hur representation kan inspirera fler att se en framtid i vår värld där 90% av jobben kommer vara teknikrelaterade, och hur vi då måste göra för att bygga självförtroende även hos den som kanske inte tror att den passar in. Och om hur lärande kommer in i det. Programledare är Katarina Pietrzak och veckans gäst är Binette Seck, som även vunnit utmärkelsen Årets IT-kvinna 2021. -
Han umgås dagarna i ända med frågor som rör de ungas attityder och bevekelsegrunder när det gäller studier, det livslånga lärandet och det framtida arbetslivet. Han har själv alltid intresserat sig för lärande i samhället och sin vardag tillbringar han på Ungdomsbarometern som gör undersökningar om just de frågorna, där han bland annat ser hur pengar och trygghet som drivkraft har ökat även för den värderingsdrivna generationen Z. Kanske är det ett svar på den osäkra omvärlden och framtiden, kanske är det något som är här för att stanna - i vilket fall är frågan, är en högre utbildning idag garanti för att få ett jobb? Njae, inte riktigt. Möt Jacob Borssén, expert utbildning och samhälle på Ungdomsbarometern, i avsnitt 183 av Livslångt, som också knyter ihop vår lilla serie om generation Z som just nu står i lärande och på väg in på arbetsmarknaden. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE. I avsnittet hör du också gymnasie-eleverna Tyra, Elsa och Annie.
-
Hon brinner hörbart starkt för lärande på såväl bredden som djupet och hon ägnar sin tillvaro åt att förstå och skapa förutsättningar för möten över alla generationer. Hon är helt övertygad om att det som är bra för generation Z är bra för alla och hon vet väldigt mycket både om vad de behöver och vad de kan bidra med. För bidra vill de, om de bara får göra det utifrån sin förståelse. Möt Linda Åhnbrink som adresserar alla frågor om den generation som många idag oroar sig för ska göra kaos med arbetsmarknaden och helst skulle säga åt att skärpa sig. Men det, är inte en rekommenderad väg. De är generationen som nu ska kompetensförsörja arbetsmarknaden och vi behöver lära oss även av dem.
Avsnitt 182 tar upp alla frågor om den generation som just är på väg att ta sig in på arbetsmarknaden, den med bokstaven Z, den som är med diversifierad än kanske någon tidigare generation och därför kommer tvinga oss andra att slutligen överge one size fits all. Vad behöver de på sina arbetsplatser? Hur kommer de bli som chefer? Hur ger vi dem möjligheten att vara de förändringsagenter de har potential att vara? Och hur möter man deras behov av såväl trygghet som att ha kul? Programledare är Katarina Pietrzak på RISE och veckans gäst är Linda Åhnbrink, expert på generation Z och arbetsattityder bland annat på Göteborgsregionen. -
Han är 22 år och ser sig inte som en representant för sin generation, men kan ändå analysera den mer än många andra. Han har gått ur alla sociala medier och pratar hellre med äldre människor på puben. Han hoppade av universitetet för att engagemanget och känslan av mening var så lågt, men har läst mer än många av sina studiekamrater. All teoretisk kunskap kombineras med praktisk, alla val är pragmatiska och han menar att han lär konstant av allt han gör. Möt Alex Galea från Malta, som talar fyra språk men bara tänker på sin mammas modersmål, som är ryska. Nationalitet är dock inte en del av hans identitet vilket tror handlar om hur uppväxten såg ut.
Avsnitt 181 är en vindlande resa rakt in i en ung människas tillvaro, i en global och orolig omvärld, med stor bildning och många tankar om hur vi ser på utbildning. Möt Alex Galea, ung människa på Malta, som just tagit värvning på Irland. Programledare är som alltid, Katarina Pietrzak på RISE. - Visa fler