Avsnitt
-
Kitty Crowther brings the fairy tales to life with her magical eyes. She is an illustrator and writer from Belgium and a being who embraces all the nooks and crannies of life with all her senses. She generously talks about her life and artistry. We are not surprised that she received the prestigious ALMA award in 2010.
Kitty Crowther levandegör sagorna med sina magiska ögon. Hon är illustratör och författare från Belgien och ett väsen som med alla sinnen omfamnar livets alla skrymslen. Generöst berättar hon om sitt liv och konstnärskap. Vi förvånas inte över att hon 2010 fick motta det prestigefulla ALMA-priset. -
We met her on a sunny spring day in Lund. She has bright and engaged eyes and a big warm heart that beats for children and young people and dogs. The person we are talking about is the American ALMA award laureate and children's and young adult author Meg Rosoff. Her books are brave, funny, serious and linguistically lovely. Listen to her thoughts, experiences and wisdom. She is a Pippi Longstocking who makes Fredrik and Karolina feel like Tommy and Annika.
-
Saknas det avsnitt?
-
Författaren Josefin Michanek arbetar som psykolog på Rädda Barnen. Hennes erfarenhet av barn på flykt skapar just den träffsäkra värld som vi möter i boken "Zlatas värld". Rädda Barnen släpper denna tvåspråkiga barnbok, på ukrainska och svenska, med temat barn på flykt. Det är en kapitelbok för lågstadiet som målar upp och skapar förståelse hur det kan kännas att komma till helt nytt land, på flykt från sitt egna hem.
Boken är känsligt illustrerad av den erfarna ukrainska illustratören Tania Goryushina. I podden samtalar vi med Josefin Michanek som författat boken och Fabiola Kindblad, som är ordförande i Halmstads lokalförening för Rädda Barnen. Viktigt, berörande och klokt. -
Du kanske minns Lars med blommor i håret som sommarpratare 2024. Det kändes nästan lite somrigt att träffa honom en torsdag i mars och prata om kunskap som känns. Som rektor för Handelshögskolan i Stockholm har han modigt anammat lovsången till estetiken. Lyssna till klokskap, visioner och skönlitterära tankar.
-
Vår språksuperhjälte Ulla-Maija är tydlig och ödmjuk samtidigt i sin framtoning. Hon har en finsk bakgrund och kom själv till Sverige med få svenska ord i bagaget. Det är så fantastiskt när människor som hon tar med sig sina erfarenheter och gör det till en superkraft och röst för minoriteter. Ulla-Maija är idag informationssamordnare i Skellefteå kommun där hon bland annat har som uppdrag att bygga upp förskoleverksamhet på minoritetsspråk. Hennes bok "Nationella minoriteter: språk och kultur i förskolan" är en populär och flitigt använd bok som hon är författare till tillsammans med Åsa Lundman. De nationella minoriteterna är en del av Sveriges gemensamma kulturarv och förskolan har enligt läroplanen ett särskilt viktigt uppdrag i att skydda och främja de nationella minoriteternas språk och kulturer. Önskar att så många som möjligt lyssnar det här avsnittet och får insikter och förståelse.
-
"Tant Sol" och "Dödsängeln" blev båda utvalda av IBBY (i Sverige) till utmärkelsen "Honour List". IBBY är en ideell organisation som främjar arbetet för hög kvalitativ barn- och ungdomslitteratur, världen över. De gör så mycket värdefullt så sätt deras namn i minnet. Att bli utvald till "Honour list" är en ärofylld utmärkelse där ditt konstnärskap får vingar världen över. Lotta Geffenblad lyfts fram för sina illustrationer i "Tant Sol" och Johan Rundberg för sitt författarskap i "Dödsängeln". Fredrik och jag fick äran att live-podda med dessa sköna två framför en mysig publik på Hallands konstmuseum, en onsdag i december, arrangerat av Region Halland. Det kommer så mycket klokskap ur våra prisade språksuperhjältar, den ene ser berättandet främst i bilder och den andre i text. Lyssna till deras rika erfarenheter och varma humor. Har du vägarna förbi Hallands konstmuseum får du inte missa IBBY- utställningen av alla 2024 utvalda böcker!
-
Ni som har lyssnat till vår podd har förstått att det finns så otroligt många språksuperhjältar på vårt klot. Den här gången åkte vi till Göteborg för att träffa en språksuperhjälte som jobbar på Drottning Silvias Barnsjukhus, Gustaf Källvik. Han är bibliotekarie, jobbar på ett patientbibliotek som vänder sig till barn och unga. Det ligger under samma tak som lekterapin på sjukhuset. Det är bibliotekarierna Gustaf Källvik och Karin Graube som tillsammans håller i läsklubben, högläsning för barnen som besöker sjukhuset, ibland under längre perioder. De poppar popcorn inför fredagens filmvisning och bistår med tavlor från Artoteket, illustrationer ur böcker som de unga kan ha på sitt rums väggar och givetvis kan de låna med sig spännande böcker. Tänk dig att läsandet, bilderna och berättandet kan lindra smärta för en stund eller att få dig som patient att tillfälligt glömma bort sjukdomen- när du far iväg på fantasins vingar.
-
Känner du till Svenska barnboksinstitutet?
Det är få som mäter både djup, höjd och bredd på den svenska barn- och ungdomsutgivningen som Sbi, och då menar vi inte bokstavligen, utan mer med ett forskaröga som upptäcker tendenser, trender och helhetsbilder av en utgivningskanon.
Och bokprovning, låter det inte väldigt gott, som små snittar och kanapéer som ger mersmak?! Lyssna så får du veta mer om vad det rör sig om.
Språksuperhjältarna heter Amanda Idberg och Sofia Gydemo och är båda kommunikatörer på Svenska Barnboksinstitutet. Och vi tror att just sådana som Amanda och Sofia höjer statusen på litteraturen generellt och i synnerhet då barn- och ungdomslitteraturen. I avsnitt 69 pratar vi med Boel Westin som varit huvudredaktör för ett fantastisk verk i två volymer: "Den svenska barn och ungdomslitteraturens historia" där även Sbi's chef Åsa Warnqvist är redaktör och verket ingår självklart i Sbi's skriftserie.
Vilka är Amandas och Sofias språksuperhjältar månntro...? -
"Vanliga människor- autistens guide till galaxen" är Clara Törnvalls senaste bok. Det är en bok om neurotypiker skriven av en autist. Så oerhört effektfullt och uppfriskande när hon vänder på perspektivet. Hon är klok, rolig och hennes inspel behövs så mycket i vårt samhälle. Lyssna till den här språksuperhjälten som med en skicklig skrivarröst fylld av humor och allvar ger unga autister röst och neurotypiker något att tänka på...
-
Tobias Gard är författaren och bibliotekarien som har mött ett stort gäng skolbarn i båda sina yrkesroller. Vi upplever att han har många ess i rockärmen som inspirerar till både läsande och skrivande. Denne ödmjuke språksuperhjälte gör läsandet coolt och erbjuder skräckskolor till den som själv önskar gestalta monster och omstridda fenomen. Han har också svart bälte i att skriva lättläst och språkligt intressant- samtidigt. Vi möter en erfaren poddare dessutom, Tobias har själv spelat in en podd för att mätta behovet av att lyssna till spökhistorier hos sina låntagare. ("Död mans podd")!
-
Like two sunbirds, they flew into our podcast studio and filled it with spices, flavors, stories, colors and a magical book and box. Alaa and Victoria have created a children book in Palestine that received the 2024 award in IBBY's honour list, as best author.
We also get to learn more about the fantastic Tamer Institute and what it does for children and young people. It was founded to give children access to books and alternative learning as children’s and young people’s schooling, leisure time and lives suffered from the troubles in the area. They were the laureates of the 2009 ALMA Prize.
Alaa and Victoria manage Alaa's father's, Adel's, theatrical heritage and create the wonder box as a magical movable theater that children can help create and perform themselves. This episode is something very special.
Likt två solfåglar flög de in i vår poddstudio och fyllde den med kryddor, smaker, berättelser, färger och en magisk bok och box. Alaa och Victoria har skapat en barnbok i Palestina som fick 2024 års pris i IBBY:s hederslista, som bästa författare.
Vi får också lära oss mer om det fantastiska Tamerinstitutet och vad det gör för barn och unga. Det grundades för att ge barn tillgång till böcker och alternativt lärande då barns och ungdomars skolgång, fritid och liv blev lidande av oroligheterna i området. De var mottagare av ALMA-priset 2009.
Alaa och Victoria förvaltar Alaas pappas, Adels, teaterarv och skapar Wonder Box som en magisk flyttbar teater som barnen kan hjälpa till att skapa och framföra själva. Det här avsnittet är något alldeles speciellt. -
She is like a spirit from another dimension. I'm talking about the South Korean picture book artist Baek Heena. A more humble language superhero than her is something you have to look for. In 2020, she was awarded with the ALMA Prize and I can see her handmade miniature figures cheering. We meet for half an hour at the Book Fair in Gothenburg and are captured by how serious and playful our conversation is, at the same time. A sense of how important it is for her to convey feelings, good stories and the visualization of these. How lucky you are to get to listen to this episode.
-
Boel Westin är professorn i litteratur, främst barn- och ungdomslitteratur, som lett arbetet som huvudredaktör för "Den svenska barn- och ungdomslitteraturens historia 1-2". Den sträcker sig över mer än 700 år!! Här behandlas allt från berättande skönlitteratur, sagor, lyrik, visor, dramatik, bilderböcker, tecknade serier och barntidningar till läseböcker, ABC-böcker, religiösa skrifter och faktaböcker.
Säg det som inte Boel vet i ämnet.
Vår språksuperhjälte Boel skrev den första biografin om Tove Jansson. En fängslande och levande biografi om Toves värld som har översatts på 6 språk.
Boel håller sig dessutom ständigt uppdaterad i barn- och ungdomslitteraturgenren som ordförande för ALMA-juryn som delar ut ALMA-priset. Astrid Lindgren Memorial Award instiftades 2002 av Sveriges regering för att värna barns rätt till bra berättelser. Som ni förstår kära lyssnare så var 26 min med henne alldeles för lite men otroligt givande. Varsågoda! -
Kära poddlyssnare, vi skriver till er och vill förmedla en känsla, en känsla av en person som bara gör rummet, dagen och livet mer hoppfullt. Vi pratar såklart om vår språksuperhjälte Jujja Wieslander. Hon förmedlar autenticitet, lekfullhet, nyfikenhet och musikalitet. Det sker något dansant i rummet när vi samtalar och vi hoppas att ni hänger med i svängarna. Podden spelas in på året Bokmässa, 2024.
-
Minna Paananen skriver för små om stora ämnen. Hon hälsade på oss i Halmstad en solig och varm dag och läste bland annat ur sin bok Stjärnfamiljer som en förlängning av prideveckan. Vi fick möjligheten att samtala med henne i podden och ta del av hennes viktiga och konstnärliga arbete. Hon bor i Kalix och jobbar som författare och folkhögskolelärare. Många klokskaper och sköna tankar florerar i podden med Minna.
-
Våren -23 hade vi besök av representanter från framgångssagan ”Läsa äger!” (lyssna på avsnitt 48). I somras testade vi äntligen metoden och här får ni höra Olle Johansson och Moa de Vries Lindestam, två ungdomar som varit med och hållit i verksamheten.
Lyssna på deras upplevelse av ett sommarjobb som blev väldigt annorlunda, (men bättre?), än förväntat. Och om hur synen på ett bostadsområde ändrades efter att faktiskt ha vistats där under ett par veckor. Hanna Sandblom som varit en av de ansvariga från biblioteket dubblerar som gäst och programledare. -
Mysterieklubbarna, som finns på flera folkbibliotek i Halmstad, umgicks med Sara Mauritzons bok Silvermannen under våren. De fick fördjupa sig i äventyr, spänning och magi som bara hennes böcker kan erbjuda. Sara är författaren och skolbibliotekarien som hellre väljer skogen som skrivarlya än någon annan plats. Hon är lika lyhörd för bra berättelser med meningsfullt innehåll som hon är lyhörd för vilka böcker hon ska sätta i händerna på skolbarnen.
Den tredje och sista delen av serien Yggdrasil kom ut nu i augusti och heter Guldbarnet. Lyllo er som har kvar möjligheten kvar att få läsa böckerna för första gången och njuta av Saras flödande ton i skrivandet. I podden hör ni också vår sköna Berfin Sekerci som varit med och lett en av Mysterieklubbarna. -
Ingrid Pramling Samuelsson är något så fint som professor i förskolepedagogik. Frågor hon brinner för är hur vi i förskolan kan fokusera på lärande för hållbar utveckling i ett internationellt perspektiv. Estetiken och leken är ofta i centrum i hennes böcker och språkleken i form av poesi har fått en hel bok tillägnad sig. Ni förstår vilken språksuperhjälte vi har att göra med. Språkutvecklaren och forskaren Karolina Larsson är inbjuden som experten och det är bland annat hon som ställer de kloka och spännande frågorna i avsnittet.
-
När en Litteraturpedagog som Emma Paradis får uppdraget "Unga vuxna" så händer det bra grejer. En av de bra grejerna är de unga läsambassadörerna Solin Tahaz och Lina Saadaldeen. Deras medverkan och uppdrag bidrar med lyckosamma förändringar i biblioteken i Halmstads verksamhet och främjar att vi når ut till våra unga vuxna på ett mer adekvat sätt. Lyssna till en oslagbar trio: Emma, Lina och Solin.
-
Melody Farshin är varmhjärtad och skarp. Oavsett om det gäller standup eller författarskap så berikar hon oss med en stark berättarröst som bara ett barn som vuxit upp i ett miljonprogram kan göra. I hennes böcker, kan ungdomar med liknande bakgrund känna igen sig och uppleva att det är möjligt att bli författare och komma från orten.. Humorn och tragiken går hand i hand i hennes böcker och ofta sätter vi skrattet i halsen. Seså, lyssna till podden nu, det är inte bara en inbjudan utan också en uppmaning.
- Visa fler