Avsnitt
-
Forskaren och klimatdebattören Bjørn Lomborg intervjuas av Magnus Thorén. Han har hyllats som orädd sanningssägare men också pekats ut som en farlig skeptiker vars budskap riskerar att bromsa en nödvändig klimatomställning. I över tjugo år har Bjørn Lomborg varnat för politiska beslut som han menar allt för ofta handlat om att signalera godhet, snarare än att åstadkomma verklig skillnad inom klimat- och biståndsfrågor. Det har gjort att han utmålats som kontroversiell. Men håller det på att ändras nu, när woke är ute och debatten i Europa handlar mer om militär upprustning än klimatmål?
-
Sekulära länder är lyckligare, så varför söker sig kultursidorna och Generation Z till tron?
Journalisten Jakob Mendez-Lind menar att ökande religiositet är ett bevis på bristande samhällsfunktioner och turbulenta tider.
Inläsare: Staffan Dopping -
Demoskops vd Karin Nelsson samtalar med Henrik Höjer om stämningarna i Sverige. Vi pratar allt mer om ekonomi och oroas dessutom allt mer av ekonomin. Månadens special handlar om försvarsvilja. Politikerna tävlar om att kasta pengar på Försvarsmakten – men hur mycket vill egentligen svenska folket betala för försvaret?
-
Det är svårt att förutse framtiden, särskilt kärnkraftens och elhandelns påverkan på samhället, konstaterar fysikern Joakim Amorim som granskat en gammal energiprognos om vår egen tid.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Justitieministern ska göra ”allt som krävs” för att förhindra gängbrottsligheten – men vad innebär det? Ukraina sägs vara nära att skriva på mineralavtalet. Turkisk journalist om Medin-rättegången. Linköping inför tiggeriförbud. Och klimatdebatten är enkelspårig, säger Bjørn Lomborg.
-
En mytoman driver just nu världen framför sig. Det är inte Donald Trump – utan Chat GPT.
AI är informationssamhällets död, skriver frilansjournalisten Håkan Lindgren.
Inläsare: Staffan Dopping -
Hör väljare i liberala San Francisco om Trumps första 100 dagar som president. Vad låg bakom strömavbrottet på Iberiska halvön? Volvo Cars ska spara mångmiljardbelopp. Och Liberalerna i Kanada återuppstod och vann valet. Onlyfansprofiler sågar regeringens nya lag. Programledare: Staffan Dopping.
-
För 60 år sedan kriminaliserade Sverige våldtäkt inom äktenskapet. Många tror att vi var bland de första i världen att göra det, men det stämmer inte. Men vilket land var egentligen först – och var är det fortfarande tillåtet idag?
Av Henrik Höjer
Inläsare: Magnus Thorén -
Beskedet kommer efter interna avgångskrav, enligt källa till Kvartal. Mamma och barn allvarligt skadade i nattens sprängdåd i Tumba. Så vill utredaren få bort våld och stök från svenska fotbollsarenor. Donald Trump gav oväntad skjuts till Kanadas liberala parti. Programledare: Jörgen Huitfeldt.
-
Nationalistisk statskapitalism är nu den nya världsordningen. Men vad hade hänt om Europa tidigare infört en smart protektionism för att skydda sig mot farliga beroenden?
Av Ola Wong
Inläsare: Staffan Dopping -
I Gaza höjs alltfler röster mot Hamas styre, med krav på att terrorgruppen ska lägga ner den väpnade kampen mot Israel och släppa greppet om Gazaremsan. Kvartal har talat med Khaled, 25, som har deltagit i demonstrationer mot Hamas, en organisation som genom åren har tystat kritiker med hot, våld och tortyr.
Av Nathalie Rothschild
Inläsare: Magnus Thorén -
Det har skett stora protester i Serbien och landet är präglat av arvet från kommunismen. Sociologen Kjell Magnusson ger en bild av bakgrunden till konflikten.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Sverige måste börja se på världen genom nya glasögon när merkantilismen tar över. Med ett geoekonomiskt perspektiv är det lättare att förstå hur Trump tänker, skriver Jonas A Eriksson som intervjuar investerarlegenden Jim Rogers, som varit mentor åt USA:s nuvarande finansminister.
Inläsare: Staffan Dopping -
Veckopanelen med Torbjörn Hållö, Inga-Britt Ahlenius och Dana Pourkomeylian under ledning av Staffan Dopping. Assistansbranschen har starka kopplingar till kriminella nätverk – kan det stoppas? Påve Franciskus begravs i helgen och hyllningar dominerar i hans eftermäle, men vilken sorts påve bör svenske kardinalen Anders Arborelius rösta på i konklaven? USA håller Ukraina på halster och frågan är vilka ord man ska tro på. Journalisten Joakim Medin riskerar tolv års fängelse, och riksdagen gav grönt ljus åt småskalig gårdsförsäljning av alkohol.
-
Lösningarna på framtidens solkraft handlar först och främst om satsningar på energieffektivisering.
Per Asks artikel i Kvartal kan ifrågasättas, skriver arkitekten Lotta Lanne.
Inläsare: Staffan Dopping -
Komedinestorn John Cleese intervjuas av Nathalie Rothschild. Han är mannen bakom tv-serier och filmer som Monty Pythons flygande cirkus, Pang i bygget och En fisk som heter Wanda. Nu är John Cleese, 85 år, Sverigeaktuell. Hur ser han på cancelkultur, påven och transfrågan – och vad får humorlegenden själv att skratta och gråta idag?
-
Traditionella strategier för att hantera en mobbare fungerar inte med Trump. Men kvantteorin kan ge en vägledning för Europas ledare, skriver psykologen Torbjörn Vestberg.
Inläsare: Magnus Thorén -
Washington kan försöka pressa Europa att dra in Ukrainastöd, enligt en expert. Kina avvisar Trumps utspel i handelskriget. Spänt läge mellan Indien och Pakistan efter terrordåd i Kashmir. De köade i timmar till influerarens sminkbutik i Stockholm. Och hör Sverigeaktuelle John Cleese om hur cancelkulturen påverkar showbusiness. Programledare: Magnus Thorén.
-
Massmordet i Örebro i februari genomfördes av en ensam och udda man. Men hur ska vi veta vilka udda män som blir massmördare, frågar sig läkaren och psykiatern Erik W. Larsson.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Samtidigt som Marco Rubio backar från Ukrainamöte i London. Högsta domstolen: Morddömd man född i Sverige kan utvisas. Kan Sydamerika bli EU:s räddning i tullkriget? Elever väljer skola efter gängtillhörighet. Journalisten Joakim Medin åtalas – riskerar 12 års fängelse i Turkiet. Och EU delar ut miljardsmocka mot techjättarna. Programledare: Jörgen Huitfeldt.
- Visa fler