Avsnitt
-
Veckopanelen med Boel Godner, Torbjörn Elensky och Vedad Odobasic under ledning av Jörgen Huitfeldt. Antalet skjutningar är det lägsta sedan polisen började föra statistik 2017 – är det ett efterlängtat trendbrott vi ser? Expressens granskning av de så kallade gigföretagen Uber och Bolt avslöjar villkor som ställer oss konsumenter inför en samvetsfråga. Så bjuder panelisterna på varsin spaning kring vad vi bör hålla ögonen på under 2025.
-
Författaren och docenten i ekonomisk historia Jan Jörnmark intervjuas av Magnus Thorén. Satsningarna i norra Sverige på fossilfritt stål, grönt flygbränsle och batterier har i princip varit dömda att misslyckas redan från start. I stället för att ösa miljarder på dessa projekt borde många kommuner i norra Sverige och i glesbygd krympa kontrollerat, riva tomma hus och satsa på sådant som faktiskt är livskraftigt på riktigt, menar Jörnmark. Men innebär inte det krassa receptet att han både underskattar förmågan i samhällen som Skellefteå och Boden, och bortser från konkurrensfördelar hos områden som badar i billig el?
-
Magnus Ranstorp analyserar Islamiska statens position idag. Ukraina stoppar rysk gas. Önsketänkande bakom Northvolts haveri, enligt ny rapport. Och en av de skjutna pojkarna i Malmö har avlidit. Programledare: Magnus Thorén.
-
Få högtider bryter mot de kristna idealen så tydligt som julen. Men den ökade konsumtionen gör samhället bättre, skriver Klas A. M. Eriksson, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.
Inläsare: Staffan Dopping -
När faller allas rätt till fri åsiktsbildning över kanten? Regeringar från både höger och vänster har steg för steg inskränkt yttrandefriheten, skriver journalisten Nils Funcke. Han har för Kvartals räkning gått igenom genomförda och planerade ändringar i grundlagarna sedan 2015. Utlandsspionerilagen innebär exempelvis att utländska aktörer kan tysta och förhindra samhällsdebatt i Sverige.
Inläsare: Magnus Thorén -
En mångårig centerpartistisk toppolitiker ofredar en 13-årig pojke på ett lokaltåg. Ska vi tro hans partikolleger när de intygar att de aldrig sett minsta antydan till sådant beteende tidigare?
Och varför är polisen så ointresserad av den samkönade sexhandeln, trots att unga killar prostituerar sig i samma utsträckning som unga tjejer? Kanske är det dags att jämställdheten når in i ett av samhällets mest bortglömda hörn, skriver Jörgen Huitfeldt.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Veckopanelen med Hanne Kjöller och Johan Ingerö under ledning av Magnus Thorén. Saboterade kablar ökar spänningen i Östersjön och it-haveriet Millennium fortsätter kosta sjukvården pengar. Och vad har året 2024 inneburit för Sverige säkerhetspolitiskt med gängkriminella som jobbar för den iranska regimen, Donald Trump på väg tillbaka som president i USA, ett alltmer aggressivt Ryssland och ett svenskt medlemskap i Nato?
-
Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt intervjuas av lyssnaren Björn Edberg. För några veckor sedan fick redaktionen ett mejl. Avsändaren var en 42-årig sjuksköterska och entreprenör från Bromma i Stockholm, som har följt Kvartal under många år. Av mejlet att döma är Björn Edberg mer intresserad än de flesta av de överväganden som styr journalistiken och hur den kan bli balanserad och transparent. Han ställde en fråga till oss: Skulle Jörgen Huitfeldt kunna tänka sig att för en gångs skull inte ställa frågorna utan i stället vara den som svarar på dem – alltså låta en ”vanlig lyssnare” ta över programledarmikrofonen? Varför skulle vi säga nej när en trogen prenumerant kommer med ett så spännande förslag, mitt i juletid dessutom?
-
Den havsbaserade vindkraften riskerar att kosta mer än den smakar, skriver ekonomen Christian Steinbeck.
Inläsare: Staffan Dopping -
När julen står för dörren tänds led-lamporna i tusental. Men för att ljuset ska göra sitt jobb så måste också mörkret få ta plats, skriver Anna Axfors, som tycker att svenskarna borde strunta i Brandskyddsföreningens råd och undvika en ful jul.
Inläsare: Magnus Thorén -
Manipulerar Elon Musk X:s algoritmer eller inte? Techgurun Ashkan Fardost har läst den öppna källkoden och går till botten med frågan som fått flera stora medier att lämna plattformen efter det amerikanska presidentvalet.
Inläsare: Staffan Dopping -
Både högern och vänstern har länge arbetat för att frigöra individen, men har det gått för långt? Den brittiske samhällskritikern David Goodhart vill i sin nya bok i stället rikta fokus mot familjen som håller ihop. Anna-Karin Wyndhamn har läst den. Behöver det vara ett förtryck om kvinnan är hemma med barnen längre än vad mannen är?
Inläsare: Magnus Thorén -
Syriens fall kom oväntat och det är oklart hur de icke-sunnitiska minoriteterna ska leva i det nya islamistiska Syrien, skriver statsvetaren Khaled Salih, som ser två tänkbara scenarier för landet.
Inläsare: Magnus Thorén -
Veckopanelen med Elfva Barrio, Lars Leijonborg och Klara Klingspor under ledning av Staffan Dopping. 40 år efter att Catrine da Costa hittades död och styckad har bedömningen att allmänläkaren och obducenten är offer för ett justitiemord tagit över. Men under rättsprocesserna agerade polis, journalister och en växande feministisk rörelse nära nog i enad front mot de två läkarna. Tysklands förra förbundskansler Angela Merkel ångrar ingenting. Klimatminister Romina Pourmokhtari vill förbjuda varuimport från kinesiska Temu och Shein, och Jesus sägs ligga bra till för att bli Årets influencer 2025.
-
Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Under sina 40 år som polis har han sett den grova organiserade brottsligheten skifta karaktär. Och vid specialsatsningarna i Södertälje har Gunnar Appelgren skaffat sig stor erfarenhet om hur kriminaliteten äter sig in i företag och myndigheter. Vad gäller den extrema våldsutvecklingen beskriver han Sverige som ”den kokande grodan”. Den smygande försämringen har gjort att vi inte sett punkten där det gått för långt och är dags att ställa om på riktigt, säger han.
-
Kartan ritas just nu om i Mellanöstern. Den största förloraren är sannolikt Hamas, vars planer nu går om intet, skriver religionsvetaren Eli Göndör.
Inläsare: Staffan Dopping -
Misstänkte mördaren var på rymmen från HVB-hem. Maxstraff för “monstret från Avignon”. Larm om allvarliga brister på HVB-hemmen. Stentavla med de tio budorden under klubban i New York – och far och son-duon som ville skriva den perfekta jullåten. Programledare: Magnus Thorén.
-
Demoskops vd Karin Nelsson samtalar med Henrik Höjer. Magdalena Anderssons övertag i förtroendeligan har minskat betydligt under hösten, samtidigt som Moderaterna har stärkt sin position på området lag och ordning. Karin och Henrik hinner också med några iakttagelser om vilka av julbordets rätter som svenska folket skattar högst.
-
Två av årets Nobelpristagare varnar för AI-utvecklingen – och en av dem har nyligen tvärvänt i frågan, som han själv bidragit till under flera decennier.
Det skriver matematikprofessorn Olle Häggström, som dessutom menar att den svenska AI-kommissionen inte tar hotet på allvar.
Inläsare: Magnus Thorén -
Upptaget av växthusgaserna försämras. Efter omtalade SVT-serien: Nya försök till upprättelse för läkarna i da Costa-fallet. Svensk ekonomi går sämre än väntat – och tidigare Stasiofficer blir miljöminister i Thüringen. Programledare: Jörgen Huitfeldt.
- Visa fler