Avsnitt
-
Berättelsen om arbetargrabben Benny Fredriksson, som lyckades ta sig in i kulturvärlden och göra den till en angelägenhet för alla, berörde mig djupt, skriver kulturminister Parisa Liljestrand. Efter en resa till Ukraina skriver hon här en essä om behovet av att rusta upp kulturarvet, sänka trösklar till kulturen och minska beroendet av det offentliga.
Inläsare: Magnus Thorén -
Fredrik Sixtensson och Ola Wong talar om ”Odysséen”. Homeros diktverk om Odyssevs äventyr inledde tillsammans med ”Iliaden” den grekiska och västerländska litteraturen och har sedan fortsatt att inspirera. Men varför dras vi till en manisk lögnare? Fredrik läser högt på grekiska och vi jämför Lagerlöfs och Björkesons svenska översättningar med norrmannen Kjell Arild Pollestads nytolkning på prosa. Monty Python, mjukporr och manlighet nämns.
-
Saknas det avsnitt?
-
Tystnaden i både USA och Europa är öronbedövande, och eftergiftspolitiken är långsiktigt förödande. Vilken av de europeiska ledarna kan stå upp mot Trumpadministrationen, frågar sig professor emeritus Stefan Hedlund.
Inläsare: Staffan Dopping -
Veckopanelen med Anna-Karin Wyndhamn, Gunnar Wetterberg och Lisa dos Santos under ledning av Jörgen Huitfeldt. Den nya nationella säkerhetsrådgivaren avgick innan han ens hunnit börja, den ekonomiska brottsligheten har blivit så allvarlig att hela systemet som bygger upp Sverige hotas och Vänsterpartiet bråkar så att flisorna ryker inför öppen ridå.
-
Statsvetaren och sociala medier-experten Nils Gustafsson intervjuas av Staffan Dopping. Så har sociala medier och algoritmer förändrat demokratin och medborgarnas politiska engagemang. Hur kommer det sig att många tycker att de inte längre får se inläggen som de helst vill komma åt på Facebook, X och Instagram? Donald Trumps fokus på uppmärksamhet är hans främsta tillgång men också hans största svaghet. Men vilka är de tre faserna i techjättarnas ”enshittification”?
-
En ledare med högt förtroende kan vara en styrka hos ett parti. Men det innebär också en risk om frontfiguren blir så dominerande att inga andra profiler kan växa sig starka och välkända i dess skugga. Socialdemokraterna ligger tidvis nära en skadlig personkult kring sin nuvarande partiledare, skriver Widar Andersson.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Experten om hur Zelenskyj kan utnyttja den ryska rökridån. Hopplöst bland de drabbade när Think Pink-rättegången avslutas. Gustav Hemming (C) åtalas för sexuellt ofredande mot barn. Och oppositionen i Stockholm vill stoppa kontroversiell moské.
-
Idén om att kött och lite alkohol är skadligt för oss vilar på svag vetenskaplig grund, skriver överläkaren och medicinprofessorn Johan Frostegård.
Inläsare: Staffan Dopping -
Oro för eskalering mellan kärnvapenmakterna efter tisdagens attacker. Konklaven inleds – nu ska en ny påve väljas. Oscarsvinnaren om tullhotet som chockat Hollywood. Judisk lokalpolitiker lämnar Vänsterpartiet efter 25 år. Och den omstridda kalkbrytningen i Slite på Gotland får fortsätta. Programledare: Magnus Thorén.
-
Maskinerna blir i snabb takt mer kreativa. Men den mänskliga kreativiteten verkar slokna. Nu viskas det om att den kommande Chat GPT-5 närmar sig det mytomspunna målet av generell mänsklig intelligens. Illustratören Jossi Qwiberg skriver om kreativ ersättningsångest och risken för att tekniken gör fantasin otränad och förkrympt.
Inläsare: Magnus Thorén -
Hör Tysklandskännaren om kaoset i förbundsdagen. Vänsterpartiets Daniel Riazat hoppar av partistyrelsen i protest. Transportstyrelsens körkortsindragning kritiseras av expert. Ryssland fortsätter intensiva attacker mot ukrainska städer. Och AP-fondchef försvarar Northvolt-investering.
-
Samhällets hälsofascism har letat sig in i de personliga relationerna, skriver Anna Axfors. En sund relation ses som en där man känner sig trygg, men lidandet kanske är en naturlig del av kärleken?
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Ekobrottsmyndigheten varnar för att kriminaliteten äter sig in i välfärden. Vad menas med att den är systemhotande? Misstänkt 20-åring häktas för trippelmordet i Uppsala. Så kan Centerpartiet navigera i den politiska terrängen. Och Israels löfte om återupptagen nödhjälp talar för långvarigt krig, menar Gazaaktivist.
-
Samtidens ”förfärliga ideologier” har tvättat bort nyfikenheten till den grad att man inte längre får fråga utländska personer från vilket land de kommer.
Det säger författaren Lena Andersson till Kvartals Anna Axfors i ett samtal om kärlek, begär och vikten av att känna sig själv.
– Vi har blivit stumma, mekaniska och programmerade, säger Lena Andersson.
Inläsare: Staffan Dopping -
Samhällsvetenskapliga forskare har en skyldighet att föra ut sina rön. Både ekonomerna och statsvetarna i USA har misslyckats kapitalt med att föra ut sina grundläggande insikter till väljarkåren, skriver statsvetaren Bo Rothstein.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Antalet skjutningar minskar, polis och åklagare har fått skarpare verktyg och USA har infört stenhårda ekonomiska sanktioner mot vårt våldsammaste kriminella nätverk Foxtrot och dess ledare Rawa Majid. Samtidigt kommer dock nya rapporter om hur de kriminella nätverken äter sig allt djupare in i samhällskroppen. Så hur är egentligen läget i gangstervåldets Sverige våren 2025? Är den omtalade vändningen i sikte, eller är den i själva verket mer avlägsen än någonsin? Med åklagare Lisa dos Santos, före detta brottsutredaren Luay Mohageb och terrorforskaren Magnus Ranstorp. Programledare: Magnus Thorén.
-
Det finns mängder med problem med AI, det skriver experten Johan Falk. Men utvecklingen går rasande snabbt och vi måste vara konstruktiva.
Inläsare: Magnus Thorén -
Veckopanelen med Ashkan Fardost, Lasse Stjernkvist och Clara Berglund under ledning av Staffan Dopping. Trippelmordet i Uppsala upprör. Ett mineralavtal slöts mellan USA och Ukraina och Donald Trump firade sina första hundra dagar som president. Johan Pehrson har meddelat sin avgång – hur frivillig var den? Magdalena Andersson erbjöd sin mjuka famn till Pehrsons efterträdare. Spanska superströmavbrottet genererar debatt, och kollektivtrafikens mobilmarodörer orsakar storstörningar.
-
Forskaren och klimatdebattören Bjørn Lomborg intervjuas av Magnus Thorén. Han har hyllats som orädd sanningssägare men också pekats ut som en farlig skeptiker vars budskap riskerar att bromsa en nödvändig klimatomställning. I över tjugo år har Bjørn Lomborg varnat för politiska beslut som han menar allt för ofta handlat om att signalera godhet, snarare än att åstadkomma verklig skillnad inom klimat- och biståndsfrågor. Det har gjort att han utmålats som kontroversiell. Men håller det på att ändras nu, när woke är ute och debatten i Europa handlar mer om militär upprustning än klimatmål?
-
Sekulära länder är lyckligare, så varför söker sig kultursidorna och Generation Z till tron?
Journalisten Jakob Mendez-Lind menar att ökande religiositet är ett bevis på bristande samhällsfunktioner och turbulenta tider.
Inläsare: Staffan Dopping - Visa fler