Avsnitt
-
S-kongressen är igång och många hoppas på en tydlig gir. Rysslands beroende av rustningsindustrin kan hämma fredsviljan. Nya uppgifter i utredningen som lett till att Rouzbeh Parsi lämnar Utrikespolitiska institutet. Och Kvartals reportage om dramatikern Stina Oscarssons stoppade pjäser väcker reaktioner. Programledare: Jörgen Huitfeldt.
-
Amerikansk handelspolitik har historiskt sett ofta präglats av protektionism. Frågan är nu om vi ser ett tillfälligt utslag av nostalgi eller en verklig återkomst, frågar sig Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.
Inläsare: Staffan Dopping -
Saknas det avsnitt?
-
Bilförarens etnicitet pekades ut – en helomvändning, säger brittisk ex-polis. Sverige skärper tonen mot Ungern efter nya anti-gaylagarna. Terrorsvensken åtalas för inblandning i tortyrmord i Syrien. Nu åtalas mannen – misstänks för att ha stulit Swedish grace-konst. Programledare: Staffan Dopping.
-
Var det moderna samhället en felkörning? Ola Wong skriver om hur radikal politisk nostalgi tar över världen.
Inläsare: Magnus Thorén -
Jämställdhetsministern intervjuad i Kvartal Idag. Tidigare Volkswagenchefer döms efter “dieselgate”. Över 3 000 får gå från Volvo Cars. Katastrofläkaren: “Ohållbart” att använda 7 oktober som skäl för attackerna i Gaza. Integrationsministern: “Nu ska vi tala öppet om islamistiska krafter.” Och kan en mangaprofetia förklara Japans turismtapp? Programledare: Magnus Thorén.
-
Knappt någon bryr sig om latinamerikanska författare, särskilt inte sådana som är på högersidan. Så hur kunde den nyligen bortgångne Mario Vargas Llosa fascinera så många? Inger Enkvist, professor emeritus i spanska, porträtterar en skribent som valde friheten även när den var omoralisk.
Inläsare: Staffan Dopping -
Mellanöstern har omstöpts efter den 7 oktober 2023. Shia-axeln från Teheran till Beirut har knäckts och Turkiet har blivit starkare samtidigt som Israel är den militäre segraren. Hur påverkar detta Iran? Idris Waysi, som är lektor i statsvetenskap vid Karlstads universitet, fördjupar bilden.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Skellefteå siktade mot stjärnorna med sin kompromisslösa satsning på Northvolt, och de kan mycket väl nå trädtopparna, trots konkursen. Det konstaterar Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi med särskild inriktning på regional utveckling.
Inläsare: Staffan Dopping -
Veckopanelen med Caroline von Seth, Linn Svansbo och Stefan Stern under ledning av Magnus Thorén. Dubbla anmälningar mellan V-tjänsteman och KD:s Alice Teodorescu Måwe i Bryssel. Gör den hotande svälten i Gaza att Sverige borde skänka pengar till FN-organet Unwra igen? Mörkades Joe Bidens minnesproblem under hans tid som president, och spelar det i så fall någon roll? Löstes frågan om kärnkraftens finansiering och vår framtida elförsörjning i veckan, eller väntar fortsatt energikäbbel? Och hur allvarligt ser panelen på SVT-profilens pussförsök, som lett till åtal?
-
SSU:s ordförande Lisa Nåbo intervjuas av Jörgen Huitfeldt. I augusti avgår hon från posten som ordförande i Sveriges största ungdomsförbund. Men dessförinnan ska hennes parti ha kongress i Göteborg där förväntningarna på en rejäl vänstersväng är höga. Men hur väl fungerar slagorden om större rättvisa, återförstatliganden och högre skatter för de rika när dagordningen i ett globaliserat 2020-tal präglas av säkerhetspolitik och brottslighet?
-
Varför är kolonialismen så känslig att forska om? Kvartal fick en pratstund med statsvetaren Bruce Gilley.
Detta är den tredje och sista delen i denna artikelserie. De två första kan du läsa här och här.
Av Henrik Höjer
Inläsare: Magnus Thorén -
Vad händer om man som forskare hävdar att det även finns positiva aspekter av kolonialismen? Det vet statsvetaren Bruce Gilley, vars vetenskapliga artikel om frågan avpublicerades på grund av hot mot redaktionen.
Den första delen i denna artikelserie kan du läsa här. Del tre kan du läsa här.
Av Henrik Höjer
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Samtidigt som Sveriges Riksdag röstar om framtida finansiering. Landsomfattande hamnstrejk inledd idag. Exportmiljarder på spel när Sydafrikas Ramaphosa möter Trump. Och hjärndöd kvinna och hennes foster hålls vid liv på grund av abortlagarna i Georgia. Programledare: Jörgen Huitfeldt.
-
Vad hade kolonialismen för effekter? Ny forskning ifrågasätter invanda föreställningar.
Detta är den första delen i en artikelserie.
Inläsare: Staffan Dopping -
Flera länder skärper tonen mot Netanyahu. Misstankar om att Vita huset ”mörkade” Bidens cancerdiagnos. Kommissarie håller inte med om kritiken mot polisantagningen. Och knivattack på finsk skola – elev ville “hugga flickor”. Programledare: Staffan Dopping.
-
En ny ideologisk rörelse växer fram bland unga män på den politiska högerkanten. De dyrkar den vältränade manskroppen, föraktar svaghet och jämlikhet och vill fly en civilisation som de anser vara dekadent och överfeminiserad. I centrum står en bok vars författare går under en märklig pseudonym: Bronze Age Pervert.
Av Henrik Schildt Lundberg
Inläsare: Magnus Thorén -
Israels ambassadör om Netanyahus Gazainvasion. Begränsad nödhjälp släpps in i Gaza — så ska den distribueras. Supervalhelg i Europa: EU-vännerna vann på marginalen. Och butikskedjor riskerar miljonviten efter misstänkt Black Friday-fusk. Programledare: Magnus Thorén.
-
”Du kommer hit till min ort och visar inte respekt, va? Jag är Hundra, din horunge!” sade min gamle vän medan han skar upp ansiktet på främlingen. Daron Karaki, som själv växte upp i ett utsatt område, skriver om en i det gamla kompisgänget som alltid ställde upp för ”orten”, och som för varje nytt brott har släppts ut för att sprida skräck igen.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Stockholms politiska ledning har överlåtit det omdebatterade beslutet om bygglov för det som ska bli Skandinaviens största moské till en ensam kommunal handläggare. Oppositionen vill stoppa bygget, som drivs av en islamistisk turkisk rörelse. Kvartal kan nu visa att det företag som är angivet som byggherre inte längre existerar.
Av Lars Åberg
Inläsare: Staffan Dopping -
Är fallet Teodor Gustafsson ett belysande exempel på det omöjliga i att komma ut ur garderoben som öppen sverigedemokrat? Eller håller hatet mot SD på att avta i takt med att andra partier anpassar sig till deras politik?
Det frågar sig författaren Jakob Sjölander.
Inläsare: Magnus Thorén - Visa fler