Avsnitt
-
Premiär för Kvartal Idag: Ulf Kristersson ger sin syn på fredsförhandlingar mellan Ukraina och Ryssland, efter utspelet från Olaf Scholz. Trump 2.0: Den nya MAGA-staben tar form. Politisk chock efter ”judejakt” i Amsterdam – och ny enkät visar svenskarnas förändrade inställning till att dricka inför barn. Programledare: Magnus Thorén.
-
Nyligen föll domen för mordet på 20-åriga Saga i Örebro förra året. Fallet har ställt en viktig fråga på sin spets: Vad krävs för att slå fast att en brottslig handling har hedersmotiv? Sara Johnsdotter och Rúna Baianstovu välkomnar fler nyanser i debatten om våldsbrott bland invandrargrupper från länder där hederskultur existerar.
Inläsare: Magnus Thorén -
Saknas det avsnitt?
-
Den amerikanska ekonomin går som tåget. Trots det breder pessimism ut sig bland väljarna vilket göder extremism och identitetspolitik i bägge politiska läger. Oavsett hur det går i USA:s presidentval nästa vecka är Europas relativa fattigdom ett större problem för Sverige, menar frilansjournalisten Andreas Birro.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Den som i början av 2021 hade påstått att Trump skulle vara tillbaka i Vita huset fyra år senare hade blivit utskrattad. ”Brottslingen, lögnaren och fascisten” Donald Trump inte bara besegrar sin motståndare – han närmast krossar henne. I ett demokratiskt val. Betydelsen av det som skett går knappast att överskatta, skriver Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Efter Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels intåg i Gaza har en global Palestinarörelse vuxit fram med demonstrationer, tältläger och krav på att Israel upphör med det kritikerna kallar ett folkmord. Vilka är aktivisternas politiska mål? Varför uppfattas rörelsen av många som antisemitisk och konspiratorisk? Och finns det skäl för politiker och oss andra att lyssna på demonstranterna mer noggrant? Med Taher Al Naasan, Inas Hamdan, Sofie Löwenmark och Nico Perrino. Programledare: Magnus Thorén.
-
Veckopanelen med Lasse Stjernkvist, Anna Throne-Holst och Lars Trägårdh under ledning av Staffan Dopping. Många tror att världen kommer att förändras med Donald J Trump som USA:s president. Varför vann han en jordskredsseger medan Kamala Harris nesligt blev valets förlorare? Ännu en gång har opinionsmätningarna underskattat stödet för Trump. Hur påverkas Sverige av resultatet, och kan ett juste och korrekt val ändå bli ett hot mot demokratin? Dessutom diskuteras domen mot Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp.
-
Den tidigare moderate finansministern Anders Borg intervjuas av Henrik Höjer. Vart är vi på väg? Det är frågan som Anders Borg ställer i sin senaste bok. Och bilden som han tecknar av den nära framtiden är faktiskt rätt ljus. Men hur ser Anders Borg på sin tid som finansminister åren 2006-2014? Är det något han ångrar eller skulle ha gjort annorlunda?
-
JD Vance bakgrund som både hillbilly och riskkapitalist är välkänd, men hans ideologiske mentor – som menar att liberalismen hotar att förgöra de västerländska demokratierna – har fått mindre uppmärksamhet.
Läkaren och USA-kännaren Erik W. Larsson ger sin bild av Trumps vicepresidentkandidat.
Inläsare: Staffan Dopping -
Expansionen av BRICS+ är främst ett symptom på att USA har abdikerat från sin tidigare roll som garant för den globala säkerhetsordningen. Nu stöps den gamla världsordningen om, skriver professor Stefan Hedlund.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
På 1990-talet var vi optimistiska och världen var fredlig. Kurvorna gick åt rätt håll och hoppet om framtiden växte. Eller? Henrik Höjer om glömska och vår längtan efter räta linjer i historien.
Inläsare: Magnus Thorén -
Den stora risken är att USA tappar fokus på sina yttre verkliga fiender, skriver Ola Wong.
Inläsare: Staffan Dopping -
Han är mentor åt JD Vance och stöttar Trump i valet, men ogillar politik och demokrati. Själv blev han rik på en fransk litteraturkritikers teorier.
Följ med Lapo Lappin till techfilosofen och Facebookinvesteraren Peter Thiels mörka och fascinerande tankevärld där undergången och antikrist hotar. Artikelserien Idéerna som skakar världen har kommit till libertariansk konservatism.
Inläsare: Staffan Dopping -
Antalet mordrelaterade brottsmisstankar mot unga ökar lavinartat. Exempelvis har antalet stämplingar till mord nästan sexfaldigats i år jämfört med samma period förra året. Det visar statistik som Kvartals Karl Enn tagit fram.
– När ett nischat våld väl fått fäste kan det spridas nästan epidemiskt, säger kriminologen Sven Granath.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Veckopanelen med Anne Ramberg, Henrik Mitelman och Ronie Berggren under ledning av Magnus Thorén. President Biden kallar republikanska väljare för sopor, Trumpkampanjen anklagas för rasism och det är jämnt i opinionen när bara dagar återstår till valet i USA. Vad säger retoriken om läget i världens mäktigaste land och är det rimligt att kalla Donald Trump för fascist? Att hylla terrorister ska kunna leda till utvisning anser regeringen, men hur rimmar det med vår yttrandefrihet? Klimatnödläge gör att domstol friar aktivist som hindrat trafiken. Och innebär beväpnade nordkoreaner i Ukraina en helt ny spelplan för kriget mot Ryssland?
-
Författaren och journalisten Brendan O’Neill intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Efter Hamas brutala terrorattack den 7 oktober gick många i Europa och USA ut på gatorna och firade, innan Israel ens hade svarat. I boken “Efter pogromen” försöker Brendan O’Neill förstå vilka krafter som sattes i rörelse direkt efter terrordådet. Och nyligen hemkommen från USA delar han med sig av sina intryck från den febriga valrörelsen där kulturkrigsfrågorna dominerar, precis som här.
-
Ola Wong anmäler tidningen Dagens ETC till Medieombudsmannen för att testa en pressetiskt viktig fråga.
Inte mycket verkar ha hänt sedan Karl Ove Knausgård skrev om Cyklopernas land, konstaterar han.
Inläsare: Magnus Thorén -
Mellan 2019–2022 ökade andelen barn och unga som fått en adhd-diagnos med uppemot 50 procent. Men vad händer med toleransen för annorlunda människor när olikheter kallas för sjukdom? Fortsätter trenden finns det snart inget tillstånd som är normalt, skriver läkaren Madina Refoi.
Inläsare: Staffan Dopping -
Går det att kombinera tillväxt med låga utsläpp?
Ja, menar författaren Fredrik Segerfeldt.
Inläsare: Magnus Thorén -
Dagens skolkris har flera orsaker. En är bristen på kartläggning av faktiska kunskaper, en annan är individualiseringen av undervisningen. Men det finns vägar framåt, skriver hjärnforskaren Martin Ingvar.
Inläsare: Staffan Dopping -
Det pågår en relativisering av begreppet folkmord, skriver sociologen och folkmordsforskaren Kjell Magnusson, som synar Gazakriget och andra händelser i vår tid.
Inläsare: Magnus Thorén - Visa fler